Voorwoord
Ik heb voor Spanje gekozen omdat ik altijd al een keer naar Spanje toe wil. Ook is er wel eens familie naar Spanje toe gegaan voor vakantie. Van hun heb ik altijd leuke verhalen gehoord over Spanje zoals Salou waar vele jongeren hun vakantie vieren met hun vrienden. Maar natuurlijk ook de Canarische Eilanden waar het bijna altijd mooi weer is. Vanwege het mooie weer is Spanje een echt vakantieland geworden. Maar zijn er nog andere dingen in Spanje die Spanje zo bijzonder maakt? En hoe komt het dat toeristen naar Spanje toegaan. Dat waren de vragen die ik mijzelf stelde. Eerst heb ik informatie gezocht. Ik heb eerst gezocht op internet daarna heb ik reisbrochures aangevraagd. Ook ben ik nog even naar de bibliotheek geweest. Maar daar kon je niet zoveel boeken vinden over Spanje zelf. Wel veel boeken over plaatsen of gebieden. Gelukkig was er toch nog een boek van National Geographic over Spanje. Daarna heb ik de hoofdstukken bedacht. En daar de juiste informatie bij gezocht. Daarna heb ik een planning gemaakt. Toen heb ik alle hoofdstukken verwerkt. Daarna heb ik gekeken wat mij is meegevallen en wat was tegengevallen. Dat heb ik verwerkt tot een het hoofdstuk nawoord. Ook heb ik alle bronnen vermeld. Het werkstuk heb ik daarna nog een keer doorgelezen om te kijken of de zinnen goed liepen en of er nog spelfouten in zaten. Toen heb ik het uitgeprint en in een snelhechter gedaan. In week 10 moet het werkstuk ingeleverd worden. Laat ik maar snel verder gaan met het hoofdstuk Algemeen
Algemeen
Spanje grenst in het noorden aan Frankrijk en in het westen aan Portugal. Aan de oost en zuid kant van Spanje heb je de Middellandse Zee. Samen met Portugal vormt Spanje Iberisch Schiereiland. Dat bekent dat het land aan 1 kant vast zit aan het vaste land. Spanje kun je in zes gebieden indelen: Galicië, Baskenland, Castilië, Catalonië, Andalusië en de Balearen. De Canarische Eilanden horen ook bij Spanje. Het ligt ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Spanje. De Canarische Eilanden zijn ontstaan door vulkaan uitbarstingen. Het bestaat uit 7 eilanden waaronder: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura en El Hierro. In Spanje wonen zo’n 45 miljoen Spanjaarden. De taal die in Spanje gesproken word is Spaans. Spanje is heel afwisselend zo heb je bergen, vlakten, groene valleien en dorre woeste streken. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Madrid is in 1561 de hoofdstad geworden. Madrid is gekozen, omdat Madrid midden in Spanje ligt. De meeste mensen zijn Rooms – Katholiek. Op 12 oktober is er in Spanje een nationale feestdag. In Spanje betaal je met de euro. Spanje heeft een oppervlakte van ongeveer 505992 km². Koning Juan Carlos I is staatshoofd van Spanje. Net zo als hier in Nederland heb je in Spanje een regering die verdeeld is over twee kamers. Zo heb je ook een president en ministers. Spanje ontvangt de meeste immigranten van Europa. Dit komt vanwege het mooie weer en de rust die je in Spanje hebt. Zo heb je in Nederland ouderen die in de winter naar Spanje toe gaan vanwege het mooie weer en keren ze in de zomer weer terug naar Nederland.
