Inhoud
Inhoud
Voorwoord
Inleiding
De hoofdvraag
HOOFDSTUK 1 Waar vinden we regenwoud?
HOOFDSTUK 2 De vier lagen van het regenwoud
HOOFDSTUK 3 Wie wonen er in het tropisch regenwoud?
HOOFDSTUK 4 Wat leeft er nog meer in het regenwoud?
HOOFDSTUK 5 Feiten over het verdwijnen
HOOFDSTUK 6 De gevolgen van het verdwijnen
Slotwoord
De conclusie
Literatuurlijst
Voorwoord
Ik doe mijn werkstuk over het Regenwoud, omdat je er de laatste tijd veel over hoort.
Er wordt veel hout gekapt en dat is heel erg zonde. Het regenwoud is een prachtig deel van de natuur en dat moet het ook zeker blijven!
Inleiding
Het is er nooit winter, nooit lente, nooit herfst. Het is er altijd warm en het regent vaak. Waar? In het regenwoud. Een regenwoud is een heel groot oerwoud met veel soorten bomen en dieren.
Het regenwoud bestaat al heel erg lang. Het is vanzelf ontstaan, zonder hulp van de mensen, maar met de hulp van de zon, regen en aarde. In het regenwoud zitten veel dieren verscholen. De meeste zie je bijna niet, want ze hebben een schutkleur. Ook is het regenwoud een perfecte plek voor planten en vruchten.
Het is er altijd warm en nat, ze hebben dus volop voedsel.
De Hoofdvraag:
Waarom verdwijnt het regenwoud zo snel?
De deelvragen staan steeds aan het begin van een hoofdstuk. In dat hoofdstuk wordt daar dan antwoord op gegeven.
Hoofdstuk 1 Waar vinden we regenwoud?
Waar is er nog regenwoud?
Hoe veel regenwoud is er nog?
Er bestaan op aarde 3 grote, bekende soorten woud; naaldwouden, loofwouden en tropische regenwouden (zie het kaartje hieronder).
Zoals je ziet, liggen de naaldwouden allemaal boven de evenaar, in het koude noorden. De loofwouden komen in de gematigde delen van de wereld voor. Daar heerst een zacht klimaat met af en toe een bui. Het is er niet heet, maar ook niet koud. De tropische regenwouden, de naam zegt het al, komen voor in de tropen. Daar is het altijd warm (gemiddeld 25°) en het kan er flink regenen. Op het kaartje zie je waar je de regenwouden kan vinden: in Midden- en Zuid–Amerika, in het midden van Afrika, op het eiland Madagaskar in India en in Indonesië. Het land met het meeste tropisch regenwoud is Brazilië. De oppervlakte van al het tropisch regenwoud bij elkaar is 11,2 miljoen km². Daarvan is 8% beschermd. Per jaar wordt er zo’n 170.000 km² gekapt. Dat is meer dan 4x heel Nederland!
Hoofdstuk 2 De vier lagen van het regenwoud
Hoe ziet het regenwoud er van binnen uit?
Een tropisch regenwoud ziet er anders uit dan een bos hier in de buurt. Het regenwoud bestaat uit vier verdiepingen. Op iedere verdieping leven andere dieren, bomen en planten.
1. Reuzenbomen
Sommige bomen steken ver boven het woud uit. Deze reuzenbomen kunnen wel zestig meter hoog worden. Dat is een stuk hoger dan onze eiken of berken!
2. Kroonlaag
hier zijn de bomen zo’n dertig, veertig meter hoog. De stammen van deze bomen zijn helemaal glad. Alleen aan de top zitten zijtakken met bladeren. De kroonlaag is heel dicht, zodat het zonlicht er amper doorheen komt.
3. Onderlaag
doordat de kroonlaag zo dik is, kunnen de planten; beginnende boompjes, varens en struiken, moeilijk groeien. Zij moeten het doen met dat hele kleine beetje licht.
4. Bodem
De onderste verdieping is de bodem. Het is hier een stuk donkerder en koeler dan bovenin, want de zon dringt nauwelijks door het bladerdak heen.
Hoofdstuk 3 Wie wonen er in het tropisch regenwoud?
4.1 wie wonen er in het regenwoud?
Je verwacht het al, in het tropisch regenwoud wonen Indianen. In het amazone gebied wonen de Amazone Indianen en daar gaan we het in dit hoofdstuk over hebben.
