Van 21 maart tot 25 juni.
Titel: de economische kant van MKZ crisis.
Inleiding:
Wat is MKZ?: Het is een virus dat heel besmettelijk is en alleen gevaarlijk voor evenhoevige. Bijvoorbeeld: runderen, schapen, varkens en geiten. Het is zichtbaar te zien door: blaren op de uier, tong, neus, hoeven en in de bek. (Zie bijlage 1). MKZ bij een schaap is na ongeveer 2 weken zichtbaar te zien, maar bij een koe al na ongeveer 1 week. Daarom is het virus erg moeilijk op te sporen omdat het pas na een enkele tijd te zien is. Uitroeien is onmogelijk, want het is een minuscuul klein virusje dat telkens weer ergens opduikt. MKZ is altijd wel ergens op de wereld. (zie bijlage 2)
Onderzoeksvraag: Wat zijn de economische gevolgen van MKZ?
De geschiedenis van MKZ.
Vroeger was er ook al MKZ. Dat werd echter anders behandeld. Tot ongeveer 1975 werd er ook niet geënt, dat was niet zo’n probleem dat dat het nu is. Dat komt omdat vroeger de ziekte gewoon werd uitgeziekt en gingen de beesten er meestal niet dood aan. In de MKZ crisis werd het niet uitgeziekt omdat men bang was dat de hele veestapel van Nederland ziek zou worden. Daarom werden heel veel dieren afgemaakt. Dat had dus niet gehoeven, want de meeste dieren zouden gewoon beter worden. Ongeveer van 1975 tot 1985 is er wel tegen MKZ geënt. Dat deden ze om er voor te zorgen dat er geen beesten meer ziek zouden worden. Ze zijn daar rond 1985 mee gestopt. Dat deden ze, omdat wanneer er dieren naar het buitenland geëxporteerd werden men niet meer kon zien of het dier MKZ had of ingeënt was. Omdat dat niet te zien is. Het werd dus verboden om tegen MKZ in te enten.
Er is veel schade geleden door de MKZ-crisis op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld:
· Veemarkten en veehandelaren: veemarkten werden onder de MKZ crisis gesloten, omdat er anders het MKZ virus zou kunnen verspreiden. In die tijd is er veel schade geleden, omdat de boeren en veefokkers met hun vee bleven zitten. De gevolgen daarvan waren dat er geen genoeg ruimte was voor al die dieren (bv.: een varkensboer die zijn biggen niet kwijt kon en dus te veel biggen bij elkaar in 1 hok, zodat er biggen gingen vechten.) En dat er koeienfokkers hun jonge faarsen moesten laten kalveren terwijl daar geen plaats voor was. Nu is er echter een permanente sluiting van de veemarkten, dus kunnen er geen dieren meer worden verhandeld. Daardoor worden er bij veehandelaren veel schade geleden, want ze kunnen geen vee meer op veemarkten verhandelen dus eigenlijk is hun werkplek weg gehaald. Nu moeten ze als ze een dier willen verhandelen het dier rechtstreeks van het ene bedrijf naar het andere bedrijf vervoeren. Er mogen geen tussenstoppen zijn en niet onderweg bij andere dieren komen. Deze werkwijze kost veel tijd en geld. Door deze manier wordt het virus minder snel verspreidt. De minister van landbouw (minister Brinkhorst) vindt ook dat het transport van levende dieren naar het buitenland zoveel mogelijk moet worden vermeden en meer transport van vlees.
· Exportverbod van melk en vlees: Onder de MKZ crisis mochten er op verschillende plaatsen geen vlees en melk worden vervoerd uit angst voor verder verspreiding van het MKZ virus.Dat gelde voor vers vlees, vleesproducten, verse melk en melkproducten van eenhoevige dieren. Daardoor konden de melkfabrieken minder melk verwerken in melkproducten, dus schade.
· Toerisme en recreatie: Door MKZ crisis heeft de recreatie en toerisme 380 miljoen gulden schade geleden. Doordat mensen vooral in de paasvakantie thuisbleven omdat ze bang waren het MKZ virus te verspreiden lijde de recreatie en toerisme veel schade. Zelfs op plaatsen in Nederland waar geen MKZ was kwamen de mensen niet uit angst voor MKZ. Zeeland een provincies die traditioneel veel toeristen trekt heeft al laten weten dat het beduidend minder druk was laatste zomer.
· Werknemers thuis: Werknemers bleven thuis vanwege MKZ. Dat was ruim 0,5% van de Nederlandse beroepsbevolking. Het gaat onder meer over slachterijen, transporteurs en leveranciers. Mensen die in de MKZ gebieden woonden bleven ook veel thuis om verspreiding te voorkomen. Deze mensen krijgen een werkloosheidwet uitkering van 70% van het salaris. Eventueel aangevuld door de werkgever. Dat scheelde de getroffen bedrijven veel loonkosten.
· Bedrijven die met boeren in kontact staan: bv: het bedrijf DELTA (we hebben dit bedrijf opgebeld voor informatie) Delta is een bedrijf voor kunstmatige inseminaties, dat is dus een bedrijf die dieren kunstmatig bevrucht. Dit bedrijf heeft in de MKZ tijd heel veel schade geleden, doordat er in de MKZ gebieden niet meer geïnsemineerd mochten worden, dat kwam doordat men niet meer bij boeren bedrijven op het erf mocht komen. In die tijd konden dus bijna al die werknemers van Delta niet werken en kregen niet alle werknemers hun loon helemaal uitbetaalt. Sommige werknemers hebben in die tijd in het crisis centrum van MKZ gewerkt, dus toch nog een inkomen. Dit bedrijf is door de MKZ crisis bijna failliet gegaan en heeft werknemers moeten ontslaan.