Cultuur
Religie:
De grootste religie in Spanje is Rooms – Katholiek. Zo’n 80% is Rooms – Katholiek. Wel is het zo dat een merendeel niet zelf heeft kunnen kiezen vanwege een dictator die ze in Spanje hadden. In die tijd was elke Spanjaard Katholiek of ze dat wouden of niet. Veel mensen geloven het officieel nog wel, maar doen er verder niks meer me. 70% van de bevolking heeft het homohuwelijk goed gekeurd terwijl dit in de Katholieke kerk verboden is. Ook bestaan er groepen die protestant zijn, maar die komen lang niet aan 50000 personen. Er zijn ook zo’n 20000 Mormonen. De Heiligen Jakobus de Meerdere, Johannes van Avila en Theresia van Avila zijn de beschermheiligen van Spanje.
Siësta:
Omdat het in de zomer in Spanje altijd hoge tempraturen zijn, gaan de Spanjaarden ’s middags slapen. Dit gebeurt zo rond 14:00 uur tot 17:00 uur, maar dit kan plaatselijk verschillen. Winkels zijn dan gesloten om een dutje te doen. De normale werktijden verschillen behoorlijk dan hier in Nederland. De tijden zijn van 10:00 uur tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 21:00 uur. Eind 2005 werd het voorstel gedaan om de siësta af te schaffen, maar er zijn nog geen plannen voor.
Keuken:
Typische Spaanse producten zijn de wijnen en cava’s ( een Spaanse mousserende wijn), de worsten zoals: chorizo, jamón serrano of jamón ibérico, vele kazen, peulvruchten, rijst, Mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden. De bekendste recepten zijn Spaanse tortilla’s, Paella en Gazpacho. Simpelheid, versheid en kwaliteit waarderen de Spanjaarden erg. Sangria, Horchata en Clara ( bier gemengd met frisdrank) word veel gedronken in Spanje. In Spanje eten ze 2 keer per dag warm. Vaak drinken ze wijn bij het eten. Gemiddeld gaan Spanjaarden 4 keer per week uit eten. Vooral willen Spanjaarden graag verse producten en geen producten die al kant-en-klaar zijn. Bij bijna elke maaltijd gaat wel een scheut olijfolie over. Spanjaarden houden van vis. Ze zijn niet voor niks de nummer 2 met de grootste visconsumenten ter wereld alleen de Japanners eten meer vis. Als ontbijt nemen de Spanjaarden iets zoetigs, maar bijna nooit brood.
Feesten
Spanje heeft een groot aantal feestdagen, dat ook goed gevierd wordt. Het gaat dan om regionale feestdagen, want de nationale feestdagen worden vaak beschouwd als vrije dagen. Behalve “Semana Santa” dit is de heilige week rond Pasen. De bekendste en grootst gevierde regionale feesten zijn:
• “Las Fallas” in Valencia
• Het aprilfeest (Feria de Abril) van Sevilla
• Diada de la Mercè in Barcelona en omgeving
• San Juan (Sant Joan in Barcelona en omgeving)
• El Pilar in Zaragoza
• San Fermín-feesten in Pamplona
• Het carnaval van Cádiz, Sitges en Tenerife
• Het tomatenfeest in Buñol
Sport
In 1992 werden de Olympische Zomerspelen in Spanje gehouden. Dit was de eerste keer dat er Olympische Spelen in Spanje gehouden werd. De belangrijkste sport in Spanje ze is voetbal. Zo heb je vele grote voetbalclubs zoals: Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF. Ook spelen er verschillende Nederlandse voetballers is Spanje zoals: van Nistelrooy, Robben, Sneijder en Drenthe. Naast voetbal is basketbal een belangrijke sport in Spanje. In 2006 is Spanje nog wereldkampioen geworden met basketbal door Griekenland te verslaan in de finale.
Media
De publieke zenders zijn van Radiotelevisón Español. Dit kun je vergelijken met Nederland 1,2 &3. Ook heb je commerciële zenders wat in Nederland bijvoorbeeld RTL 4, 5, 7 & 8, SBS6 zijn. De meeste landelijke dagbladen worden uitgegeven in Madrid en Barcelona. Het grootste landelijke dagblad is El País met zo’n 561000 exemplaren per dag. Kranten die in Madrid worden uitgegeven zijn El Pais, El Mundo, ABC en La Razón. In Barcelona worden de volgende kranten uitgegeven La Vanguardia en El Periódico. Ook heb je nog speciale sportkranten uitgeven zoals in Barcelona El Mundo Deportivo en Diario Sport. En in Madrid word Marca en Diario AS uitgegeven.
