Voor of tegen
Zoals ik al vertelde is er een groep voor de A4 west, om Steenbergen heen, en een groep tegen de A4 west, de minister bekijkt op dit moment nog eens de voor en nadelen om tot een eind beslissing te komen. Omdat dit besluit rond Steenbergen nog niet genomen is, is men wel alvast begonnen met de bouw tot Halsteren. Over de strijd om A4 west of oost, en als het oost wordt waar dan, zijn constant artikelen te vinden. Zo staat er op de site bij Omroep Brabant:
Actiegroep begint procedure tegen aanleg snelweg A4
STEENBERGEN - De Actiegroep A4 West Funest begint een bodemprocedure bij de Raad van State tegen de komst van de snelweg. De aanleg van de A4 bij Halsteren is donderdag begonnen. Die wordt straks doorgetrokken naar Dinteloord.
De actiegroep uit Steenbergen is er verbolgen over dat er geen geld is voor een aquaduct bij Steenbergen. Ook wordt getwijfeld aan de resultaten van de Milieu Effect Rapportage (MER).
Woonwijken die straks langs de rijksweg liggen zijn volgens de actiegroep niet in de MER opgenomen.
Bron: Omroep Brabant
Of in de BN de Stem:
Doek valt voor het aquaduct A4
Vrijdag 10 november 2006 - BERGEN OP ZOOM – Een aquaduct is te duur. Overleg over het fietspad en de parallelweg bij Klutsdorp volgt nog. En het ontwerp-tracébesluit voor de snelweg A4 wordt door de volgende minister van Verkeer en Waterstaat genomen.
Dat is het resultaat van het overleg tussen de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen, Rijkswaterstaat en de provincie.
Het Steenbergse aquaduct - hevig verlangen, zo geen eis van Steenbergen - gaat 29 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit de nadere berekeningen die Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren. Dat is weliswaar aanmerkelijk minder dan de ruim veertig miljoen die eerst was berekend, maar nog steeds een brug te ver.
De provincie, Rijkswaterstaat en Bergen op Zoom constateren in gezamenlijkheid dat het budget voor de aanleg niet in die extra uitgave van 29 miljoen voorziet. Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom: „Ik begrijp best dat dat zuur is voor Steenbergen, maar het zit er echt niet in.“
De Steenbergse delegatie heeft zich niet klakkeloos bij die conclusie neergelegd en gaat apart met de verkeersminister overleggen over de mogelijkheden die er nu nog zijn.
Wethouder Bert van Kesteren daarover: „De gemeenteraad heeft een motie aangenomen, waarin staat dat we ons moeten inspannen om het aquaduct te realiseren. We gaan verder met het onderzoek en met de minister en provincie praten over de mogelijkheden.“
Ook Bergen op Zoom gaat nog gescheiden van de andere gesprekspartners doorpraten. Maar dan onder meer over een fietstunnel (in plaats van een fietsbrug) bij Klutsdorp. „En over een goede parallelweg gedurende de paar jaar dat er gewerkt wordt aan de nieuwe snelweg. Klutsdorp moet dan ook bereikbaar blijven“, aldus Polman.
De actie van de Klutsdorpers om hun woningen te redden (die plaats moeten maken voor de snelweg), heeft geen succes gehad. „Of we nu voor het ene of het andere tracé kiezen, er moeten altijd woningen weg“, zegt Polman.
Bergen op Zoom is volgens de burgemeester niet van plan om extra de beurs te trekken om Steenbergen tegemoet te komen. En de provincie Brabant al evenmin.
Wethouder Van Kesteren geeft het geloof nog niet op. Van de zomer presteerde het college een studie voor een nieuwe wijk bij Steenbergen, die kansrijk zou zijn juist door de aanleg van het aquaduct. Maar zelfs als de gemeente daar driehonderd woningen zou mogen bouwen, zou er bovenop de normale grondprijs nog 100.000 euro per kavel moeten worden berekend om de aanleg van het bouwwerk te financieren. Van Kesteren wil geen percentage noemen over de kansen van het aquaduct.
