Inleiding
Langdurig en in een slechte houding computeren kan leiden tot pijnlijke polsen en tintelende vingers. De kwaal heet officieel :RSI staat voor Repetitive Strain Injury maar wordt ook wel ‘muis-arm’ genoemd. RSI komt steeds vaker voor ook bij de jeugd.
Motivatie
Ik heb voor deze opdracht gekozen omdat ik een klassikale opdracht gemist had en RSI leek me persoonlijk het interessant en ik weet er weinig vanaf en ik zit ook dagelijks achter de computer
Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van RSI?
De oorzaken van RSI zijn verschillend;
Door te lange werktijden en te weinig pauzes als je te lang achter de computer werkt kan dat slecht zijn je hersens en je lichaam krijgen dan niet genoeg rust. Door werkdruk raken sommige mensen gestresst en werken dan ook langer door. Je zit dan in een gespannen houding zonder dat je het zelf merkt en vaak heel lang achter elkaar. Hoe meer tijd je per dag voor een beeldscherm werkt, hoe groter de kans op klachten. Door de werkhouding als mensen op een té hoge of té lage stoel zitten of op een niet verstelbare stoel kan ook lijden tot RSI. RSI komt meestal door een houding die te lang aangehouden word.
In welke beroepen komt RSI het meest?
Banen waarbij je veel dezelfde beweging maakt dat zijn bijvoorbeeld:
- mensen die achter die veel computer werken
- achter-de-lopende-band werk
- dirigenten
- telefonistes
- caissières
- chirurgen
- kapsters
- inpakkers
Wat wordt geadviseerd aan de mensen die gevaar lopen RSI te krijgen ?
Voor de mensen die achter de computer werken adviseren ze om de muis van de computer zo min mogelijk te gebruiken een goede houding, de stoel op de goede hoogte, goede inrichting van de computerwerkplek, en genoeg pauzes, met bedienen van de muis ook eens de andere hand gebruiken
En over het algemeen: Genoeg pauzes houden, genoeg bewegen, werk afwisselen niet te lang het zelfde achter elkaar doen.
Conclusie
Ik vond het een interessante opdracht. Ik weet nu waarvan je RSI krijgt en wat je eraan moet doen om het juist niet te krijgen en ik zit zelf ook regelmatig achter de computer dus best handig om te weten.
REACTIES
1 seconde geleden