Global Warming
Voorwoord:
Ik doe mijn werkstuk over Global Warming omdat het een onderwerp is waar veel over gesproken wordt. Ik maak dit dus ook omdat ik het een interessant onderwerp vind en er graag over wil meepraten. En ik wil ervoor zorgen dat anderen het ook kunnen.
Let op!: in dit werstuk komen veel scheikundige namen voor. Ook staan er veel moeilijke woorden in. Soms is iets dus wel erg ingewikkeld. Hopelijk begrijp je alles!
Hoofdstuk 1: Wat is Global Warming?
Global Warming is een Engels woord. Het betekent: opwarming van de aarde. Global Warming is een van de meest besproken onderwerpen nu. Dat komt omdat het hele grote gevolgen kan hebben voor de volgende generaties (zie Hoofdstuk 6 : Wat kunnen we doen?!?). Het is echter niet helemaal zeker dat de Aarde opwarmd. Maar wat wel zeker is, is dat de temperatuur in de afgelopen honderd jaar met ongeveer 0,74°C is gestegen. Ook modellen geven aan dat de temperatuur met 1,1°C tot 6,4°C stijgt tussen 1990 en 2100. Onder andere temperatuurstijgingen van meer dan 2°C zouden grote gevolgen met zich meebrengen voor de mensheid en het milieu. Er zijn verschillende dingen die bij Global Warming meehelpen:
1. Vulkanen: Als vulkanen uitbarsten komen er bepaalde gassen vrij die ook schadelijk zijn voor het milieu. Maar eigenlijk maken de gassen dat het zonlicht er niet doorheen kan komen! Daardoor kan het zijn dat het veel kouder is na een vulkaanuitbarsting.
2. De mensheid: bijvoorbeeld door het verbranden van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas), ontbossing en bepaalde dingen industriële en dingen in de landbouw.
2. De zon: doordat wij een gat in de ozonlaag laten komen, komt de zonnestraal direct op de Aarde in plaats van indirect.
Sommige mensen denken dat CO2 (kooldioxide, koolstofdioxide of koolzuurgas) het enige gas is dat meewerkt aan de opwarming van de Aarde, maar dat is niet zo. CH4 (methaan) is een koolwaterstof, en wat helemaal erg is, is dat CH4 schadelijker is dan CO2. En toch doen we er niets aan, ondanks het aantal CH4 in de lucht is verdubbeld. Maar er zijn nog meer dingen die met Global Warming meehelpen: SO42− (sulfaat), NO2 (stikstofdioxide) O3 (ozon). Deze dingen samen maken dat de warmte van de Aarde wordt vastgehouden en dus niet weg kan, zodat het terug op Aarde moet komen en het dus warmer wordt, dit noem je ook wel het broeikaseffect.
Hier staat geen plaatje van koolstofdioxide bij omdat het een gas is, en het is dus kleurloos en ook onzichtbaar. Koolstofdioxide wordt ook pas koolstofdioxide door verbranding van koolstof (bijvoorbeeld houtskool). Er komt heel veel van vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Er zit van CO2 heel veel in de atmosfeer, het waren er namelijk in 2003 368 ppm. En dat betekent dat er 368 parts-per-million. Maar voor de Industrieële Revelutie maar 280 ppm!
Methaan komt vrij las je een wind laat. Soms zegt men ook dat als je vlees eet je al meehelpt met Global Warming. Dat is niet zo. Maar die veestapel laat enorme winden, en dat helpt wel mee aan Global Warming. Wist je niet hè.
Ozon komt vrij bij elektrische ontladingen in de atmosfeer. Mar wat heel raar is,is dat het kookpunt van ozon al op -112°C ligt. Maar het vriespunt ligt op -193°C. Brrr. Maar met ozon moet je oppassen. Het bijt en is heel erg giftig. Oook zorgt ozonervoor dat er meer kinderen met hart klachten worden geboren.
Stikstofdioxide is ook een giftige stof. Wij maken het dagelijks aan. Het ontstaat door Het ontstaat door uitstoot van elektriciteitscentrales, zware industrie en wegtransport, en ook door verbranding van biomassa. Ook bij een elektrische ontlading (net als bij ozon) komt er stikstofdioxide vrij.
Sulfaat ontstaat wanneer kationen (een atoom) combineren met het anion SO42−-ion. Meestal resulteert deze combinatie in een sulfaatzout, hoewel sulfaat ook een een atoombinding kan aangaan met de veel niet-metalen. Een sulfaatester is bijvoorbeeld een atoomverbinding van een sulfaat met wat alcohol.
Maar een ding aan de opwarming is erg raar (er zijn meerdere dingen raar). Als je de geschiedenis van de Aarde bekijkt, zie je dat het eigenlijk tijd is voor een ijstijd. En als er een ijstijd komt, is dat veel schadelijker voor het milieu als dat de Aarde opwarmd. Eigenlijk is het dus goed dat de Aarde opwarmd. En nog een voordeel: als er geen broeikaseffect was, was de gemiddelde temperatuur zo’n -18°C. Terwijl het nu een aangename 15°C is. Mooi hè. Nou ja, mooi is een erg groot woord maar dan zullen we in ieder geval minder last krijgen van een ijstijd (als die daadwerkelijk komt!).
