Inhoudsopgave:
Inhoudsopgave: 1
1. Hart met benoemde delen 2
2. Aders en slagaders. 2
2. Aders en slagaders. 3
3. de bouw en functie van de halvemaanvormige kleppen. 3
4. De plaats waar een slagader in een ader overgaat en gevolg. 3
4. De plaats waar een slagader in een ader overgaat en gevolg. 4
5. Sporthart. 4
6. Een hartinfarct. 5
Wat is een hartinfarct precies? 5
De directe behandeling van een hartinfarct: 5
Symptomen van een hartinfarct 6
Hoe verder na een hartinfarct? 6
Kans op herhaling? 6
Is een hartinfarct te voorkomen? 7
Gezonde levensstijl 7
Belangrijke risicofactoren: 7
Lichaamsbeweging. 7
1. Hart met benoemde delen
[plaatje0]
2. Aders en slagaders.
Afb. 1 is een ader. Een ader pompt het bloed van de organen naar het hart toe. De bloeddruk is daar laag en de ader heeft dan ook dunne wanden. Ze liggen minder diep in het lichaam. Sommige kan je zelfs makkelijk zien. Ze hoeven ook niet diep in het lichaam te liggen omdat de bloeddruk er niet hoog is, er is dan ook geen hartslag meetbaar. Aders hebben kleppen om er voor te zorgen dat het bloed maar een kant op kan stromen.
[plaatje1]
Afb. 2 is een slagader. Een slagader pompt bloed van het hart weg, maar hier is de bloeddruk hoog. In tegendeel van de aders, heeft de slagader een dikke en elastische wand. Als het hart bloed weg pompt, in de slagader, is de bloeddruk hoog en zet de wand van de slagader uit. Als de bloeddruk weer gezakt is, krijgt de slagader weer zijn normale vorm om later weer uit te zetten en bloed te vervoeren wat weer uit het hart komt. De slagader heeft behalve de halvemaanvormige kleppen bij het hart, verder geen kleppen.
[plaatje2]
3. de bouw en functie van de halvemaanvormige kleppen.
Op Afb. 3 zie je de halvemaanvormige kleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed dat uit de kamers naar de aorta en de longslagader komt, verder stroomt, en niet meer terug gaat naar de kamers. Ze zijn gebouwd aan het begin van de aorta en de longslagader.
[plaatje3]
4. De plaats waar een slagader in een ader overgaat en gevolg.
De slagaders (Afb. 2) vertakken zich en worden steeds kleiner. De kleinste vaatjes heten haarvaten, zoals te zien is op afb. 4.De haarvaten gaan over in aderlijke haarvaten. Deze voegen zich weer samen tot adertjes, die zich daarna weer samen voegen tot steeds grotere aders, die het bloed weer terug naar het hart voeren.
De haarvaten hebben een doorlaatbare wand. Hierdoor worden voedingsstoffen uit de spijsverteringsorganen opgenomen en zuurstof uit de lucht in de longen. Het bloed geeft de brandstof en de zuurstof aan de cellen af en neemt de afvalstoffen mee terug.
5. Sporthart.
Als je gemiddeld meer sport, raakt je lichaam in een betere conditie. Net als je hart. Dat komt doordat de longen door het trainen meer zuurstof kunnen opnemen en kunnen doorgeven aan het bloed. Door die extra lucht, neemt ook de luchtinhoud toe. Je kunt meer lucht opnemen.
Door een betere conditie zal je hart dus ook “beter” gaan werken. Je hart wordt dus een beetje groter (met als gevolg meer luchtopname) en kan dan ook meer bloed rondpompen in een keer; met als gevolg dat je hart minder vaak hoeft samen te trekken.
[plaatje4]
Je hart veranderd op 2 manieren:
1. door een snellere hartslag
2. door per hartslag een grotere hoeveelheid bloed uit het hart te pompen
Als het hart regelmatig langdurig meer moet pompen, bijvoorbeeld bij een zwaar getrainde hardloper, ontstaan er dus een sporthart.
Een sporthart is een natuurlijke aanpassing van het hart. Het hart wordt groter om meer bloed te kunnen verwerken. Bij hardlopers bestaat de verandering vooral uit een vergroting van de inhoud van de linkerkamer, waarbij de hartspier niet dikker wordt. Zo kan er meer bloed in de kamer komen en dus ook worden door gepompt naar de bloedsomloop. Behalve dat het hart groter wordt, hoort bij een sporthart ook een lagere hartslag per minuut, wanneer de sporter in rust is.
Wanneer je stopt met topsporttraining wordt de grootte van het hart binnen vijftig dagen weer de normale grote.
6. Een hartinfarct.
Wat is een hartinfarct precies?
Als een deel van de hartspier afsterft, heet dat een hart infarct. Dat kan komen door o.a. zuurstofgebrek. Het hart is dus een belangrijke spier die bloed rond pompt door het hele lichaam. Maar voor die pompfunctie is veel zuurstofrijk bloed nodig, dat wordt gegeven door de kransslagaders. Maar zonder dat bloed sterft er al snel weefsel af. Als mensen nauwe stukjes in de kransslagaders (vernauwingen) hebben, (die veroorzaakt worden door ophopingen van bloedplaatjes, bloedcellen, vetten of cholesterol) kan dat leiden tot problemen. Want als zo`n bloedstolsel een vernauwde kransslagader plotseling geheel afsluit, ontstaan er dus een hartinfarct. De oorzaak daarvan is dat het gedeelte van het hart dat door die kransslagader van bloed werd voorzien, sterft namelijk zeer snel af door zuurstofgebrek, omdat dat gedeelte dus geen bloed en zuurstof meer krijgt. Dat gedeelte van het hart zal dan niet meer werken. De moeilijke medische naam voor hartinfarct is "myocardinfarct".