Bron: BN De Stem
De Internetbode zegt: “Geen alternatief tracé A4” waarbij zij vermelden dat Dinteloord – Bergen op Zoom niet meer voor 2010 klaar is en de deadline verschoven is naar 2011.
En ook is volgens BN de Stem Klutsdorp de dupe van de Steenbergse A4-lobby. En melden ook nog, op 15 september 2006, dat het CDA het zat is en vragen om met z´n allen alsnog voor het oostelijke tracé te keizen. Voor zowel het oostelijk als westelijk tracé moeten een aantal huizen worden gesloopt.
Op www.infrasite.nl staat dat de omlegging bij Halsteren door Rijkswaterstaat aan Hijemans gegund is, Hijemans is al begonnen met het plaatsen van werktuigen en hoopt het stuk op 31 december 2007 op te kunnen leveren. Enkele werkzaamheden zijn begin 2006 al door RWS gestart, zo zijn er al wat bomen gekapt om kabels en leidingen te verleggen, ook zijn er ondertussen amfibiepoelen aangelegd.
Mijn mening
Na al die meningen denk ik dat het wel tijd is voor mijn eigen mening. Ik vind natuurlijk dat de snelweg er snel maar toch degelijk moet komen. Daarvoor moeten er op een paar punten gelet worden:
- natuur
- omwonende
- geld/kosten
- mogelijkheden van de weg (bijvoorbeeld niet te scherpe bochten)
Mijn mening over de route van de snelweg, (hiernaast te zien: route zoals hij nu aangelegd moet worden in rood, alternatief tracé in blauw, mijn mening in groen) ik vind het gezien uit het standpunt natuur, juist om de snelweg precies tussen “Vrederust” en “Fort Roovere” door te laten lopen en zo weinig mogelijk schade toe te dienen aan het bos of Fort Roovere. De bomen worden ruimschoots en verscheiden terug geplant bij de op- en afritten. Ik vind het een slecht idee om de N259 twee keer te kruisen, ik ben dus voor het oostelijk-tracé, want ik vind het onzin om de snelweg helemaal om Steenbergen heen te bouwen, want hij moet daar ook nog het kanaal naar de Steenbergse haven kruisen, wat veel extra geld gaat kosten. En het grond gebruik aan de oost en westkant van Steenbergen is hetzelfde, namelijk akkerbouw. Dus bij beide tracé’s moeten evenveel huizen gesloopt en moet er akkerland doorkruist worden, maar bij de west-variant moet er ook nog een brug gebouwd worden en meer kilometers asfalt gelegd. Dus kom ik tot de conclusie dat het oosttracé beter is.
Feitjes
Deze feiten komen voornamelijk uit rapporten en van site´s van Rijkswaterstaat zelf.
Voor het gemak gebruik ik nu voor de Westvariatie, die rijkswaterstaat nu wil bouwen, even “Route 1”, aangegeven in groen op de kaart hiernaast, voor de Oostelijke route, de andere optie van rijkswaterstaat tussen Steenbergen en de Welberg door, op de kaart blauw “Route 2” en voor mijn eigen variatie ten oosten van de welberg door de polder “Route 3”, op de kaart paars.
Als Rijkswaterstaat toch voor het oosttracé gaat, dan is er nog de vraag of de snelweg tussen Steenbergen en de Welberg door moet of gewoon een stuk ten oosten van de Welberg. Dan kies ik wederom zo oost mogelijk. Want als je tussen Steenbergen en de Welberg door gaat moet je geluidswallen bouwen en dan heb je nog steeds geluidsoverlast. En uit cijfers uit het rijkswaterstaat MER rapport over de A4, uit maart 2006 (bijlage 1), blijkt dat de overlast bij de oost- en westvariatie nauwelijks scheelt, en ze zeggen wel dat de overlast minder is bij Route 1, maar dan komt omdat er daar minder mensen wonen dan bij precies tussen Steenbergen en de Welberg in waar Route 2 moet komen. Bij Route 3 wonen de minste mensen, buiten 2 boerderijen woont daar niemand, dat is nog minder als bij Route 1. Dus de overlast is voor mensen bij Route 1 volgens rijkswaterstaat het minst, maar daar is wel een natuurreservaat, een stilte gebied, dus daar komen wel minder klachten maar daar heb je niet minder overlast. Dus Route 1 is voor de natuur het slechts.