Hoofdstuk 2: Planten die ons helpen?
Ja, dat klopt planten helpen ons. Voor degene die het nog niet wist: wij ademen CO2 uit. Planten, met name het tropisch regenwoud, zet CO2 om in zuurstof zodat wij kunnen ademen. Dus als wij al het tropisch regenwoud kappen heeft:
1. De volgende generatie heeft geen papier, hoewel er (waarschijnlijk) veel meer via e-mail gaat en minder per post.
2. Ze stikken. Er zijn te weinig planten om ons van zuurstof te voorzien.
Daarom moeten we niet meer kappen! Het is gewoon te gevaarlijk. Om het stikken te voorkomen, worden er ook veel bomen geplant. Ik vind het een goede optie, alleen moeten ze de bomen niet gelijk weer kappen (wat erg vaak gebeurd). En zeg nou zelf
Dit of dit?
Ik denk dat je kiest voor die linker, ik ook, maar dat spreekt voor zich (hoop ik). Planten zorgen voor zuurstof omdat ze van CO2 koolhydraten maken zoals suiker en zetmeel. Bij dat proces komt er zuurstof vrij. De planten kunnen dit echter alleen als er voldoende zonlicht bij is. Het zuurstof wat de planten (onbedoeld) aanmaken is dus eigenlijk een soort afvalstof van de plant! Maar het grappige is dat CO2 dat van ons is. Daarmee bedoel ik, dat CO2 onze afvalstof is en zuurstof die van de planten. Maar allebei hebben we elkaars afvalstof nodig. Kortom planten hebben mensen nodig en mensen planten. Sommige mensen denken: “Goh, wat een mooie boterbloem, dat moeten ze thuis zien!” Maar eigenlijk begint het daarmee. Stel je voor dat iedereen in zijn leven 2 bloemen plukt. Dan zijn er in een generatie 12 miljard bloemen geplukt. Kun je het je voorstellen? Ik geef eerlijk toe. Ik kan het steeds maar niet geloven. Maar als je het omrekend in bomen… In een pak papier zitten 50 vellen. En uit een boom haal je 15 pakken. Volgens mij maak je in je hele leven zo’n 45 pakken pakken papier op. En dat is 3 bomen p.p. x 6miljard. Dan kom je uit op 18 miljard per generatie. En dan zeggen dat de mens zuinig is…
Hoofdstuk 3: Het is helemaal niet zo erg!
Je hebt nu bij de Global Warming als het ware 2 kanten. Een kant met mensen die zeggen dat het echt helemaal verkeerd gaat met de Aarde (Al Gore), en een kant die zegt dat het helemaal niet zo erg is (Bjørn Lomborg). In dit werkstuk wil ik eigenlijk beide kanten laten zien. Ik probeer in het midden te staan (zodat jezelf kan beslissen welke kant je naar neigt), maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Ik zit namelijk meer aan de kant van Bjørn Lomborg.
Eerst de kant van Bjørn Lomborg. Wat iedereen meteen denkt is dat Bjørn Lomborg denkt dat de Aarde helemaal niet opwarmd. Maar dat is niet zo. Het is door meerdere wetenschappers bewezen dat de Aarde opwarmd. Hij gelooft zijn mede wetenschappers wel, alleen vindt hij dat er ergere dingen nu op de wereld zijn. Bijvoorbeeld HIV-Aids. HIV-Aids is een ziekte. Er overlijden per jaar z’on 150 mensen aan. Het is dus ook groot probleem in de wereld. Wat hij ook zegt is dat HIV-Aids nu gelijk kan worden bestreden. Global Warming daarentegen niet. We kunnen de uitstoot wel verminderen, maar niet met grote getallen. Daarom is het handiger om eerst de andere dingen om zeep te helpen. Hieronder zie je Bjørn Lomborg.
Over Bjørn Lomborg:
Bjørn Lomborg is geboren op 6 januari 1965, in Frederiksberg, een dorpje in Denemarken. Nu is hij directeur van het CCC (Copenhagen Consensus Center oftewel het Kopenhaagse overeenstemming center). Het gebouw staat in Denemarken. Het houdt zich bezig met het overzicht maken van alle problemen in de wereld. Voor hij directeur van het CCC was, was hij ook directeur. Maar toen van een milieu-instituut in Kopenhagen (het Danish Environmental Assessment Institute oftewel het Deense ecologische beoordeling instituut) Hij schreef ook een boek: De sceptische milieu-activist. Hierin staat onder andere dat milieu-activisten hun “ontdekkingen” altijd overdrijven. Daardoor wordt hij door het Danish Committees on Scientific Dishonesty (Deense commissie voor oneerlijke wetenschap) veroordeeld voor oplichting en oneerlijke wetenschap. Maar door een Nederlandse stichting is deze veroordeling teruggedraaid. Die stichting heet stichting HAN. En uiteindelijk op 12 maart 2004 is de beslissing teruggedraaid. Was HAN er niet geweest, zou Bjørn Lomborg nu niet een Deense politicoloog zijn. Wil je meer over Bjørn Lomborg weten moet je zijn boek lezen. Het heet “Cool It”.
