Rotterdamse haven maersk

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2558 woorden
  • 20 november 2007
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
57 keer beoordeeld

1. De inleiding

Omdat onze klas met het hoofdstuk ‘Nederland, stromenland? ‘ bezig is, gingen we met de bus op excursie naar het Rotterdams haven gebied onder leiding van mensen van het EIC en een paar leraren. De EIC staat voor educatief informatiecentrum mainport Rotterdam. Van deze dag moesten we een verslag maken, dit verslag dus.

De inhoud

1. De inleiding
2. Beschrijving van de dag
3. Beschrijving van het bedrijf Falck risc & maersk

4. Vragen & antwoorden ( stencil busrit)
5. De invloed van de Rotterdamse haven als mainport op de inwoners van de Hoeksche Waard nu en in de toekomst
6. Conclusie
7. Bronvermelding
8. Bijlage vragen & antwoorden EIC tentoonstelling

Tijdens de busrit vertelde een man over de Rotterdamse haven en beantwoorde hij de meeste vragen die we moesten invullen op een stencil. Thuis heb ik er een verslag ervan gemaakt.

2. Beschrijving van de dag

Aansluitend bij de onderwerpen die bij het vak aardrijkskunde ter sprake zijn gekomen hebben we een bezoek gebracht aan het Rotterdamse havengebied. De vertrektijd vanuit oud beijerland was half 9. Om half 10, bij het havengebied aangekomen stapte we over op een andere bus met een werknemer van EIC die ons allerlei dingen vertelde over de havens. Daarna gingen we naar een tentoonstelling waar je een aantal vragen moest beantwoorden over de DCMR milieudienst, de Bagger / Infrastructuur, veiligheid, mainport Rotterdam, Natte&droge bulk, Beroepen in de scheepvaart, energie en de Binnenvaart. Nadat we zo veel mogelijk vragen hadden beantwoord hielden we een pauze in de kantine van de EIC tentoonstelling om even wat te eten en drinken. Een half uur later gingen we weer gezellig verder naar de ECT (maasvlakte) waar we de roeiers, de Maersk, en de onbemande treintjes die heen en weer rijden te zien kregen. Daarna gingen we even uitwaaien aan het water, want we waren een beetje hyper geworden van het stilzitten en het luisteren. Toen de toeter van de bus ging gingen we verder naar het Falck risc centrum, op de volgende bladzijde komt er meer over het Falck risc. Toen we daar aankwamen moesten we eerst fluoriderende hesjes aan een helm op, anders mochten we het terrein niet op. Dat gedeelte was eigenlijk het leukste omdat er iets gebeurde, je kreeg iets te zien wat je nog niet veel vaker te zien had gekregen zoals het laden en lossen van schepen. We gingen eerst naar een gedeelte waar ze gingen duiken. Er moesten een aantal mensen plaats nemen in een stalen constructie en er uit zien te komen, dat was wel leuk om te zien want je kon naar beneden zodat je alles kon volgen achter het glas. Daarna liepen we nog een stukje verder waar mensen brandjes moesten blussen en als slot was er nog een reddingsbootje met een paar inzittende die vanaf een hoge afstand ter water werd gelaten. Het Falck risc centrum hadden we nu helemaal gezien en het was tijd om naar huis te gaan. Rond half 4 kwamen we weer aan in oud beijerland en volgde iedereen zijn weg naar huis.

3. Een beschrijving van het Falck risc centrum

Falck Risc staat voor realistisch oefenen. Het geven van brandweeropleidingen, realistische praktijkoefeningen, trainingen, crisismanagement en bestuurlijke oefeningen voor zowel bedrijfsbrandweer als ook overheidsbrandweerkorpsen. Jaarlijks reizen tienduizenden personeelsleden van bedrijven en instellingen uit de hele wereld naar Falck Risc om gebruik te maken van de trainingsfaciliteiten op het gebied van brandpreventie,- bestrijding en veiligheid in huis.De Falck Risc specialisten bezoeken klanten in de hele wereld om advies te geven. Falck Risc beschikt naast Nederland over diverse trainingscentra in West Europa en daarbuiten. Alle mensen die op een booreiland gaan werken moeten eerst een soort van veiligheid diploma halen bij Falck risc. Falck risc heeft stukjes booreiland na gemaakt zodat de oefeningen heel erg echt zijn.Daarom is het zo populair en komen mensen uit de hele wereld er naar toe. Ook leer je daar uit een helikopter te vluchten nadat je in het water bent neergestort, ze laten je dan in een fop helikopter in het water zakken en jij moet er dan uit zien te komen.Ze leren je ook rustig te blijven in een hoop rook,dat doen ze door je met een groep in een container te zetten (met perslucht) en aan het eind van de container steken ze een berg pallets aan en daar moet je dan een half uurtje blijven zitten.



