Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De panda

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1829 woorden
  • 16 augustus 2011
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
101 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
De Panda’s
De inleiding

Waarom heb ik dit dier voor mijn werkstuk gekozen?
Ik heb dit dier gekozen omdat ik maar een paar dingen ervan wist zoals dat hij vooral bamboe at.
En ik dit een mooi dier vind en aan het uitsterven is.

De panda

De hoofdstukken
Het rijk: dieren
Is het gewerveld: ja
Is het warmbloedig: ja
Ademhaling: longen
Voortplanting: levendbarend
Is het levend barend:ja (zoogdieren)

De inleiding van H-1 De panda

Waarneer we het over de panda hebben, hebben we het over de grote zwart met witte beer. Deze beer wordt de reuze panda genoemd. De panda is een bedreigde diersoort. Het is een zoogdier die erg zeldzaam is. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er nog maar 1600 panda’s die in het wild leven. Omdat de panda zich langzaam voortplant zal dit aantal niet snel meer worden. Er bestaat ook een kleine panda. Deze is een stuk kleiner en heeft een roodbruine kleur. De kleine panda ga ik ook in het kort beschrijven in dit werkstuk.

H-1A. Hoe ziet de reuze panda er nou uit?

De romp van de panda is zwart met wit het zelfde geld voor sommige delen van de kop. De panda heeft zwarte poten aan zijn voorpoten heeft de panda een soort extra duim (naast deze duim heeft de panda nog vijf vingers.) hiermee kan de panda het eten vast pakken. , zwarte schouders,zwarte oren en een zwarte snuitpunt de panda heeft sterke kaken waarmee hij de bamboe kan pellen. Hij heeft grote kiezen waarmee hij zijn voedsel kan malen door zijn sterke kaken en kauwspieren heeft hij een brede ronde kop. De vacht van de panda is dik en waterdicht zo blijft de panda droog. Daarnaast kan hij door de lekkere vacht goed tegen de kou. Om zijn oren heen heeft hij ook zwarte plekken, door die zwarte plekken lijken de ogen van de panda groter. Een volwassen panda is ± 1,50 tot 1,75 meter lang. De hoogte vanaf de grond tot de schouders is: ± 60 tot 70 centimeter. De panda heeft een onopvallend klein staartje die niet langer als 5 centimeter is. De volwassen panda kan zo 90 tot 120 kg wegen, in de dierentuinen worden ze soms nog zwaarder, het record gewicht van de panda is wel 180 kilo! De leeftijd van de panda in de natuur is 18 tot 20 jaar en in de dierentuinen is dat ongeveer 30 jaar. De panda’s bewegen zich traag en verplaatsen zich bijna nooit sneller dan een wandeling.

H-1B. Hoe ziet de kleine panda eruit?

De kleine panda is met staart gemiddeld 1 meter lang. Deze panda is roodbruin van kleur.
Deze panda leeft in de buurt van de Himalaya. De kleine panda komt ook voor in de leefgebieden van de reuze panda het is niet zeker of de reuze panda en de kleine panda ook familie zijn.
Sommige zeggen dat de kleine panda tot de familie van de wasberen behoort. De kleine panda heeft bijvoorbeeld net als de wasbeer donkergekleurde ringen over zijn staart. Met de dikke vacht kan deze panda ook goed tegen de kou.