Ze leven al duidenden jaren in het regenwoud van het Amazone gebied. Momenteel zijn er ongeveer één miljoen Indianen, verdeeld over ongeveer 500 verschillende stammen. Elke stam heeft zijn eigen taal, geloofsovertuigingen en gebruiken, maar ze leven allemaal hetzelfde. Toen de Europeanen in Zuid-Amerika aankwamen, woonden er nog twaalf tot vijftien miljoen Indianen in het Amazonegebied. Sindsdien zijn er miljoenen gestorven aan westerse ziektes of een onmenselijke behandeling. De Amazone-Indianen moeten tegenwoordig nog steeds moeite doen om het land en hun cultuur te behouden.
4.2 hoe komen de Amazone-Indianen aan hun eten?
De Amazone-Indianen leven erg primitief. Ze jagen en verzamelen, iets wat wij al heel erg lang niet meer doen. De mannen gaan elke dag jagen of vissen en de vrouwen gaan bijvoorbeeld samen met de kinderen vruchten verzamelen. Zoals je op de plaat hieronder ziet, eten ze alles wat ze kunnen vinden, bijvoorbeeld aapjes.
4.3 waar wonen de Amazone-Indianen in?
ik heb net verteld, dat de Amazone-Indianen erg primitief leven. Maar wonen ze dan wel in huizen of in hutten? Ja. de Amazone-Indianen wonen in kleine aparte huisjes op een grote open plek. Meestal zijn er ongeveer 20 huisjes die dan in een kring staan. In het midden van de kring staat de zogenaamde Maloca of wel het gemeenschapshuis. Deze zijn soms enorm groot en er kunnen wel 150 mensen in. de Amazone-Indianen gebruiken hem als werkplaats, ontmoetingsruimte, danszaal en tempel.
4.4 een lesje Indiaans…
In alle stammen spreken ze een andere taal, maar toch liggen sommige woorden vast.
Hier heb je er een paar:
Nederlands: Indiaans:
Vis Shima
Kip Atawa
Papegaai Tsorito
Tijger Matsontsori
Jaguar Jaguá
Neushoorn filangchau
Hut bise
Dorp bisek
Hoofdstuk 4 Wat leeft er nog meer in het regenwoud?
De planten
Planten hebben het niet altijd makkelijk in de jungle. Ze groeien in de onderlaag of op de bodem en daar komt weinig zon en regen. Net als de kleinere bomen hebben de planten trucjes om licht en water te krijgen. Ze klimmen of kruipen gewoon langs de bomen omhoog. Net als lianen. Lianen zijn eigenlijk klimplanten. Hun wortels zitten in de grond. De rest van de plant kronkelt als een dik touw om stammen en takken van bomen, richting zon.
Bromelia\'s en orchideeën zijn misschien wel de mooiste bloemen uit het regenwoud. Ze hebben bijzondere vormen en mooie, felle kleuren. Die hebben ook wat moeten bedenken om aan eten te komen. Ze groeien op boomtakken! Ze halen hun eten gewoon uit de bomen! Orchideeën hebben geen wortels in de grond. Ze hebben luchtwortels, waarmee ze vocht uit de lucht halen. Bromelia\'s hebben nog wat anders gevonden. Hun bladeren vormen een soort schaaltje. Daar vangen ze regenwater in op, zo hebben ze altijd een voorraadje water.
Sommige planten proberen op de bladeren van de bomen te leven. Maar dat vinden de bomen weer niets. Daarom hangen hun bladeren iets naar beneden en hebben ze meestal puntige toppen: druiptoppen. Zo loopt de regen snel van de bladeren af en hebben de planten niet veel kans.
Op de bodem leven vooral veel schimmels. Dat zijn de opruimers van het regenwoud. Ze verteren dode bladeren en maken er voedsel van voor de bodem.
De rafflesia leeft in het Indonesische regenwoud. Het is de grootste bloem ter wereld, wel een meter breed! Hij ziet er mooi uit, maar stinken dat hij doet! De rafflesia ruikt naar rotte eieren!
