Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Semmelweis

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2001 woorden
  • 9 juni 2003
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
22 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
1. Maak de vragen:

Gedaan, zie de blaadjes achter de vragen van dit blaadje.
2. maak een samenvatting van dit stuk waarin je aangeeft welke denkstappen Semmelweis maakte:
Semmelweis probeerde op allerlei manieren erachter te komen waaraan het lag, eerst dacht hij dat het aan het geklingel van de bel van de priester lag. Hij onderzocht dit en dit bleek niet te kloppen, daarna dacht hij dat het aan de ligging lag, dus of de vrouwen op hun zij of op hun rug gingen bevallen, ook dit onderzocht hij en dit klopte ook niet. Doordat zijn vriend Kolletschka overleed door bloedvergiftiging en hij de dood van zijn vriend en de vrouwen met de kraamvrouwenkoorts ging vergelijken, kwam hij er achter dat de kraamvrouwenkoorts werd veroorzaakt door het gebrek aan hygiëne. Zijn collega's werkte eerst wel mee, met tegenzin, maar ook al nam de kraamvrouwenkoorts af, ze geloofde hem niet en werkte hem tegen. Hij heeft pas toen hij dood was erkenning voor zijn werk gekregen.
3. leg uit de overeenkomst tussen de situatie waarin Semmelweis werkte en een natuurwetenschappelijk experiment:
Semmelweis werkte in een ziekenhuis met twee afdelingen voor bevallingen. Bij allebei de afdelingen gingen veel vrouwen dood naar de bevalling. Hij wilde onderzoeken, waardoor dat kwam. Een experiment moet je altijd op meerdere dingen onderzoeken. Er moet een, in dit geval afdeling, zijn waar het neutraal is, dus waar het gedaan wordt zoals het altijd gedaan wordt en bij de ander moet er iets verandert worden. Of de resultaten die de nieuwe methode opleveren moeten vergeleken worden met de resultaten die ze al hadden. Bij dit "experiment" wasten ze op allebei de afdeling hun handen, maar vergeleken ze dat met eerdere resultaten. De kraamvrouwenkoorts was van 12,4% naar 1,27% afgenomen, dus hij had gelijk, dat hygiëne er voor zorgde dat de kraamvrouwenkoorts afnam.
4. zoek op internet extra informatie over Semmelweis:
extra informatie Semmelweis:
150 jaar geleden ontdekt een jonge arts uit Hongarije, Ignaz Philipp Semmelweis (1818-1865) zoveel vrouwen vlak na de bevalling stierven. Hij zette alles op een rijtje en voerde experimenten uit om te bewijzen dat hij gelijk had omdat hij zijn bazen hem uitlachten, lastig vonden en ontsloegen hem. Aan het eind van zijn leven krijgt hij de erkenning die hij verdient. Hij sterft als een 47-jarige verbitterde man in het gekkenhuis. Hij wordt ook wel de redder van de moeders genoemd. Er waren twee afdelingen, voor kraamvrouwen, waar Semmelweis werkte. De eerste afdeling onder leiding van professor Klein en de tweede afdeling onder leiding van professor Bartsch. Semmelweis werkte bij de eerste afdeling. Op de tweede afdeling was het aantal sterfgevallen aanzienlijk minder. Semmelweis maakte sarcastische opmerkingen over de aantal sterfgevallen om door te late dringen dat het heel erg was en er iets aan gedaan moest worden. De opmerkingen werden niet erg gewaardeerd. ‘s Ochtends moest Semmelweis sectie verrichten op een pas overleden moeder. Dat deed hij wel vaker, onderzoek doen naad de doodsoorzaak van personen. Er werd een onderzoekscommissie opgesteld. Ze moesten de oorzaak van het verschil zien op te sporen op de eerste en tweede verdieping. Het resultaat van de commissoriale wijsheid was de volgende constatering (vanuit de leunstoel): "De sterfte wordt veroorzaakt doordat er overbevolking is op de eerste afdeling." Semmelweis vond het klinkklare onzin want er waren evenveel moeders op de beide afdelingen. Men zei dat de doktoren de vrouwen te ruw behandelden. Zelf weet Semmelweis er de oorzaken ook nog niet van, maar dit vindt hij pure onzin. Semmelweis denkt dat het geluid van de bel van de priester de vrouwen doen sterven. Maar ook dit is niet waar. Vervolgens wandelt de priester dus gewoon weer zijn rondje over de afdeling, nadat hij er even verbannen was. Weer later veronderstelde hij dat het kwam doordat de vrouwen op de tweede afdeling op hun zij lagen en de vrouwen op de eerste afdeling op hun rug liggen. Hij heeft het getoetst door de ene helft vrouwen op hun rug te leggen en de andere helft op hun zij. Maar dat wees ook niets uit.
