Wat houd de ziekte aids in?
Wat is aids?
De betekenis van de naam:
A acquires: tijdens het leven opgelopen, dus kun je het niet erven.
I immune: immuniteit- afweer(systeem), het natuurlijke systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels
D deficiency: tekort, gebrek, verminderde functie
S syndrome: syndroom, ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte.
Wat is hiv?
Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv betekent Humaan Immunodeficiëntie
Virus genoemd. Ze zeggen ook wel aidsvirus. Het virus breekt het
afweersysteem af daardoor kun je infecties en bepaalde vormen van kanker
krijgen. Hiv hoort tot de retrovirussen. Retrovirussen zijn virussen die hun
erfelijke materiaal opslaan in de vorm van RNA. RNA lijkt veel op DNA
Wat is dus het verschil tussen aids en hiv?
Mensen die hiv hebben, hebben niet meteen aids. Pas als je bepaalde ziekte krijgt kan de dokter zeggen dat je aids hebt. Het is wisselend wanneer iemand klachten krijgt. Dat kan liggen aan de leeftijd waarop je de infectie krijgt, erfelijke factoren en het soort virus dat de persoon heeft. Hiv heeft een incubatietijd, dat is de tijd tussen de besmetting en het werkelijk krijgen van de ziekte. Bij aids is die tijd gemiddeld 9 à 10 jaar, dan krijgen ze de ziekte aids. Als ze de ziekte nog niet hebben zijn ze tot die tijd seropositief.
Zijn er medicijnen voor de aids of hiv?
Je kunt je niet laten inenten tegen hiv. Overal in de wereld worden onderzoeken gedaan maar er zijn nog geen positieve resultaten. Sinds 1996 hebben ze medicijnen voor hiv. De ziekte gaat niet weg maar het remt het wel. Daardoor kunnen mensen langer leven zonder ziek te zijn. Het is een zware behandeling. AZT, ddI en ddC en nog een paar andere middelen worden in combinaties voorgeschreven. Daardoor remmen bij veel mensen het vermenigvuldigen van het hiv in het lichaam. De medicijnen hebben ook bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree of hoofdpijn. Het kan zo erg zijn dat mensen met de behandeling stoppen en de effecten op lange termijn zijn onbekend. Verder hebben ze ook PEP, dat is een behandeling voor als je een acute sitiatie ontstaat da je de ziekte kan krijgen door bijvoorbeeld een prikaccident en een gescheurd condoom van een partner met hiv. De mensen moeten dan binnen 72 uur melden bij een arts bijvoorbeeld. De behandeling duurt een maand en medici denken dat als je PEP toepast in een heel vroeg stadium van de verspreiding kan verkomen dat je het krijgt. Het is niet zeker en het is een zware behandeling.
Wat zijn de symptomen?
Als je hiv hebt lan je op een gegeven moment nog aids krijgen. Aids leidt tot immunodeficiëntie, dat betekend dat de specifieke afweer tegen ziekten enz. voor het lichaam wordt afgebroken. Als je in het aids-stadium zit heb je nog maar 200 T-helpercellen per µl bloed of minder. T-helpercellen zijn afweercellen. Maar een klein deel van de afweercellen worden besmet, dat zijn de T4-cellen. Ze worden ook wel CD4-cellen genoemd. Die cellen worden gedood en kunnen dus niks meer doen. Ook al is maar een klein deel besmet zorgt het aidsvrius voor grote schade. Ze denken dat dit komt doordat de eiwitten van het aidsvirus zich aan de cellen hechten die het hiv-virus aan vallen. Die cellen worden gezien als geïnfecteerde cellen en worden ze gedood. Hiv besmet ook macrofagen. Macrofagen doden micro-organismen en kunnen dat dan niet meer. Omdat de afweer slechter is krijgen ze eerder infecties. De aids-patiënt wordt sneller ziek en kan verschillende ziekten tegelijk krijgen. Dat noemen ze het aids related complex.
Dit zijn de symptomen of ziekten die je kan krijgen:
• Longziekte; • Kanker, je krijgt dan de zeldzame vorm van kanker: kaposisarcoom; • Herpesinfecties, dat zijn verschillende ziekten die door een groep virussen worden veroorzaakt; • Acute necrotiserende ulceratieve gingivitis, is een ontsteking aan het tandvlees; • Candida albicans, is een gist die in het maag-darmstelsel zit, als je dat bij aids krijgt of bij andere ziekten waar het afweersysteem niet meer goed is gaat het overgroeien en • Chronische diarree, is een diarree die er langer dan 2 weken is.
