Toerisme in India

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 3223 woorden
  • 12 februari 2013
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
98 keer beoordeeld

Dit verslag bevat meerdere afbeeldingen en diagrammen. Voor de volledige weergave van het werkstuk, open het bijgevoegde word-document.

1. Toeristische trekpleisters

India heeft een paar grote trekpleisters, één van de grootste is de ‘Taj Mahal’ in Agra, in het zuidoosten van Delhi. Het gebouw (zie afbeelding) is helemaal symmetrisch. Aan de westkant is er een moskee te vinden en aan de oostkant een gastenverblijf.

Het staat sinds 1983 op de Werelderfgoed lijst en is sinds 2007 ook één van de wereldwonderen. Het gebouw is gebouwd voor de vrouw van meneer Mahal, het gebouw moest net zo mooi worden als zij. Het gebouw bestaat vooral uit marmer en versieringen. De vier palen op elke hoek zijn zo gebouwd dat ze niet op het gebouw zelf kunnen vallen als er een aardbeving plaatsvindt.

Een tweede trekpleister is het ‘Red Fort Complex’.

Het gebouw bestaat uit stenen van rood zandsteen, vandaar dat het gebouw vrijwel helemaal rood is.

Dit gebouw is vooral heel bijzonder vanwege de architectuur, daarom staat ook dit gebouw op de Werelderfgoed lijst.

Het Red Fort Complex bevindt zich redelijk in het centrum van Delhi, de hoofdstad van India. Er zijn nog veel meer forten in India die ook echt toto het toerisme behoren.

 De hoofdstad Delhi heeft ook bezienswaardigheden die erg toeristisch zijn, zoals ‘Qutub Minar’. Een toren van 72,5 meter hoog, deze toren is de hoogste toren van India. De bouw van deze toren begon al eind 1100 maar de toren was pas in 1368 helemaal af. Het gebouw trekt zo’n 3,9 miljoen toeristen per jaar.

Ook dit gebouw is weer bijzonder door de architectuur en staat ook op de Werelderfgoed lijst. Het gebouw heeft vijf verdiepingen en elke verdieping heeft een speciaal ontwerp. Zo heeft de eerste verdieping aan de buitenkant cirkelvormige en hoekige groeven, de tweede verdieping heeft ronde groeven en de derde hoekige groeven.

Voor Hindoes is de rivier de Ganges een belangrijke trekpleister, en dan in het bijzonder de stad Varanasi. Het is één van de belangrijkste pelgrimsplaatsen in het Hindoeïsme. Doordat in India veel mensen aanhangers zijn van het Hindoeïsme, is deze trekpleister grotendeels voor de inwoners van India.

Als je een zon-zee-strandvakantie wilt moet je naar de deelstaat Goa in India gaan. Ook als je van een feestje houdt is dit de perfecte plek om je vakantie te vieren. Deze vakantieplek is vooral geliefd bij jongeren, vele hippies zijn hen al voorgegaan.

Voor degenen die van een wandeling houden is de Himalaya een hele uitdaging. De Mount Everest (8850 meter hoog) is daar ook te vinden.

 2. Ontwikkeling van het toerisme

In deze grafiek zien we hoe het aantal toeristen is gestegen de afgelopen decennia: (Ga voor de grafiek naar het bijgevoegde word-document) 

In deze grafiek kan je zien dat er tussen 1970 en 1980 een enorme groei was in het aantal toeristen.

Dit komt voornamelijk door de hippies die in het westen in de jaren 70 graag naar India wilden. Zij wilden naar India omdat de mensen die in India waren geweest terugkwamen met mooie verhalen over de mystiek, de spiritualiteit en de cultuur die daar is. Dat trok de mensen zo aan dat ze maar al te graag een reis wilden maken naar India. Ook doordat de welvaart in het Westen groeide waren er meer mogelijkheden om zo’n verre reis te maken, eerst hadden de mensen daar nog geen geld voor. Doordat er meer toeristen naar India kwamen, ging India zich steeds meer ontwikkelen in de toeristische sector.

De groei was na 1980 niet meer zo hoog, dit komt door de nationale overheid. Er waren weinig goede wegen, een tekort aan hotelkamers en ook nog een probleem met de luchtvaartmaatschappij.