Dan komt daar nog bij dat er een bepaalde uitstoot van gassen is, die wordt over een bepaald gebied gemeten door onder andere de hoeveelheid weg je hebt. Bij Route 1 en 2 wil je natuurlijk de minste uitstoot, want Route 1 beschadigt daarmee het natuurgebied en de stad en Route 2 de stad heel erg. Route 3 licht ver genoeg weg van de stad en heeft minder gevolgen voor de akkerbouw.
Route 1 zorgt niet alleen voor een extra uitstoot bij het natuurgebied en de stad maar vergroot ook nog eens het gebied van de uit stoot zoals te zien in bijlage 2.
Dan hebben we het punt omwonende en natuur al gehad.
Maar hoe zit het met de kosten?
Asfalt kost geld, dat is duidelijk. Maar moeilijk begaanbare plaatsen kost extra geld, hieronder versta ik ook het kruisen van water zoals een rivier of kanaal. Route 1 moet namelijk het kanaal naar de haven van Steenbergen kruisen. Rijkswaterstaat is er nog niet uit of ze een brug, een tunnel of een aquaduct gaan bouwen, maar 1 ding is mij wel duidelijk, dat gaat veel geld kosten. Route 2 wil een deel van de oude weg gaan volgen, dan denk je dat dat goedkoop is, maar dat is het juist niet. De oude rijksweg moet namelijk omgebouwd worden tot snelweg en er moet een alternatieve route komen voor de oude rijksweg. Conclusie veel extra kosten. Route 3 is de kortste weg, deze kruist wel veel landbouw grond van de boerderijen, maar op deze grond is gemakkelijk te bouwen. Hij kruist wel een riviertje, maar dit is geen druk bevaren route en er is geen hoge brug nodig. Dus qua kosten van materialen zoals asfalt geluidswallen en extra dingen zoals bruggen is weer route 3 de beste keus en route 1 de slechtste.
Dan heb ik ook de punten kosten en mogelijkheid/begaanbaarheid van de weg besproken.
Natuur/-monumenten
Voor de aanleg van de snelweg moeten er heel wat bomen gekapt worden. Gelukkig wordt dit overvloedig gecompenseerd. Van de opnieuw aan te brengen beplanting is: 40% eik, 20% berk, 10% vuilboom, 10% Gelderse roos, 10% sleedoorn en 10% Hondsroos, en ten behoeve van de vleermuisgeleiding worden op een paar plaatsen extra berken aangeplant.
In de bosherstelstroken wordt hetzelfde assortiment gebruikt, hier en daar in een andere verhouding. In de lussen bij de op- en afritten wordt rododendron geplant. De eikenbomen zullen worden gebruikt als laanbeplanting, en in de aansluitingen worden beukenbomen geplant. De berken die ten behoeve van de geleiding van de vleermuizen worden aangeplant zodra dit mogelijk is. De laanbeplanting, de bosstroken en bosherstelstroken worden een jaar nadat de werkzaamheden zijn voltooid aangelegd.
In totaal wordt er meer beplanting geplaatst dan weg gehaald, omdat hier ook compensatie voor geluidshinder in zit.
Maar als je het over natuur hebt, dan heb je het niet alleen over de bomen en planten maar ook over natuurmonumenten, speciale gebieden en natuurreservaten. Een van de natuurmonumenten waar tijdens de aanleg van de A4 rekening mee moet worden gehouden is “Fort Roovere”.