H-2. De voortplanting van de panda’s

De panda leeft in zijn eentje. Alleen in de paartijd zoeken ze elkaar op, de paartijd is in de maanden maart en april. De panda’s raken dan onrustig en laten dan hun stem horen, dat klinkt als geblaat. Daarnaast laten de panda’s een geurvlag achter. Hiermee wordt voor hen duidelijk of er een mannetje of vrouwtje in de buurt is en of het vrouwtje  vruchtbaar is.
Als een mannetje en een vrouwtje elkaar aardig vinden, blijven ze bij elkaar in de buurt. De vrouwtjespanda is maar een paar dagen vruchtbaar alleen dan vindt ze het goed dat het mannetje met haar paart. Mannetjes panda’s vechten om het vrouwtje en de winnaar mag met haar paren als de mannetjes de lokroep horen komen ze op het wijfje af.
Als dat is gebeurt kiezen het mannetje en het vrouwtje een eigen weg. Meestal wordt er maar een jong geboren maar soms zijn het er ook 2. Als tweelingen worden geboren overleeft er meestal maar een de moeder kiest voor het  sterkste jong. De panda wordt in september/ begin van de herfst geboren. De draagtijd van de panda duurt 4 tot 5 maanden.
Als die tijd is voorbijgegaan, zoekt het vrouwtje een holle boom op daarin brengt ze het jong op aarde. Bij de geboorte is het jong maar 15 tot 17 centimeter lang!! Hij weegt dan ook nog maar 90 tot 120 gram, hij is zo klein dat je hem  op één hand vast kunt houden! Als je de panda vergelijkt met een volwassenen panda is hij dus erg klein. De moeder  panda is 1000 keer groter en zwaarder! Na een jaar is hij van 100 gram tot 25 kg zwaarder geworden. Als hij geboren wordt heeft hij een dunne witte vacht. Na een ongeveer tien dagen krijg de panda dons. En na een paar maanden is dat dons verandert in de echte vacht van een panda. Een pasgeboren panda is kaal,blind na 5 tot 7weken gaan zijn ogen open en hij is roze van kleur hij kan niet lopen en kruipen. Waarneer een panda een anderhalf jaar oud is gaat het voor zichzelf zorgen en verlaat hij het nest. Dan heeft hij zijn moeder niet meer nodig. Panda vrouwtjes krijgen vanaf hun derde jaar elke 2 jaar een jong. Panda’s planten zich dus maar langzaam voort. Met een maand of 4 knaagt het jong eerste bamboe

H-3. Het woongebied

De panda woont in het wild alleen nog maar voor in een klein gedeelte van China (zie kaartje hiernaast >.)
Die provincies liggen ongeveer in het midden van China. Vroeger leefde de panda in het zuiden en in het oosten van China, Vietnam en Birma nu is het woongebied van de panda beperkt tot de bergen in een paar Chinese provincies. De panda beer woont daar in bamboe bossen. Dat moet wel want de panda eet voornamelijk bamboe. Omdat de Chinese stukken bamboebos weghalen wordt het leefgebied van de panda’s kleiner daarom leeft de helft van de panda’s nu in reservaten. Panda’s zijn tien tot twaalf uur bezig met het zoeken van voedsel en het eten daarvan de rest van de tijd rusten ze. Daarnaast eet de panda ook vis die ze met hun voorpoten uit het water slaan. Ook eet hij gras, bladeren en bessen. Per dag eet de panda 15 tot 20 kilo bamboe hij eet alleen bamboe dat nog maar net groeit. Daarom heeft hij een groot bamboe bos nodig om aan zijn eten te kunnen komen. Door de kap van de bossen vind de panda steeds
minder voedsel waardoor de panda sterft van de honger. Reuze panda’s hebben geen vaste rustplaats. Maar gaan gewoon liggen op de plaats waar ze zijn. Klimmen doen ze alleen waarneer er gevaar dreigt van roofdieren als bruine beren, luipaarden en wilde honden. Ze klimmen in de eerst en beste boom tot het gevaar geweken is. De panda houdt geen winterslaap omdat de bamboe het hele jaar groeit. In de winter zoeken ze wel beschutting in holle bomen. De panda’s drinken uit rivieren en beken.

H-4. de vijanden van de panda

De panda heeft weinig vijanden in de natuur. Dieren als een luipaard of jakhals kunnen de panda aanvallen, maar zullen dat niet snel doen. Panda’s zijn dan niet snel maar kunnen wel hard bouwen. Met de krachtige kaken kan de panda makkelijk botten van deze dieren verbrijzelen.
Wel pakken deze dieren oude, zwakke of baby panda’s. De grootste vijand van de panda is de mens. Zij kappen de bossen waar zij in wonen waardoor de panda ook uitsterft. uitsterven wordt bedreigt. Maar ook wordt de panda gevangen voor de vacht, stropers zetten vallen uit in de bossen waar de panda leeft.