De wetenschappers aan deze kant zeggen ook dat de Aarde al bijna tien jaar niet meer opwarmd ondanks dat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt. Veel wetenschappers hebben dit al heel vaak gezegd, maar iedereen denkt alleen maar aan de modellen van de beroemde Al Gore, waarin staat wat er normaal gesproken zou moeten gebeuren, niet dat wat er werkelijk gebeurt. Deze meetgegevens hieronder laten zien dat de temperatuur al lang niet meer stijgt.
Er staat bij 1997-1998 “Super El Niño”. Het is erg ingewikkeld en ik zal m’n best doen om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Super El Niño
El Niño is een warmwaterstroom in de Stille Oceaan. El Niño is een woord uit Peru en het betekend “het kerstkindje”. Eigenlijk bedoelen zij daarmee het warme water dat steeds in januari voor de kust van Peru verschijnt en dat daarmee een eind maakt aan het visseizoen. Soms zo gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot zo'n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater dat de hele atmosfeer daar hele lange tijd door wordt beïnvloed. De sterkte van een El Niño wordt aangegeven met bijv. Niño 3.4 index. Dat is de verschil met het graden Celsius van de normale gemiddelde temperatuur van het zeewater in het gebied tussen 5°Z.B. en 5°N.B. en tussen 170°W.L. en 120°W.L. in de oostelijke Grote Oceaan. Er moeten 2 dingen zijn om ervoor te zorgen dat El Niño komt, namelijk:
1. Er moet in het westen van de Grote Oceaan meer warm water zijn dan normaal. De passaatwinden (De passaat is een oostelijke wind die in normaal waait over de Stille Oceaan. Deze wind duwt het warme oppervlaktewater vanaf Amerika in de richting van Azië.) duwen continu het door de zon opgewarmde oppervlaktewater richting Indonesië. Daar ontstaat een dikke laag warm water terwijl langs de kust van Peru juist koel water bovenkomt.
2. Het warmere water moet naar Zuid-Amerika teruggeduwd worden. Soms woeden in dit gebied gedurende de regentijd (oktober tot en met april), westerstormen die tegen de richting van de passaat in het water terugduwt naar Zuid-Amerika. De opwarming daar houdt zichzelf in stand: Er is een El Niño!
Door El Niño komt er water met heel weinig vis in Zuid-Amerika waardoor er een economische ramp in Zuid-Amerika is. En er zijn veel meer regenbuien door El Niño, want er verdampt veel meer water en dus komt er veel meer regen dan normaal. Ook zijn er daardoor in het Andes gebergte modderlawines en aardverschuivingen. Maar doordat er in de kant van Zuid-Amerika juist veel meer regen valt, valt er aan de andere kant van El Niño juist veel minder regen en krijgen zij te maken met juist uitzonderlijke droogtes. Neem nou Australië, een land dat leeft van veeteelt en akkerbouw. Het vee sterft, er is te weinig water. De oogst mislukt, te weinig water enz. En ook omdat er zoveel droogte is, is er meer kans op een bosbrand. Zoals in 1997-1998, in Indonesië. Door de droogte was er een bosbrand ontstaan. Door alle bomen die waren verbrand, was er 2,6 miljard TON CO2 in de lucht gekomen. El regelrechte klimaat cricis! Maar het is nog erger. El Niño heeft ook een zus, ze zijn wel in alles anders en ze heet:
La Niña
La Niña is een spaans woord en het betekend meisje. Het is een koudwaterstroom voor de kust van Zuid-Amerika. Hierdoor komt er een warmwaterstroom voor Australië. Water in de zee voor Australië verdampt en er ontstaat meer regen in Australië. De regen is in Australië en dus is er bij Zuid-Amerika een enorme droogte.
Maar eigenlijk is La Niña een stuk minder erg dan haar broer. Waarom? In Australië regent het juist vaak en eigenlijk is het dus normaal. En in Zuid-Amerika heerst er juist meestal droogte. Dus is mijn conclusie: Meisjes zijn gewoon zwak!
Op de hieronder zie je hoe alles eruitziet bij El Niño en bij gewone weeromstandigheden. Maar het plaatje is wel in het Engels.
Hoofdstuk 4: Het is helemaal wel erg!
Dit is de andere kant zoals ik had verteld. Het is de kant van Al Gore. Ik geloof Al Gore ook wel, maar hij is de afgezette president van Amerika. Hij heeft erg veel meegemaakt en is een groot gewild man in deVS. Onder dit plaatje van Al Gore kan je het levensverslag van Al Gore lezen.