Fort Roovere
Fort Roovere behoort tot de Rijksnatuurmonumenten, dat dateert uit 1628. Fort de Roovere is een onderdeel van de West-Brabantse waterlinie. Om een verwijzing te geven naar de militaire geschiedenis van het gebied wordt een uitkijkpunt in de vorm van een bastion gebouwd. Een uitkijkpunt dat uitziet naar de snelweg en Het Laag met verwijzingen naar het fort als verdedigingswerk. Verwijzingen zoals de grondvorm, een pijl, en de schietgaten die letters \'ZOOM\' vormen.
Vrederust
Ten westen van waar de snelweg komt ligt Vrederust nu genaamd GGZ WNB, Geestelijk Gezondheidszorg West Noord-Brabant. De GGZ WNB is er voor mensen met psychische problemen en psychiatrische stoornissen. Het zorgaanbod richt zich op het voorkomen, behandelen of draaglijk maken daarvan. Je ziet op het plaatje recht het terrein van Vrederust, met de gebouwen rood gekleurd. Omdat de plannen voor de snelweg er al een tijdje zijn, is er rekening mee gehouden om een strook vrij te laten. Bij het terrein van Vrederust hoort ook een kinderboerderij en een stuk bos. Een deel van dit bos is inmiddels gekapt.
De Brabantse Wallen
De snelweg gaat in z’n geheel door de Brabantse wal. Dit gebied is speciaal door zijn ligging: De hoge met bos bedekte zandgronden gaan hier over in de lager gelegen zeekleipolders. Het meest opvallend is de steilrand, een monument van aardkundige waarde. De steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht en Bergen op Zoom tot in Steenbergen.
Onderzoek
Ik heb een onderzoek gedaan bij de mensen die in de omgeving wonen, waar de snelweg moet komen. Dit kunnen mensen zijn die in de directe omgeving wonen, maar ook mensen die bijvoorbeeld midden in Steenbergen wonen.
Ik heb een onderzoek gedaan bij de mensen die in de omgeving wonen, waar de snelweg moet komen. Dit kunnen mensen zijn die in de directe omgeving wonen, maar ook mensen die bijvoorbeeld midden in Steenbergen wonen.
Ik stelde hun de volgende vragen:
1. Hoe denkt u erover dat er straks een snelweg in de buurt/voor uw duur komt te liggen?
2. Denkt u veel last te hebben van de herrie of andere problemen die de snelweg met zich meebrengt, of denkt u meer voordelen van de snelweg te hebben?
3. Zult u zelf veel gebruik maken van de snelweg?
4. welke route vindt U dat de snelweg moet nemen, route 1, route 2 of route 3? (Voor routes zie kaart op blz. 10)
De antwoorden konden per vraag in een grafiek gezet worden.
Bij vraag 1 vonden veel mensen het helemaal niet erg dat er dichtbij een snelweg werd gebouwd, veel mensen hadden er vertrouwen in dat rijkswaterstaat genoeg maatregelen zoals geluidswallen en herplaatsing van planten en bomen zou nemen. Er was wel een meneer die de bouw van de snelweg totale onzin vond, hij vond dat de “niet zo leuke” snelweg niet gebouwd moest worden en dat de auto’s maar lekker om moeten rijden, toen ik hem later vroeg of hij zelf veel gebruik van de autosnelweg zou maken, zij hij: “Nee, ik heb geen auto, ik kom Halsteren nooit uit.
Bij vraag 2 waren er een aantal mensen die geen duidelijke inschatting konden maken van de overlast die ze zouden hebben. Ik vroeg sommige van hen of ze de nieuwsbrieven hadden gehad. Ja, maar sommige vonden ze onduidelijk en een paar niet te vertrouwen. De overige hadden wel een duidelijk beeld, soms afgesteld op de informatie uit de nieuwsbrieven en van de rijkswaterstaatsites.
Vraag 3 was heel duidelijk. Veel mensen dachten veel gebruik te maken van de snelweg als ze bijvoorbeeld naar Bergen op Zoom, Rotterdam of Antwerpen toe moeten. Een aantal dacht de snelweg wel af en toe te gebruiken. een enkeling vond de snelweg goed voor o.a. vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen.