De luiaard
In de regenwouden leven duizenden dieren. Sommige komen overal voor, andere maar in één bepaald gebied. Zo woont de luiaard hoog in de bomen van het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De luiaard is, zijn naam zegt het al, lui. Of moet je zeggen: langzaam. Wat het ook is, de luiaard leeft ongelofelijk l-a-n-g-z-a-a-m. Supersloom gaat hij van de ene boom naar de andere boom. Met zijn poten hangt hij aan een tak of liaan. Hij eet ondersteboven, slaapt ondersteboven en verplaatst zich ondersteboven. Hij ziet de wereld meestal op zijn kop. Zijn vier poten hebben sterke klauwen. Zelfs met twee poten los blijft hij goed hangen. Maar dat doet hij niet vaak. Veel te vermoeiend! Hij laat alleen poten los als hij van de ene tak naar de andere gaat. Een luiaard kan wel overeind lopen. Hij doet het alleen bijna nooit.
De luiaard leeft tussen zijn eten. Hij eet namelijk het liefst bladeren en die zijn er in het regenwoud het hele jaar door. Hij heeft lange armen waarmee hij takken kan pakken die ver weg hangen. Dat bespaart hem een hoop geloop. Hij plukt de bladeren trouwens niet met zijn klauwen, maar met zijn lippen en tanden.
In bladeren zitten maar weinig voedingsstoffen. Daarom eet de luiaard er veel. Maar zelfs zijn spijsvertering is langzaam. Hij hoeft maar één keer in de week te poepen. Daarvoor moet hij, jammer voor hem, helemaal naar beneden. Hij graaft een kuiltje in de bodem en doet daar zijn behoefte in.
De luiaard heeft een vacht van lange stekelharen. Daar wonen veel beestjes in. Vooral algen. Die geven de vacht een groene kleur. Handig voor de luiaard, want dat is een goede schutkleur tussen de bladeren. En lekker voor insecten, want die eten de algen weer op!
Giftige slangen en kikkers
In het tropisch regenwoud leven veel slangen. Heel mooie en heel giftige! De koningscobra is de grootste. Hij leeft in Zuidoost-Azië en kan wel 5,5 meter lang worden. Je ziet hem niet gauw. Hij heeft goede schutkleuren en verstopt zich graag. Je zou hem wel een verlegen slang kunnen noemen. Hij blijft liefst uit de buurt van mensen.
De gabon-adder heeft heel lange giftanden. Ze kunnen wel vijf centimeter zijn. De adder leeft tussen de bladeren op de grond. Daar valt hij niet op. Maar komt er een lekker klein dier voorbij, dan springt hij tevoorschijn en pakt het. Hij bijt het met zijn lange giftanden en het dier sterft. Daarna slikt hij het in één keer door.
De regenwoudkikkers kun je beter niet aanraken. Hoe mooi ze er ook uitzien! Ze kunnen akelig giftig zijn.
De pijlgifkikker is een van de allerdodelijkste dieren op aarde. Zijn huid is supergiftig. Een piepklein beetje van zijn gif is genoeg om een mens te doden. De felle kleuren van de kikker waarschuwen zijn vijanden: \'Blijf uit mijn buurt!\' De pijlgifkikker wordt door de oerwoudindianen gevangen voor zijn gif. Als ze hem boven een vuurtje houden, druipt het gif uit zijn huid. De indianen vangen dat op en smeren het op hun pijlen. Als ze gaan jagen, verlammen ze hun prooi eerst met een gifpijl, daarna kunnen ze hem makkelijk vangen.
Er zijn nog veel meer dieren in het tropisch regenwoud, zoals apen, tijgers, leeuwen, vlinders, vogels, enzovoort. Maar dat zijn er teveel om op te noemen!
Hoofdstuk 5 Feiten over het verdwijnen
Hoe snel verdwijnt het regenwoud?
Doen de mensen er wel wat tegen?
Om mijn werkstuk te lezen heb je ongeveer een kwartier nodig. In die 15 minuten is er op de wereld totaal 600 hectare tropisch regenwoud verdwenen. Dat is ongeveer zo veel als 1000 voetbalvelden. Deskundigen hebben namelijk uitgerekend dat er per minuut 40 hectare tropisch regenwoud verdwijnt! Dit betekent dat er per jaar 200.000 vierkante kilometer tropisch regenwoud wordt gekapt of verbrand. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar 200.000 km² is 5x Nederland. En dat in één jaar! Als het kappen zo snel doorgaat, zullen over zo’n 30 jaar de tropische regenwouden in Azië helemaal zijn verdwenen. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren, daarom: stop het kappen!
Nu denk je misschien, doet de regering dan niks?
Nee, die doet inderdaad bijna niks. Ze zijn er wel mee bezig hoor, maar zij zeggen, bekijk het eens van de andere kant; we hebben die grond nodig. Voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken, fabrieken enzo. En het hout kunnen we goed verkopen.