Maersk

De Maersk is opgericht door meneer A.P. Møller in Denemarken. Hij begon met 1 schip de SS Svenborg, en een kantoor in zijn huis.Toen A.P. Møller overleed nam zijn zoon Mearsk Mc-kinney Møller het bedrijf over. Bij A.P. Moller-Maersk werken nu meer dan 100.000 mensen, in meer dan 125 landen. Het bedrijf staat vooral bekend als 's werelds grootste containerrederij. Ook in Nederland is Maersk sinds de overname van P&O Nedlloyd in augustus 2005 de grootste containerrederij. Door de overname van P&O Nedlloyd gaat de eerdere vestiging van Maersk in Rhoon dicht. In Nederland werken bij Maersk 1500 mensen.


Container shipping vormt de grootste tak binnen de organisatie. Daarnaast is A.P. Moller-Maersk ook actief in de:
• Olie en Gas sector
• Tankers en Offshore
• Retail handel
• Scheepsbouw en
• Logistiek

Naast containerschepen heeft A.P. Moller-Maersk ook tankers, Ro-Ro en supply schepen. In totaal beheerd de Group wereldwijd meer dan 400 schepen vanuit kantoren in o.a. Rio de Janeiro, Kaapstad, Londen, Singapore, Kopenhagen en nu dus ook Maersk Ship Management in Rotterdam.
maersk vervoert goederen over de hele wereld.

4. vragen & antwoorden busrit

1. Wanneer is de Waalhaven gegraven?

Ze begonnen in 1906 en in 1930 was de haven in gebruik.
2. Wat gebeurt er bij het Rail Service Center?
- Ze behandelen de file’s
- Er worden shuttles (treinen) samengesteld. De shuttles rijden meestal ’s nachts omdat het dan niet zo druk is op de Nederlandse spoorweg.
- Er worden ook containers aangevoerd vanuit het achterland die naar een andere plaats moeten worden vervoerd.
3. Wat gebeurt er in een distripark?
Daar worden goederen opgeslagen, gecontroleerd en verwerkt zodat ze meerwaarde krijgen.
4. Welke distriparken zijn er tussen de Waalhaven en de Maasvlakte?
Die Eemhaven, Botlek en de Maasvlakte.
5. Waarom zijn sommige olietanks wit en anderen grijs?
Dat heeft met de spanning, druk en warmte te maken. Doordat wit de warmte afstoot blijft de vloeistof in de witte olietanks koel.
6. Wat is de functie van de tankwallen?

Als een tank zou gaan lekken houden de tankwallen de olie tegen zodat het niet verder kan stromen het milieu in. Er zitten erg veel konijnen in de tankwallen die de tankwallen stuk maken daarom schieten jagers zoveel mogelijk konijnen af.
7. Waarom hebben sommige tanks drijvende daken?
Het dak blijft op de olie liggen. Anders zouden er giftige stoffen ontstaan in de lucht tussen de olie en het dak. Die stoffen zijn giftig voor mensen.
8. Wat zit er in de bolvormige tanks?
In de bolvormige tanks zitten gevaarlijke gassen, de bolvormige tanks zijn sterker dan gewone tanks omdat er minder lasnaden in zitten.
9. Soms zie je een hoge vlam. Een bedrijf is dan aan het affakkelen, wat word daarmee bedoelt?
De fabriek is dan chemische afvalstoffen aan het verbranden en de hitte uit de leidingen aan het halen. Als er geen afvalstoffen verbrand worden word de vlam met aardgas aangehouden, omdat het gevaarlijk is om de vlam steeds aan en uit te doen.
10. Waarom zijn de schoorsteenpijpen vaak zo hoog?

Sommige schoorstenen zijn hoger dan 200 meter omdat er dan geen giftige gassen in de buurt neerdalen maar in de lucht worden gedumpt die neemt ze mee naar de buurlanden. Ze krijgen daar last zure regen en zure meren.