Over Al Gore:
Al Gore werd geboren in Washington D.C., 31 maart 1948. Al Gore is nu lid van het Raad van Bestuur van Apple Inc.. Je weet wel Apple, van al zijn laptops en computers. Al Gore was afgestudeerd bij de universiteit van Harvard. In 1969 studeerde hij af met als hoofdvak bestuurskunde. Kort daarna gaf hij zich vrijwillig op voor dienst in de oorlog in Vietnam. Hij was er oorlogsverslaggever tot in 1971. Hierna werkte hij vijf jaar als verslaggever voor de "Tennessean", een dagblad in Nashville. In de lente van 1976 werd Al Gore gekozen in het Huis van Afgevaardigden (Dat is een stukje van het parlement van het Amerikaans Congres en bestaat uit ongeveer 435 leden.). In 1978, 1980 en 1982 werd Al Gore herkozen. In 1984 werd hij senator, wat hij bleef tot 1992, en toen werd Al Gore vicepresident van de VS! Hij probeerde president van de VS in 1988 te worden, maar werd in de Democratische voorverkiezingen verslagen door Michael Dukakis. In 1992 werd hij vicepresident onder Bill Clinton(zijn vrouw heeft nu kans dat ze president wordt, en als dat lukt is ze de eerste vrouwelijke president van Amerika), en in 2000 was hij de Democratische kandidaat voor het presidentschap, maar toen hij werd verslagen door de Republikein George W. Bush die nu nog steeds president is. Maar op 12 oktober 2007 krijgt Al Gore de nobelprijs voor de vrede “voor het vergroten en verspreiden van de kennis over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering en voor het bevorderen van maatregelen om deze tegen te gaan.”
Het raarste van Al Gore is eigenlijk dat hij allemaal kritiek geeft op de Amerikanen, terwijl hij er zelf iets tegen kandoen. Want Al Gore is namelijk de vice-president van Amerika.
Maar dit is erg raar, kijk maar.
Hier is het aan het einde heet en dit beweerd Al Gore Hier stijgt het al lang niet meer en dit beweerd Bjørn Lomborg
Dat klopt toch niet?
An Inconvenient Truth
Dit is de documentaire waarmee Al Gore beroemd is geworden. An Inconvenient Thruth betekent Een Ongemakkelijke Waarheid. In deze documentaire verteld Al Gore over Global Warming. Het heeft een prijs gekregen voor beste documentaire en het beste lied van Academy Award.
In Een ongemakkelijke waarheid draait het om de opwarming van de Aarde. In de film verteld Al Gore dat we de wereld verpesten als we zo doorgaan. En dat willen we toch niet? We willen toch niet naar de Maan verhuizen omdat we onze Aarde kapot hebben gemaakt. Bijna iedereen weet binnen een jaar na de film wat voor ergs er aan de hand is met de Aarde.
Maar het raarste van de film is dat je denkt dat Al Gore hem heeft geschreven maar dat is niet zo. Hij is geschreven door Lawrence Bender, Scott Burns en Laurie David. De regisseur is Davis Guggenheim. Het geluid en licht worden verzorgd door Michael Brook. Billy West is van de stem en de montage van Jay Lash Cassidy en Dan Swietlik. De distributie is van Paramount Classic. En Al Gore verteld alleen maar. Je ziet dat ook bij zo’n documentaire komt veel kijken. En hij kwam uit in Verenigde Staten (gedeeltelijk): 24 mei 2006.In België: 11 oktober 2006 en in Nederland: 12 oktober 2006. Wil je stukken van An Inconvenient Truth zien? Druk dan op de hoofdpagina rechtsboven op video’s en type dan in:
Voor Nederlands: Een ongemakkelijke waarheid.
Voor Engels: An Inconvenient Truth.
Hoofdstuk 5: Het Kyotoprotocol, wat is dat?
Het Kyotoprotocol is een verdrag over de maximale uitstoot van ieder land, om precies te zijn de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Hier is een tabel van landen en met hoeveel procent ze de uitstoot moeten verminderen.
Het land Het werelddeel Vermindering uitstoot
Nederland Europa 6%
Luxemburg Europa 28%
België Europa 7,5%
Portugal Europa +27% (!)