Waar in het lichaam zit aids?
Bijna iedereen denkt dat het aidsvirus alleen in het bloed zit. 2% procent van het aidsvrus zit maar in het bloed. Het andere 98% zit in de lymfeklieren.
Hoe kun je het krijgen?
Als Je HIV hebt kun je ook aids krijgen, HIV zit in: bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. In bloed en sperma zit een hoge concentratie van het virus maar in vaginaal vocht en voorvocht is het minder maar wel genoeg om de virus ermee op te lopen.
Andere Lichaamsvochten zoals zweet en speeksel zit ook het virus in maar zo minimum dat je het virus niet kunt krijgen. Bij urine en ontlasting ontstaat er alleen een gevaar als er zichtbaar bloed bij zit en als het rechtstreeks bij de bloedbaan terecht komt.
Onveilig seksueel contact: Je kunt het oplopen als je onveilig vrijt. Als je niet zeker weet of je partner HIV heeft of niet, is het slim om veilig te vrijen.
Onveilige seksuele handelingen: • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom. • Anale seks zonder condoom. • Orale seks, waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt. • Onderling gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
Gebruikte naalden: Mensen die drugs spuiten hebben kans op het HIV virus als ze gebruikte naalden gebruiken van anderen mensen. Van drugs zelf kun je geen HIV krijgen.
Moeder- kind overdracht: Als de moeder seropositief is kan zij het tijdens de zwangerschap of bevalling overdragen. Verder kan het ook via moedermelk over gedragen worden. Als Je HIV hebt en je bent zwanger moet je medicijnen slikken en moet je voor de bevalling een keizersnede. Daarna mag het kind ook geen moedermelk. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat het kind maar 2 % gevaar loopt op de virus.
Bloed donaties: Sinds 1985 worden in europa en in de VS de bloed donaties gecontroleerd op HIV. In ontwikkelingslanden is dit niet altijd het geval waardoor er een kans is dat je HIV virus oploopt door bloed transfusies.
Hoe kun je het verkomen?
Je kunt het dus verkomen door veilig te vrijen (condoom gebruiken) en ongebruikte naalden te gebruiken. Je kunt hetzelfde omgaan met mensen die besmet zijn met het HIV-virus. Je kunt het ook niet krijgen door: • Adem, Niezen en Hoesten • Huidcontact • Toilet en gebruiksvoorwerpen • Zoenen • Eerste hulp verlenen • Insecten • Etenswaren • Zwemmen enz.
Zolang je normale hygiëne hebt kan er niet veel gebeuren, bij een onbeschadigde huid kan het virus ook niet komen. Als er een pleister op een wond zit is dat genoeg bescherming.
Wat moet je doen als je denkt dat je HIV hebt?
Als je denkt dat je het virus hebt kun je het beste naar de dokter gaan, maar ook op internet hebben ze informatie en testen om te kijken of je misschien HIV hebt. Dan richten ze de oorzaak van het oplopen van de virus op seksueel contact dus als je denkt dat je het anders hebt opgelopen dan via seksueel contact kun je het beste gewoon naar de dokter of een andere plek gaan waar jij je eigen kan laten controleren.
Hoe kun jij je eigen laten testen op HIV?
Hiv-test:
Als je onzeker bent of je aids hebt of niet moet je eerst kijken of je risico gelopen hebt. Als je uit eindelijk de test hebt gedaan en je hebt aids kun je je voor hiv laten behandelen voordat het erger wordt. Je kunt de virus hebben zonder dat je het door hebt. In het begin hoef je je eigen helemaal niet ziek te voelen. Als je pas nog risico hebt gelopen kun je pas na 3 maanden een test laten doen want de antistoffen zijn soms pas na 3 maanden in het bloed te vinden. Als de uitslag positief zal er veel veranderen. Je moet ook met de verzekering reken houden en of je er wel voor beschermt bent. In sommige landen wordt je niet een toe gelaten.
Waar kun je een test laten doen?
• Huisarts;
• GGD;
• Sommige ziekenhuizen;
• Soa-poliklinieken en
• Checkpoint van de Hiv Vereniging Nederland
De prijzen voor een HIV test is op alle plaatsen anders. Het beste is om te informeren voor je een test laat doen. Op sommige plaatsen kun jij je eigen ook anoniem laten testen.
