Ontwikkelingspeil en cultuur in Marokko

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1571 woorden
  • 23 mei 2001
  • 932 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
932 keer beoordeeld

Voorwoord:
Dit werkstuk gaat over het ontwikkelingspeil en over de cultuur in Marokko, we maken het omdat het een verplichte opdracht is. We maken er een werkstuk van omdat dat ons de leukste en de makkelijkste manier lijkt om een presentatie te geven. We denken dat dit onderwerp een leuk onderwerp is en we hopen dat we er wat van kunnen leren, maar dat merken we wel als we het werkstuk maken.
We hebben de indeling van de deelvragen veranderd, omdat wij dat handiger vonden. Sommige deelvragen hebben we samengenomen, omdat die bij elkaar passen. Op W20B kunt u de wijzigingen terugvinden.

Dit is onze hoofdvraag:
- Wat zijn de ontwikkelings- en cultuurkenmerken van een Noord-Afrikaans land als Marokko?
Deze hoofdvraag hebben we opgelost d.m.v. de volgende deelvragen:
2.1 In welk cultuurgebied ligt Marokko?
2.2 Welke kenmerken heeft dat cultuurgebied?
2.3 Welke landen horen tot dat cultuurgebied?
3 Welke kenmerken van ontwikkeling staan in de bronnen?
4.1 Hoe is het ontwikkelingspeil van Marokko in vergelijking met Afrika ten zuiden van de Sahara?
4.2 Hoe is het ontwikkelingspeil van Marokko in vergelijking met Nederland?

We hopen dat u ons werkstuk met plezier zult lezen, want we hebben er veel werk van gehad.

2.1 In welk cultuurgebied ligt Marokko?
Marokko ligt in het cultuurgebied: De Islamitische wereld.
De Islamitische wereld strekt zich uit over twee werelddelen:
-het westen van Azië (het Midden-Oosten)
-het noorden van Afrika.
De Islam is volgens de Marokkanen gesticht door de profeet Mohammed, dat gebeurde in het jaar 622. De Islam is, na het officiële ontstaan, ten kosten van alles (andere godsdiensten bijvoorbeeld) verspreid. Vanuit Arabië werden andere delen van het Midden-Oosten veroverd. Daardoor is de Arabische cultuur over de hele Islamitische wereld verspreid. Vooral de cultuurelementen zoals:
-taal
-muziek
-manier van bouwen

2.2 Welke kenmerken heeft dat cultuurgebied?
We beschrijven deze cultuurkenmerken door middel van vier categorieën
-het geloof
-de stad
-kleding
-het vrouwenleven

Het Geloof:
In de zesde eeuw stichtte de profeet Mohammed de Islam. De volgelingen van de Islam heten de Moslims. Islam betekent in het Arabisch: overgave.
Een moslim is iemand die zich overgeeft (Allah). Mohammed wilde dat de mensen zich overgaven aan Allah (= God). Door te bidden geef je je over aan Allah. Bidden doe je vaak in een Moskee. Mohammed verbood kunstenaars om afbeeldingen van mensen of dieren in de moskee te maken. De kunstenaars wilden de Moskee wel versieren, daarom maakten ze mooie mozaïeken en schreven met sierlijke letters teksten van de Koran op de muren. De Koran is het heilige boek van de Islam, je zou het kunnen vergelijken met de bijbel van de Christenen. Bidden doe je netjes naast elkaar en dat doe je geknield met je hoofd gebogen naar Mekka, dat is de heilige stad van de Islam. De moslims proberen zich te houden aan vijf regels, deze regels vormen het fundament van de Islam.
Dit zijn de regels:
1. Geloofsbelijdenis: er is één god en dat is Allah; Mohammed is zijn profeet.
2. Gebed: 5 keer per dag; de oproep voor het gebed klinkt vanaf de Moskee.
3. Aalmoezen: een deel van je winst moet je geven aan armen en goede doelen.
4. Vasten: in de negende maand (Ramadan) mag je overdag niet eten en drinken en geen genotmiddelen gebruiken (bijv. sigaretten).
5. Bedevaart: elke Moslim moet, als het even kan, een keer in zijn leven een bedevaart naar Mekka maken.

De stad:
Marokko heeft veel oude steden. Veel mensen van het platteland trekken naar de stad, omdat ze daar hopen op werk en geld. In die oude steden is te weinig ruimte voor al die mensen. Daarom bouwen de nieuwkomers kleine huisjes aan de rand van de stad. Meestal zijn de huisjes gemaakt van golfplaten en ander afval. Vaak zijn er hele wijken van dat soort huizen. Ze noemen die wijken ook wel Bidonvilles (bidon= blik). Op het plaatje (1) hieronder zie je een winkelstraat uit een bidonville, die foto is genomen in 1980. Met ontwikkelingsgeld is die winkelstraat opgelapt en nu is het een mooie, moderne winkelgalerij (plaatje 2).

