Deelvraag 1: Welke gebergten zijn er in Zuid-Afrika en hoe is de ligging ervan en is deze gunstig?
Zuid-Afrika kent vele bergen. De hoogste berg in Zuid-Afrika is de Drakensberg de hoogste top van deze berg is 3376 meter. Dit gebergte ligt in het oosten van Zuid-Afrika aan de grens met Lesotho. De Drakensbergen zijn 1500 kilometer lang. Hieronder staan in het schema de belangrijkste gebergten in Zuid-Afrika. Het Swartgebergte ligt in het zuiden van Zuid-Afrika. Het hoogste punt van dit gebergte is 2325 meter. In het noorden ligt de Soutpansberg. Het hoogstepunt van deze berg is 2129 meter. In het westen ligt het Karasgebergte en het hoogste punt hier is 2202 meter. De Tafelberg ligt in het zuid –westen van Zuid-Afrika en het hoogste punt is 1080 meter.
De kustlijn van Zuid-Afrika loopt zo’n 45 km landinwaarts hier is veelal laagland te bekennen. Zuid-Afrika wordt veel gekenmerkt door droge gebieden. In het Drakensgebergte zijn veel kleine rivieren te vinden die bijna het hele jaar door droog staan. In het westen van Zuid-Afrika zijn veel baaien te vinden. Hier groeien meer dan 2500 plantensoorten. In het westen is veelal laagland.
De ligging van deze gebergten kun je redelijk gunstig noemen voor Zuid-Afrika. De meeste grote steden van het land liggen ook aan de zee waar veelal laagland voorkomt. Alleen de steden Pretoria en Johannesburg liggen op een wat hoger niveau nl. op zo’n 1000-2000 meter. Er woont naar schatting 47% van de totale bevolking in kust steden.
Deelvraag 2: Valt er veel of weinig neerslag in Zuid-Afrika en in welke periodes valt er het meest?
Zuid-Afrika is in het westen, zuiden en oosten (aan de kust) omsloten door gebergten. Deze bergen houden veel neerslag tegen. Hierdoor komt het dat in het zuidwesten van Zuid-Afrika gemiddeld zo’n 0-350 mm. neerslag valt. In het westen van Zuid-Afrika tot waar de Drakensbergen liggen valt veel neerslag. Dit komt doordat de Drakensbergen met zijn grootte hoogte bijna alle neerslag tegenhoudt. Dit kun je ook goed zien op het plaatje met de jaarlijkse gem. hoeveelheid neerslag. Op dit plaatje kun je ook goed zien waar de bergen zich bevinden. In het westen waar de Drakensbergen op houden kan de neerslag er gemakkelijk langs zodat er bij Swasiland veel neerslag valt. In de zomerperioden in Zuid-Afrika valt er veel meer regen als in de winter. Dit komt zeer waarschijnlijk door de ligging van Zuid-Afrika vlak bij de zuidpool. Het ijs dat smelt op de zuidpool kan weer verdampen en in Zuid-Afrika neerkomen. In Kaapstad dat zuidelijk ligt en word omsloten door bergen valt ongeveer 4 keer zo weinig neerslag als in Pretoria dat noordelijk ligt en net achter de Drakensbergen. Zuid-Afrika ligt aan de andere kant van de evenaar, hierdoor komt het dat de zomer in Zuid-Afrika in de maanden oktober, november, december, januari, februari, maart en april is.
Je kunt dus wel zeggen dat de gebergten in Zuid-Afrika een grote invloed hebben op de neerslag. In Zuid-Afrika heb je hele droge gebieden maar ook natte gebieden. De grote steden van Zuid-Afrika liggen voornamelijk in de iets nattere gebieden. De meeste neerslag valt in de zomer.
Deelvraag 3: Wat is de gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika en is deze hoog of laag in vergelijking met andere landen in Afrika?
In Zuid-Afrika is de temperatuur redelijk verdeeld over het land. Het temperatuur verschil tussen zomer en winter is hier niet echt goed te merken. Er valt wel iets meer neerslag als in de winter. In het oosten van Zuid-Afrika bij de Drakensbergen zijn de tempraturen wel iets lager als in de rest van het land. Hier komt het zelfs voor dat het vriest. Gemiddeld kan het in de bergen zo’n 100 dagen per jaar vriezen. Dit komt door de grootte hoogtes van de Drakensbergen. De tempraturen in het midden van het werelddeel Afrika zijn veel hoger als die in Zuid-Afrika dit komt doordat dit gebied tussen de evenaar en de kreeftskeerkring ligt. Hier is de gemiddelde temperatuur in maart zo’n 30-35 graden Celsius. Terwijl het in Zuid-Afrika dan zo’n 15 graden is.