Vooraf:
Voor dat ze je laten testen hebben ze een gesprek over waarom jij je eigen laat testen. Ze zetten ook de voor en nadelen op een rijtje en dan kun je beslissen of jij je eigen echt wil laten testen.
De test:
Ze kijken of er in je bloed antistoffen zitten. Deze antistoffen zorgen er niet voor dat het virus weer weg gaat. Als je antistoffen in het bloed hebt ben je hiv -positief
De hiv-sneltest:
De hiv-sneltest is een nieuwe test en je kunt binnen een uur het resultaat hebben. Net als bij de andere test heb je een gesprek van te voren. Waar kun je de test laten doen: • soa poliklinieken; • Checkpoint
De hiv-zelftest:
Er zijn testen te kopen zodat je zelf kunt testen of je hiv-virus hebt. Met speeksel of bloed kijk je of je hiv hebt of niet. Deze test is niet 100% betrouwbaar, daarom moet jij je eigen nog een keer laten testen als het er positief uitkomt. Dit doe je met de bovenstaande testen. Hoe kun je leven met aids? Wat als je te horen krijgt dat je aids hebt?
Als mensen te horen krijgen dat ze hiv-positief zijn reageert iedereen er anders op. De ene is er nuchter over en bij iemand anders is het een grootte schok. De reactie kan komen door : • of je de uitslag hoort van je huisarts, waar je misschien al jarenlang een band mee hebt, of je krijgt de uitslag van iemand die je amper kent; • of jij je kerngezond voelt of dat je kort geleden snel ziek bent geworden; • of je er na een lange bedenktijd bewust voor hebt gekozen om je te laten testen of dat je vrij onverwacht de testuitslag hebt gehoord; • of je serieus rekening hebt gehouden met de uitslag \'hiv-positief\' of dat je er niet op had gerekend; • of je mensen kent die de ziekte hebben of niet. Als mensen het te horen krijgen moeten ze rekening houden met verschillende dingen. Als je hiv-positief bent betekent niet meteen dat je ook aids hebt. Als uit een hiv-test blijkt dat je aids hebt moet je over verschillende dingen nadenken. Ook zullen de mensen onzeker zijn over sommige dingen, door de medicijnen kunnen mensen voortaan een vrij normaal leven lijden maar toch blijven er vragen. Of de medicijnen zullen werken en of je wel gewoon kan werken. Zo zijn er veel vragen. Ik heb een stukje tekst van een persoon die aids heeft. Dit is in 2002 geschreven:
Boris (30) heeft zich vijf jaar geleden laten testen op geslachtsziekten: \'De verpleegkundige vroeg of ik ook een hiv-test wilde. Zonder erover na te denken heb ik \'ja\' geantwoord. Ik hield er eigenlijk geen rekening mee dat de uitslag foute boel zou kunnen zijn. Ik voelde me helemaal niet ziek. Ik heb in de jaren ervoor wel veel met meisjes gescharreld. Dat is wel eens zonder condoom gebeurd. Ik dacht toen heel naïef dat hiv alleen voorkwam bij homo\'s en drugsgebruikers.
Vertel je het tegen iemand?
Sommige mensen willen liever niet dat iemand het weet. Het kan een grootte opluchting zijn als je het aan iemand kan vertellen waar je van houd. Het is ook voor een ander persoon fijn om te weten dat je een ziekte hebt. Als mensen de ziekte krijgen moeten ze nadenken of ze het vertellen tegen de partner of tegen de mensen in je omgeving. Iedereen reageert er anders op. Sommige weten niet goed wat de ziekte is en andere denken met je mee. Soms zijn er ook mensen die er geen begrip voor hebben en denken dat het alleen bij mensen voor komen die vaak verschillende vrienden(innen) hebben en dat ze altijd onveilig vrijen.
Dit zijn vragen die je kunt hebben als je aan het twijfelen bent of je het vertelt of niet: • Hoe denk je dat iemand zal reageren? Verwacht je steun of een afwijzende reactie? ; • Heeft iemand aandacht voor jou of staat zijn angst voor hiv centraal?; • Ga je voor hulpverlener spelen als je het iemand vertelt?; • Kun je erop vertrouwen dat iemand het niet doorvertelt als je daarom vraagt?; • Ben je bang dat iemand het niet aankan?; • Heb je geen zin in de stress van het verzwijgen van je hiv, of levert het vertellen juist stress op?; • Heb je misschien onveilige seks gehad met iemand en ga je het dan wel of juist niet vertellen? ; • Ben je bang om mensen te verliezen als je het vertelt of voel je je verloren als je het niet vertelt? en • Wil je het alléén vertellen of neem je iemand mee?