[plaatje5]
[plaatje6]
De directe behandeling van een hartinfarct:
Nadat het bloedvat is afgesloten, het infarct, duurt het ongeveer zes uur voordat de beschadiging volledig is. De schade kan worden beperkt door binnen die zes uur medicijnen te geven die het stolsel oplossen. Die medicijnen worden in het ziekenhuis en soms al in de ambulance toegediend. Als het stolsel is opgelost, kan het zuurstofrijke bloed de hartspier weer bereiken. Zo kan de grootte van het infarct worden beperkt.
Daarom is het belangrijk om gelijk te melden (door 112 te bellen) als iemand de kenmerken vertoont die verderop staan.
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis worden de medicijnen steeds weer aangepast. Ook na het verblijf op de hartbewaking zullen medicijnen worden voorgeschreven. Sommige medicijnen zullen levenslang moeten worden gebruikt; andere voor een beperkte tijd. Als jet nodig is, worden ook een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte van het bloed behandeld. Medicijnen die voorgeschreven worden bij vernauwde kransslagaderen, verlagen de zuurstofbehoefte van de hartspier en voorkomen of verminderen zo de klachten.
Symptomen van een hartinfarct:
1. Langdurige pijn in het midden van de borst, dat drukkend, beklemmend en brandend kan voelen.
2. Pijn die je ook voelt door gaan in de kaken, de /een arm(en) de maag en/of de rug, ademhalingsmoeilijkheden, koud zweten, grauwe huidskleur, bewustzijnsverlies en/of misselijkheid en braken.
Maar niet bij iedereen zijn die kenmerken (symptomen) allemaal even duidelijk kenbaar. Het kan verschillen bij iedereen. Maar in eerste geval zal er bij onderzoek uit van uit worden gegaan dat het een hartinfarct kan wezen.
Hoe verder na een hartinfarct?
[plaatje7]
De meeste mensen worden na een hart infarct, binnen een week ontslagen uit het ziekenhuis. Maar na het ontslag begint het herstelproces pas echt. Daarom is het belangrijk dat er plannen worden gemaakt voor een gezonde leefstijl om het hart in conditie te houden. Doktoren en artsen kunnen daar erg in helpen. Zij kunnen je vertellen hoe je zo gezond mogelijk kunt leven. Die weet ook wat u moet doen als u weer pijn in uw borst krijgt. Uw arts kan ook inschatten of en wanneer u weer kunt gaan werken, autorijden en nog meer van dat soort dingen. In veel ziekenhuizen kan na een hartinfarct een revalidatieprogramma worden gevolgd ( dat is een schema waarin de patiënten elke dag een bepaald programma volgen, om te herstellen na een hartinfarct). Er zijn korte en langere programma\'s. Samen met de fysiotherapeut, verpleegkundige en maatschappelijk werker wordt bepaald welk programma nuttig voor je is.
Kans op herhaling?
De kans is klein want patiënten die een hartinfarct hebben gehad, hebben vooral in het eerste jaar/jaren na de aanval kans op herhaling. Zij moeten in deze periode extra zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Maar het is geruststellend dat dit laatste ook vaak het geval is. Daarnaast worden bijna altijd medicijnen voorgeschreven die de risico\'s beduidend kleiner maken. Na een hartinfarct staat je leven op z\'n kop, met ook stress, zorgen en drukte als gevolg. Na een jaar wordt de situatie meestal makkelijker en daardoor de kans op een volgend hartinfarct kleiner.
Is een hartinfarct te voorkomen?
Je kunt het niet altijd voorkomen, maar je kunt er wel op letten dat je niet te veel vet eet, zodat de kransslagader niet kan dichtslippen. Verder is gezond leven ook erg belangrijk, niet roken, niet drinken (geen alcohol dus), veel fruit en vitamines en eten waar veel goede voedingsstoffen inzitten.
Gezonde levensstijl
Het doormaken van een hartinfarct is niet voor iedereen hetzelfde. Iedereen er vaart het anders. Sommige mensen hebben zich als het ware bijna dood gevoeld, anderen hebben zich hooguit wat onprettig gevoeld. Het gebeurt zelfs dat mensen, naar later blijkt, een infarct hebben gehad zonder het zelf te hebben gemerkt. Hoe dan ook, na een infarct (bewust of onbewust) is het toch een omschakeling. De arts zal je dan ook aanraden om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Dat komt omdat lichaamsbeweging helpt om gevaarlijke risico\'s ( zeker ook na een hartaanval) te verminderen. Beweging helpt u ook om af te vallen en om uw cholesterol te verlagen. Hiermee kunt u, samen met gezonde voeding de kans op herhaling helpen verkleinen.
Belangrijke risicofactoren:
Belangrijke risico`s voor het krijgen van een hartaanval zijn: vet eten, te veel spanning of stress, roken, weinig bewegen, overgewicht, alcoholgebruik, te hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk.
Verantwoord eten en drinken (dus niet vet eten en zeer gematigd alcoholgebruik) is goed voor het cholesterolgehalte en zorgt voor een netjes gewicht. Goed en verantwoord bewegen (zoals joggen) is nog net iets beter en efficiënter en is bovendien goed tegen stress, minder behoefte aan een sigaret en het is ook nog eens goed voor de bloeddruk.
Lichaamsbeweging.
Wandelen, zwemmen en fietsen zijn prima vormen van beweging. Wie al wat verder is hersteld wil misschien zelfs gaan joggen. Maar elke dag één of tweemaal minstens een half uur gewoon wandelen is net zo gezond als joggen of aerobics.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
ik vond dit echt een super werkstuk ik had daardoor 10/10 super !!!
19 jaar geleden
Antwoorden