Omdat er zoveel mensen naar India wilden, was het onmogelijk om die allemaal te kunnen ontvangen in het land. In 1986 veranderde dit beleid, en je ziet ook in de grafiek dat de groei tussen 1990 en 2000 meer is dan tussen 1980 en 1990. Dat beleid hield in dat er meer aandacht ging naar het toerisme, dat had financiële voordelen. Daarnaast werden buitenlandse bedrijven aangemoedigd om te investeren in India, ook werd de luchtvaart verbeterd. In de grafiek zien we ook dat de groei groter is tussen 1990 en 2000 dan tussen 1980 en 1990. De afgelopen jaren is het luchtverkeer met meer dan 125% gegroeid.

Pas in 1991 ging India zich nog meer richten op het toerisme. India had eerst een planeconomie, dit betekent dat de staat dus bepaalde wat de prijzen zijn van de producten. In 1991 veranderde de economie naar een vrijemarkteconomie, hierbij speelt de overheid helemaal geen rol meer. 

Doordat het een vrijemarkteconomie werd …

India heeft veel baat van de toeristen, want toeristen geven geld uit. De toeristen geven ook meer uit in India, niet omdat ze meer per dag uitgeven, maar omdat ze langer in India blijven.

Ook is het groepsreizen steeds populairder geworden, vroeger in de jaren 70 gingen toeristen die naar India gingen vaak backpacken. Vroeger ging men vooral voor de vrijheid backpacken, men wilde zelf bepalen waar ze heen gingen en zichzelf ontwikkelen. Nu wordt het backpacken minder, mensen willen liever met vaste schema’s en georganiseerd op reis gaan, men kiest dus voor een groepsreis. Een groepsreiziger wilt zo snel mogelijk alles zien en beleven. Ook gaan nu vaker ouderen op reis in India, dan de jongeren. Ouderen kiezen voor een comfortabele groepsreis, dat is veel makkelijker voor hen.

3. De gevolgen van het toerisme

Economische gevolgen

De gevolgen van het toerisme zijn erg goed voor de economie. Dit komt vooral doordat de er meer groepsreizen zijn dan backpackers. Als je gaat backpacken moet je meestal op je geld letten, maar ben je toch lang in een land. Je gaat dan niet in een chique hotel overnachten, maar juist in een kleine jeugdherberg of iets dergelijks. Maar de groepsreiziger besteedt zijn geld anders, die wil luxe. Dus die slaapt in dure hotels en geeft meer geld uit aan souvenirs of eten.  Ook maakt de groepsreiziger gebruik van georganiseerde safari’s of andere activiteiten.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Een groepsreiziger gaat niet op eigen houtje de bushbush in. Omdat er dus meer groepsreizigers zijn, komt er ook meer geld in het laatje. Het toerisme is dus belangrijker geworden in de loop van de jaren voor de economie.

 Gevolgen voor het milieu

In het westelijke gedeelte (Goa) zijn mooie stranden, veel hotels willen zich dan ook maar al te graag daar vestigen. Nou had India wel milieuwetten die daar de duinen en stranden beschermden, maar deze werden overtreden. Sommige hotels gingen ongeacht de wetten toch daar een hotel bouwen, met als gevolg dat stukken strand verdwenen. Nu treedt daar erosie op, en daardoor zijn er nu hogere golven.

Een ander gevolg van de hotels aan de kust is het geluidsoverlast ’s avonds. Daarnaast heeft men natuurlijk ook veel grondwater nodig. Doordat er teveel water wordt opgepompt verzilt het grondwater. Water is dus schaars, waardoor het bijna onmogelijk wordt voor de armen om aan schoon drinkwater te komen, het wordt namelijk duurder.

Sociale gevolgen

Een ander ernstig gevolg is dat door de groei van het toerisme vrouwen die in de toeristische sector werken worden mishandeld. Ook groeit de vrouwen- en kinderprostitutie/handel toe, met als gevolg dat er meer risico op aids is. Goa lijkt zelfs één van de belangrijkste kinderprostitutieplaatsen ter wereld te worden. De overheid doet hier niks aan, omdat ze het toerisme niet willen schaden.

Het toerisme levert wel meer werkgelegenheid op.