Landschap
Spanje is heel afwisselt zo heb je bergen, vlakten, groene valleien en dorre woeste streken. Spanje is na Zwitserland het land met de hoogste gemiddelde hoogte van Europa. Aan de voet van een berg vind je veel groene valleien, woestijnachtige gebieden, rijstvelden, olijf- en appelboomgaarden, palmenwouden en rotskusten. De vijf grootste bergen in Spanje zijn de Pyreneeën, de Betische Cordillera en Sierra Nevada, het Kastiliaans Scheidingsgebergte, de Cantabrisch Gebergte en het Iberische Randgebergte. De hoogste bergtoppen van de Pyreneeën zijn de 3407 meter hoge Pico de Aneto in centraal Spanje, en de 2648 meter hoge “Picos de Europa” in het westen. In de Sierra Nevada bevindt zich de “Mulhacén”, die met 3482 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland is. De hoogste berg van heel Spanje is echter de Pico del Teide op het Canarische eiland Tenerife. Ook zijn er in Spanje verschillende nationale parken. Om zo de natuur te beschermen. De parken zijn:
• Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalonië)
• Archipiélago de Cabrera (Balearen)
• Cabañeros (Castilla-La Mancha)
• Caldera de Taburiente (Canarische Eilanden)
• Doñana (Andalusië)
• Garajonay (Canarische Eilanden)
• Islas Atlánticas de Galicia (Galicië)
• Monfraguë (Extremadura)
• Ordesa y Monte Perdido (Aragón)
• Picos de Europa (Asturië, Castilla León en Cantabrië)
• Sierra Nevada (Andalusië)
• Tablas de Daimiel (Castilla-La Mancha)
• Teide (Canarische Eilanden)
• Timanfaya (Canarische Eilanden)
De Canarische Eilanden zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen. In het landschap zie je dus nog de vulkanen terug. Ook kom je er planten en bomen voor die je nergens anders vindt in Europa. Er gaan vele toeristen naar Spanje toe vanwege het mooie weer. Mensen willen dan graag in een hotel of appartement dicht bij de zee. Daardoor zie je veel hotels en appartementen dicht bij de zee, maar ook casino’s, discotheken en restaurants. Infrastructuur
De vele toeristen die naar Spanje toe gaan nemen het vliegtuig. Er zijn 105 vliegvelden waarvan 33 vliegvelden ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn: Barajas in Madrid en de luchthaven van Barcelona. Bij luchthaven Barajas is de bedoeling dat het één van de belangrijkste luchthavens van Europa wordt. Per jaar reizen er ongeveer 41 miljoen passagiers doorheen. In Nederland is het ProRail die de baas is van al het treinverkeer in Nederland. Zo heb je in Spanje RENFE. Er bestaan bij altijd wel verbindingen tussen de grote steden van het land. Er ligt zo’n 13000 kilometer spoor in Spanje. In Spanje heb je ook een paar hogesnelheidstreinen. Dat zijn treinen die sneller dan 200 kilometer per uur gaan. Hieronder zie je verbindingen van de hogesnelheidstreinen.
