1.Situering.
Nieuw-Zeeland ligt in de Grote Oceaan op het zuidelijk halfrond, ongeveer 2250 km ten oosten van Australiƫ.
2.Bereikbaarheid.
Bereikbaar met vliegtuig. OfficiĆ«le vliegmaatschappij is āAviaā.
Reisduur bedraagt 24 uur (ongeveer) zonder tussenstops.
Er is een tijdsverschil van ongeveer 12 uur met de Greenwich Mean Time (GMT).
3.Aantrekkingsfactoren.
-natuurlijke:
-Klimaat:
Nelson, Nieuw-Zeeland 2009
Bij ons als het winter is.
Want dan is het daar zomer.
3. Algemeen
-Reliƫf:
Het Zuidereiland.
Het landschap van Nieuw-Zeeland is spectaculair met hoge bergketens, rokende vulkanen, schitterende kusten, fantastische fjorden (=inham in een bergachtige kust) en dichte regenwouden. De Zuidelijke Alpen op het Zuidereiland strekken zich uit in de richting noord-zuid en lopen bij de ruige kust van Fiordland in het zuidwesten af naar zee.
De hoogste berg is Mount Cook (3754 m).
Het Noordereiland.
Het Noordereiland is grotendeels heuvelachtig met geĆÆsoleerd liggende bergen en vulkanen, waarvan er drie actief zijn. Het laagland op het Noordereiland is voornamelijk beperkt tot de kustgebieden en Waikato Valley. De belangrijkste rivieren zijn de Waikato, de Clutha, de Waihou, de Rangitikei, de Mokau, de Whanganui en de Manawatu.
-De flora:
Sinds Nieuw-Zeeland zich 80 miljoen jaar geleden van Gondwanaland afscheidde, heeft zich een volledig van de rest van de wereld geïsoleerde natuur ontwikkeld. Een deel van het oppervlak is bedekt met regenwoud dat tegenwoordig voor een groot deel tot nationale parken is verklaard. Er komen vele tientallen varensoorten voor. Tetrapathea tetrandra is een plant die van nature in Nieuw-Zeeland voorkomt. De pohutukawa is een plant, die ook van nature aanwezig is in Nieuw-Zeeland en veel als sierstruik wordt aangeplant. Clianthus puniceus is een plant die in het wild met uitsterven bedreigd wordt, maar in België en Nederland bij tuincentra te koop is. In het verleden was een groot deel van het Noordereiland begroeid met kauri-bossen. Tegenwoordig zijn deze grotendeels verdwenen door houtkap. De kauri-boom kan tientallen meters hoog en duizenden jaren oud worden.
Mount Cook.
-De fauna.
Er zijn maar twee van oorsprong inheemse zoogdieren, beiden vleermuizen, en weinig amfibieën en reptielen, die vaak levendbarend zijn. Wel is onder deze reptielen de tuatara of brughagedis, die geen verdere levende nauwe verwanten heeft, en dus binnen de reptielen een unieke plaats inneemt. Ook de vier soorten Nieuw-Zeelandse oerkikkers worden wel beschouwd als levend fossiel. Omdat er zo weinig viervoeters zijn, werden en worden er in Nieuw-Zeeland veel ecologische rollen door vogels en grote insecten ingenomen. Zo waren tot in historische tijden de grote moa's belangrijke herbivoren; de aan hen verwante kiwi's zijn nog steeds actief, evenals de ook niet-vliegende takahe. Verder zijn er fossielen gevonden van grote roofvogels. Nieuw-Zeeland heeft drie inheemse papegaaien, de kaka, de kakapo en de kea. Aan de zuidkust van het Zuidereiland en op enkele zuidelijker gelegen eilanden komt de zeldzame geeloogpinguïn.
-cultuurhistorie.:
De Nieuw-Zeelandse cultuur is een samensmelting van Maori en Europese cultuur.
De Maori-cultuur:
De Maoriās of Tangata Whenua arriveerden als eersten in Nieuw-Zeeland en zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. De meeste wonen op het Noordereiland. De taal van de Maoriās wordt in heel Nieuw-Zeeland gesproken. De Maoriās zijn een Polynesisch volk en hebben hun eigen omgangsvormen, die in de Marae (het gemeenschappelijkscentrum en tevens een religieuze plek) ook door gewone mensen in acht genomen moet worden.