4. Conflicten

Politieke conflicten

Sinds 1945, toen India onafhankelijk is geworden, zijn er veel politieke conflicten. Veel etnische groepen willen namelijk onafhankelijk zijn, en keren zich daarom tegen de Indiase regering. Dit komt doordat India van nature erg multicultureel is.  India kent vele religies,  er zijn veel mensen die Moslim zijn maar er wonen ook veel Hindoestanen, Christenen, Sikhs en Boeddhisten. India kent vele deelstaten, en veel van de grotere etnische groepen hebben dan ook hun “eigen” deelstaat. Veel van deze etnische groepen willen onafhankelijk worden van India, en een eigen staat vormen. Ze proberen dit te bereiken door oorlog te voeren, omdat India hier niet mee instemt.

Op politiek gebied zijn er helaas nog meer conflicten gaande in India, deze spelen alleen niet binnen India, maar tussen India en Pakistan en in een mindere mate ook met China. Deze conflicten gaan over de staat Jammu en Kasmir (zie figuur in de bijlage), dit is een gebied die door alle drie de landen word geregeerd.

Toen de koning Hari Singh in 1947 weigerde de staat toe te kennen aan Pakistan of India koos hij ervoor om een onafhankelijke staat te worden. Hij hoopte hierdoor een mooi bod van een van beide landen te krijgen, maar in plaats hiervan vielen Pakistaanse troepen het land binnen. De koning koos er toen voor om zich aan te sluiten bij India, waarna het land de pakistaanse troepen aanviel en een deel van het land wist terug te veroveren. Sinds die tijd zijn er al twisten over waar Jammu en Kasjmir nu eigenlijk bij hoort.

India rekent echter het hele gebied tot haar eigen staat, maar Pakistan is het daar niet mee eens. Zij rekent het Pakistaanse deel tot de Pakistaanse staat, en erkent het Indiase deel van de staat niet, en noemt dit deel van de staat: “Bezet Kasjmir“

Ook heeft Pakistan in het door haar geregeerde gebied veel oorlogen gevoerd, waarbij het doel was de vallei van Kasjmir “te zuiveren van Indiase mensen”. En in het kader van de Heilige Oorlog (de jihad) worden Pakistaanse militairen opgeleid om het Pakistaanse deel van Jammu en Kasjmir te verdedigen.

Dit conflict heeft waarschijnlijk meer dan 100.000 mensen het leven gekost, aan Indiase kant, maar ook aan Pakistaanse kant. India verbiedt alle geschriften over dit gebied, wat uiteindelijk heeft geleid tot een verbod op alle Cd-roms, in heel India.

Wat in de politiek ook een groot probleem is, is dat India vrij corrupt is qua politiek (zie figuur). In India worden de uitvoerende machten (politie, rechters enz.) niet gecontroleerd op fouten, waardoor corruptie vrij spel heeft. In India zijn de lonen vrij laag, en dus word het extra aantrekkelijk om geld aan te nemen.

Figuur corruptie in de wereld (zie bijlage) 

Sociale conflicten

Een van de sociale conflicten is het kastenstelsel, in de steden zie je dit een stuk minder dan vroeger, maar op het platteland, wat nog vrij onderontwikkeld is, zie je dit nog volop. Het kastenstelsel is een piramidevormige indeling van de maatschappij.

 Mensen zijn ingedeeld in een van deze vier kasten:

– Brahmanen (priesters)

– Kshatriyas (officieren en ambtenaar)

– Vaisjas (handelaren en boeren)

– Sjudras (handwerkslieden)

 Als je eenmaal bent geboren, staat er al vast dat je een beroep gaat doen, wat bij jou kasten hoort. Dit tot onvrede van vele Indiase mensen, die graag hogerop willen komen in het leven, en een beter beroep willen gaan doen. Ook moet je trouwen met iemand uit je eigen kasten.

Ook is de discriminatie van Dalits of Paria’s (de mensen zonder kasten).

Dalits zijn mensen die buiten het kastenstelsel zijn gesloten, je kunt deze groep zien als de vijfde en laagste groep in de kaste eigenlijk. In India

behoren ruim 165.000 mensen tot deze groep.

Dalits worden als onrein beschouwd, en moeten daarom buiten de stad wonen. Ook doen ze het meest smerige werk, tegen het laagste loon, denk hierbij aan het ontstoppen van rioleringen, het wassen van kleren die onder bloed en uitwerpselen zitten en het schoonmaken van toiletten.