Japan Azië 6%
Australië Oceanië(Azië) 8%
Hoeveel minder elk land moet gaan uitstoten is gebaseerd op 1990. Als je toen dus heel veel uitstootte, en toen al minder bent gaan uitstoten (zoals Portugal) mag je veel meer gaan uitstoten. Maar juist als je in 1990 heel weinig uitstootte, moet je nu veel meer inboeten. Maar als je een ontwikkelingsland bent, geld het Kyoto protocol niet voor jou. De VS (een van de meest grote vervuilers) heeft het verdrag niet ondertekend. Waarom? Omdat bij de ontwikkelingslanden India en China het verdrag niet gold. En dat terwijl ze samen met de VS voor de meeste uitstoot zorgen! Ook dacht de regering Bush dat het schadelijk zou zijn voor de economie van ieder land. Australië (ook een grote vervuiler) had het verdrag eerst niet ondertekend. Omdat als het verdrag niet voor China en India gold, en de VS ook niet had ondertekend, het verdrag helemaal niets uithaalde. Wij, Nederland, hadden het verdrag ook pas in 2002 ondertekent. Australië heeft het verdrag uiteindelijk wel ondertekent, maar de VS niet. Het Kyoto protocol is het begin, maar om de wereld te redden moet de uitstoot toch nog met zo’n 60% omlaag. De Europese Unie heeft besloten om de uitstoot in 2020 ook nog eens met zo’n 20% te verminderen. En dat wordt 30% als landen zoals de VS ook meedoen. De VS heeft het Kyoto protocol niet ondertekend maar zei begin 2007 toch te werken aan het minder belasten van het milieu. Op 16 februari 2005 ging het verdrag van start. Hier is een soort journaal van het Klimaatverdrag.
Het Klimaatverdrag journaal
Rio de Janeiro 1992, Brazilië
Vandaag in Rio de Janeiro is de eerste klimaat conferentie van de VN (Verenigde Naties). Nu net in de jaren ’80 is de wetenschap zich ervan bewust geworden dat door de broeikasgassen de Aarde opwarmd. Nu zijn we met zo’n 150 landen bijeen om hierover te praten. Maar een ding is vandaag zeker. Er moet iets op de opwarming van de Aarde gevonden worden. Anders kunnen er (volgens mij) hele erge dingen met het klimaat gaan gebeuren. Vandaag zijn de eerste afspraken over de klimaatveranderingen gemaakt. Deze afspraken staan nu bekend als “Het eerste klimaatverdrag”. Hier is de VN erg trots op.
Berlijn 1995, Duitsland
Precies dezelfde landen als in 1992 zijn vandaag in Duitsland bij elkaar gekomen. We denken eigenlijk dat we nog veel voorzichtiger moeten gaan doen qua uitstoot van broeikasgassen. Eigenlijk moeten we veel betere afspraken moeten maken voor na het jaar 2000. Want als we niet uitkijken kunnen er erge dingen gebeuren(wat je in m’n dagboek 1992 ook kon lezen). Hopelijk komt het toch nog allemaal goed met de Aarde. Maar we vinden allemaal wel dat deze ofspraken alleen moeten gelden voor de goed geïndustrialiseerde landen en niet voor de ontwikkelingslanden.
Met het Berlijn-mandaat is het begin gelegd van het Kyoto protocol.
Genève 1996, Zwitserland
Vandaag hier in het mooie Zwitserland (waar we overigens gisteren nog even hebben zitten skiën) met z’n prachtige bergen zijn we bijeen gekomen voor de jaarlijkse klimaat conferentie. Vandaag gaan we het hebben over het 2de rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change oftewel Internationale regering pand van Klimaatverandering). Verder gebeurt er vandaag niet veel anders.
Kyoto 1997, Japan.
We zijn vandaag weer bij elkaar gekomen. Het is de 4 klimaatconferentie. Op 11 december werd het Kyoto protocol aangenomen als aanvulling op het Klimaatverdrag. Wij, de industrielanden, hebben besloten de uitstoot in de periode van 2008-2012 met ongeveer 5% te verminderen ten opzichte van 1990. Maar eerst moeten er 55 deelnemers en minimaal 55% CO2 uitstoot (1990) door UNFCCC(United Nations Framework Convention on Climate Change oftewel Verenigde Natie samenstelling congres van klimaatverandering) Annex I landen zijn. Hier moeten we dus nog even op wachten
Buenos Aires 1998, Argentinië
Vanaag weer praten over het klimaat. Onze wetenschappers hebben waargenomen dat de Aarde heel snel opwarmd. Dit is een slecht teken. Volgens mij kan het hele grote gevolgen hebben voor de mensheid. En als we niet uitkijken gewoon ook voor de Aarde zelf. En dat zou wel erg egoïstisch zijn want dan kunnen de volgende generaties niet meer goed op onze Aarde leven. En onze voorvaderen hebben toch ook niet de Aarde voor ons gesloopt? Global Warming is An Inconvenient Truth (het is engels voor een ongemakkelijke waarheid). Global Warming wordt nog moeilijk om te bestrijden. Ook hebben we vandaag de dingen voor het Kyotoprotocol uitgewerkt. Het is een 2jarig actieprogramma
An Inconvenient Truth is ook de naam van de documentaire van Al Gore (Zie Hoofdstuk 4: Het is helemaal wel erg!)
Den Haag 2000, Nederland
2000, In Nederland, mijn eigen land. Voor het eerst is er een klimaat conferentie in Nederland. Het wordt ingewikkeld vandaag want er waren veel verwachtingen geschapen over deze dag. Deze conferentie wordt geleid door de Nederlander Jan Pronk, minister VROM. Want vandaag zouden de technische dingen besproken over het Kyoto protocol. Maar volgens mij gaat dat niet lukken alleen vandaag.
