Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? šŸ”
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Waterzuivering

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 517 woorden
  • 1 december 2002
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
101 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Wij verbruiken dagelijks heel veel water. Nadat we dat water gebruikt hebben is het niet meer schoon en kan het niet direct weer gebruikt worden. Dat water heet dan afvalwater. Vroeger loosde men dat afvalwater in sloten en grachten, maar omdat daar allemaal algengroei in kwam kan dat nu niet meer. Daarom is men begonnen met het bouwen van rioolwaterzuiveringsinstallaties afgekort is dat rwzi. Het water kwam daar door rioleringen en andere speciale leidingen. Als dat water gezuiverd was in de rioolwaterzuiveringsinstallatie ging het weer terug naar het oppervlaktewater. Tegenwoordig mag je niet zomaar meer vervuild water lozen. Via de rioleringen komt het water via een fijnrooster bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie, daar worden de grove dingen eruit gehaald, bijvoorbeeld blikjes. Als dat rooster bijna vol is word het weer schoongemaakt met een automatische hark. Dat vuil wordt heel erg fijngeperst omdat het nog helemaal nat is en door dat fijnpersen halen ze er ongeveer nog 90% van het water uit.
Het water komt vervolgens in een zandvanger waar ze kleine deeltjes zoals zand eruit halen dit doen ze in een bezinkingstank. Zodat de deeltjes met een grotere dichtheid dan het water, naar de bodem zinken. Het water wordt ook nog gedefosfateerd daar in voegen ze ijzerchloride toe. Zo halen ze 90% van het fosfaat uit het water.
Als dat gebeurd is komt het in de voorbezinkingstank. Daarin zinkt het slib wat nog in het water zit naar beneden. Deze tank is in de vorm van een trechter, zodat het vuil naar het midden van de tank schuift.
Als ook het slib uit het water is gaat het via een sproeier naar de oxidatiebedden. Het water wordt over de verschillende bedden verdeeld. In die bedden zitten lavastenen omhuld met een slijmerige humuslaag waarin heel veel bacteriƫn zitten. Die zuiveren het water, dit heet oxideren. Hiervoor heb je wel zuurstof nodig maar ook daar is aan gedacht er zit namelijk een opening aan de bovenkant van de tank. Maar ook na de oxidatiebedden is het water nog lang niet schoon genoeg, dus gaat het na de tussenbezinkingstank. Hierin worden de humusdeeltjes die bij de vorige zuivering in het water terecht zijn gekomen eruit gehaald doormiddel van bezinking.
Nu begint eigenlijk pas de echte zuivering. Dit gebeurt in de beluchtingstank. Ze brengen hier zuurstof bij het water in een tank. De bacteriƫn die in het water zitten gebruiken die zuurstof om het water te zuiveren. Maar dat is niet de enige reden waar de zuurstof goed voor is, het zorgt er namelijk ook voor dat het water niet bezinkt. Het slib wat uit de beluchtingstank komt word samengeperst tot stof.
Na een voorbezinkingstank en een tussen bezinkingstank komt natuurlijk ook een nabezinkingstank. Deze heeft ook de vorm van een trechter hierin komt het water gemengd met slib in. Het slib zinkt naar beneden. Er schuift een balk over de bodem die zorgt dat al het slib naar het midden van de trechter loopt en afgevoerd kan worden. Terwijl het schone water door middel van een overstortrand wordt afgevoerd. Dat wordt afgevoerd naar het oppervlakte water en is dus nu schoon genoeg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.