 Overbevolking speelt ook een belangrijke rol in India, doordat er veel mensen in India wonen, en voornamelijk in de grote steden, omdat daar werk is, is er niet voldoende ruimte om huizen te bouwen, daardoor wonen veel mensen in de zogenaamde “slums” de krottenwijken, waar een slechte hygiëne is, en velen vervuild drinkwater drinken. Dit heeft natuurlijk ook een grote impact op de volksgezondheid, en veel mensen in India overlijden dan ook ten gevolge van slechte hygiëne. Ook is er een slechte infrastructuur in India, en zo zijn bijvoorbeeld spoorwegovergangen zeer gevaarlijk.

Economische conflicten

Armoede is een van de grootste economische conflicten in India, hoewel het de laatste jaren steeds beter gaat met de Indiase economie, behoort India nog steeds tot een van de armste landen van de wereld.

De laatste jaren gaat de economie er weliswaar op vooruit, maar hier plukt alleen de toplaag van India er de vruchten van. Deze groei is vooral te wijten aan het feit dat de grenzen zijn opengesteld voor andere landen. Eerder probeerde India haar eigen economie te beschermen (mercantilisme), en sloot zij de grenzen af voor andere landen, maar dat is nu teruggedraaid, wat leid tot een groei van de economie. Met name de IT-sector is enorm gegroeid, India heeft een van de grootste callcenter ter wereld, en omdat de meeste Indiase mensen goed Engels spreken, en de lonen vrij laag liggen is het voor buitenlandse bedrijven erg aantrekkelijk om in India een bedrijfje te starten. 

Ook steekt de overheid van India veel geld in de economie, om deze weer op gang te helpen. Alleen is er geen sprake van een strakke planning van de overheid, want op sommige punten van de economie, heeft de overheid maar een klein aandeel geleverd, en op die punten zie je ook dat de Indiase economie inzakt.

Er zijn geen betrouwbare cijfers te verkrijgen van de werkeloosheid in India, omdat veel mensen niet officieel geregistreerd zijn, en er zijn ook veel mensen die zwartwerken. Toch word het aantal mensen dat werkeloos is geschat op ongeveer 9% van de bevolking. India kent geen pensioen, en mensen moeten dus doorwerken totdat ze overlijden, of ze moeten ergens een reserve hebben, wat niet veel mensen hebben, omdat het loon in India erg laag ligt.

Dit jaar kwam de moesson, die voor veel regen en water vanaf de zee zorgt erg laat.

Hierdoor mislukten velen oogsten, waardoor veel boeren veel verlies leden.

Ook liep het inflatiecijfe r dit jaar op naar 10%(!), waar dit in Nederland ruimgenomen 3% is. 

De kinderarbeid is erg groot in India, er zijn wel wetten voor, maar deze worden niet of nauwelijks nageleefd.

Ongeveer 20 miljoen(!) kinderen werken (illegaal) in India.

Het grootste deel van de kinderen werkt in de textielindustrie, wat erg groot is in India, of met gevaarlijke stoffen (lucifers enz.). de voornaamste rede dat kinderen worden ingezet, is omdat ze goedkoper zijn dat volwassenen, en ze hebben kleinere en lenigere handen voor machines.

Dit jaar kwam er nog een economisch probleem bij, dit jaar kwam de moesson, die voor veel regen en water vanaf de zee zorgt namelijk erg laat. Hierdoor mislukten velen oogsten, waardoor veel boeren veel verlies leden.

Ook liep het inflatiecijfer dit jaar op naar 10%(!), waar dit in Nederland ruimgenomen 3% is.

 5. Invloed op het toerisme 

Deze conflicten zijn natuurlijk van invloed op het toerisme, maar in welke mate?

Toerisme in India is niet zo groot, al groeit deze wel sterk de afgelopen jaren. Ruim 4 miljoen mensen bezoeken India gemiddeld per jaar.

Het land heeft als voordeel dat het een van de zeven wereldwonderen heeft, wat voor velen een toeristische trekpleister is. Ook heeft ze een rijke cultuur, en veel waardevolle spirituele gebouwen, wat voor velen ook een reden is om naar India toe te trekken.

Sinds een paar jaar maakt India ook reclame op buitenlandse tv zenders, om India meer op de kaart te zetten als vakantieland, dit lukt aardig want vorig jaar werd ruim 8% van het BNP verdiend in de toeristische sector. Het motto van de Indiase regering luid: “Incredible India!”.

Toch is India niet een van de voornaamste landen om op vakantie te gaan, omdat vele toeristen worden afgeschrikt door de politieke onrust met Pakistan en de aanslagen die er soms plaatsvinden. Ook geven de meesten aan als reden dat ze India vies vinden.