In april 1847 stierf zijn beste vriend, patholoog Kolletschka. Hij is tijdens de sectie op een overleden vrouw met kraamvrouwenkoorts geprikt met een mes door een onvoorzichtige student. De oorzaak was een bloedvergiftiging. Semmelweis heeft de sectiebeschrijving op Kolletschka gelezen en de organen en weefsels zijn op dezelfde manier aangetast als bij vrouwen met de koorts, op wie hij sectie heeft verricht. Dan bedenkt Semmelweis zich ineens dat het komt door de slechte hygiëne. Ze gebruikten bij de vrouwen bijvoorbeeld lepels voor het eten en die hadden ze gewoon met vieze handen opgepakt en dan kwamen er bacteriën in het bloed en dat was door middel van het mes ook gebeurd bij Kolletschka. Het mes was besmet en met hem in contact gekomen. Als men voor de operatie en na de operatie de handen wat dan is het hygiënischer en zullen er waarschijnlijk minder sterfgevallen zijn. Er is bij een vrouw baarmoederhalskanker met etter gevonden. Waarschijnlijk is de oorzaak volgens Semmelweis dat je ook kraamvrouwenkoorts kunt krijgen door een wond (of ziekte) met etter. Om het hygiënischer te maken moeten er wegwerphandschoenen gedragen worden. Semmelweis had dus geen erkenning gehad en Lister wel. Lister was een tijdgenoot van Semmelweis en Pasteur. Pasteur was bezig met onderzoek naar micro-organismen. Hij ontdekte de rol van deze organismen bij gistings- en rottingsprocessen. Lister heeft meer onderzoek gedaan en artikelen gepubliceerd en Semmelweis niet. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd steeds duidelijker dat elke besmettelijke ziekten, een specifieke verwekker had. Micro-organismen die ziekten veroorzaken, noemen we ziekteverwekkers of ziektekiemen. Pasteur ontdekte dat de schuldige van kraamvrouwenkoorts een bacterie was, een zogenaamde streptokok. Semmelweis kreeg steeds nieuwe ideeën over de oorzaak van kraamvrouwenkoorts, die hij meestal in de praktijk uitprobeerde. Hierbij doorliep hij steeds eenzelfde rijtjes stappen. Oftewel de wetenschappelijke cyclus.
Semmelweis, Ignaz Philipp of Ignàc Fülöp (Boeda [thans deel van Boedapest] 1 juli 1818 – Döbling, Wenen, 13 aug. 1865), Hongaars verloskundige, was verbonden aan de kraamkliniek van het algemeen ziekenhuis te Wenen, waar hij in 1847 een grote mate van overeenkomst bespeurde tussen kraamvrouwenkoorts en de gevolgen van besmetting met lijkengif, wat hij in verband bracht met het verrichten van bevallingen door artsen die direct van de sectiekamer kwamen. Hij stelde als eis dat ieder die verloskundige hulp zou verlenen, zijn handen en nagels na een grondige reiniging zou ontsmetten met gechloreerd water. De sterfte in zijn kliniek daalde van 12,24 naar 1,27%. Semmelweis ondervond weinig waardering voor zijn zo succesvolle maatregel. Miskend verliet hij Wenen, waarna hij hoogleraar in de verloskunde te Pest (thans deel van Boedapest) werd. Pas sinds ca. 1890 werden zijn inzichten betreffende de noodzaak van asepsis in de verloskunde algemeen aanvaard.
Vrouwen zijn eeuwenlang bang geweest voor de bevalling. Niet omdat ze bang waren voor de pijn of het risico van de bevalling zelf, maar omdat ze de kans liepen te sterven aan kraamvrouwenkoorts. Dit is een vorm van bloedvergiftiging. De Hongaarse verloskundige Ignaz Semmelweis heeft gezorgd dat hieraan een einde kwam. Semmelweis werkte in 1844 in een ziekenhuis in Wenen en merkte tot zijn verbazing het grote aantal sterfgevallen op een zaal waar medische studenten werkten. Op een andere zaal waar vroedvrouwen de bevallingen deden lag het sterftecijfer veel lager en hij besloot de oorzaak op te sporen. Hij vermoedde dat de studenten ziektekiemen meedroegen uit de snijkamers, waarna zij vaak direct naar de zwangere vrouwen gingen. Vroedvrouwen voerden geen autopsies uit. Onder hevige protesten verzocht hij de studenten voor ze de kraamafdeling betraden hun handen en nagels goed schoon te maken. De resultaten waren verbluffend, het sterftecijfer onder de kraamvrouwen zakte van 12,4% tot 1,27%. Zijn collega's konden het niet verkroppen dat hij gelijk gekregen had en werkten hem in alles tegen. Hij stierf uiteindelijk in 1865 in een krankzinnigengesticht, waarschijnlijk met een zelfde soort bloedvergiftiging die hij bij de kraamvrouwen had helpen voorkomen. Semmelweis is de strijd tussen iemand die gelijk heeft maar niet weet hoe hij het moet krijgen en iemand die geen gelijk heeft maar wel de macht om het te krijgen.
5. welke argumenten hadden de collega's van Semmelweis om niet met zijn ideeën mee te gaan. Waardoor moesten ze uiteindelijk toch het ongelijk van Money erkennen?