Kleding:
Vrouwen dragen vaak sluiers en hoofddoeken De man dragen vaak tulbanden en lange gewaden. Die gewaden heten djellaba’s

Vrouwenleven:
In Marokko is het leven van een vrouw heel anders dan het leven van een vrouw in Nederland.
Volgens de Koran moeten de vrouwen zich bedekken voor alle mannen, behalve voor haar vader, broers, schoonvader en haar man. Daarom dragen veel vrouwen een hoofddoek en een sluier, vaak kun je alleen hun ogen en hun handen zien. De openbare ruimtes, zoals de straat en het koffiehuis, is bestemd voor de mannen. De besloten ruimte, zoals in huis, is voor de vrouwen.
Niet overal zijn de regels zo streng, of zijn de mensen zo gelovig. Dat is vooral zo in de grote steden, daar hebben de vrouwen veel meer vrijheid. Vaak dragen de vrouwen daar gewoon modieuze, westerse kleding.

2.3 Welke landen horen tot dat cultuurgebied?
Tot de Islamitische wereld horen de volgende landen:
-Afrika: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Soedan, Tsjaad, Niger, Mali, Mauritanië, Senegal, Guinee, Somalia, Gambia.
-Midden-Oosten: Turkije, Syrië, Jordanië, Irak, Iran, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen, Oman, Pakistan, Afghanistan Kuweit, Azerbeidzjan Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië Kazachstan, Kashmir, Katar.
Dit zijn een hoop landen. Voor de duidelijkheid hebben we hieronder een kaartje met alle landen erop geplakt.

3 Welke kenmerken van ontwikkeling staan in de bronnen?
Hieronder hebben we een schema opgeplakt waar alle kenmerken van ontwikkeling in staan verwerkt.

4.1 Hoe is het ontwikkelingspeil van Marokko in vergelijking met Afrika ten zuiden van de Sahara?
Het ontwikkelingspeil van Marokko is gemiddeld hoger dan het ontwikkelingspeil van Afrika ten zuiden van de Sahara. Maar als je naar het Analfabetisme kijkt, zie je dat er in Marokko minder mensen kunnen lezen en schrijven (51% analfabetisme) dan in Afrika ten zuiden van de Sahara (gemiddeld 33% analfabetisme). Als je naar het BNP (Bruto Nationaal Product) kijkt dan zie je dat de Marokkanen het dubbele verdienen van de mensen die ten zuiden van de Sahara wonen.
Als je kijkt naar het aantal mensen per arts zie je dat Marokko gemiddeld minder mensen per arts heeft dan de inwoners die ten zuiden van de Sahara wonen. Marokko heeft namelijk 5294 inwoners per arts en Afrika ten zuiden van de Sahara heeft gemiddeld 16350 inwoners per arts.

4.2 Hoe is het ontwikkelingspeil van Marokko in vergelijking met Nederland?
Het ontwikkelingspeil van Marokko is gemiddeld lager dan het ontwikkelingspeil van Nederland. Maar als je naar het analfabetisme kijkt, zie je dat er in Marokko veel minder mensen kunnen lezen en schrijven (51% analfabetisme) dan in Nederland (gemiddeld 1% analfabetisme). Als je naar het BNP (Bruto Nationaal Product) kijkt dan zie je dat de Nederlanders wel 5 keer zoveel als de Marokkanen verdienen.
Als je kijkt naar het aantal mensen per arts zie je dat Marokko gemiddeld meer mensen per arts heeft dan de inwoners van Nederland. Marokko heeft namelijk 5294 inwoners per arts en Nederland heeft gemiddeld 398 inwoners per arts.

Hoofdvraag: Wat zijn de ontwikkelings- en cultuurkenmerken van een Noord-Afrikaans als Marokko?

Cultuur:
Marokko ligt in de Islamitische Wereld en heeft dus ook de cultuurkenmerken van dat gebied. Dat houdt in dat de taal, de godsdienst en het dagelijks leven heel anders is dan in Nederland. Want de Islamitische wereld wordt beheerst door de Arabische cultuur, omdat het lange tijd overheerst is door de Arabieren. Voor de godsdienst hebben ze vijf regels, waaraan ze zich proberen te houden. Deze regels zijn: aalmoezen geven, geloofsbelijdenis afleggen, vasten in de negende maand, 5 keer per dag bidden, minimaal 1 keer in je leven een bedevaart naar Mekka maken.
De taal die de Marokkanen spreken is Marokkaans. De mensen dragen er andere kleding, die is aangepast aan de godsdienst. De vrouwen hebben veel minder vrijheid dan de mannen, zij mogen alleen in de besloten ruimtes komen. De mannen mogen ook in de openbare ruimtes komen.
Conclusie: In Marokko hebben ze een veel strenger geloof en daar hebben vrouwen minder vrijheid.

