Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Tibet

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1155 woorden
  • 17 oktober 2005
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
51 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Tibet is het hoogste land ter wereld. Met een gemiddelde hoogte van 4000 meter wordt het ook wel “Het Dak van de Wereld” genoemd.

China is verdeeld in 26 provincies waarvan 5 zogenaamd autonome regio's. Tibet is een van deze autonome regio’s en is ⅛ van het totale grondoppervlak van China. Er zijn ongeveer 7 miljoen inwoners; waarvan ruim vier miljoen Tibetanen en bijna drie miljoen Chinezen.
De afstand tussen Amsterdam en Beijing (de hoofdstad van China) is 7800 km. De afstand tussen Beijing en
Lhasa is 2400 km. De makkelijkste weg van Amsterdam naar China, is met het vliegtuig. Er is maar een luchthaven in Tibet die is in Gongkar, op ongeveer 95 km van Lhasa.

De geschiedenis van Tibet.

In de 2e eeuw voor Christus begint de Tibetaanse geschiedenis. Er werd toen in Centraal-Tibet de Yarlungdynastie gesticht. Er was toen geen eenheidsstaat. In 842 viel Tibet uiteen in verschillende vorstendommen. In de 13e eeuw werden die weer bij elkaar gebracht door de Lama’s. In 1409 werd de Dalai Lama de religieuze en politieke leider van Tibet. Daardoor kreeg Tibet een theocratische staatsvorm. Tegen einde 19e eeuw gingen Brits-Indië, Rusland en China belangstelling tonen voor Tibet. Dat kwam door de centrale ligging van Tibet. Toen sloot het Chinese rijk, zonder het medeweten van Tibet, een verdrag met de Britten. Door dat verdrag kreeg China de soevereine rechten over Tibet. In 1912 verklaarde de 13e Dalai Lama Tibet in 1912 formeel onafhankelijk. Tot 1949 zou Tibet een onafhankelijke staat blijven. In 1949 kwamen de communisten in China aan de macht, Oost-Tibet werd in oktober 1949 binnengevallen. In begin 1950 werd Lhasa bereikt. In 1951 werden de Tibetanen gedwongen de Zeventienpunten Overeenkomst te tekenen. China’s soevereiniteit over Tibet werd hierin vastgelegd. Door de jaren heen groeide het verzet tegen de Chinese bezetting onder de Tibetanen. De opstanden werden steeds heviger. Op 10 maart 1959 kwamen de Tibetanen massaal in opstand toen ze het gerucht hoorden dat de Chinese legerleiding de Dalai Lama gevangen wilde nemen. Bij die opstand kwamen 87.000 Tibetanen om. In Tibet werden toen door China het Tibetaanse volk en hun cultuur onderdrukt. Duizenden kloosters werden geplunderd en vernietigd. Land werd onteigend en de traditionele Tibetaanse landbouw gericht op gerst moest plaats maken voor Chinese landbouw gericht op tarwe. Dit leidde tot uitputting van de grond met als gevolg grote hongersnoden. Na 1979 volgde er een meer liberaal beleid voor Tibet. De ergste excessen werden teruggedraaid en er kwam meer ruimte voor religieuze vrijheid. Maar Tibet had nog steeds geen onafhankelijkheid. Inmiddels is China bezig met massale bevolkingsverplaatsingen om Tibet definitief Chinees te maken. De Tibetanen worden langzamerhand minderheid in eigen land.

Bezienswaardigheden in Tibet.

Het Palhalupuk klooster in Potala is een klein maar wel leuk klooster. Het is gelegen tegenover de uitgang van de Potala. Via een laan, bezaaid met gebedsvlaggen, komt men bij de voet van de Chagpori-heuvel. De witte tempel is boven de laan in de heuvel gebouwd over ongeveer honderd meter lengte. De tempel is nauwelijks meer dan een façade die de grot binnenin omsluit. De andere gebouwen zijn in verdiepingen dicht bij elkaar gebouwd en bieden huisvesting aan een kleine gemeenschap monniken. De poort die op straatniveau ligt, leidt naar een binnenplaats. Steile treden leiden naar een voorkamer. Deze wordt door de monniken voor allerlei doeleinden gebruikt zoals het vervaardigen van tsampa en botersculpturen. De grot zelf is uitgehold rond een centrale rotskolom met een stenen boeddhabeeld. De muren bevatten reliëf sculpturen. Deze tempel heeft meer charme dan de meeste meer bekende bezienswaardigheden van Lhasa.