Bv2: het veevoederbedrijf FUITE (we hebben ook dit bedrijf gebeld voor informatie) Fuite is een bedrijf dat bij boeren voer verkoopt. Doordat er in de MKZ tijd geen mensen op boeren bedrijven mochten komen om verspreiding van het MKZ virus te voorkomen, kon Fuite geen voer op de bedrijven brengen. Bij grote uitzondering was dit wel mogelijk, maar toch is er ongeveer 150.000 gulden schade geleden. Dit kwam niet alleen doordat er geen voer kon worden weggebracht, maar dit bedrijf heeft ook nog zijn klanten een bedrag geschonken, omdat de boeren het al heel zwaar hadden.
· Export van vee naar het buitenland: De bedrijven die vee fokken voor het buitenland konden in de MKZ crisis hun beesten niet naar het buitenland of klanten brengen. Daardoor konden ze het vee niet meer verkopen. Dit gebeurde in heel Nederland. Bv: wanneer een koeienfokker koeien verkoopt aan bedrijven in het buitenland. Deze jonge koeien verkocht worden zijn ze al drachtig, dus wanneer er niet meer geëxporteerd mag worden blijft de koeienfokker met drachtige koeien zitten, zodat ze op dat bedrijf moeten bevallen zonder dat er enkele voorzieningen voor zijn. Na de MKZ crisis wanneer de veefokker toch nog zijn dieren wil verkopen zij de dieren niets meer waard en leid dus veel schade.
Schade bij de boeren zelf:
*Het kopen van nieuw vee: De boeren zijn al hun vee kwijt geraakt en het meeste is vergoed, maar het nieuwe vee kopen is duur. Dus het kost hun veel geld
*Boeren moeten zich aan hun melkquotum houden: (melkquotum is een regel dat de boeren eerst een melkquotum kopen om melk te mogen leveren, maar wanneer er te weinig of te veel melk geleverd word in een jaar, moet er een boete betaald worden.) De boeren in het MKZ gebied hebben in de MKZ crisis hebben zo’n 2 maanden geen melk kunnen leveren, omdat er geen dieren waren. Dat betekent dat er ten eerste geen inkomen was en ten tweede een achterstand van twee weken is op het melkquotum, dus dat betekent een boete.
*Boeren failliet: Sommige boeren gingen failliet wegens een te grote geldstrop. Als boer van ongeveer 45 jaar kunnen moeilijk ander werk vinden.
*Strafkortingen: Als boeren niet goed hadden meegewerkt met de ruiming, afvoeren, afmaken, van hun vee werden gekort op hun vergoeding van de afgemaakte dieren. Ook als er een administratie niet in orde was of andere landbouwregels. Eerst waren er zeer hoge kortingen van duizenden guldens per bedrijf. De tweede kamer was het niet met deze zware strafkortingen van minister Brinkhorst eens. Brinkhorst moet de strafkortingen verlagen, maar nog steeds zijn er strafkortingen.
*Achterstand landbewerking: Doordat de boeren in de MKZ crisis niet op het land mocht worden gewerkt, door regels van brinkhorst, want hij vond dat die besmetting op kon brengen. Dus er kwam een achterstand van werk op en moest na de MKZ crisis dus veel meer werk doen.
MKZ maakt melk tijdelijk dubbeltje duurder.
Dagverse consumptiemelk wordt een dubbeltje duurder. Het gaat om een tijdelijke toeslag die rechtstreeks ten goede komt aan de melkveehouders die zijn getroffen door de MKZ crisis. De tijdelijke verhoging geldt voor twee maanden. “Boeren lijden veel financiële en economische schade. Dit is voor hen een steuntje in de rug. Wij hopen dat de consument daar begrip voor hebben” (uit krantenbericht 3-4-2001 van internet www.nederlandseeconomie.nl)
De EU stelde regels voor de MKZ crisis. De EU wou niet dat er geënt werd, want dan kon men niet meer aantonen of een beest besmet was of ingeënt. Er werden wel noodentingen uitgevoerd anders had men niet genoeg tijd om de hele ‘driehoek’ te ruimen. De boeren vonden dat er wel geënt kon worden, want de meeste dieren waren gezond. Zij vonden dat het vee in de driehoek geënt kon worden en dan de geënte dieren, die dus niet naar het buitenland mochten, gewoon in Nederland te laten consumeren.
Conclusie: De economische groei in Nederland is door o.a. de MKZ gedaald. Er is een schade van 12 miljard geleden. Dat ze beter wel hadden kunnen inenten en het vlees in Nederland te consumeren. Dan zou er veel minder schade zijn geweest. Vroeger kon er wel worden ingeënt en alleen omdat de regels zijn veranderd.
Evaluatie: We vinden allebei dat we goed hebben samen gewerkt (samen informatie gezocht, uitgewerkt en getypt). We hebben eerst informatie gezocht op internet: www.nederlandseeconomie.nl (daar kun je MKZ aanklikken. We hebben ook informatie in het boek: Ruimen tien keer erger dan ik dacht, MKZ- het boerenverhaal van Hans Siemens gezocht. En ook veel zelfkennis van Joukje, want zij heeft het zelf allemaal meegemaakt.
REACTIES
1 seconde geleden