Bij vraag 4 was een duidelijk deel het met mij eens dat route 3 de beste optie is, omdat deze de stad ontwijkt. Ik heb ze niet verteld voor welke route ik ging en heb ze alleen het plaatje van bladzijde tien laten zien. Hun mening was zo dus objectief van mijn mening gevormd, en alleen op basis van het plaatje en de informatie die ze zelf al hadden gevonden.
Conclusie
Mijn Hoofdvraag was: Is de keuze waar de weg nu aangelegd gaat worden rond Steenbergen goed, in opzicht van reistijd en vooral de plaats?
En mijn hypothesewas: Nee, ik denk dat hij een betere, en vooral kortere route kan nemen.
Rond Steenbergen is het nog niet duidelijk waar de snelweg gaat komen, daar zijn de actie groepen en rijkswaterstaat nog over aan het discussiëren. Ik denk dat de keuze waar de weg rond Halsteren komt goed is. Maar hoe ze de weg rond Steenbergen leggen zoals op het plaatje hiernaast, vind ik dat het fout is, de snelweg moet een te grote omweg maken. De omweg rond Steenbergen kost veel extra geld omdat er meer asfalt gelegd moet worden er een brug, tunnel of aquaduct gebouwd moet worden. Ook is het slechter voor het milieu omdat er meer land gebruikt moet worden en er bij meer asfalt meer uitstoot van Co2 is omdat er gemiddeld op meer asfalt meer auto’s rijden. De alternatieve Oost route, gaat precies tussen Steenbergen en de Welberg door, waardoor er veel extra overlast is voor de mensen die daar wonen, en de oude weg omgelegd moet worden, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Ook zorg je met route 1 en 2 voor extra Co2 gassen in de stad. De beste optie is route 3. Route 3 gaat in een bijna rechte lijn vanaf waar hij het bos uit komt bij Halsteren, naar de aansluiting bij Dinteloord. Hiervoor moet een paar grote stukken land van een paar boeren gepasseerd worden. Ook moeten er waarschijnlijk 1 of 2 boerderijen gesloopt worden. Je gebruikt minder asfalt en het Co2 gehalte in de stad word iets verlaagd, omdat de weg die langs de stad loopt minder druk wordt. Ook heb je zo meer plaats om bomen ter compensatie te bouwen. De koste, het milieu en de reistijd zijn allen beter af met route 3, afgebeeld in Bijlage 3.
Dus de definitieve conclusie is dat de versie van rijkswaterstaat nu, te duur is en slecht voor het milieu. En route 3 is bovendien korter waardoor het voor vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen tot een betere concurrentie positie komt, vergeleken met andere vormen van transport.
Moet de regering de plannen voor de A4 herzien?
Op dit moment zijn ze bezig om de plannen voor het uiteindelijke tracébesluit vast te leggen. De verwachting is, dat Rijkswaterstaat begin 2007, nu dus, een definitieve uitspraak heeft gedaan. Het stuk rond Steenbergen is het laatste waar nog over beslist moet worden. Op de andere stukken, bij midden-delfland en tussen Halsteren en Bergen op Zoom, is de bouw al begonnen. De hele A4 zal nadat de laatste dingen in midden-delfland afgerond zijn, gereed zijn in 2012. Dan is er een directe, snelle verbinding tussen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Bergen op Zoom en Antwerpen.
Evaluatie
Het was een leuk onderzoek, vooral de verschillende meningen van de bewoners zijn interessant. Binnenkort zal bekend gemaakt worden welke weg de snelweg A4 zal volgen rond Steenbergen. De bouw tussen Halsteren en bergen op Zoom is al begonnen en de verwachting is dat het hele stuk Bergen op Zoom - Dinteloord in 2011 af is. De totale snelweg A4 zal klaar zijn in 2012, en dan is er een weg van Amsterdam via Den Haag naar Rotterdam, Bergen op Zoom tot Antwerpen.
Wat dan een belangrijke stap zal zijn in de handel en industrialisatie van het gebied rond de snelweg en Bergen op Zoom.
REACTIES
1 seconde geleden