Je hoeft tegen niemand te vertellen dat je aids hebt. Ook niet tegen je baas, tandarts enz.
Hoe zit het met de medische zorg?
Voor een medische controle kun je terecht in het ziekenhuis bij een internist en een hiv-verpleegkundige. Je komt dan in een hiv-behandelcentrum, dit is een ziekenhuis met een afdeling voor de behandeling van hiv en aids. Ze noemen het ook wel aids-behandelaar. De internist kan je voorlichten over behandelmogelijkheden. Verder kan je in een ziekenhuis spreken met een hiv-consulent. Die kan je informatie geven, begeleiden en je ondersteunen bij je medicijngebruik. In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar je heen kunt en je mag dan ook zelf kiezen. Vele laten zich 3 tot 4 keer per jaar medisch controleren als ze hiv-positief zijn. Ook voor degene die geen klachten hebben. Het belangrijkste van de medische controle is een bloedonderzoek. Het geeft namelijk het verloop van je hiv-infectie. Daarmee kunnen ze bepalen wanneer het slim is om te beginnen met hiv-remmers, of je hiv-remmers goed werken of dat je beter een andere hiv-remmers kunt pakken. Zo kunnen ze ook klachten tijdig herkennen. Het nadeel hier van is wel dat de mensen elke keer weer zich afvragen wat de uitslag zal zijn. Ooit kan je ontevreden zijn met iets bij je internist of huisarts enz. omdat ze zich niet aan de beroepsgeheim houden of omdat ze weten dat je hiv-positief bent je slechter behandelen als andere. Bij zo’n situatie moet je zelf beslissen wat je doet. Of je laat het gewoon zo of je bespreekt het met de persoon en zo zijn er meerdere mogelijke oplossingen. Mensen kunnen anders tegen over je doen doordat ze bang zijn dat andere mensen een risico lopen en niet meteen omdat je een ziekte hebt.
Hoe moet het nu met kinderen?
Als je hiv hebt verandert er ook veel met de kinderen als je die hebt of als je die wilt krijgen. Als je al kinderen hebt moet je rekening mee houden hoe oud je kind is en of je een partner hebt.
Dan zijn er een paar vragen die je aan je eigen kunt stellen. Dit zijn altijd andere vragen. Bij iemand weet het kind het al en iemand anders vraagt zich af of ze het tegen zijn kinderen zal vertellen. Of jij je eigen kind laat testen want er kan risico zijn dat je kind het ook heeft gekregen.
Een persoon met hiv kan een gezond kind krijgen. Maar voordat je een kind wil moeten ze nadenken over bepaalde dingen:
• Hoe gezond ben je en heb je genoeg energie voor je kind?;
• Hoe lang zal je nog leven en wat gebeurt er als jij je eigen kind niet meer kunt verzorgen of als je sterft?;
• Wat betreft je partner: heeft hij/zij hiv? en wat is de mening vaan hem/haar?;
• En de omgeving: Steunen familie en vrienden je? Wat als je negatieve reacties krijgt? en
• Je kind zelf: Hoe zal hij/zij er mee omgaan met een ouder met hiv? ga je het wel vertellen tegen je kind en wanneer?
Omdat je natuurlijk als je onveilig seks hebt met iemand die hiv heeft jij ook besmet kunt raken hoe wil je dan er voor zorgen dat je man of vrouw het niet krijgt? Of dat je kind de ziekte niet krijgt van jou? Met bepaalde maatregelen kun je ervoor zorgen dat je partner en kind het niet krijgen. De volgende situaties:
• Vrouw met hiv en man zonder hiv:
met zelf inseminatie kan je partner niet hiv krijgen. De kans dat je kind het krijgt met bepaalde maatregelen is minder als 1%. De volgende maatregelen zorgen daar voor:
- hiv-remmers slikken op een gegeven moment
- ‘zwangerschapsvriendelijke’ hiv-remmers te slikken
- voorzorgmaatregelen rondom de bevalling
- je kind geen borstvoeding geven
Dit hoeft niet te gebeuren op deze volgorde.