• Madrid – Ciudad Real – Puertollano – Córdoba - Sevilla
• Madrid – Ciudad Real – Puertollano – Córdoba - Málaga
• Madrid – Guadalajara – Calatayud – Zaragoza – Lérida - Camp de Tarragona
• Madrid – Segovia – Valladolid
• Madrid – Toledo
Momenteel word er uitgebreid en nieuwe sporen aangelegd voor de hogesnelheidstreinen. Hieronder zie je wat er nog gaat gebeuren:
• Verlenging tussen Camp de Tarragona en Barcelona en verder tot de Franse grens
• Nieuw traject: Madrid – Cuenca – Valencia
• Nieuw traject: Madrid – Cáceres – Mérida – Badajoz – Lissabon
Ook heb je in de grote steden de metro, zoals de metro van Barcelona en de metro van Madrid. Ook Valencia, Palma de Mallorca en Bilbao hebben een metro. Er zijn vele wegen in Spanje. Alle wegen samen is zo’n 317000 kilometer lang, daarvan is ongeveer 2000 kilometer autoweg. De meeste wegen zijn twee en driebaanswegen. Vooral in het binnenland zijn de wegen slecht. Er zijn daar vele wegen met kuilen. Daarom gaan er veel mensen met de trein. In Spanje zijn er erg harde maatregelen in het verkeer. Zo zijn het dragen van mp3 spelers en telefoneren tijdens het autorijden verboden. Liften langs de snelweg en skateboarden op de openbare weg mag niet meer. Ook mag je geen peuken uit het raam gooien. Daar kun je fikse boete voor krijgen. Ook mag je andere wegmisbruikers niet seinen met de koplampen om te waarschuwen voor politiecontroles.
Voorzieningen
Omdat Spanje na Frankrijk de meeste toeristen heeft. Zijn er vele hotels, discotheken, theaters, casino’s, appartementen, restaurants en kroegen. Vele toeristen gaan naar Spanje vanwege het mooie weer. Zij zitten dus vaak dicht bij het strand, daarom zie je de voorzieningen ook dicht bij de kustgebieden. De meeste toeristen vanuit Nederland nemen het vliegtuig als ze naar Spanje toe gaan. Deze toeristen overnachten ook vaak in hotels of appartementen. Je ziet in Spanje niet zo veel campings, want voor de meeste mensen is Spanje net te ver weg om met de auto te rijden. Maar in Spanje heb je ook nog vele oude gebouwen. Hieronder zie je wat bezienswaardigheden in de hoofdstad van Spanje Madrid, die door vele toeristen bezocht worden.
• EL MUSEO DEL PRADO (museum van de kunst). Dit museum werd in 1819 opgesteld voor de mensen. Er hangen schilderen van beroemde schilders. Er is in die jaren is de verzameling nauwelijks veranderd.
• PLAZA MAYOR (groot plein). Dit grote plein is in de 17e eeuw aangelegd. Rond dit plein staan prachtige gebouwen. Nu vind je er vele terrassen. In de 20e eeuw werden hier nog stierengevechten gehouden.
• PALACIO LA ZARZUELA (paleis van de koninklijke familie). Het paleis van de koninklijke familie ligt aan de rand van Madrid. De familie woont in een eenvoudig paleis. Het paleis is gebouwd in de 17e eeuw, maar in de tijd van Napoleon werd het door de Fransen vernield. In 1950 stond het paleis op instorten, maar het werd opgeknapt. Zodat Juan Carlos er in kon gaan wonen.
(onderaan het hoofdstuk zie je foto’s van de gebouwen)
Maar dit is nog lang niet alles wat er bezichtigd kan worden. Ook heb je nog kerken, kloosters en scholen wat toeristen leuk vinden om te bekijken. Hieronder zie je nog enkele andere bezienswaardigheden.
• Het Alhambra in Granada
• Het historische centrum en de kathedraal van Córdoba
• De palmentuin van Elx, vlakbij Alicante
• De werken van Antoni Gaudí: Park Güell, Casa Batlló, Sagrada Família, Casa Milà en Palau Güell in Barcelona.