De laatste jaren weten filmproducers de weg naar Nieuw-Zeeland te vinden. De schitterende natuur en het afwisselende landschap is zeer geschikt om er avonturenfilms en dergelijke te schieten waar veel buitenopnamen bij nodig zijn. Veel opnamen voor de King Kong (2005), The Chronicles of Narnia en Brideflight zijn gemaakt in Nieuw-Zeeland en ook de televisieseries Xena en Hercules zijn er opgenomen. De films Black Sheep en de The Lord of the Rings-trilogie zijn er zelfs volledig opgenomen.
-evenementen.:
-vrijdag 1 januari 2010
-Nieuwjaarsdagzaterdag 2 januari 2010
-De dag na nieuwjaarsdagzaterdag 6 februari 2010
-Waitangi Day
-Nationale feestdag.
Viering van de oprichting van Nieuw-Zeeland. De dag viert het Verdrag van Waitangi, het document dat op 6 februari 1840 werd ondertekend waardoor de staat Nieuw-Zeeland een feit werd.vrijdag 2 april 2010
-Goede Vrijdag zondag 4 en maandag 5 april 2010
-Paaszondag 25 april 2010
-ANZAC Day maandag 7 juni 2010
-Queen's Birthday
-Viering van de verjaardag van de Britse koningin Elisabeth II, die op 2 juni 1953 werd gekroond. In -- Nieuw-Zeeland elke eerste maandag in juni.maandag 25 oktober 2010
-Dag van de arbeid (Labour Day)
-Nationale feestdag in Nieuw-Zeeland. Elke vierde maandag in oktober.zaterdag 27 november 2010
-Niet-Winkeldagzaterdag 25 en zondag 26 december 2010
-Kerstmis
4. Uitrusting of infrastructuur.:
Verblijfsmogelijkheden:
Je hebt Motels en Hotels. In alle grote steden, de meeste provinciesteden en de populaire vakantiegebieden vind je hotels met een internationale standaard. In kleinere steden en dorpen is de accommodatie eenvoudiger. Motels zijn meestal schoon en comfortabel, en bieden faciliteiten voor het hele gezin.
Farmstay, Homestay en B&B. Steeds meer Nieuw-Zeelanders stellen hun huis of boerderij open voor bezoekers in de vorm van logies en ontbijt. Het is een fantastische manier om echt kennis te maken met Nieuw-Zeeland.
Jeugdherbergen. De youth hostel Association heeft een uitgebreide keten van jeugdherbergen door heel NZ.
Campings. De meeste campings (die in NZ motorcampings genoemd worden) bieden was-kook- en toiletfaciliteiten. U kunt er terecht met een camper, caravan of tent en op veel kampeerterreinen zijn ook hutten te huur. Campings worden gecontroleerd door de overheid en geclassificeerd door de New Zealand Automobile Association. Daar kunt u ook naar de huidige standaard informeren. In de zomer is reserveren aan te raden; Nieuw-Zeelanders zijn namelijk gek op kamperen.
5. Ontwikkelingskansen.:
-Effecten op cultuur:
Religie
Volgens de 2006 census is het christendom nog steeds de meest voorkomende religie, alhoewel het aantal christenen sterk aan het afnemen is. In 2006 was 55,6% van de bevolking aanhanger van het christendom, terwijl vijf jaar eerder (2001 census) dit er nog bijna 61% waren. Tien jaar eerder in (1996 census) waren er nog 64%. Vijftien jaar eerder waren er nog 70% (1991 census) christenen, volgens de Statistics New Zealand.
De Anglicaanse Kerk van Nieuw-Zeeland en de rooms-katholieke Kerk zijn de voornaamste denominaties. Beiden mogen circa 13% van de bevolking tot hun aanhang rekenen. Het aantal anglicanen is in vijf jaar gedaald van 585.000 naar 555.000 terwijl het aantal katholieken is toegenomen van 486.000 naar 508.000. Het deel van de bevolking dat aangeeft geen religie te hebben is in dezelfde tijd sterk toegenomen van 29,6% (2001 census) naar 34,7% (2006 census): een toename van 1% per jaar.
-Effecten op milieu.
Fauna
De komst van mensen en de invoer van uitheemse dieren zoals ratten, honden, katten en voskoesoe's heeft ervoor gezorgd dat veel van deze vogelsoorten nu met uitsterven bedreigd worden of zoals de moa's en de huia al zijn uitgestorven. Vooral de uit Australiƫ ingevoerde voskoesoe's waarvan er anno 2005 zo'n 60 miljoen rondlopen richten enorme schade aan. Waar de voskoeskoe in Australiƫ natuurlijke vijanden heeft (en ironisch genoeg met uitsterven bedreigd wordt), kan deze soort zich in Nieuw-Zeeland ongehinderd voortplanten. De enige vijand is de auto; de platgereden voskoeskoe is dan ook een erg veel voorkomend verschijnsel op de Nieuw-Zeelandse wegen. Door middel van afschieten en vergiftigen van voskoeskoe's probeert de Nieuw-Zeelandse regering het aantal terug te dringen.
