Werkstuk van Kim
onderwerp: Apen
Inleiding:
1. Waarom ik het onderwerp gekozen heb.
2. Wat zijn apen.
3. Wat eten apen.
4. Hoe de apen leven.
5. Verschillende soorten apen.
6. Een apenpartner vinden.
7. Groepsleven.
8. Een staart voor evenwicht.
9.
10. Overige informatie.
1. Waarom ik het onderwerp gekozen heb.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik nog niet zoveel over apen wist, en het me wel interessant leek om er zelf wat over te leren en om er een leuk en mooi werkstuk over te maken. Op de basisschool had ik ook een keer een werkstuk van iemand gehoord over apen, het was leuk om daar informatie over te krijgen.
2. Wat zijn apen.
Apen zijn zoogdieren (Zoogdieren zijn dieren die warmbloedig zijn, de jongen aapjes hebben een ruggengraat en een vacht hebben). Apen leven in het wild, de landen waar ze veel voorkomen zijn : Afrika, Aziƫ en Zuid-Amerika. Apen leven bij elkaar net zoals de mens, sommige apen leven alleen met hun familie, maar de meeste apen niet die wonen in groepen. In een groep zitten ongeveer 50 apen. Apen hebben niet echt vijanden, de mens zien ze wel als vijand omdat de mens de bossen kappen waarin de apen leven.
4. Wat eten apen.
Sommige apen kunnen niet kiezen wat ze gaan eten ze moeten een bepaalde soort voedsel eten, dat komt omdat ze bijvoorbeeld in een bos leven met maar een bepaald aantal vruchten, torren, paddestoelen of bamboe ze kunnen dan niks anders eten dus moeten ze eten wat de pot schaft.
(Primaten zijn slordige eters, ze proeven alles en spugen onrijpe vruchten uit)
De meeste primaten eten graag vruchten, dat is een voordeel want als een primaat een vrucht opeet poept hij het ook weer uit en heb je een hoopje mest op de grond liggen in dat hoopje mest zitten nog zaadjes van die vrucht en zo kan die vrucht weer opnieuw groeien maar dan als boom. Alle primaten willen het liefst rijpe vruchten dat is makkelijk te eten en veel lekkerder (denk maar als je een keer een rotte appel hebt gegeten dan is dat vies en niet lekker om te eten meestal is die ook hard en doet het pijn aan je tanden, maar als je een rijpe appel hebt gegeten dan is het lekker en makkelijk op te eten). Apen kunnen ook onrijpe vruchten verteren. Apen kunnen ook heel makkelijk zien of het een rijpe vrucht is door te ruiken of ze nemen er een klein hapje van en gooien het daarna weg als ze zien of proeven dat het niet rijp is. Soms eten apen ook bladeren dat is niet de eerste keus voor wat ze het liefst eten want het grootste deel gaat onverteerd door de darmen. Ze eten dus het liefste geen bladeren maar als het moet vinden ze het niet erg.
Dat is niet het enige want chimpansees eten soms ook een stukje vlees, de chimpansee trekt door heel het bos want als hij op een plek zou blijven staan zou het eten zo op zijn. Anderen apen doen dat ook maar onthouden waar de beste vruchtenbomen staan en komen er later weer terug om opnieuw ervan te eten.
5. Verschillende soorten apen.
Je hebt heel veel verschillende soorten apen een paar ervan zijn :
- gelada
- mandril
- Orang-Oetang
- rhesusaap
- stompneusaap
- baardaap
- Baviaan (Bruinbaviaan, beerbaviaan, gele baviaan, groene baviaan, mantelbaviaan)
- Brulaap (Bruine brulaap, mantelbrulaap, rode brulaap, zwarte brulaap)
- Doodshoofdaapje
- Franjeaap (Rode franjeaap en een zwartwitte franjeaap)
- huzaaraap
- java-aap
- Makaak (Japanse makaak en een kuif makaak)
- Meerkat (Groene meerkat, brazza meerkat, diana meerkat)
- Neusaap
- Wolaap
Een paar van deze apen ga ik wat informatie over schrijven:
De Mandril
De mandril heet eigenlijk de Mandrillus sphinx maar het word afgekort naar Mandril. De mandril leeft in Nigeria, het mannetje is een van de grootste en opvallendste apensoort. Dat komt omdat hij van de voorkant een heel opvallende rode neus heeft en blauwe wangen en een gele baard, maar van de achterkant heeft hij juist paarse en lichtblauwe billen die helemaal niet opvallen. De mandril eet vruchten, zaden, insecten en paddestoelen. Ze leven in groepjes van ongeveer 20 dieren, er bestaan niet veel Mandril apen meer omdat de mensen de bossen hebben vernield en op de apen hebben geschoten. Hieronder zie je de Mandril.