Wat de gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika is kun je moeilijk zeggen. Met wat gegevens uit reisgidsen heb ik geprobeerd om uit te rekenen hoe hoog de gemiddelde temperatuur is. Hiervoor heb ik de gegevens van Johannesburg gebruikt omdat dit een grote plaats is ongeveer in het midden van Zuid-Afrika. Dan kom je op 18,3 graden gemiddeld per dag. Elke plaats in Zuid-Afrika heeft wel weer andere tempraturen. De temperatuur van Zuid-Afrika is niet erg hoog in vergelijking met andere landen in Afrika.
Wij doen ons werkstuk over Zuid-Afrika. Daarbij gaat richten wij ons op de fysische geografie van dit land. Zuid-Afrika lijkt ons een interessant land omdat het een van de zuidelijkst gelegen landen op aarde is. Verder omdat dit land een veel bewogen geschiedenis kent.
Onze hoofdvraag van dit werkstuk is: Heeft Zuid-Afrika een gunstige natuur voor mensen en dieren?
Onze deelvragen zijn: -Welke gebergtes zijn er in Zuid-Afrika en hoe is de ligging van deze gebergtes? -Valt erin Zuid-Afrika veel of weinig neerslag en hoe komt dit? -Wat is de gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika en is deze hoog of laag in vergelijking met andere Afrikaanse landen? -Welke klimaten zijn er in Zuid-Afrika? -Is de natuur er gunstig voor toerisme? -Welke rivieren zijn er en hoe is de ligging ervan? -Welke diersoorten komen er in Zuid-Afrika voor?
Wij proberen in dit werkstuk antwoord te geven op de hoofdvraag en de deelvragen. En hopen hierdoor een beter beeld te krijgen van Zuid-Afrika.
Nu volgt er een stukje sociale geografie om een beetje de indruk te krijgen van de grootte van dit land: Zuid-Afrika heet officieel Republiek van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft een grondoppervlak van 1 221 037 vierkante kilometer (dat is 33 maal Nederland) en een kustlijn van 3000 kilometer. Zuid-Afrika heeft 41 457 000 inwoners. De hoofdstad is Pretoria. De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand. Binnen Zuid-Afrika liggen twee kleine koninkrijkjes nl. Swasiland en Lesotho. Zuid-Afrika heeft elf officiële moedertalen, waaronder, Zulu, Xhosa, Afrikaans en Engels. Zuid-Afrika heeft het grootste Nationale Park ter wereld. Zuid-Afrika heeft ongeveer de helft van al het goud van de wereld.
Onze hoofdvraag is ‘Heeft Zuid-Afrika een gunstige natuur voor mens en dier?’ We hebben met behulp van de deelvragen de hoofdvraag redelijk goed kunnen beantwoorden. Voor ieder is het antwoord op onze hoofdvraag weer anders want ieder zal er zijn eigen mening over hebben. Wij vinden dat Zuid-Afrika voor de dieren die er leven een goede natuur heeft. Dit komt door de verschillende klimaten die er zijn en de verschillende soorten natuur. Zuid-Afrika kent vele natuurparken in deze parken leven ook zeer veel dieren. In deze parken kunnen ze gewoon leven. Het grootste park is bijna net zo groot als Nederland. Dit park ligt in het noorden van het land. Het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking woont in de steden. In de steden is alles beter voor elkaar dan op het platteland. Er zijn verschillende naturen te vinden van hoogland tot droge vlaktes. Dus de mensen kunnen eigenlijk kiezen in wat voor natuur ze willen wonen. Ook hier heeft weer ieder mens zijn eigen mening. Wij vinden dat Zuid-Afrika wel een gunstige natuur heeft. Dit komt door de velen soorten die er te vinden zijn.
Wij vonden het leuk om aan dit werkstuk te werken omdat je zo een beter beeld krijgt van het land. We hebben de taken eerlijk verdeeld zodat we goed konden samenwerken. Het lijkt ons beslist leuk om een keer een bezoek aan Zuid-Afrika te brengen. Dit komt door de verscheidenheid in het landschap en de vele soorten dieren en planten die er te vinden zijn.
REACTIES
1 seconde geleden