Ontwikkeling:
Marokko is een land dat in ontwikkeling is. Dat kun je zien aan de steden en aan de gebouwen. Want veel bidonvilles worden opgeknapt met ontwikkelingsgeld van de rijke oliestaten. Daarvoor in de plaats komen degelijke huizen of winkelgalerijen. In Marokko verdient men niet erg veel geld als je naar andere rijkere landen kijkt, maar als je naar Afrika ten zuiden van de Sahara kijkt zie je dat zij dan toch redelijk veel verdienen.
Dat geld verdienen ze vaak met ambachtswerk. Ze werken vaak in kleine ruimtes met veel mensen, je moet niet raar opkijken als je in een hokje van 2 bij 3 meter, 6 mensen bezig ziet om schoenen te maken of kleren te naaien. Het is opvallend dat er in Marokko redelijk veel wordt verdiend, maar dat er maar weinig mensen kunnen lezen of schrijven. De helft van de mensen boven de 15 jaar kan niet lezen of schrijven.
Het BNP ligt vergeleken met Afrika ten zuiden van de Sahara heel hoog, ze verdienen het dubbele van die mensen. De gemiddelde Marokkaan verdient namelijk F 5559,- per jaar en de gemiddelde Afrikaan die ten zuiden van de Sahara woont verdient F 1645,- per jaar.
Conclusie: Marokko is best rijk vergeleken bij Afrika ten zuiden van de Sahara. Veel mensen verdienen geld met ambachten, want 51% is analfabetisch.

Nawoord:
Wij vonden het leuk om met dit onderwerp bezig te zijn. We hadden er wel veel tijd voor nodig, maar we hebben er wel veel van geleerd. Wij weten nu ook dat wij het hier heel goed hebben vergeleken met de Marokkanen. Het opvallendste vonden we dat meer dan de helft van de Marokkaanse bevolking niet kan lezen of schrijven.

REACTIES

E.

E.

hallo, je werkstuk is prima echt heel goed, je hebt alleen 1 klein foutje gemaakt, miscshien dat je dat zelf ook al gezien had, maar je hebt beschreven waar china ligt, ipv marokko voor de rest is het uitstekend groete evelien

23 jaar geleden

B.

B.

Bedankt voor je werkstuk!!!
Ik heb blijkbaar hetzelfde boek, want er zijn dezelfde hoofd- en deelvragen!!!
THNX...

22 jaar geleden

D.

D.

heel erg bedankt
xxxxxxxxxxxxxxx-jes doete

21 jaar geleden

E.

E.

hier zijn een paar tips voor het maken van een werkstuk:
- zeg NOOIT dat je het maakt, omdat het een verplichte opdracht is!!
- zeg NOOIT dat je een werkstuk maakt, omdat dat het makkelijkste is.
- zet bij zo'n werkstuk als dit NOOIT je echte naam eronder.

Succes met het maken van een volgend werkstuk! We hopen dat je hier wat van geleerd heb.

Groetjes Edmé + Ahlam

21 jaar geleden

S.

S.

hoi jongen alles leuke verslag heb je je hebt me wel een beetje geholpen althans ik ben zelf een pure marokkaan. Allen moest je nog veel meer informatie zoeken wat de kleding en vrouweleven beteft. Zoals de mishandeling van een marokkaanse vrouw niet dat ik zeg dat dit niet goed is no jongen ik zal zeggen schrijf nog meer werkstukken je doet het goed en veel suc-6 verder met je leven bye bye
afz. samira

21 jaar geleden

R.

R.

leuk en goed

21 jaar geleden

I.

I.

ik vindt uw werk hardstikke goed maar wat ik jammer vindt is dat ik de hele werkstuk niet mag inleveren.dan is er sprake van frouwde, maar waarom maken jullie deze werkstukken dan?

20 jaar geleden

N.

N.

hey

ik zit in 4 gym en kwilde ff weten in welke klas jij zit om ff het niveau van het werkstuk te checken. ziet er in ieder geval wel goed uit

later nick

20 jaar geleden

Y.

Y.

Ik ga het lekker overpennen

20 jaar geleden

M.

M.

we hebben er veel van geleerd

20 jaar geleden

S.

S.

hey gozertjes alles goed wij moeten ook werkstuk maken over dit onderwerp nog beankt je hbet bijna alle vragen beantwoord voor ons eh laerzzz hey

20 jaar geleden

E.

E.

echt vet goed verslag echt echtdechtechtechtechtechtwechtecht waar en ik overdrijf niet

14 jaar geleden

S.

S.

goed tekst

13 jaar geleden

A.

A.

niks over de opvoeding ?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.