11. Noem 3 chemische industrieën in het Rotterdams haven- en industriegebied.
Huntsman Holland B.V.
(chemische industrie)

Akzo Nobel Base Chemicals B.V.
(chemische industrie)

ExxonMobil Chemical
(productie hoogwaardige chemicaliën)
12. Welke tunnel ga je door?
De Botlek tunnel of de calandtunnel weet ik niet zeker meer.
13. Een autoschip lijkt net een drijvende parkeergarage, hoeveel auto’s kunnen er wel in?
tot 6000 auto’s
14. Wat is de functie van de Stromvloedkering?
Het tegenhouden van het teveel aan water en stroming als het water te veel stijgt en de stroming erg sterk wordt. Hij wordt gesloten als het water hoger is dan 3.2 meter boven het NAP(Normaal Amsterdams Pijl) Hij wordt tegenwoordig 1 keer in de vijf jaar getest. Vroeger was dit 1 keer in de tien jaar.
15. Je gaat over de Calandbrug. Waar komt die naam vandaan?

Hij is vernoemd naar de diegene die de Calandbrug ontworpen en bedacht heeft, ingenieur Pieter Caland.
16. Tussen welke twee waterwegen ligt het EIC.
De Nieuwe Waterweg en het Caland kanaal.
17. Noem een aantal kunststofproducten die in dit gebied hun oorsprong vinden.
Granimant, PVC, rubber en dingen die gemaakt worden van ruwe olie.
18. Noem 2 projecten die er toe bijdragen dat de verbinding met het achterland verbeterd wordt.
De Betuwelijn en de Caland tunnel.
19. Wat is de functie van de havennummers?
De nummers maken de haven geordend, ze zijn er om de mensen (uit het buitenland) niet te laten verdwalen en helpen zoeken naar een bedrijf in de haven. Het noorden van de haven heeft de havennummers 1 t/m 1000 en het zuiden heeft de nummers 1000 t/m 9000.
20. Wat voor werk doen roeiers in de haven?

Ze leggen de schepen vast en meren ze af.
21. Noem twee mogelijkheden waarmee een loods aan boord van een schip gebracht kan worden.
Met een kleine boot of helikopter.
22. Welke soorten van transpoort kom je tegen?
Treinen, vrachtwagens, automatische karretjes, helikopters, boten, shuttles.
23. Wat word er bedoeld met 1 of 2 TEU.
TEU is een eenheidsmaat, de inhoud van een container.1 TEU is 20 Foot (= 6 meter) 2 TEU is 40 Foot (=12 meter).
24. Waarvoor dient de Slufter?
Daar wordt het chemische afval bagger tijdelijk opgeslagen. Als het bagger schoon is gemaakt word het weer terug gespoten.
25. In welke sector van het havengebied ligt het EIC.
In de Langtong.
26. Wat is de afstand Rotterdam-Maasvlakte?

40 tot 45 kilometer over de weg en ongeveer 38 kilometer over het water.
27. Welke grote raffinaderijen zijn er?
Shell, Esso (exxon), Q8 (kuwait), Nerefco,Texaco, Arramco en Overseara.
Linda van der zanden V3C

5. De invloed van de Rotterdamse haven als mainport op de inwoners van de Hoeksche Waard nu en in de toekomst.

Omdat Rotterdam vlak bij de Hoeksche waard ligt is er een kans dat er in de toekomst misschien een nieuw groot bedrijventerrein in de Hoeksche waard komt, dat is eigenlijk een uitbreiding op het havengebied in Rotterdam. Er zijn voordelen en nadelen als het plan doorgaat. Er is namelijk veel werkgelegenheid als er een industrie terrein bij zou komen, maar een nadeel is dat er een stuk natuur voor moet verdwijnen.Er zijn daarom ook hevige discussies rond het plan. Voorlopig is het plan voor een grootschalig bedrijventerrein in de Hoeksche Waard stop gezet. Na jarenlange strijd van milieu- en bewonersorganisaties. Er is voorlopig toestemming gegeven voor de ontwikkeling van een 120 hectare groot bedrijventerrein in de Hoeksche Waard.Volgens de tegenstanders is er in de Rotterdamse regio nog voldoende mogelijkheid om bestaande terreinen beter te benutten. Ze proberen om een onherstelbare aantasting te voorkomen van het landschap. Het grootste deel van de Hoeksche Waard is als Nationaal Landschap aangewezen.De mainport Rotterdam is wel voordelig qua werkgelegenheid in het algemeen, veel mensen hebben iets met de haven te maken.


Rotterdam ligt vlak bij de Hoeksche waard, het is maar 25 minuten rijden.