• Vrouw en man met hiv
je kunt kiezen voor zelfinseminatie om de kans op herinfectie en resistentie te verkomen. In het geval voor het kind de bovenstaand opgenoemde punten.
• Vrouw zonder hiv en man met hiv
De vrouw kan hiv krijgen en kind via de vrouw. Om dit te voorkomen door sperma via een speciale manier te laten wassen. Dit kan in Nederland in Amsterdamse AMC.
• IVF
De behandeling voor als partners beide of een van hun beide hiv heeft is niet overal mogelijk. In AMC kan dat wel.
• De baby
Als de baby 3 maanden oud is kan pas worden bepaald of het kind hiv heeft maar pas als het kind een half jaar oud is kan dit met zekerheid worden gezegd. Ze hebben nog niet veel informatie voor het kind op lange termijn als de moeder hiv-remmers gebruikt tijdens zwangerschap.
Een gynaecoloog en een internist kunnen je adviseren of je krijgt iemand die in hiv en zwangerschap is gespecialiseerd.
Wetgeving en verzekering
De wetgeving:
• Patiënten recht
De mensen hebben recht op informatie, privacy, zeggenschap over de behandeling die ze willen, klachten over de behandeling en ze kunnen zelf kiezen welke arts ze willen. Dit zijn enkele voorbeelden hier van.
• Arbeidsrecht
De mensen met hiv hebben even goed recht op solliciteren, werken, ontslag en zo nog veel meer dingen. Het is omdat ze ziek zijn nog niet eerlijk om andere voor te trekken. Ze hebben even veel recht op een betaalde baan als een ander persoon die niet ziek is.
• Koppelingswet
Dit is voor mensen die niet legaal in Nederland zijn. Voor hun is het moeilijk op gezondheids zorg. Voor hun hebben ze een paar oplossingen gezocht maar die zijn nog steeds niet goed voor een goede gezondheids zorg.
WIA en WMO
Wia is een wet op werk en inkomen op arbeidsvermogen. Deze wet hebben ze gedaan om de groei van arbeidongeschikt tegen te gaan. De wet is voor mensen die langdurig ziek zijn of gehandicapten.
Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning wordt op 1 januari 2007 ingevoerd. Dit is een wet voor mensen dat ze langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en deel nemen aan de maatschappij. De mensen die hulp willen met de huishoudelijke verzorging moeten dan naar de gemeente toe.
Verzekering:
Als je hiv hebt moet je worden behandelt als je daar voor kiest. Daar komen ook veel kosten bij kijken en de meeste mensen kunnen dit niet zelf betalen. Daardoor is het slim om een goede verzekering af te sluiten.
Hoe moet het met werken?
Als je hiv hebt en werkt of als je werkt zoekt hoef jij je baas en collega’s niet te vertellen dat je hiv hebt. Het is slim om naar de voordelen en nadelen te kijken als je het vertelt. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat een voordeel is dat ze weten wat er aan de hand is als jij je niet goed meer voelt. Als je geen klachten heb is de keuze niet moeilijk maar als je medicijnen moet slikken wordt de keuze al moeilijker. Als je ook klachten begint te krijgen wordt het nog moeilijker. Als je klachten begint te krijgen moet jij je eigen regelmatig ziek melden en je werktijden misschien aanpassen. Sommige snappen het niet goed en begrijpen je niet. Voor hiv mogen ze je niet ontslaan maar soms zoeken ze gewoon een andere reden om je te ontslaan als ze op de hoogte zijn dat je hiv hebt. Waar moet je aan denken als je wilt gaan werken? Mensen met hiv willen graag werken omdat ze zich daardoor beter voelen. Het kan ook zorgen voor afleiding. Die mensen moeten denken aan hoe vaak ze willen werken. Wat voor werk ze willen. Of ze meteen willen beginnen of rustig aan beginnen. Tijdens een sollicitatie gesprek hoef je niet te zeggen dat je aids hebt. Tijdens een sollicitatie gesprek mag ook geen gezondheidsvragen gesteld worden. Of het moet een speciale functie zijn. Maar er mag niet gevraagd worden naar hiv of dat ze een test af nemen voor hiv.
In welke landen komt aids voor?