Het Drepung-kloosterdorp ligt acht kilometer ten westen van Lhasa. Het klooster bestaat uit een reeks witte gebouwen die opgestapeld zijn tegen de Gyengbuwudze-berg. Drepung is gesticht in 1416 en was ooit het grootste en rijkste klooster ter wereld. De 5de Dalai Lama vergrootte het klooster in de 17de eeuw en woonde hier tijdens de bouw van het Potalapaleis. Op zijn hoogtepunt had Drepung meer dan 10.000 monniken. Het regeerde over 700 onderkloosters en bezat grote landgoederen. In 1959 woonden hier nog 6.000 monniken. Vandaag de dag leven er ongeveer 400 monniken en novieten in het klooster.
Het Sera-kloosterdorp ligt drie kilometer ten noorden van Lhasa aan de voet van de Tatipu-heuvel. De rotsschilderingen daar zijn erg opvallend. Sera was kleiner dan Drepung, met 7.000 monniken, maar zeer rijk en even machtig. Vandaag wonen er ongeveer 300 monniken. Sera werd gesticht in 1419 door Sakya Yeshe.
Sera en Drepung zijn vanaf Lhasa te voet, op de fiets of met de bus makkelijk te bereiken.
Het klimaat.

Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de ligging. Het land ligt in de regenschaduw van de Himalayas en de gemiddelde hoogte is 4000 meter. De winters zijn zonnig, droog maar erg koud. De zomers zijn het warmste, maar de kans op bewolking en neerslag is veel groter. De temperatuur in de winter is ongeveer -4 graden Celsius en in de zomer ongeveer 12 graden Celsius. In de winter valt er in de bergen en passen veel sneeuw. In de dalen waar Lhasa, Shingatse en Tsetang liggen, valt meestal niet zoveel sneeuw. In de herfst en lente is er meestal in de lager gelegen gebieden een lekkere temperatuur, maar de nachten kunnen erg koud zijn. In de zomer regent het vaak en in juli en augustus valt de helft van de totale neerslag.
De beste perioden om op reis naar Tibet te gaan zijn: mei en september/oktober.

Het landschap.

Het landschap van Tibet is erg gevarieerd. Het gebied bestaat uit besneeuwde bergen, stromende rivieren, berg meren, graslanden en valleien. Veel bergen zijn bedekt met eeuwige sneeuw. Het gebied ten zuiden van de Yangtze wordt het land van de overvloed genoemd vanwege het milde klimaat. Hier wordt veel aan landbouw gedaan, er wordt o.a. hooglandgerst verbouwd wat de basis is van het Tibetaanse voedsel.In sommige delen van Tibet vindt men oerwouden, vooral in het oosten. Sommigen worden met uitsterven bedreigd aangezien ze producten leveren die geneeskrachtig zouden zijn. De grootste meren zijn de Nam Tso, Seling Tso, Yang cho Tso en de Tangra Tso, waar veel vis in zit.

De accommodatie.

Het Kirey Hotel is een aanrader om te verblijven. Het ligt in het Tibetaanse deel en wordt ook gerund door Tibetanen. Het is erg schoon, er is een gratis laundry service, warme douches en twee keer een kan warm water per dag op je kamer. Op de binnenplaats van het hotel liggen twee restaurants, een duur restaurant waar dansvoorstellingen worden gegeven en een heel goed, goedkoop en gezellig restaurant.
Drink geen water uit de kraan, en let op de kwaliteit van het drinkwater die in de winkels te koop zijn. Consumptie van rauwe vis en vlees, rauwe groenten, ongekookte melk en ijsblokjes zijn niet aan te bevelen.
De meeste sterke drank die u kunt kopen in Tibet is meestal van Chinese afkomst. Bijvoorbeeld de Mao Tai, dat is een zeer sterke rijstbrandewijn met een sterke geur en smaak. De originele versie is nogal duur, er zijn veel goedkopere soorten op de markt, maar die hebben vaak een zeer hoog alcoholpercentage (80%) en smaken erg slecht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.