Chlamydia

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 940 woorden
  • 1 december 2001
  • 227 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
227 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

CHLAMYDIA

Chlamydia is de soa die in Nederland het meest voorkomt. Per jaar lopen 60.000 mensen het op. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen.
Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt dat een onbehandelde chlamydia-infectie besmettelijk is en je de ziekte ongemerkt kunt doorgeven. Het is daarom belangrijk dat de partner(s) waarmee je onveilig hebt gevreeën, zich laten onderzoeken en eventueel behandelen.
Chlamydia is eenvoudig te genezen, als je er op tijd bij bent.

Hoe loop je Chlamydia op?

Door vaginale, orale of anale seks te hebben met iemand die besmet is met Chlamydia. Je kunt het als baby ook van je moeder overkrijgen, als die het heeft! Als je seksueel contact hebt met iemand die besmet is met Chlamydia, heb je 70% kans dat jij ook besmet raakt.

Klachten en gevolgen

Personen besmet met Chlamydia hebben vaak geen of alleen vage klachten. Bij 40 tot 80% van de gevallen zijn er helemaal geen klachten! Dit is gevaarlijk, want de aandoening kan o.a. onvruchtbaarheid veroorzaken.
Daardoor kunnen besmette personen lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
De symptomen komen meestal afwisselend voor.

Klachten en gevolgen bij vrouwen:

· Meer of andere afscheiding dan normaal;
· Pijn bij het plassen;
· Abnormaal veel bloedverlies, bijvoorbeeld tussen twee menstruatie-perioden of bloedverlies na het vrijen ;
· Pijn bij het vrijen;
· Pijn in de onderbuik.

Klachten en gevolgen bij mannen:

· Pijn bij het plassen;
· Lichte, kleverige, waterige en/of slijmerige afscheiding uit de penis (meestal in kleine hoeveelheden, na het opstaan);
· Irritatie rond opening penis;
· Ontsteking in de prostaat en testikels (kan leiden tot bijbalontsteking).

Onderzoek

Om vast te stellen of er sprake is van een chlamydia-infectie doet de arts één of meer onderzoeken. Hij kan een uitstrijkje maken van de urinebuis of baarmoedermond. Ook kan hij de urine onderzoeken.

Hoe wordt het overgedragen?

Chlamydia wordt overgedragen door direct lichamelijk contact. Het wordt meestal door seksueel contact overgedragen. Een zwangere vrouw kan een chlamydia-infectie tijdens de bevalling overdragen aan de baby. De baby kan dan oogontsteking, blindheid, longontsteking krijgen en soms zelfs doodgaan. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt het risico voor de baby voorkomen.

Het is mogelijk de infectie in de keel te krijgen door oraal contact. Besmette mensen kunnen ook in hun ogen besmet zijn.
Behandeling
Bij je huisarts, de GGD en de Rutgersstichting kun je terecht als je denkt dat je chlamydia hebt.
In de meeste grote steden zijn ook ‘laagdrempelige poliklinieken’ voor soa-behandelingen waar je je zonder verwijsbriefje anoniem en gratis kunt laten onderzoeken.
Chlamydia is goed te genezen met een pillenkuur. De voorgeschreven kuur moet altijd helemaal worden afgemaakt.
Ook als de klachten eerder verdwijnen. Het kan zijn dat ook de partner een chlamydia-infectie heeft. Het is daarom belangrijk dat deze zich laat onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo wordt voorkomen dat partner elkaar steeds blijven besmetten.
Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar de arts. Het kan zijn dat er ook sprake is van een gonorroe.
Hoe kun je voorkomen dat je Chlamydia krijgt?

Om 100% zeker te zijn dat je niet wordt geïnfecteerd met Chlamydia of een andere SOA, kun je je het beste beschermen door middel van:
· Condooms gebruiken. Alhoewel condooms niet altijd de beste bescherming geven, komen ze wel over als de beste beschikbare bescherming. Condooms kun je gebruiken voor vaginale, anale en orale geslachtsgemeenschap.
· Wees in een relatie altijd eerlijk tegenover elkaar. Ga niet met elkaar naar bed voor je je allebei hebt getest op SOA’s.
· Beperk het aantal partners. Je risico besmet te worden met Chlamydia of een andere SOA daalt als je je aantal partners beperkt.
· Laat je regelmatig onderzoeken. SOA onderzoeken zouden een deel van je dagelijks leven moeten zijn. Wacht niet tot symptonen verschijnen. Je zou je huisarts regelmatiger moeten bezoeken als jij of je partner met andere mensen seksueel contact hebben gehad.
· WORD NIET SEKSUEEL INTIEM ALS JE ALCOHOL DRINKT OF DRUGS GEBRUIKT. Drugs verlagen je vermogen om gevoelige beslissingen te nemen.