Overheden geven ook een negatief reisadvies af, voornamelijk wat betreft de gebieden Jammu en Kasjmir en de streek Gurjarat, aan de grens van Pakistan. Dit negatieve advies is toch voor vele toeristen een reden om niet naar India op reis te gaan.  De afgelopen 20 jaar zijn er ongeveer 6000 mensen om het leven gekomen door bomaanslagen, waarvan het grootste deel de afgelopen 10 jaar plaatsvond.

6. Reisadvies 

Algemeen

De Nederlandse regering geeft geen negatief reisadvies voor bepaalde gebieden.

Hier zijn wij het helemaal mee eens, India is een prachtig land, wat rijk is aan cultuur, alleen is het wel raadzaam om met name de gebieden Jammu en Kasjmir te mijden. Ook zouden wij niet de grensgebieden met andere landen (voornamelijk Pakistan) bezoeken, of in ieder geval erg op je hoede te zijn, als je dat wel doet. 

Criminaliteit

Er wordt gewaarschuwd om niet na zonsondergang de straat op te gaan, in toeristengebieden in verband met zware criminaliteit, en er zijn zelfs gevallen bekend van seksuele aanrandingen.

Terrorisme

Er is een verhoogde kans op terrorisme in India, en hoewel de regering van India grote maatregelen heeft genomen om de veiligheid van de inwoners en de toeristen te bewaken, wordt er toch aangeraden extra voorzichtig te zijn in drukke gebieden. Ook is het aan te raden regelmatig te kijken of er een avondklok is ingesteld, dit word nog wel eens gedaan.

Onveilige gebieden

In de Hindu hoogtijdagen is het niet verstandig om tempels te bezoeken, in verband met de drukte. Op deze manier zou je verdrukt kunnen worden.

Ondanks deze aandachtspunten geven wij een positief reisadvies, maar het is wel raadzaam extra attent te zijn op deze punten.

7. Handige informatie 

Geld

In India betalen ze met de Indiase roepi.

Een indiase roepi is ongeveer €0,01.

Eén euro is ongeveer 69 indiase roepi waard.

Inentingen

Inentingen die raadzaam zijn als ja naar india wilt reizen zijn:

-gele koorts (alleen verplicht als je 7 dagen voordat je India binnenkomt een land binnen bent geweest, waar er gele koorts is)

-gele koorts (alleen verplicht als je 7 dagen voordat je India binnenkomt een land binnen bent geweest, waar er gele koorts is)

- DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

- hepatitis A

-BMR (Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad)

- hepatitis B

- rabiës

- tuberculose

ook is er in sommige delen van India de malaria mug aanwezig zie figuur 2 (in de bijlage)

8. Bronnen 

http://conflictenteller.nl/india.html

http://www.mo.be/artikel/politiek-crisis-india

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jammu_en_Kasjmir_(staat)

http://www.wereldinformatie.nl/xinfo/India/geloof/150

http://www.indiaweb.nl/religie/kastenstelsel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dalit

http://www.betafoundation.com/index9.html

http://www.landenweb.net/india/economie/

http://www.voorbeginners.info/india/economie.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Taj_Mahal

http://www.tripadvisor.nl/Tourism-g304551-New_Delhi_National_Capital_Territory_of_Delhi-Vacations.html

http://www.qutubminar.org/#

http://www.indianet.nl/in-toerisme.html

https://www.robeco.nl/nl/dut/images/de_indiase_economie_in_10_grafieken_tcm491-215648.pdf

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDcQFjAC&url=http%3A%2F%2Fsomo.nl%2Fpublications-nl%2FPublication_316-nl%2Fat_download%2Ffullfile&ei=3kqeUKHVOanD0QXx_YCICg&usg=AFQjCNEyd88tQibg0wAKG6Ejm3Qul-PZ5w

http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/buitenland/7032-india-een-sprookjesland-vol-met-cultuur.html

http://www.mo.be/artikel/ongelofelijk-india-zet-deuren-wijd-open-voor-toeristen

http://www.indianet.nl/in-toerisme.html

http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-india/ 

REACTIES

J.

J.

kauloscheef

6 jaar geleden

een scholier

een scholier

Hé, dat is niet zo aardig van jou. Ik heb zelf overgewicht en ken iemand die misschien in india woont.

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.