6. Conclusie

Het is natuurlijk altijd leuk als je even weg mag van school onder schooltijd, tijdens de dag van de trip heb ik mezelf 100% ingezet om alle vragen te beantwoorden. Toen ik de vragen beantwoord had is mijn inzet wel wat gedaald, maar het moet ook een beetje gezellig blijven vind ik. Toen ik aan mijn verslag begon was mijn inzet wel weer 100 % want ik ben van plan om hier wel een voldoende voor te halen. Ik vind de vragen die je moet behandelen wel erg lastig en ik snap ook niet echt wat er nou mee bedoeld word, vooral dit hoofdstuk, dus ik hoop dat ik het nog een beetje goed doe. De dag zelf vind ik wel leuk en ook havens in het algemeen vind ik wel interessant omdat ik er veel mee te maken heb gehad doordat eigenlijk mijn halve familie wel iets in de scheepvaart doet. Zelf ben ik vroeger ( toen mijn opa’s nog schippers waren) ook vaak mee geweest op een binnenvaartschip dus veel vragen waren makkelijk te beantwoorden, maar van andere dingen heb ik weer geleerd. De excursie paste wel bij het hoofdstuk, de Rotterdamse haven is een mainport er is een en al distributie alles wat in Rotterdam aankomt word weer verspreid over een groot gebied. Dit gebied moet steeds verder uitgebreid worden jaren lang gaat de discussie over het nut van de tweede Maasvlakte deze moet in zee worden gebouwd dit stuit op bezwaren van de geitewollensokken figuren die moeite hebben met dat het milieu word aangetast, dat is dus het ruimtelijke uitschuifproces net zoals het geplande bedrijventerrein in de Hoeksche waard. Verder had je te maken met globalisering want de schepen kwamen uit de hele wereld en werden steeds weer verder vervoerd. Door het zien van het laden en lossen van de schepen kwam je in aanraking met overslag van de goederen. Toen we langs de bedrijven reden kwamen we een fusie tegen van Vanommeren en pakhoed, dat is Vopak geworden en Maersk heeft P&O nedlloyd overgenomen. Het Rotterdamse haven gebied is een groot transportnetwerk met heel erg veel verschillende transportlijnen zoals pijpleiding, Treinen, vrachtwagens, automatische karretjes, helikopters en boten. Het hoofdstuk wat we behandeld hebben ging grotendeels over stromen, we zijn goederenstromen en verkeersstromen tegengekomen. Het spreidingspatroon vanuit de Rotterdamse haven is willekeurig door heel de wereld. De pullfactor van het gebied is dat het centraal ligt in Europa en aan open water dus de grote schepen hoeven geen sluizen door. Daarnaast heeft Nederland een stabiele politiek waardoor er weinig word gestaakt door havenarbeiders en een goed economisch klimaat waardoor bedrijven zich graag in Nederland vestigen. De mensen die in Nederland werken zijn in staat verschillende talen te spreken zoals engels, Duits, Frans en soms zelfs chinees. Maar ook aan het begrip toerisme er recreatie wordt gedacht, want er komen mensen over de hele wereld om naar de stormvloedkering te kijken, en er zijn uitgebreide stranden aan de Maasvlakte. Naast de vele duizenden mensen die werken in de haven zijn er ontelbare mensen indirect betrokken bij de haven zoals leveranciers van producten aan de schepen/havens/bedrijven. Tegenwoordig komen er weer grote passagiersschepen aan in Rotterdam aan de Wilheminapier bij de Holland Amerika lijn deze nemen weer tien duizenden toeristen mee wat weer werkgelegenheid oplevert en deze passagiers geven dus ook weer geld uit (geldstromen). Dit waren even een paar begrippen om aan te tonen dat de excursie en de begrippen uit het boek met elkaar te maken hebben. Ik vond het een gezellige leuke dag en we hebben er weer wat weetjes bij geleerd. Alleen de buschauffeur was een beetje chagrijnig.

7. Bronvermelding

De meeste dingen die in dit verslag staan heb ik geleerd/ gehoord tijdens de excursie, verder heb ik gebruik gemaakt van deze site’s

www.milieudefensie.nl/ruimte/nieuws/rapporthoekschewaard

http://route.anwb.nl/routeplanner/servlet/rp

http://www.maersk.com/en

www.maerskline.com

www.wikipedia.org/wiki/A.P._Moller-Maersk_Group

www.risc.nl

www.kellysearch.nl/nl-company-900965720.html

www.tjerkstravels.com

www.rotterdamhaven.web-log.nl/rotterdamhaven/2005/12/rijk_moet_invlo.html

www.havenplan2020.nl/html/nl/dynamiek.html

http://mips.hro.nl/CourseDetails.aspx?id=86751&ru=%2FBrowseCourses.aspx

REACTIES

S.

S.

geen antwoorden van EIC!?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.