• De kathedraal en het Alcázar van Sevilla
• Het historische centrum en de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella
• Het historische centrum van Toledo
• De kathedraal van Burgos
• Het historische centrum van Salamanca
• De witte dorpen in de omgeving van Málaga
• Het historische centrum van Alcalá de Henares
Spanje is een land vol met bezienswaardigheden waarvan er maar liefst 38 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Deze 11 bezienswaardigheden zijn de bekendste. In de grote steden barst het van de theaters. Zo heb je in Barcelona al 9 theaters. Zo zie je dat Spanjaarden heel erg theater houden. Ook zie je terug dat gemiddeld 4 keer per week uit eten gaan. In Madrid heb je ongeveer 25 restaurants. Ook aan hotels geen gebrek in Madrid je hebt er zo’n 16 hotels. Het hotel met de minste sterren is: “Paris” met 2 sterren. Ook zie je veel bars en cafés in Spanje. Barcelona telt ongeveer 9 cafés en bars. Voor Sport en recreatie heeft Spanje heel wat te bieden. Zo kun je op de Canarische Eilanden fantastisch duiken. Maar ook in Spanje zelf zijn voldoende mogelijkheden om te duiken. Ook kun je op vele gebieden van Spanje golfen, paardrijden, paragliding, parachutespringen, skiën, vlotvaren, kajakvaren, wandelen, mountainbiking en kanoën.
Bevolking
De inwoners van Spanje heten Spanjaarden. Spanje is een groot land met maar weinig inwoners. Er zijn hele stukken land waar niemand woont. De mensen die er wonen, trekken weg naar de grote stad, omdat daar vaak werk te vinden is. Er zijn grote verschillen tussen arm en rijk in Spanje. Ongeveer 24% van de Spanjaarden is werkloos. Dat is ongeveer 10,8 miljoen mensen. Volgens de Europese Unie heeft Spanje de minste gedaan tegen de werkloosheid. Voor veel mensen is toerisme de belangrijkste inkomsten. Het weer in Spanje is niet goed om er iets te verbouwen. Wel komen veel fruitsoorten die wij hier in Nederland hebben uit Spanje. Geloof is voor vele Spanjaarden heel belangrijk. De meeste mensen zijn Rooms – Katholiek. Net zo als hier in Nederland wordt het geloof voor jongeren steeds minder belangrijk. Er zijn een aantal protestantengroepen. Ook zijn er nog zo’n 20000 Mormonen. Spanjaarden hebben heel wat tradities. Hieronder zie je de wat tradities:
Stierenvechten: ongeveer 150000 mensen verdienen hier hun geld mee. Maar er komt steeds meer kritiek erop, omdat er zoveel stieren worden gedood. Deze kritiek komt vooral vanuit het buitenland. Maar er komen nog steeds mensen naar kijken. Stierenvechten wordt ook op de televisie uitgezonden sommige mensen blijven er speciaal voor thuis.
Siësta: Bijna alle Spanjaarden gaan tussen de middag slapen, omdat het tussen 14:00 uur en 16:00 vaak te warm is om te werken. De tijden kunnen verschillen per regio.
Flamenco: Deze dans wordt door vele Spanjaarden beoefend. Het is een rustige dans maar het kan soms ook erg wild aan toe gaan. De dans gaat over liefde, dood of over wraak. Deze dans wordt begeleidt met gitaarmuziek.
Klederdracht: In Spanje dragen de mannen een zwarte hoed. En de vrouwen dragen mooie jurken. Het is vaak van lichte stof. Vanwege het warme weer in Spanje.
Jaar Aantal inwoners
1800 11.000.000
1900 18.600.000
1930 23.500.000
1975 35.000.000
1994 40.000.000
2008 45.000.000
Accommodatie
Om te overnachten in Spanje kun je bij hotels, appartementen en campings terecht. Hieronder ga ik wat vertellen over alle accommodaties:
Hotels: Hotels zijn er in Spanje in overvloed. Er zijn veel hotels die wel 5 ***** hebben. Natuurlijk heb je ook hotels met minder sterren. Vaak zit bij de hotels met veel sterren van allerlei luxe bij. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan een zwembad, fitnesscentrum en schoonheidscentrum. Ook is het bij hotels mogelijk om bijvoorbeeld alleen ontbijt er bij doet of ontbijt en lunch of ontbijt lunch en avondeten. Het duurste hotel in Madrid is: “AIL Madrid”. De kosten zijn hier (prijs per dag per persoon):
accommodatie 1 persoonskamer 2 persoonskamer
Spanish host family €175 €160
Shared flat €125 €110
Student resicende €230 €200
Het goedkoopste hotel in Madrid is: “Finisterre”. Hier betaal je €52 per nacht. Je kunt hier niet voor de deur parkeren. Ook heb je er verder geen voorzieningen. In de grote hotels betaal je wel meer, maar je hebt er veel meer voorzieningen voor terug. Het is maar waar de toerist voor kiest.