Als je chlamydia ooit hebt gehad, kun je het nog eens krijgen. Er is nog geen vaccin, dus je kunt je niet laten inenten tegen chlamydia en er dus ook niet resistent tegen worden.
Als je na behandeling weer besmet raakt, kunnen de gevolgen zelfs ernstiger zijn.
De kans op onvruchtbaarheid e.d. stijgt na meerdere infecties.
Wat is het gevaar als je je niet laat behandelen?
Serieuze klachten kunnen optreden als je je niet laat behandelen.

Bij vrouwen:

· Reiter’s Syndroom. Een zelfbesmetting waarvan de toestand lijkt op een gewrichtsontsteking.
· Onvruchtbaarheid.
· Perihepatitis. Ontsteking bij de lever.
· Pelvic Inflammatory. (ontsteking in het bekkengebied). Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Bij een eileiderontsteking kan ook koorts en pijn in de onderbuik ontstaan.

· Chlamydia is erg gevaarlijk als het wordt overgegeven op kinderen. De infecties kunnen leiden tot ooginfecties, blindheid, longontsteking en dood.
Bij mannen:
· Bijbalontsteking. Een ontsteking aan de testikels die onvruchtbaarheid kan veroorzaken.
· Prostaatontsteking. Een ontsteking aan de prostaatklier.
· Reiter’s Syndroom. (zie vrouwen)
· Onvruchtbaarheid.
Veroorzaker:

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie Clamydia Trachomatis. Chlamydia komt het meest voor bij mannen en vrouwen tussen de 15 en 35 jaar. De incubatieperiode (hoe lang het duurt voordat er verschijnselen optreden) is meestal één tot enkele weken.

Als je denkt dat je Chlamydia hebt, kun je bij je eigen huisarts, de GGD of de Rutgersstichting terecht.
GGD Nederland:
postadres:
Postbus 85.300
3508 AH Utrecht

bezoekadres:
A. van Ostadelaan 140
3583 AM Utrecht
telefoon: 030 – 2523004
internet: http://www.ggd.nl
e-mail: postbus@ggd.nl

Rutgersstichting:
0900-9398 (ƒ1,-/ є 0.45 per minuut)

REACTIES

P.

P.

Hè Margje,

Beter van je dat je zo'n goed werkstuk erop hebt gezet! Ik heb er nu ook en 9.5 voor! Thanx

PTR

23 jaar geleden

E.

E.

Ey daar...

Heb juh misschieneen tip voor mij hoe k t beste eeen folder kan makuh? die van jouw waz errug goed blijkbaar...

Alvazt bedankt...

Groetjuhz...Eef

22 jaar geleden

F.

F.

Ik wilde je even bedanken voor jou werkstuk (folder) die je op de site hebt gezet.
Ik zit zelf in 3 VWO en wij moeten nu een folder over Chlamydia maken.
Ik heb het gelezen en heb er zeker wat aan !!!!!

Bedankt in ieder geval.........


Groetjes,
FLeur

22 jaar geleden

K.

K.

Hey

Ik heb echt heel veel gehad aan jouw project ik vond dat je het heel duidelijk hebt geschreven! Tnxx!

XxxxXiess Kim

20 jaar geleden

S.

S.

hey!
echt bedankt voor deze info, ik kon het super goed gebruiken voor een verslag voor bio

echt bedankt! :)

19 jaar geleden

S.

S.

heej sgat, wat loike dingie die je heb! ga ik ffntjes allumaal kopieren foor mijne spreekbuurt. dankje liefe sgat voor ju infomazie!

kusjes voor jouw!!!

13 jaar geleden

F.

F.

Ik vind dit niet kunnen! Dit is een zeer ernstige kwestie! Het is zeer noodzakelijk dat je NU je excuses maakt naar de mensen dit met hun eigen ogen hebben moeten waarnemen. Deze mensen hebben nu hoogst waarschijnlijk een oogletsel opgelopen. Vandaar de noodzaak dat jij nu je excuses maakt. Mijn e-mailadres is Fritsdebode@gmail.com, dus stuur maar een e-mail als je je oprechte excuses wilt maken. Groetjes
Frits

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.