Wat is lepra?
De ziekte lepra wordt veroorzaakt door de leprabacterie. De leprabacterie is een heel bijzonder organisme, zo wordt de leprabacterie slechts eens in de 2 weken gedeeld. hierdoor kunnen er jaren voorbij gaan zonder een lepra patiënt een vermoeden krijgt dat hij/zij lepra heeft. De leprabacterie houdt zich vooral op in de zenuwweefsel dat daardoor ernstig beschadigd kan worden. Lepra is een besmettelijke ziekte. De besmetting kan plaats vinden wanneer bijvoorbeeld iemand hoest(inademing). Lepra kan in 2 vormen voor komen:
Lepromateuze lepra(multibacillaire lepra): deze vorm krijgen de meeste mensen die weinig weerstand hebben. Daardoor kan de leprabacterie ongeremd vermenigvuldigen. De gevolgen is voor al te zien in het gezicht: bijvoorbeeld verdikking, rimpels, gezwellen oren, neus en wang. In de neus zijn enorm veel leprabacteriën, dit leidt tot vernietigen van het neusschot. Deze vorm van lepra is erg besmettelijk.
Tuberculoïde lepra(Tubercoloïde - of Paucibacillaire lepra): deze vorm krijgen mensen als ze een wat betere weerstand als de eerste lepra soort hebben. Het lichaam kan dus tegen de bacteriën “vechten”. Waardoor het aantal bacteriën weinig blijft. Hierdoor delen de bacteriën slechts eens in de 2 weken. Maar de huid en de zenuwen worden wel ernstig beschadigd en loopt de patiënt groot risico ernstig verminkt te raken. Hoewel de uiterlijke verschijnselen heel ernstig kunnen zijn, is deze vorm van lepra nauwelijks besmettelijk.
Wat zijn de gevolgen van lepra?
Wanneer leprapatiënten niet vroeg genoeg worden behandeld treedt er zenuwbeschadiging op. Daardoor kunnen bijvoorbeeld ontstaan: dat de patiënt gevoelloosheid wordt en/of uitval van spieren krijgt. En dan kan dit leiden tot de vreselijke verminking waar lepra ook zo bekend om staat. Bijvoorbeeld: de gevoelloosheid van de patiënt. De patiënt kan dan niet meer voelen of hij/zij zich verbrand of wondjes op loopt. Door de gevoelloosheid krijgen die infecties vaak niet de juiste medische aandacht, waardoor de toestand alleen maar verslechterd. Op lange termijn kunnen hierdoor de gevreesde klauwhanden of stompvoeten ontstaan. Ook spiertjes voor het knipperen van de ogen kunnen verzwakt raken. Het gevolg hiervan dat het oog niet voldoende wordt bevochtigd waardoor stof en ander vuiltjes vrij spel krijgen. Het gevolg van het niet knipperen voor vuiltjes is dat ze dan blind kunnen raken. Door de gevolgen van lepra hebben de ex-patiënten niet veel toekomst meer, want velen worden vermeden of zelfs verstoten en komen dan te wonen in arme wijken. Ook denken velen dat het de straf van god is. Dat ze denken dat die ex-patiënten wat verkeerds hebben gedaan en daarom moeten worden vermeden.
Waar komt het voor?
Op deze wereldkaart kun je zien waar lepra allemaal voorkomt. In de landen die wit zijn komt lepra niet voor of is dat in ieder geval niet bekend. In de gele landen is er 0,1 tot 1 persoon per 100.000 inwoners met lepra. In de oranje landen zijn dit er 5 tot 10. En in de rode landen (Brazilië, Madagaskar, India, Mozambique) hebben meer dan 10 mensen per 100.000 inwoners lepra. De conclusie hieruit is dus dat veel mensen in ontwikkelingslanden deze ziekte kunnen krijgen. Waarschijnlijk omdat er veel armoede heerst en dus slechte hygiëne is. En weinig medische hulp krijgen
Is er een behandeling voor leprapatiënten?
Ja er is een behandeling tegen lepra. Tegenwoordig is Lepra dankzij een effectieve antibioticacocktail goed te genezen. En na een paar dagen zijn ze al niet meer besmettelijk voor andere mensen in hun omgeving. Maar voor lepra echt over is, gaan er zo 6 tot 12 maanden overheen voor de leprabacterie uit hun lichaam is. Dus het is van groot belang dat de patiënten hun medicijnkuur afmaken. Maar de lokale gezondheidsposten zijn vaak moeilijk bereikbaar en dus erg moeilijk om die medicijnen kuur van sowieso 6 maanden te voltooien. Ook de antibiotica kuur is niet zonder bijwerkingen. Sommige krijgen een huidkleur verlichten wat op zich niet zo hele ramp is. Maar anderen kunnen alsnog door de bijwerkingen zenuwbeschadigingen oplopen met alle gevolgen van dien. Daarvoor is het belangrijk dat alles vroeg wordt geconstateerd en oplossing kunnen worden gemaakt.
Bron: www.leprastichting.nl
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
kan er meer over lepra en asbest komen staan ???
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
In het stukje: 'Waar komt het voor?' wordt gesproken over een wereldkaar maar die is niet aanwezig. Misschien handig om de volgende keer toe te voegen.
10 jaar geleden
Antwoorden