Er zijn wel organisaties die zich bezighouden met deze zaken, namelijk Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds.
Zij hebben ook de actie “spaar het woud, koop FSC hout”. Veel doe-het-zelf zaken doen hier ook aan mee. Ze verkopen dan alleen maar spullen met het FSC-keurmerk. Als je bijvoorbeeld naar de site van het WNF gaat, staat de actie op de voorpagina!
Hoofdstuk 6 De gevolgen van het verdwijnen
De bomen in een tropisch regenwoud nemen regenwater op. Maar die regen geven ze langzaam weer terug aan de lucht Niet als water, maar als waterdamp. In de lucht verandert de waterdamp in heel kleine waterdruppeltjes. Dan worden het wolken. Uit de wolken valt regen en de regen wordt weer door de bomen opgenomen. Dat gaat steeds weer door.
Als de tropische regenwouden verdwijnen, komt er minder waterdamp in de lucht. Het zal dan minder regenen en er ontstaat dus een tekort aan water. De landbouw grond wordt droog en levert minder op. In gebieden waar bossen worden gekapt, kan het landschap op het laatst zelfs veranderen in een dorre woestijn.
Misschien denk je, “dat is allemaal heel zielig voor de mensen daar, maar ik heb er geen last van. Het regent hier meer dan genoeg.” Maar dan denk je verkeerd. Het verdwijnen van de regenwouden zal ook invloed hebben op het klimaat in de rest van de wereld, dus ook in Europa. Zo zou de regenval best wel eens kunnen veranderen. En ook de temperatuur. Hoe dat dan zit? Je weet dat bossen de lucht zuiveren Dat wil zeggen: ze helpen eraan mee dat er van de gassen in de lucht niet te veel en niet te weinig zijn. bij te snel kappen bossen raakt dit evenwicht verstoord. Dit kan leiden tot een stijging van de temperatuur op aarde. Dit is een voorbeeld van het broeikaseffect.
Het kappen van de regenwouden heeft nog een ander rampzalig gevolg: elk half uur sterft er een diersoort uit! Veel apensoorten zijn heel zeldzaam geworden. Deskundigen schatten dat er in Brazilië nog maar 100 roodstuitleeuwaapjes en ook nog maar 100 spinaapjes leven.
In het wild komen nog ongeveer 4000 orang-oetangs voor. Als het kappen zo doorgaat, kunnen we straks alleen de mensaap nog in de dierentuin zien!
Slotwoord
Ik vind het een best mooi werkstuk geworden. Ik heb er veel van geleerd en weet nu dat we echt iets aan het ontbossings probleem moeten gaan doen, omdat er anders niets meer over blijft. Ik vond het leuk om te doen en heb er erg mijn best op gedaan.
De conclusie
Waarom verdwijnt het regenwoud zo snel?
Dit komt omdat de mensen niet in de toekomst kijken. Ze denken: “we hebben nu grond, hout en ruimte nodig en dat regenwoud gebruikt niemand. Waarom zouden we het nu niet doen?”. Dit denken ze al behoorlijk lang en steeds na een jaar denken ze het weer.
Niemand keek in de toekomst, hoe het regenwoud er als dit door gaat over een paar jaar uit zal zien. Nu wordt er veel aan gedaan, maar het houdt nog steeds niet op. We doen ons best. Hopelijk lukt het op tijd…
Literatuurlijst
Boeken uit de Voorburgse Bibliotheek
- Het dagelijkse leven van de Amazone-Indianen
Anna Lewington – 1999 – 41e druk – 4-5, 8-9 en 14-15
- Stop het kappen
Jacques Vos – 1992 – 1e druk – hele boek
Internet
- www.wnf.nl/bibliotheek
- www.taptoe.nl/regenwoud
- www.bossen.pagina.nl
- www.google.nl/regenwoud
- www.ilse.nl/regenwoud
Regenwoud
6
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
je werkstuk over het regenwoud ligt op straat(op het internet) te lezen; dit slordigheid laat te veel wensen over je mentaliteit; graag wilde ik langs deze weg je op de hoogte brengen; aangezien ik nu op het internet begeeft op dit zelfde PC te tamanredjo suriname. Indien een ander gebruiker jou werkstuk heeft gade geslagen, dan weet u nu meer hoe men over materiaal behandeld..........
19 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
iets korter de volgende keer
12 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
saaai niks over de zon
8 jaar geleden
Antwoorden