Appartementen: Vooral de jongeren die met vrienden op vakantie gaan, kiezen voor een appartement, omdat die vaak goedkoper zijn als hotels. Ook kiezen zij voor appartement omdat ze geen rekening met tijden hoeven te houden. Ook zie je dat gezinnen met kinderen naar een appartement gaan, omdat een hotel vaak te duur wordt. Appartementen vind je vooral in de steden waar de jongeren op vakantie gaan. Zoals in Salou, Lloret de Mar en Magrat de Mar. Vaak zijn er jongerenreis-organisatie die reizen vanuit bijvoorbeeld Nederland naar deze plaatsen regelen. Zij kunnen appartementen goedkoper huren en jongeren hoeven dan lang niet zo veel te betalen voor een appartement.
Campings: Vanuit Nederland gaan er niet veel mensen met de caravan naar Spanje toe. Vaak omdat het te ver weg is om met de auto te rijden. Maar toch zijn er nog best veel campings in Spanje. Op de campings zie je dan of veel Fransen. Voor de Fransen is Spanje nog makkelijk te doen met de auto. Op www.camping-spanje.com staan zo’n 161 campings over heel Spanje verspreid over heel Spanje. De kosten kunnen verschillen per regio. Hoe meer voorzieningen de camping heeft hoe meer sterren de camping krijgt. De meeste campings hebben meer als 2 sterren. Als een camping meer als 2 sterren heeft, heeft het een zwembad en nog iets anders er bij. Ook zijn er nog een paar campings op de Canarische Eilanden. Hier kun je een caravan huren voor een bepaalde periode.
Klimaat
Doordat Spanje zo’n afwisselt land is heb je vele verschillende klimaten. Hieronder zie waar welke klimaat ze hebben.
Mediterraans klimaat
Wat voor soort weer? Warme en soms hete zomers met milde winters. Er valt ongeveer 600 millimeter neerslag in een jaar.
Waar? Noordoostkust van de Middellandse Zee &
Zuidoostkust van de Middellandse Zee & Spaanse Hoogvlakte
Subtropisch klimaat
Wat voor soort weer? Warme en soms hete zomers, extreem zachte en milde winters. Een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden.
Waar? Zuidkust van de Middellandse Zee & Canarische Eilanden
Woestijnklimaat
Wat voor soort weer? Lange zomers met extreme hitte en droogte, zachte winters, vrijwel nooit neerslag.
Waar? Vallei van Guadalquivir
Landklimaat
Wat voor soort weer? Lange en zeer hete zomers en koude winters. Er valt weinig neerslag.
Waar? Spaanse Hoogvlakte &
Vallei Ebro
Hooggebergteklimaat
Wat voor soort weer? Frisse zomers en koude winters. Per jaar valt er veel neerslag.
Waar? Pyreneeën
Zeeklimaat
Wat voor soort weer? Ook in Nederland hebben we een zeeklimaat. Warme maar niet extreme hete zomers en zeer milde winters. Gemiddeld valt er veel neerslag in een jaar.
Waar? Zuidwest Atlantische Kust &
Noord Atlantische Kust
Dit zijn zo’n beetje alle klimaten in Spanje. Je ziet duidelijk dat er per regio heel wat verschilt.