En ik had het bij het goede eind, alleen vandaag kregen we het niet af. Daarom hervatten we de conferentie over een half jaar. In Bonn, Duitsland. Maar ik verwacht dat het dan wel allemaal af is. Maar dat weet ik niet zeker.
Marakech 2001, Marokko
Alweer de 7de klimaat conferentie die ik mee maak. Het plan wat in Buenos Aires was opgezet is voltooid. Het was een groot succes geweest de uitstoot is al omlaag gegaan. Maar toch nog veel te veel. Maar wat vervelend is is dat het Kyotoprotocol nog steeds niet in werking is getreden. We hebben wel al redelijk wat landen, maar nog lang niet genoeg. Dus men mag nog steeds onbeperkt CO2 uitstoten. Maar de meeste landen zijn zo slim om dat niet te doen, omdat het wordt vergeleken met 1990 en dus wil je nu niet te veel uitstoten want dan moet je veel meer inboeten en dat kost weer meer geld. Maar moge het Kyoto protocol snel in werking worden gezet.
Montreal 2005, Canada
Eindelijk, het Kyoto protocol is in werking getreden en ieder land moet gaan beginnen met inboeten. Maar er is ook een nieuwe regel bij gekomen. Je mag “schone lucht ” kopen. Dat wil zeggen dat een land met een goede industrie geld mag geven aan landen die onder hun norm zitten. Daardoor hoef je dus minder CO2 uitstoot te verminderen. Ons mooie landje moet zijn uitstoot met ongeveer 6% verminderen terwijl Luxemburg, ons buurlandje, zijn uitstoot met ongeveer 28% moet verminderen. En Portugal mag zijn uitstoot met 27% laten stijgen. België moet met ongeveer 7,5% verminderen. Daar waar het Kyotoprotocol is opgesteld (Japan dus) moet 6% minder uitstoten en Australië 8%. Sommige landen denke nu al dat ze het niet gaan halen, maar eigenlijk vind ik dat dom. Want als je gewoon heel erg je best doet als regering, gaat het er vrij snel af. En ook al haal je het niet? Dan heb je toch al veel minder uitgestoten en je best gedaan. En je kan toch niet meer doen dan je best doen?
Dit is zo ongeveer het ontstaan van het Kyotoprotocol. Alleen waren er in 1999, 2002, 2003 2004, 2006 en 2007 ook klimaat conferenties allen die hebben niks opgeleverd wat nou echt van belang is. 2007 Was wel de eerste klimaat conferentie die werd geleid door de VS. Maar toen is er wel voorgesteld een nieuw klimaatverdrag te maken in 2009.
Japan vind zijn vermindering van 6% veel te veel. En eigenlijk de meeste landen trekken zich niks van het Kyoto protocol aan. Maar als ze de gevolgen eens wisten…
Het Kyoto protocol is een van de vele afspraken die over het klimaat zijn gemaakt, Maar weinigen zijn echt met succes afgerond. En het helpt ook nou niet echt dat de grootste vervuiler (de VS) helemaal niet meedoet met alle afspraken over het klimaat. Daardoor kunnen wij nou nog zoveel doen, de VS zal altijd nog heel veel blijven uitstoten. Want geen van de verplichtingen die andere landen wel hebben heeft de VS. Maar wel is het zo dat de VS niet de enige is die zoveel uitstoot. Hieronder zie je de top-20-landen meeste CO2 uitstoot:
Hoofdstuk 6: Wat kunnen we doen?!?
Global Warming zal, zoals het er nu naar uit ziet, erg veel gevolgen met zich meebrengen. Dankzij Global Warming kan het zijn dat in 2013, in de zomer het ijs op de Noordpool is gesmolten! Hier is een lijstje van dingen die kunnen gebeuren als we niet op onze aantallen uitstoot van CO2 gaan letten.
1. stijging zeeniveau: Vorige eeuw dacht men dat de stijging van het zeeniveau 1 à 2 mm per jaar zou bedragen. Alleen sinds 1992 is dat een beetje veranderd. Men denkt sinds 1992 dat de stijging z’on 3 of meer mm bedraagt! Maar door die forse stijging bestaat er een kans dat eilanden zoals Tuvalu (een eiland in het oosten vanaf Australië) helemaal overstromen.
2. minder landbouw: Door Global Warming worden erge droogtes, vreselijke droogtes (Denk aan El Niño: door Global Warming wordt het overdreven erg) waardoor alle gewassen te weinig water binnen krijgen en dus doodgaan.
3. ziektes: dit vind ik een van de ergste. Malaria kan zich als het lekker warm is veel beter ontwikkelen. Omdat het in meer landen “lekker warm” wordt kan Malaria zich in veel meer landen beter ontwikkelen. Hierdoor zullen meer dan 1.000.000 mensen de dood vinden!
