Uit welke landen komen de vluchtelingen?
Wereld wijd zijn er ongeveer 15 miljoen vluchtelingen en 20 tot 30 miljoen ontheemden. Ontheemden zijn vluchtelingen binnen de eigen landsgrenzen.
Twee derde van de vluchtelingen zijn vaak kinderen die hun ouders hebben verloren, of zelf alleen zijn gevlucht. De meeste vluchtelingen blijven buiten Europa want slechts 5% van alle vluchtelingen komen naar Europa. In Europa zijn er in totaal meer als een half miljoen vluchtelingen ( niet meegeteld de vluchtelingen die al een verblijfvergunning hebben ). De meeste vluchtelingen komen uit landen zoals:
Palestijnse 3.931.000
Eritrea 320.000
Afghanistan 2.560.000
Burundi 310.000
Irak 568.000
Bosnië-Herzegovina 300.000
Siërra Leone 460.000
Vietnam 285.000
Somalië 425.000
Liberia 250.000
Soedan 420.000
Dem. Rep. Congo 240.000
Joegoslavië 390.000
Birma 240.000
Angola 340.000
Azerbeidzjan 230.000
Kroatië 340.000
Dit zijn de landen waar de meeste vluchtelingen vandaan komen in EUROPA
De meeste vluchtelingen vluchten naar de buurlanden eromheen dat is het minst ver reizen maar vaak heeft dat land ook te kampen met problemen dus worden mensen gedwongen naar een ander land te gaan. Over het algemeen kiezen mensen waar de economie het meest aantrekkelijk is of plaatsen waar ze familie of kennissen hebben wonen. In Nederland wonen er ongeveer 1,4 vluchtelingen met een tijdelijke of vaste verblijfsvergunning.
In Nederland woorden ze anders geteld omdat er 20 jaar omdat er nog niet zoveel bekend was over vluchtelingen. De laatste jaren is dat heel erg gaan veranderen want bijna alle landen hebben nu een UNHCR kantoor ( Hoge VN commissaris voor de vluchtelingen) een tweede oorzaak is dat er door oorlogen of problemen in een land de vluchtelingenstroom erg is toegenomen. Het is nu ook wel makkelijker geworden om te vluchten omdat de afstanden nou makkelijker af te leggen zijn bijvoorbeeld met auto’s of vliegtuig.
een andere oorzaak is dat er na de oorlog ongeveer 45.000 vluchtelingen toestemming kregen om in Nederland te blijven, omdat zij een hele belangrijke rol hebben gespeeld bij het opbouwen van Nederland. Steeds meer mensen kwamen voor gezinshereniging. Het is niet leuk om in een land te leven waar mensen geen inspraak hebben of in een dictatuur leven dat soort mensen vluchten ook vaak weg uit hun land of naar een buurland.
Het Nederlandse toelatingsbeleid
De meeste mensen die vluchten komen uit een land met een strenge dictatuur dat soort mensen werden vroeger in Nederland gelijk toegelaten zodat ze hier veilig konden leven op een gegeven moment kwamen er opens heel veel vluchtelingen in een jaar binnen zo’n 20 tot 50.000 mensen, in 1985 moest de Nederlandse regering toch wat doen want ze konden niet zomaar iedereen toelaten die onder een strenge dictatuur leefde. Nederland begon met het maken van strengere toelatingsregels en die begonnen ze ook toe te passen. Een van de belangrijkste regels was dat een vluchteling moest kunnen aantonen dat hij gevaar zijn eigen leven liep in zijn land, was dat niet het geval dan moest de vluchteling terug naar zijn eigen land. Een andere regel was dat als zijn familie hier had leven bijvoorbeeld zijn vrouw dan mocht hij wel komen ( gezinshereniging ). Daar was een internationale afspraak over gemaakt dat was het verdrag van Genéve die in 1951 was getekend.
Het Nederlandse spreidingsbeleid
Het spreidingsbeleid in Nederland zorgt er voor dat alle vluchtelingen niet nar een plek moeten maar door op verschillende plaatsen in Nederland terecht kunnen. In elke Gemeente moet een bepaald aantal % asielzoekers ontvangen zodat ze niet allemaal op een plek gaan wonen zo heb je geen segregatie maar juist een vorm van intergratie omdat de mensen verspreid wonen en bij elkaar in wijken. De vluchtelingen worden opgevangen in vluchtelingenkampen. Je hebt verschillende kampen door heel Nederland die mensen die daar werken zijn allemaal vrijwilligers, in totaal werken er zo’n 3000 vrijwilligers in de opvangcentra´s.
Je hebt verschillende soorten opvangen:
Eerst kom je in het OC ( een onderzoekscentrum van coa). Die opvang daar is een paar maanden daar gaan ze kijken hoe het komt dat je gevlucht ben en of je echt een politiek vluchteling ben.