H-5. De bescherming van de panda

De Chinese regering wil het berggebied waar panda’s leven groter maken en beveiligen.
In 1963 hebben zij speciaal daarvoor reservaten gemaakt. In deze tijd werd ook de jacht op de panda verboden. Met behulp van het Wereld Natuur Fonds worden de reservaten uitgebreid en bossen aangelegd die de reservaten met elkaar verbinden. De natuur gebieden worden goed bewaakt daarom worden er parkwachters opgeleid. Zij moeten ervoor zorgen dat mensen geen bomen meer kappen en nieuwe akkers aanleggen ook letten zij erop dat er geen stropers meer aan het werk zijn.

De samenvatting

De echte naam van de panda is reuzenpanda. Niet omdat hij zo groot is, maar omdat er nog een soort panda is, die de kleine panda wordt genoemd. Met zijn typische, zwart-witte vacht en is de panda een van de bekendste zoogdieren ter wereld. De reuzenpanda leeft in de bergwouden van China. Hij heeft een sterk gebit. Dat heeft hij niet voor niets. Hij eet weinig anders dan bamboe: bamboebladeren, jonge bamboescheuten, maar ook bamboestengels. Daarom wordt hij ook wel de bamboebeer genoemd. Een reuzenpanda eet veel. Hij is soms wel 12 uur per dag aan het eten, wel 10 tot 20 kilo. Een mannetjesreuzenpanda kan 85 tot 125 kg wegen, een vrouwtje 70 tot 100 kg. De lengte van een reuzenpandabeer is anderhalve meter. In het wild kunnen ze ongeveer 10 tot 15 jaar worden, in gevangenschap 30 jaar. Reuzenpanda’s krijgen elke 2 tot 3 jaar een jong, soms 2. De draagtijd is ongeveer 5 maanden. Een jong is vanaf de geboorte kaal, blind en heeft een opvallend lange staart. Bij de geboorte weegt een jong niet meer dan een appel. In het leefgebied van de reuzenpanda kan het in de winter erg koud zijn, daarom heeft hij een erg dikke vacht. De reuzenpanda heeft weinig vijanden. Ze leven meestal alleen.
De panda is een zeldzaam dier. De laatste jaren is het aantal panda’s nog sterker afgenomen. Want veel van de bamboebossen waarin ze leven zijn omgehakt voor het hout of is er landbouwgrond van gemaakt. Het is voor de reuzenpanda’s steeds moeilijker geworden om van het ene bos naar het andere bos te trekken. En dat is wel nodig. Bijvoorbeeld om te paren met panda’s die geen directe familie zijn, waardoor de kans op sterke jongen groter is. Of om voldoende voedsel te kunnen vinden. Er zijn nog maar ongeveer 1600 reuzenpanda’s over de hele wereld. Ze zijn dus erg zeldzaam. Gelukkig gaat de Chinese regering hier wat aan doen. Met behulp van het Wereld Natuur Fonds maken ze reservaten waarin de panda’s beschermd worden voor stropers en bomenkap.

Nawoord

Ik vond het best leuk om dit werkstuk te maken.
Het leukste vond ik om de plaatjes erbij te zoeken en het werkstuk netjes te maken.
Er was vrij makkelijk informatie te vinden zeker op het internet.
Ik blijf het lastig vinden er een verhaal van te maken in eigen woorden.
Uiteindelijk ben ik erg tevreden met het uitslag.

Bibliografie

boeken
Beren en panda’s (dieren in het wild geschreven:Michael Bright)
www (wijwillenweten) junior panda’s (geschreven:door Carla Gielens)
panda’s (atrium dieren reeks geschreven door:Jill caravan)

websites
www.kinderpleinen.nl/pandabeer
www.wikipedia.org/wiki/reuzenpanda
www.wnf.nl/nl/home/scholen/leerlingen_basisschool/spreekbeurten
http://reuzepanda.atspace.com/
http://www.scholieren.com/werkstukken
www.diereninfo.be/bestanden/roofdieren/kleine%20panda/15/245

tijdschrift
Tam Tam: Jeugdblad van het Wereld Natuur Fonds

REACTIES

A.

A.

dit verdient een 9

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.