4. opwarming zeeën: Als de Noordelijke Ijszee opwarmt (wat waarschijnlijk zal gebeuren als wij zo door gaan) Kan er minder Krill overleven. Dat is niet zo erg maar wat wel erg is is dat Krill het eten van de Blauwe Vinvis is! En laat het nou net zo zijn dat dit beest op de lijst van bedrijgde diersoorten staat.
5. koraalrif: Dit is een gevolg van de mens direct. Want doordat Wij zorgen voor zoveel uitstoot van CO2. Dat CO2 zorgt ervoor dat je een beetje zuur zeewater krijgt. En daardoor sterft het koraal af!
Dit zijn allemaal schokkende feiten. Maar er is maar een maar manier dat deze feiten echt keiharde feiten worden. En dat is pas als wij net zo door gaan als we nu bezig zijn. En deze dingen werkelijkheid maken, dat willen we toch niet. En hebben wij de Aarde gemaakt zoals de Aarde nu is. En dan verpesten we alles voor onszelf! Doe daarom mee met het volgende hoofdstuk!
Er zijn echt heel veel dingen die je er tegen kan doen.Sommige mensen denken wel eens: “Oh, de Aarde warmt op, jammer dat ik er niets tegen kan doen. ” Nou voor die mensen heb ik dit lijstje (kinderen moeten zich niets van dit lijstje aantrekken want dit is voor volwassenen):
1. Kies energiezuinige verlichting: Een vijfde van alle elektriciteit die in de VS wordt gebruikt gaat op aan verlichting Een van de makkelijkste manieren om kosteloos te besparen is gewoon spaarlampen te kopen. Ze zijn wel iets duurder maar als je dit hoort bedenk je gelijk bij jezelf: “Dat maakt niets uit!”. En dat is : spaarlampen gaan 10.000 uur mee en dat is 10 keer zoveel als een gloeilamp! En hij verbruikt ook nog eens 66% minder energie! Ik denk dat ik het al weet… Tip 1: spaarlampen
2. Kies energiezuinige apparaten: Het is handig om, bij het kiezen van grote elektrische appataten,Een van de zuinigste te nemen. Waarom? Daarom: Hij zal op een gegeven moment goedkoper zijn dan een andere. Dus uiteindelijk ben je zelf goedkoper uit, en help je het milieu ook nog eens.Dit is met de meeste elektrische apparaten zo, je bent uiteindelijk toch goedkoper uit dan je denkt. Tip 2: kies het zuinigste apparaat
3. Verzorg de apparaten goed: Als je energiezuinige apparaten koopt ben je al op de goede weg maar als je ze nog goed onderhoudt… Neem bijvoorbeeld een koekast of diepvries, als je die naast een afwasmachine of oven zet, moet die koelkast “overuren” draaien om op temperatuur te blijven. Dan staat dat apparaat dus langer stroom te verbruiken, terwijl als je hem op een andere plek zet hij dat niet hoefd. Tip 3: let op de plaats van je apparaten.
4. Doe Het Nieuwe Rijden: Heb je je rijbewijs zo'n 10 tot 20 jaar geleden gehaald? Dan heb je waarschijnlijk een rijstijl geleerd die niet past bij de techniek van het moderne autorijden. Die is tegenwoordig namelijk veel soepeler. Bij deze moderne techniek past een rijstijl die bekend staat als Het Nieuwe Rijden. Met deze zuinige rijstijl verdient je al gauw 10 procent op de brandstofkosten. Dat is vergelijkbaar met een verlaging van de benzineprijs met ruim 13 eurocent! Nog een voordeel is dat de motor minder snel slijt. Ook de onderhoudskosten zijn daardoor lager. Maar voor het nieuwe rijden is het ook heel handig een katalysator (een soort filter die de lucht al een schoonmaakt zodat er zoveel mogelijk CO2 al uit de lucht wordt gehaald) aan te schaffen. Het Nieuwe Rijden gaat ongeveer zo:
• te starten zonder gas te geven.
• snel door te schakelen. Schakel tussen 2000 en 2500 toeren naar een hogere versnelling.
• vooruit te kijken en snel te reageren op het andere verkeer. Ziet u dat u snelheid moet gaan minderen, laat dan vroeg het gaspedaal los en laat je auto uitrollen. Tip 4: Doe mee aan Het Nieuwe rijden.
5. Per jaar gooit een huishouden gemiddeld 110 tot 165 kilo voedsel weg! Dit is een verspilling van zowel het voedsel zelf, de energie die wij nodig hebben, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen en natuurlijk van het geld. Per jaar gooit een gemiddeld gezin voor 330 euro in de vuilnisbak! Een groot deel van het weggegooide voedsel verdwijnt zelfs ongebruikt in de vuilnisbak. Men koopt vaak meer voedingsmiddelen dan nodig is. Het is moeilijk om exact te plannen hoe en vooral waar zal worden gegeten die week. Maar probeer toch dit:
• Doe je boodschappen voor meer dagen in de week, koop dan voor het merendeel de niet-bederfelijke producten. Probeer de “verse” boodschappen vaker te doen. Zo voorkomt je dat je bedorven eten (brood, zuivel, vlees, groente en fruit) moet weggooien.
