Inleiding:
Rita is een orkaan, die deel was van het orkaanseizoen 2005 in de Golf van Mexico. Zij is de 17e benoemde storm van 2005, de tiende orkaan, de vijfde grote orkaan, en de derde orkaan aan categorie 5, de hoogste op de vijfpuntenschaal.
Zij is ontstaan voor de kust van Florida. De storm heeft eerst Florida en Cuba aangedaan, waarna zij over Texas en Louisiana trok. Op 20 september 2005 werd de tropische storm als orkaan van categorie 1, de laagste op de vijfpuntenschaal, geklasseerd.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik orkanen altijd al interessant heb gevonden en omdat het best een bijzonder onderwerp is. Ook kan ik er genoeg informatie over vinden bij google.nl, wikipedia.nl en nos.nl .
Wat er is gebeurd:
Rita is ontstaan uit een tropische storm die is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 2. De storm bereikte snelheden van 160 kilometer per uur. Rita bereikte de zogenaamde Key-eilanden voor de kust van Florida en raasde door naar de Golf van Mexico. Rita rukte op naar het vasteland, en nam snel in tempo in kracht toe. In de nacht van dinsdag op woensdag ontwikkelde de storm zich tot een orkaan van categorie 3, met aanhoudende windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Woensdag 21-09-05 overdag groeide de orkaan uit tot een orkaan van de categorie 4, dat is net zo krachtig als de orkaan Katrina die drie weken vóór Rita honderden levens eiste. De orkaan was levensgevaarlijk. Slechts drie keer eerder trok een orkaan uit de vijfde categorie over Amerika.
Die woensdag heeft Rita boven de Golf van Mexico windsnelheden van 265 kilometer per uur bereikt. Het National Hurricane Centre (Nationale Orkanen alarmCentrum uit Amerika) maakte die woensdagavond bekend dat Rita daarmee in de vijfde en hoogste categorie valt.
Rita trok over de Golf van Mexico naar de zuidoostkust van de VS. Op Cuba moesten ongeveer een kwart miljoen mensen evacueren, onder wie 12.000 toeristen! Uit voorzorg waren in Texas, woensdag al mensen geëvacueerd. Onder hen zijn ook slachtoffers van de orkaan Katrina, die juist voor hun veiligheid naar Texas waren overgebracht. Ook in Houston moesten honderdduizenden mensen hun woning verlaten.
Ook New Orleans, de stad die drie weken eerder ook zwaar getroffen werd door orkaan Katrina, moest opnieuw geheel ontruimd worden.
In de kustplaats Galveston moesten ook alle inwoners hun huizen verlaten. Galveston werd in 1900 nagenoeg van de kaart geveegd door een zware orkaan. Er vielen toen zeker 8000 doden.
De schade die Rita uiteindelijk in het zuiden van de VS heeft aangericht, valt mee (in tegenstelling met de orkaan Katrina). Er zijn geen doden gevallen. In het zuidwesten van Louisiana (ergst getroffen regio) zijn daken meegesleurd en huizen ingestort. En in de hele regio zaten 2 miljoen mensen zonder stroom door stroomkabels die gebroken zijn. De materiële schade in de andere getroffen regio’s ( Texas, Galveston, Houston, New Orleans ea.) is vooral schade aan huizen en elektriciteitvoorzieningen.
Rita maakte schade van $9,4 miljard en staat daarmee op de negende plaats van de lijst van de bedragen van orkanen. De orkaan Katrina staat op plaats 1 van de geschatte schade; 125 miljard dollar.
Satellietfoto Rita Zaterdagochtend 24 sep. 2005 <afbeelding ontbreekt>
Zaterdagmiddag <afbeelding ontbreekt>
Wat een orkaan is:
Orkanen ontstaan boven tropisch water van minstens 27 graden in de Atlantische Oceaan. Wanneer de atmosferische omstandigheden ideaal zijn, ontstaan eerst onweersbuien die uiteindelijk uitgroeien tot een tropische storm. Op het moment dat de windsnelheden in de storm boven de 117 km/uur komen, wordt van een orkaan gesproken. De aanvoer van opstijgende lucht gaat sneller dan het wegstromen. Vandaar dat een deel wegstromende lucht dwars door de opstijgende lucht heen naar de aarde zakt. In deze dalende lucht lost de bewolking op. Dit is het zo typerende 'oog' van de orkaan. Orkanen halen hun energie uit het warme zeewater. Zodra ze boven land komen, neemt hun kracht snel af. In de orkaan zijn, naast de opstijgende lucht, nog twee bewegingen waar te nemen. Ten eerste de lucht die rond het oog stroomt. Vanwege de beweging van de aarde draait de wind linksom, tegen de klok in dus. Ten tweede de verplaatsingssnelheid, die veel lager ligt dan de windsnelheid. Een orkaan beweegt zich vaak met minder dan 25 km/uur voort, waardoor de storm tergend langzaam over een gebied trekt. Dan is er de regen. Het komt voor dat er in 24 uur bijna net zoveel valt als in Nederland in een heel jaar (zo'n 800 millimeter). Omdat orkanen vaak in heuvel- of bergachtig gebied aan land gaan, stroomt al deze regen ook nog samen naar het laagste gebied. Dit leidt tot overstromingen en modderstromen. Tot slot veroorzaken de wind en extreem lage luchtdruk enorme golven op zee. Gebeurt dit in een kustgebied, dan vinden er overstromingen plaats.
Orkanen worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn orkanen met een wind van gemiddeld ten minste 117 en hoogstens 155 kilometer per uur. Een orkaan met een gemiddelde van meer dan 250 kilometer per uur zit in klasse 5 en is extreem gevaarlijk.
Wat ik er van heb geleerd:
Ik heb veel over Rita geleerd, maar ik vond vooral interessant hoe een orkaan ontstaat. De gevolgen van een orkaan zijn erger dan dat ik altijd heb gedacht.
REACTIES
1 seconde geleden