Pool- en pushfactoren
Voor- en nadelen
Voordelen van Spanje zijn:
• Lekker klimaat
• Lekker eten
• Makkelijk met auto en vliegtuig te komen
• Aardige inwoners
• Goede treinverkeer
• Vele luchthavens
• Goedkoop
• Veel hotels
• Veel appartementen
• Veel bezienswaardigheden
• Vele tradities zoals: flamenco en siësta
• Veel theaters
• Vele discotheken
• Vele cafés en bars
• Vele restaurants
• Veel sport mogelijkheden
• Soms spreken Spanjaarden Nederlands
Nadelen van Spanje zijn:
• Slechte wegen
• Regels per regio verschillend
• Veel armoede
• Veel werklozen
• Stukken land waar niemand woont
• Er kan in Spanje weinig verbouwd worden
• Grote verschillen in het landschap
• Er wordt nog steeds aan stierenvechten gedaan
• Als je met de trein naar Frankrijk toe wil moet je bij de grens overstappen, omdat het spoor niet even breed is.
• Vaak in de zomer op het nieuws vanwege bosbranden
• Winkels zijn overdag een paar uur dicht vanwege de siësta
• In elke regio hebben ze ook weer een eigen taal
• Grote verschillen in de regio’s
Nawoord
Dit was mijn werkstuk over Spanje. Ik hoop dat je er veel van geleerd hebt. Ik in ieder geval wel. Wat me meegevallen is dat je genoeg informatie kunt vinden over cultuur, voorzieningen, bevolking en klimaat. Alleen was over landschap, infrastructuur en accommodatie. Zoals bij accommodatie het duurste hotel uit te zoeken. Wat er staat nergens van wij zijn de duurste. Dus daarom had ik het maar van Madrid gedaan. Over landschap was ook heel moeilijk, want als je bij google landschap Spanje intypte kreeg je van allerlei site met woorden waar je nog nooit van gehoord had. Gelukkig stond er in wikipedia wel wat duidelijker tekst. Infrastructuur was ook wel lastig, want op Internet stond er wel van alles op in de grote steden, maar bijvoorbeeld niet op het platteland. Gelukkig waren cultuur, voorzieningen, bevolking en klimaat makkelijker. Bij bevolking en cultuur kwamen een beetje dezelfde dingen naar voren. Bijvoorbeeld de siësta het hoort bij de cultuur en de bevolking doet het dagelijks. Bij klimaat werd er op wikipedia zegt wat voor soort weer bij wat voor klimaat hoort en waar dat was. Voorzieningen was ook wel makkelijk, want ik had een boek van de bibliotheek geleend en daar stonden al van allerlei uitgaansmogelijkheden. Bijvoorbeeld welke theaters er allemaal in Madrid waren. Ook stond er wat voor sporten je waar kunt doen en wat voor hotels er waren en cafés en bars stonden er in. Nou ik hoop dat je mijn werkstuk leuk vond.
Bronvermelding
Op de volgende website’s en boeken heb ik mijn informatie uitgehaald.
1. www.google.nl
2. www.wikipedia.nl
3. www.spanje.nl
4. www.camping-spanje.com
5. www.kras.nl
6. www.pharosreizen.nl
7. www.spaansverkeersbureau.nl
8. www.spanjevakantieland.nl
9. www.teije.nl/spanje
10. reisgids van kras en pharos reizen
11. boek: “National Geographic Spanje
Spanje
6- Werkstuk door een scholier
- Klas onbekend | 3685 woorden
- 21 januari 2009
- 176 keer beoordeeld
6
176
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
27.678 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Nuno en Arwa over de nieuwe bachelor ST&I: 'De perfecte combinatie'
Jongeren over fake news: 'Ik heb hem nog gewaarschuwd'
Hoe is het om een zusje met het Downsyndroom te hebben?
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
ik wil graag wat weetjes en ik kan die hier niet uithalen
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
hoi zou u mishien nog een hoofdstuk Madrid erbij willen doen?
groetjes,
Anoniemeling
p.s. super goed wekstuk van mij krijgt u een 10
11 jaar geleden
Antwoorden