In elk land komt aids voor. In sommige landen met grootte maten en in andere landen zelden. Landen zoals Afrika zijn er veel mensen met aids, dat komt door de slechte voorlichting die de mensen hebben. Onder in het tabel kun je zien dat in Afrika, zuiden van Sahara de meeste mensen met aids zijn. Aids neemt toe in de wereld ook in Nederland komen er steeds meer mensen met aids maar er gaan wel minder mensen dood aan aids. Dat kom door highly active antiretroviral therapy, hierbij krijgen ze bepaalde medicijnen om hiv te remmen. Daardoor leven mensen met hiv langer en in betere gezondheid.
mensen
met hiv/aids eind 2005 overleden 2005
Azië: 8,3 miljoen 600.000
Australië en Stille Oceaan: 78.000 3.400
Afrika zuiden van Sahara: 24,5 miljoen 2 miljoen
Noord-Afrika en Mid.Oosten: 440.000 37.000
Noord-Amerika en West-Europa: 2 miljoen 30.000
Oost-Europa en Centraal-Azië: 1,5 miljoen 53.000
Caribisch gebied: 330.000 27.000
Latijns Amerika: 1,6 miljoen 59.000
Totaal 38,6 miljoen 2,8 miljoen
Wat is de geschiedenis van aids?
In het eind jaren ’70 en begin jaren ’80 ontdekte de mensen de ziekte aids, eerst in Amerika en daarna ook in europa. 9 op de 10 was homo en 98% was man. Daarom hadden ze het eerst GRID (Gay-Related Immune Deficiency, dit betekend dat ze dachten dat het door homo’s kwam.) genoemd maar daarna kwamen ze er achter dat het niet alleen bij hun voor kwam maar ook bij andere mensen. Dat was in 1982, ze kwamen er achter dat ook mensen die verdovende middelen spuiten (drugs) de ziekte kregen en ook mensen die de bloederziekte hemofilie hadden kregen aids. Hemofilie is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Het bloed kan niet goed stollen omdat er een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. Mensen met hemofilie kregen bloedtransfusies van besmet bloed.
Toch was de ziekte er al eerder. Professor dr. Jaap Goudsmit kwam daar achter. Het virus was verantwoordelijk voor enkele epidemieën van Pneumocystis-longontsteking. De eerste epidemie was in de stad Danzig (Gdansk) in Polen. Dat was in 1939, het was meegekomen van Duitse soldaten van Kameroen af. De 2de epidemie was tussen 1955 en 1958 in de kweekschool voor voedvrouwen. Er waren oude weefselmonster gevonden van patiënten die aan onverklaarbare ziekten waren gestorven. Daarin waren ook aidsvirussen gevonden.
Hoeveel soorten hiv zijn er?
Waar komen hiv-1 en hiv-2 van af?
De virus komt af van de apen. Hiv-1 en hiv-2 hebben toch 2 verschillende afkomsten. Hiv-1 komt van de chimpansee en hiv 2 van de zwarte mangabay. SIVspz komt af van de chimpansees. Dat kun je ook zien aan de laatste letters van sivspz, spz komt van het engelse chimpanzee. SIVsm komt van de zwarte mangabay. Sm komt van het engelse sooty mangabey.
Hiv-1 valt in 3 groepen uit elkaar:
• Hiv-1 O;
• Hiv-1 N;
• Hiv-1 M
En hiv-2 in 6 groepen:
• Hiv-2 A;
• Hiv-2 B;
• Hiv-2 C;
• Hiv-2 D;
• Hiv-2 E;
• Hiv-2 F
Wat is het verschil van hiv-1 en hiv-2?
Het verschil tussen hiv-1 en hiv-2 is niet veel. Hiv-1 is fataal, dat wil zeggen dat je zeker aids zelf ook krijgt. Hiv-2 hoeft niet fataal te zijn. Sommige kunnen heel hun leven lang leven zonder dat ze aids krijgen. Helaas krijgen andere dat weer wel bij hiv-2. Verder komt hiv-1 vaak voor en hiv-2 is zeldzaam. Hiv-2 komt vaak voor in west-afrika.
Projecten tegen aids:
Welke projecten zijn er en wat doen ze tegen aids?
Er zijn verschillende stichtingen die zich bezig houden met aids. Daarom zijn er ook veel projecten bezig. Ik heb gekeken bij STOP AIDS NOW, waar hun mee bezig zijn om aids te verkomen en om mensen te helpen.
De nationale postcode loterij steunt STOP AIDS NOW! Momenteel heeft de postcode loterij 2 projecten: • Kiezen voor kinderen in Zuid Afrika, ze zorgen voor opvang van kinderen waar de ouders van zijn gestorven en • Behandelingen in Namibië, ze zorgen dat in de verzekering van mensen met een laag inkomen ook de aids/ hiv behandeling wordt berekent.