(afbeelding 3 is een Mandril)
De Orang-oetan
De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht, ze leven het liefst hoog in de bomen van het oerwoud ( een mensaap is een aap dat meer dan 98% op de mens lijkt, er zijn vier mensapen de gorilla, chimpansee, bonobo en de orang-oetan ze leven in tropische bossen van Afrika en Aziƫ). Ze eten het liefst alleen fruit.
Soms noemen ze hem dan ook een bos-mens. Doordat de Orang-oetan in de bossen leven, en de mens de bossen heeft gekapt is zijn veel Orang-oetans gestorven, er zijn er nog maar 50.000 tot 60.000 van deze aapjes over. Het Wereld Natuur Fonds doet er veel aan om deze aapjes te redden en ze niet te laten uitsterven. In Borneo en Sumatra werden pas geleden nog 2 soorten Orang-oetans gevonden ze verschilden van uiterlijk maar waren toch hetzelfde die 2 Orang-oetans zijn de Borneose orang-oetan (De Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (de Pongo abelii).
(afbeelding 4 is een Orang-oetan)
De Mantelbaviaan
De mantel baviaan heet eigenlijk de Papio hamadryas. Ze noemen het diertje de mantelbaviaan omdat bij de mannetjes als ze ouder zijn hebben ze een opvallende zilvergrijze mantel op de schouder en een rode huid op hun gezicht en billen zonder haar. Deze apen leven in Ethiopiƫ, Somaliƫ, Arabiƫ. Ze leven in groepen van 10 tot 100 dieren, waarbij elke man ongeveer 6 vrouwtjes heeft. De aap word ongeveer 20 tot 30 jaar oud, ze eten graag planten, fruit, insecten en kleine zoogdieren.
(afbeelding 5 is een mantelbaviaan)
Het Doodshoofdaapje
Het doodshoofdaapje komt aan zijn naam doordat hij witte randen om zijn ogen heeft. Als je het aapje ziet ben je denk ik verbaast dat het diertje zo heet want hij ziet er erg schattig uit, de echte naam van het aapje is Saimiri sciureus. Het aapje komt ook voor in de film en tekenprogramma Pipi Langkous als meneer Nilsson.
De aapjes leven in Midden-Amerika ze leven in groepen van 50 tot 300 apen. De aapjes zijn heel actief en klimmen en klauteren veel in bomen, soms komen ze naar beneden om eten te zoeken als ze eten zoeken eten ze het liefst vruchten, zaden, insecten en andere kleine dieren. Als ze in de bomen zitten kunnen ze evenwicht houden door hun staart te gebruiken, die doen ze om een tak heen om zo balans te krijgen. Er bestaan nog 4 anderen doodshoofdaapjes die leven in het noorden en midden van Zuid-Afrika leven. (afbeelding 6 is een doodshoofdjes aap)
6. Een apenpartner vinden.
Bij apen die in een kleine groep leven is het niet moeilijk om een partner te vinden het sterkste mannetje kan alle vrouwtjes voor zichzelf houden. Bij apen die in een grote groep leven is het een stuk moeilijker want mannetjes willen zoveel mogelijk kinderen en dan kan de leider van de groep niet in zijn eentje alle vruchtbare vrouwtjes behouden, dus word de leiding van de groep verdeeld over een aantal mannetjes. Mensapen gedragen zich anders, vrouwelijke mensapen zijn niet vruchtbaar als ze hun jongen borstvoeding geven, en dat blijven ze een paar jaar doen. De mannetjes vinden dat jammer want die willen veel kinderen, dus hebben ze een manier verzonnen om zeker ervan te zijn dat ze in het juiste deel van het woud zijn als een vrouwtje vruchtbaar is. Je ziet een aap ook soms vrouwtjes apen vlooien dat is een belangrijk onderdeel als je een vrouwtje zoekt, het is hetzelfde als wij doen maar wij vlooien niet wij knuffelen.