Daarna ga je naar het asielzoekerscentrum (AZC) je zit daar een langere tijd totdat je weet of je in Nederland mag blijven wonen.
Veel van die opvangcentra hebben het heel moeilijk omdat als er bijvoorbeeld een grote oorlog uit breekt of mensen onder grote druk staan in hun land vluchten ze massaal weg uit hun land. Daardoor is er te weinig ruimte om een grote stroom asielzoekers op te vangen, dat betekent dan dat het COA in dat soort tijden snel nieuwe centra moeten bouwen oom die mensen te kunnen opvangen. Dat kost vaak heel veel tijd omdat ze dat met gemeentes moeten bespreken en die willen vaak niet de kosten en de gevolgen van dat soort kampen hebben.
Vaak worden in dat soort tijden ook leeg staande woningen gebruikt om mensen onderdak te bieden.
Mensen die een plek in het AZC hebben gevonden die zijn dan al wat zekerder van het blijven hier in Nederland. Vaak worden ze door vrijwilligers geholpen om alvast plannen te maken voor hun toekomst voor hun verblijf hier in Nederland. In die tijd leren de mensen de gewoontes en de taal vaak doen ze dan ook vrijwilligers werk om nog wat bij te verdienen vaak verdienen die mensen €1 per uur en maximaal €25 euro in de week.
Je hebt ook centra voor vluchtelingen die minderjarig zijn. Kinderen tot 18 jaar die op vlucht zijn en zonder ouders in Nederland aankomen worden in een aantal speciale opvangcentra gezet. Ze kunnen bijvoorbeeld ook in pleeggezinnen komen te wonen of op kamers op zogeheten kleine wooneenheden.
Er zijn veel vluchtelingen in Nederland doordat ze anders geteld worden. Twintig jaar geleden was er eigenlijk nog niet zoveel bekend over vluchtelingen. Vooral in landen als Afrika en Azië was er weinig bekend over wie vluchteling was en wie niet. Daar waren de grenzen namelijk getrokken door stammen heen en gingen dus veel mensen verhuizen zodat ze met hun hele stam in hetzelfde land woonden. Hier was dus echt sprake van massamigratie. Men wist niet meer wie waar officieel hoorde.
De laatste jaren is de kennis een stuk groter geworden over vluchtelingen. Bijna alle landen hebben wel een kantoor van de UNHCR (Hoge VN Commissaris voor de vluchtelingen). Veel mensen komen de laatste jaren in zeer afgelegen gebieden, waar eigenlijk nooit iemand kwam. Vluchtelingen zijn de laatste jaren eigenlijk ‘ontdekt’.
Een tweede oorzaak is dat de laatste jaren het aantal vluchtende mensen enorm is toegenomen. Het is ook makkelijker om te vluchten, omdat de relatieve afstanden zijn afgenomen. Ook is de wereld gewelddadiger geworden, steeds meer mensen zijn bang en voelen zichzelf bedreigd. Er zijn dan ook heel veel rellen in landen of oorlog. Het is overigens ook echt geen pretje om in een land te leven met een hele harde dictatuur. Men wordt hier ernstig onderdrukt en het is dus niet uit te houden daar.
Een derde oorzaak is dat na de oorlog ongeveer 45.000 vluchtelingen toestemming kregen om in Nederland te blijven, omdat zij een hele belangrijke rol hebben gespeeld in de wederopbouw van Nederland.
Wanneer krijgen asielzoekers een verblijfsvergunning?
Een asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning op asielgronden wanneer:
- hij volgens de IND vluchteling is in de zin van het vluchtelingverdrag
- hij volgens de IND gegronde redenen heeft om aan te nemen dat hij bij uitzetting een reëel risico loopt om te worden onderworpen aan folteringen, onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.
- Er volgens de misnister klemmende reden van humanitaire aard zijn, waardoor van betrokkene niet verlangt kan worden dat hij terugkeert naar zijn land van herkomst. Hierbij gaat het onder andere om mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.
- Terugkeer naar het land van herkomst volgens de minister van bijzondere hardheid zijn vanwege de algemene situatie daar. Voor zo’ n land voert de minister dan een algemeen beschermingsbeleid in.
De IND beoordeelt altijd eerst of iemand vluchteling is volgens het Vluchtelingenverdrag, en gaat dan verder het rijtje af. Iedereen die op een van deze gronden in Nederland mag blijven krijgt dezelfde status: de verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel. Deze status kan gedurende drie jaar worden ingetrokken wanneer de situatie in het land van herkomst is verbeterd.
Wanneer iemand vijf jaar onafgebroken in het bezit is geweest van een verblijfsvergunning, kan hij het Nederlanderschap aanvragen. Om het Nederlanderschap te verkrijgen, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder het halen van een naturalisatietoets.
REACTIES
1 seconde geleden
W.
W.
Leuk!
9 jaar geleden
Antwoorden