Ook houd STOP AIDS NOW in 2006 zich bezig met: • Aidswezen, ze richten zich op aidswezen en kwetsbare kinderen; • Dance4life is de internationale jongeren beweging.; • Werelds aids dag op 1 december is het werelds aids dag en Nationaal Congres Soa*Hiv*Aids op 4 december; • Projecten informatie, hiermee willen ze duidelijker maken wat ze doen met de projecten.; • Vrouwen en aids, hierin gaan ze kijken hoe ze de situatie voor vrouwen kunnen verbeteren. en • Aids op de werkvloer, hun houden rekening met werknemers die ziek worden of sterven aan aids.
Dance4life: Dance4life is begonnen op 27 november 2004, 20.000 scholieren dansten 5 uur lang in het wit gekleed. Dance4life bestaat uit 4 delen: • Scholen project; • Tv programma; • Media campagne en • Act4life
Op 25 november 2006 is het Dance4life event en zijn er verschillende optredens. Ook Tiesto komt er met zijn lied dat natuurlijk dance4life heet en zo zijn er nog meerdere optredens van andere mensen.
Scholen kunnen mee doen met de actie dance4life, onze school doet er niet aan mee.
Waar kun je terecht voor meer informatie?
Ze hebben een Aids/SOA infolijn waar je 24 uur per dag naar toe kunt bellen voor 10 cent per minuut. Verder hebben ze ook een email adres waar je naar kunt mailen.
Reclame over aids?
Op het moment maken ze veel reclame over de campagne vrij soa vrij. De organisatie van Dance4live is verkozen tot de beste aids reclame van europa.
Geld doneren
Waarom zou je geld doneren?
Je kunt geld doneren voor mensen met aids. In Nederland wordt voor iedereen goed gezorgd en we zijn een welvarend land. Dit wil zeggen dat bijna niemand geld te kort komt en dat we allemaal kunnen rondkomen. Als mensen in Nederland ziek worden kunnen we goed worden opgevangen en hebben we goede omstandig heden om mensen te verzorgen. In ontwikkelingslanden is dat niet zo. Sommige mensen kunnen niet goed rondkomen en hebben te weinig geld voor ziektezorg en medicijnen.
Waar kun je geld doneren?
Er zijn verschillende organisaties waar jij je geld kan doneren voor mensen met aids. Zo kun je zelf kiezen waar je geld heen gaat. Sommige vinden het belangrijk om mensen in ontwikkelinglanden te helpen en andere vinden het belangrijk dat ze mensen in Nederland helpen. Zo kun je ook kijken naar welk project je geld gaat.
Waar gaat je geld heen als je geld doneert?
Het meeste geld gaat naar:
• hiv-behandelingen in ontwikkelinglanden; • onderzoeken naar aids; • voorlichting en zorgprojecten in Nederland en • het ondersteunen van mensen met hiv.
Mensen in ontwikkelinglanden hebben niet genoeg geld om mensen te behandelen of dat ze zich kunnen beschermen tegen de ziekte.
Ook onderzoeken wetenschappers naar een medicijn tegen aids zodat er mensen niet langer aan sterven. Het is al een hele vooruit gang dat er remmers zijn maar nog niet goed genoeg om te verkomen dat ze hiv kunnen bestrijden of kunnen verkomen door inentingen.
In Nederland hebben ze verschillende zorgprojecten en geven ze voorlichting. Hoe meer mensen van de ziekte weten hoe beter de mensen gaan opletten. Door voorlichting en de projecten proberen ze het aantal
hiv-patienten te verminderen.
Mensen met hiv hebben extra zorg nodig en hebben het ook moeilijk. Door geld te doneren krijgen ze extra hulp en hoeven ze niet alles alleen te doen.
Bronvermelding
Ik heb informatie gezocht in boeken, folders en op internet.
Boeken:
• Het vrijen & jij boek 1998 • Het seks boek, Pavanel, Jane 2003 • Aids, Baeten, Marja 2000
Folders:
• ‘Aids’ • ‘aids en hiv’
Internet:
• http://www.hivnet.org/OverHivEnAids/index.html • http://www.aidsfonds.nl/ • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aids • http://www.stopaidsnow.nl/ • http://www.soaaids.nl/ • http://www.orangebabies.nl/
REACTIES
1 seconde geleden