De collega's van Semmelweis geloofde hem niet, omdat hij op veel manieren probeerde de oorzaak te vinden, maar eerst niks hielp. Ook maakte hij er eerst sarcastische grappen over, maar dat deed hij alleen om ervoor te zorgen dat ze gingen proberen, de kraamvrouwenkoorts tegen te gaan. Ook schreven veel wetenschappers in die tijd boeken over hun waarnemingen, Semmelweis heeft dat nooit gedaan.
Ze moesten het ongelijk van Money erkennen toen bleek dat de jongen die een meisje was geworden erg ongelukkig was en hij geen jongen meer wilde zijn eigenlijk en daar hadden ze niet over nagedacht dat de jongen het wel helemaal niet leuk kon vinden.
6. Welke argumenten hadden de collega's van Money (jongen die een meisje werd) om wel met de theorie van sexe-neutraliteit mee te gaan?
Omdat door onderzoek hij had bewezen dat het kon en het was ook gelukt toen de jongen nog klein was, maar toen hij groot werd, toen voelde hij zich niet meer prettig als jongen en vond hij dat z'n leven was verpest.
7. Welke eigenschappen moet een goede natuurwetenschappelijke onderzoeker hebben om een goede wetenschapper te zijn? Licht je antwoord toe:

Ik vind dat een goede wetenschapper goed moet kijken naar de verschillende mogelijkheden. Ik vind het ook goed als hij naar andere wetenschappers over andere mensen die er iets over weten, dat hij aan hen, hun eigen ervaring vraagt, zodat hij dan kan kijken wat de meeste antwoorden en dan dat onderzoeken. Ook vind ik dat een wetenschapper zich een tijdje op een ding moet concentreren en niet honderd dingen tegelijk gaan onderzoeken. Ook vind ik dat een goede wetenschapper iets moet gaan onderzoeken, omdat hij echt een onderzoek en uitslag wil, want als ze het doen, omdat het moet of omdat ze niks anders weten, dan vind ik het niet goed, omdat ze er dan waarschijnlijk ook minder aandacht aan besteden en het ze niks uitmaakt wat het resultaat is.
8. noem een wetenschapper die jij beslist niet zou willen zijn. Geef een toelichting:
Ik zou niet Richard Dawkins willen zijn, omdat veel andere wetenschappers hem niet geloven en hij veel kritiek van de media krijgt. Misschien heeft hij het ook allemaal verzonnen en wilde hij alleen maar aandacht en geld, daarom zou ik hem niet willen zijn. (Veel wetenschappers ken ik ook niet echt).
9. noem een wetenschapper die jij we graag had willen zijn. Geef een toelichting:

Ik zou niet graag een wetenschapper willen zijn, omdat ik er niet zo van houd om onderzoek te verrichten en alles wat daarmee te maken. Als ik zou moeten zou ik toch voor Charles Darwin kiezen, omdat hij veel waardering voor zijn werk heeft gekregen. Hij werd eerst voor gek verklaard, maar dat is bij veel wetenschappers die iets nieuws ontdekken zo.
10. Schrijf op wat jij van deze opdracht opgestoken hebt, waar heb jij je over verbaasd, waar kijk jij nu met andere ogen naar?

Ik wist eigenlijk nog bijna niks over de kraamvrouwenkoorts en wist ook niks over Semmelweis, omdat je er nu eigenlijk niks over hoort, omdat kraamvrouwenkoorts nu niet meer voorkomt door de hygiëne in ziekenhuizen. Ook zijn er niet boeken over geschreven in die tijd, omdat veel mensen hem niet wilden geloven. Ik vind het heel raar dat Semmelweis bewezen had dat het aan de hygiëne lag, maar dat ze hem niet geloofden en dat hij pas toen hij dood was erkenning kreeg. Dit vind ik erg voor hem, omdat hij nu niet weet dat er nu veel mensen zijn die waardering voor hem hadden. Hij heeft het leven van vele vrouwen gered, want anders waren de mensen er misschien pas veel later of nooit achtergekomen. Ik wist wel dat er vroeger veel fout ging bij de bevalling en dat veel vrouwen stierven, maar ik wist eigenlijk niet waardoor, dus dat heb ik nu geleerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.