Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Aarde

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 834 woorden
  • 25 oktober 2003
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
101 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Inleiding:

Bij planeten denken we vaak aan planeten zoals Mars en Jupiter. Heel vaak wordt de Aarde vergeten, omdat die zo dichtbij ligt. Daarom gaat deze opdracht over de Aarde.

Geschiedenis

Het oppervlak van de Aarde is relatief nog jong. In 500.000.000 jaar hebben erosie en tektonische processen het aardoppervlak drastisch gewijzigd. Er zijn nu geen inslagkraters meer zichtbaar van voor die periode. De vroegere geschiedenis van het aardoppervlak is dus weggevaagd.
De Aarde is 4,5 tot 4,6 miljard jaar oud, maar de oudste gekende stenen zijn minder dan 4 miljard jaar oud; stenen ouder dan 3 miljard jaar komen zelden voor.
Als je de Aarde voorstelt als een periode van een uur, is er in de eerste 50 minuten geen leven. Daarna beginnen zich eencellige organismen te ontwikkelen, In de laatste minuut ontwikkelen de zoogdieren zich, en in de laatste 4 seconden evolueert de mens.

De binnenkant van de Aarde.

Als je naar boven kijkt, lijkt het net alsof de blauwe lucht oneindig is, maar vanuit de ruimte lijkt de Aarde een kleine planeet met een dunne atmosfeerlaag. Vanuit de ruimte lijkt het alsof de Aarde bijna alleen maar uit water bestaat met af en toe een stukje land. Eigenlijk is dat ook wel zo, als je bedenkt dat de Aarde voor 71% uit water bestaat. De Aarde is de enige planeet waar water in vloeibare fase voorkomt.
De Aarde bestaat uit een aantal lagen:
-de korst, 3 km in doorsnede
-de asthenosfeer, 350 km in doorsnede
-de mantel, 2900 km in doorsnede
-de buitenkern, 2300 km in doorsnede
-de binnenkern, 1400 km in doorsnede

De lagen zijn op drijfvermogen gesorteerd, ook al zijn sommige van die stoffen vast. De continentale korst is het lichtst, met een dichtheid van ongeveer 2.7 gram/cm3.
De dichtheid van de kern is ongeveer 4 keer zo groot. IJzer is de enige stof die daaraan voldoet.
De aardkorst bestaat uit verschillende platen, die langs elkaar heen bewegen. Soms blijven de platen tegen elkaar aan zitten, en dan komen ze met een schok weer los. Dan is er sprake van een aardbeving.
Als platen tegen elkaar aan duwen ontstaan er bergen. O.a. de Alpen zijn zo ontstaan.
Vergelijkingen met andere planeten.

De Aarde moet oorspronkelijk geleken hebben op Mars en Venus, met veel koolstofdioxide dat vrijkomt bij vulkaanuitbarstingen. Maar dankzij het leven dat al vroeg ontstaan is in de aardse oceanen is de koolstofdioxide bijna verdwenen. De koolstof is onder andere vastgelegd in carbonaatgesteenten, terwijl er veel zuurstof in de atmosfeer terecht is gekomen. Dat er vrije zuurstof aanwezig is, is eigenlijk al verbazend; normaal reageert zuurstof snel met andere elementen. De zuurstof in onze atmosfeer wordt in stand gehouden door biologische processen. Zonder leven zou er op de Aarde geen zuurstof voorkomen.

Satellieten

De Aarde heeft maar één natuurlijke satelliet: de maan. De maan staat 384.000km van de Aarde vandaan. Hij heeft een diameter van 3476 km en hij weegt 7,35x1022
Om verschillende redenen zijn er verder nog een hoop kunstmatige satellieten in een baan om de Aarde gebracht, bijvoorbeeld om het weer te voorspellen.

Feiten over de Aarde

Diameter 12756 km
Massa 5,97 1024 kg
Rotatietijd 23h 56m 4s
Afstand tot de zon 50 miljoen km
Atmosfeer voornamelijk stikstofgas, met zuurstof en een beetje kooldioxide
Natuurlijke satellieten 1
Gemiddelde temperatuur 22 o C
Kleur blauw en bruin/groen
Kern ijzer/nikkel kern
Omlooptijd rond de zon 365,26 dagen

Toekomst

Tot nu toe werd aangenomen dat de Zon nog ongeveer 5 miljard jaar te gaan heeft. Aangezien er geen leven op Aarde mogelijk is zonder de zon, sterft al het leven in elk geval uit. Maar de zon dooft niet zomaar. Aan het eind van haar leven zal ze de buitenste lagen afstoten en instorten tot een witte dwergster. De hete gassen in het uitdijende omhulsel van de centrale witte ster zullen de Aarde omspoelen en zo een einde aan de atmosfeer en de zeeën maken.

Volgens Jim Karsting zal het einde van de Aarde en haar bewoners echter veel eerder komen dan men tot nu toe had verwacht. Over vijfhonderd miljoen jaar is het afgelopen met onze planeet, dat is 10 keer zo kort als eerst werd aangenomen. Volgens Karsting zal de zon zo heet worden dat de oceanen zullen verdampen. Zijn voorspellingen zijn gebaseerd op nieuwe computerberekeningen.
Bronnen

* TV: National Geograpic Channel, een televisiezender die veel wetenschappelijke programma’s uitzend. Zeer betrouwbaar dus.
* Internet: http://www.sterrenkunde.com/Aarde.htm. Dit is een soort www.startpagina.nl. Het heeft een menu dat ook nog eens doorverwijst naar vele officiële sterrenkunde sites. Deze site is gemaakt door mensen die er veel vanaf weten.
http://www.infoster.be/negepl/earth.html Infoster is gemaakt door mensen die “één voor één hun sporen verdient hebben met het op educatieve en verantwoorde wijze populariseren van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. ” Aldus de site. Is dus ook door mensen met verstand van zaken gemaakt.
http://www.urania.be/sterrenkunde/zonnestelsel/Aarde.php. Dit is de officiele site van de Belgische volkssterrenwacht Urania. Een verantwoorde site dus.
* Boeken: De evolutie van de Aarde door Derek Elsom. Dit is een wetenschappelijk boek, dus zeer betrouwbaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.