• Heb je een kelder? Als je dan wat wild bewaren, kan je gelijk heel veel groente fruit enz. inslaan.
• Kies bij kant-en-klaar maaltijden voor de koelvers variant. Het produceren van dit eten veel kost minder energie dan die van diepvriesmaaltijden (en deze zijn nog smerig ook!).
• Koop losse groenten of fruit als je niet zoveel nodig hebt als in de verpakking zit. Dan heb je dus minder geld weggegooid.
6. Gebruik Ecocho: Ecocho is een Australisch bedrijf. Het is een zoekmachine. Maar niet zo maar een. Je weet wel Google en Yahoo. Het zijn bekende zoekmachines. Op http://www.ecocho.nl/ kun je gewoon zoeken met dezelfde zoekresultaten alsGoogle en Yahoo. Alleen voor elke 1000 zoekopdrachten planten zij 2 bomen. Daarmee halen ze per 1000 zoekopdrachten zo ongeveer een ton CO2 uit de lucht. En je hebt er zelf dus amper last van. Maar je helpt wel het aantal broeikasgassen in de lucht te halen. Ecocho slagzin is ook niet voor niets “U zoekt. Wij planten bomen”. Cho Cho is de mascotte van Ecocho. Hij geeft antwoorden op ragen van nieuwe Ecocho gebruikers. Hier zijn een paar vragen aan ChoCho. Er zijn meer vragen maar ga dan naar deze site http://www.ecocho.com/lang_nl/faqs.php
• Vraag: Hoe profiteerd Ecocho daarvan (bomen planten)?
• Cho Cho: Door Ecocho te gebruiken doet u mee in de strijd tegen klimaatverandering. Hoe vaker u Ecocho als zoekmachine gebruikt, hoe meer bomen, zoals ik, er kunnen worden gefinancierd! U helpt ook het bewustzijn over klimaatverandering te bevorderen.
• Vraag: Waarom bomen laten groeien?
• Cho Cho: Wist u dat wij, bomen, heel goed zijn voor het milieu? Wij eten schadelijk kooldioxide (of “CO2”) en produceren heel veel gezonde zuurstof. Te veel CO2 is de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Dus mijn vrienden en ik helpen, boom voor boom, de aarde te redden!
• Vraag: Hoe werkt Ecocho?
• Cho Cho: Ecocho verdient geld via advertenties op de pagina’s met zoekresultaten van Yahoo en Google. Ecocho gebruikt dit geld om milieubonnen van de overheid te kopen (d.w.z. “koolstofcompensatie”), die worden gebruikt om het groeien van bomen te financieren.
• Vraag: Zijn de resultaten hetzelfde als bij Yahoo en Google?
• Cho Cho: Ja! Yahoo en Google geven Ecocho resultaten, die hetzelfde zijn als bij zoekopdrachten op hun eigen sites.
• Vraag: Wat kost Ecocho mij?
• Cho Cho: Niets, het is helemaal gratis. U hoeft alleen maar twee seconden uit te trekken om Ecocho als favoriet toe te voegen.
7. Ga fietsen: Dit is het makkelijkste van allemaal. Ga gewoon op de fiets! Of ga lopen. Het is stukken beter voor het milieu, en ook voor jezelf. Jezelf komt dan ook aan je dagelijkse beweging toe. En is je bestemming ver weg maar ligt het (redelijk) dicht het station van die stad? Neem dan de trein. De trein is namelijk een stuk milieuvriendelijker dan bijv. een auto of bus. Maar na de trein komt nog echt de rest van het OV zoals de tram en de metro. Daarna komt de auto en daarna pas de bus.
Bronvermelding
Internet:
http://www.klimaatnieuws.nl/200502/kyoto_verdrag_van_kracht.php
http://www.scholieren.com/
http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/werkterreinen_wnf/dieren_en_planten/bedreigde_dieren/walvissen/index.cfm
http://nl.wikipedia.org/
http://www.ecocho.nl/
http://www.co2.nl./
Boeken:
Een ongemakkelijke waarheid, Al Gore, ISBN 978-90-290-7867-2, uitgeverij Maurits Groen Milieu & Communicatie, 2006.
Het broeikaseffect of waarom warmt onze Aarde op?, Kathleeen Vereecken, ISBN 978-90-209-7225-2, uitgeverij lannoo.
Klimaatveranderingen, Terry Jennings, ISBN 90-5566-177-5, uitgeverij Corona, 2005.
Het klimaat op Aarde, Nigel Hawkes, ISBN 90-5495-416-7, uitgeverij Red de wereld, 2001.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
Heel erg bedankt , eindelijk iets perfect gevonden!
X0X0X~love u~X0X0X
13 jaar geleden
Antwoorden