7. Groepsleven.
Apen lijken net op mensen, als je naar de apen kijkt wat ze allemaal doen lijken het net je broer of zus of misschien je opa of opa. Ze kletsen, spelen, vechten, eten samen, houden elkaar schoon en sommige maken elkaars bed op.
Apen hebben net als wij een lange periode nodig om op te groeien, de jongen van anderen zoogdieren groeien binnen een jaar op en kunnen meestal alles. Bijvoorbeeld een hond die zijn maar 8 maanden een puppy een schaap en een muis worden al in 5 weken volwassen. De meeste apen blijven enkele jaren zelfstandig van hun ouders. Mensenapen doen er vooral lang over om op te groeien, chimpansees blijven 5 jaar bij hun moeder en gorillaās doen er nog langer over.
Leven in een groep is voor veel apen niet handig als het gaat om eten. Als een groep gaat vechten gaat dat meestal over eten, de sterkste dieren krijgen altijd de eerste keus voor wat ze willen eten. Apen zoals de vervetaap delen hun voedsel graag met vrienden. Als 2 vrouwtjes apen elkaar gaan vlooien krijgen ze een band en kunnen ze samen eten zoeken, dat is heel handig want anders moeten ze het uitvechten en nu krijgen ze allebei een beetje. Mannelijke apen doen dat soms ook, een minder sterk mannetje gaat een sterk mannetje vlooien in de hoop dat hij dan ook een vrouwtje kan krijgen.
7. Twee mandrillen die elkaar aan het vlooien zijn.
Als apen willen praten met elkaar doen ze dat levendig en luidruchtig ze gaan niet gewoon normaal praten maar trekken er gezichten bij en doen allemaal rare dingen met hun armen en benen. De territoriale is de luidste schreeuw, brulapen, colobusapen, chimpansees, en gorillaās gebruiken die schreeuw om te laten weten dat het stukje bos waar de apen zich op dat moment bevinden van hem is. Alarmkreten zijn ook belangrijk dat familie die veel verder als hun is de kreet nog kan horen ( kreet is een soort schreeuwen). Rustig praten is ook belangrijk om te voorkomen dat de apen elkaar kwijtraken.
Als de zon ondergaat zoeken de apen een slaapplek. Ze zijn heel goed in het vinden van een veilige slaapplek, ze slapen bijna net zo vast als dat wij doen. De apen in het woud slapen in bomen en de apen die op de grond leven zoeken een slaapplek tussen de rotsen. De grote en kleine apen maken elke dag opnieuw een nest. Mannelijke gorillaās maken een nets op de grond omdat ze heel sterk zijn hebben ze de stevigheid van de bomen niet nodig en de zijn ook meestal te zwaar dus maken ze maar een nest op de grond.
8. Een staart voor de evenwicht.
De apen in Zuid-Amerika zijn veel in de bomen, ze zijn meestal heel klein en hebben een goede staart die snel kan bewegen. Door die staart kunnen ze zich snel over de takken heen bewegen. Sommige apen hebben een grijp staart, de beste grijpstaart is die van de slingeraap. Dat is de bijna de enige aap die echt van boom tot boom kan slingeren met zijn staart zonder dat zijn voeten of armen aan de takken komen. Het kleinste aapje ter wereld is de dwergoeistiti. Dat aapje is net zo groot als een muis en weegt maar 85 gram!
De dwergoeistiti behoort tot de Zuidamerikaanse klauwaapjes. Klauwaapjes hebben scherpe klauwtjes in plaats van platte nagels. De dwergoeistiti kan vliegensvlug over de takken lopen.
HET WERKSTUK IS NOG NIET AF!! ER MOET NOG EEN HOOFDSTUK KOMEN EN NOG MEER!!!
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
je moet iets over het symetrie doen en skelet omdat je daar niets over vind
14 jaar geleden
Antwoorden>.
>.
goed geschreven veel aan gehad vooral aan soorten en voedsel
14 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
veel info maar niet voldoende...
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
doe ook alle 7 kenmerken van leven...
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Wat zijn. De vijanden van de aap ?
10 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
7 jaar geleden