Wetenswaardigheden Heelal.

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 612 woorden
  • 18 februari 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
8 keer beoordeeld

Dit kun je zien als een werkstukJE. Als je dus een héél grote werkstuk moet maken van bijv 15 bladzijdes, zou dit je een klein beetje kunnen helpen.

Wetenswaardigheden Heelal

Zwarte gaten
Zwarte gaten horen bij een van de bijzondere dingen in de ruimte. Een zwart gat ontstaat wanneer een ster explodeert die dertig keer zo zwaar is als de zon. Er blijft dan een gebiedje in de ruimte met veel zwaartekracht. Die zwaartekracht is zo sterk dat er niets uit kan ook geen licht. Een astronaut die in zo’n zwart gat beland, het zwaarte kracht zou dan zo hard aan hem trekken dat er slechts een sliertje van hem overblijft. Geleerden denken dat er bij een zwart gat de tijd langzamer gaat.

Meteoriet
In de ruimte zweven er heel veel steentjes, als ze dicht bij de aarde komen worden ze door de zwaartekracht naar de aarde getrokken. Dankzij de dampkring worden ze tegen gehouden. De meeste worden teruggekaatst in de ruimte andere verbranden in de dampkring. Zo’n steentje heet een meteoriet. Deze steentjes kun je niet zien, bij het verbranden in de dampkring (atmosfeer) kun je wel een soort flitsje zien.


Oerknal
Het heelal is ontstaan door een grote knal. Die knal wordt de oerknal genoemd. Deze vond ongeveer 15 miljard jaar geleden plaats. Uit die grote knal zijn het sterrenstelsel, planeten, sterren en de aarde ontstaan. Het zonnestelsel is ontstaan door ene grote gaswolk, in het midden van die grote gaswolk was de geboorteplaats van de zon. Aan de randen van de graswolk ontstonden planeten. Nadat dit allemaal gebeurd is heeft het een lange tijd geduurd voordat er leven was op de aarde.

Komeet
Een komeet bestaat uit sneeuw en stof. De meeste kometen komen uit een wolk aan de rand van het zonnestelsel. Sommige kometen komen dicht bij de zon, dan kun je vanaf de aarde een mooi lichtje zien bewegen in de vorm van een bal met een lange staart, wanneer een komeet té dicht bij de zon komt veranderd de sneeuw in gas en krijgt de komeet een staart. Kometen die uit een wolk komen zijn vaak moeilijk te voorspellen, een komeet die dicht bij de zon woont is veel makkelijker te voorspellen. Het kan ook gebeuren dat een komeet dichtbij de aarde komt.

Planetoïden/Asteroïden
Planetoïden of Asteroïden zijn soorten kleinen planeetjes. Veel mensen denken dat er veel planetoïden in de buurt van de zon zijn. De meesten zijn niet te zien vanwege hun kleinheid. De grootste planetoïde heeft als doorsnee 913 km. Veel botsingen vinden plaats tussen planetoïden, hierdoor ontstaan er weer kleine planetoïden. Soms raakt een planetoïde uit zijn plek, waarna het kan gebeuren dat deze in het zwaartekrachtgedeelte van een planeet kan terechtkomen. En die valt dan op de planeet. Planetoïden zijn ontstaan doordat planeten delen verliezen door een verschijnsel in het heelal.


Eindigt het heelal ergens of is het oneindig?
Het heelal eindigt dat of is het oneindig?
Ik denk dat het heelal nergens eindigt, want hoe verder je komt hoe donker het wordt en het lijkt oneindig te zijn, ik vergelijk het met graven hoe dieper je ook graaft, je komt niet ver, omdat je dat niet aan kan. Misschien zou het ook zo zijn in het heelal. Hoe dieper je erin gaat je kunt niet verder, omdat je het niet aankan. Maar als je gelooft in de Oerknal, zou het ergens moeten beginnen en ook moeten eindigen. Een knal kan niet oneindig zijn. En als het dan ergens eindigt waar zou het dan eindigen? Ik vind dat het heelal eigenlijk geen goed woord is, want niemand weet nog of er meer planeten zijn of niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.