In het verleden was een groot deel van het Noordereiland begroeid met kauri-bossen. Tegenwoordig zijn deze grotendeels verdwenen door houtkap. De kauri-boom kan tientallen meters hoog en duizenden jaren oud worden.
-Effecten op economie
Nieuw-Zeeland is een moderne geïndustrialiseerde natie met een vrijemarkteconomie en leunt sterk op in- en export. De belangrijkste exportproducten zijn vlees (vooral schaap en rund), zuivel (vooral roomboter en melkpoeder), fruit (vooral kiwi's), vis en hout. De meeste geïmporteerde producten zijn machines, voertuigen, petroleum en elektronische apparatuur. De belangrijkste im- en exportpartners zijn Australië, de Verenigde Staten en Japan. Sterk in opkomst zijn de markten wijnbouw, filmindustrie en toerisme. In 2004 is Nieuw-Zeeland een discussie begonnen met China over vrije handel tussen die twee landen. Sinds 1980 zijn de meeste radio- en televisiestations, het telecommunicatiebedrijf, de posterijen en de spoorwegen geprivatiseerd. De inflatie van de Nieuw-Zeelandse consumenten prijs index behoort tegenwoordig tot de laagste in de geïndustrialiseerde wereld.
6. Reis.
-Programma:
Malaysia Airlines brengt ons via Kuala Lumpur naar Auckland. Ruim een miljoen PolynesiĆ«rs, Maoriās, Aziaten en Europeanen bewonderen deze grootste stad van NZ en Auckland heeft dan ook een opvallens multicultureel karakter. De ligging aan twee zeeĆ«n maakt de stad tot de ideale woonplaats voor waterliefhebbers. Het bezit van een eigen jacht is voor de gemiddelde bewoner niet uitzonderlijk. Vanuit Auckland reizen we naar de Bay of Islands, in het noorden van het Noordereiland. Onderweg staan de oeroude kauriās, enorme bomen waarvan de geschiedenis een stuk verder teruggaat dan die van de Nieuw-Zeelandse steden, waarvan het merendeel
pas in de vorige eeuw ontstond. Aan de Bay of Islands vind je Waitangi, de plaats waar enkele Maoriās in ruil voor bescherming hun land weggaven aan de Britten. Een boottocht is i de ideale manier om dit gebied met honderden eilandjes te verkennen. De kans is groot dat je onderweg dolfijnen tegenkomt en vaak kun je zelfs met ze zwemmen. We reizen door eindeloos groen landbouwgebied naar Rotorua. De ruige omgeving kenmerkt zich door vele vulkanische activiteiten, zoals poelen met kokende modder, hete mineraalbaden en geisers waaruit plotseling water opspuit. Ook kun je hier nader kennismaken met de Maoricultuur in een āmaraeā, een traditioneel Maoridorp. OP weg naar Taupo is het leuk om te stoppen bij een van de kleurrijkste thermale patken van NZ: Wai-o-Tapi, met de beroemde Champagne pool. Bij Taupo ligt het grootste binnenmeer van NZ, In het stadje Napier waan je je helemaal in de jaren dertig. Na een aardbeving in 1931 werd de stad herbouwd in art-decostijl. We sluiten ons bezoek aan het Noordereiland af met de hoofdstad Wellington, ook figuurlijk een brug tussen twee eilanden. Deze universiteitsstad heeft enkel interessante musea en galeries en een flinke variatie in gezellige bars en restaurants.
Zuidereiland
Vanaf de veerboot wordt de pracht van het Zuidereiland langzaam zichtbaar. Op heldere dagen zie je hier dolfijnen in het azuurblauwe water met de boeg van het schip meezwemmen. De bus, die tot Christchurch bij ons blijft, staat bij aankomst in Picton op ons te wachten en brengt ons langs een mooie route naar Nelson. Dit kleine, relaxte stadje heeft een heerlijk klimaat en is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park Abel Tasman. IN dit park, genoemd naar onze bekendste ontdekkingsreiziger kun je wandelen door bossen en langs goudkleurige stranden met ontelbare blauwe baaitjes. Ook een kanotocht behoort tot de mogelijkheden. Vanuit Nelson vervolgen we onze route langs de spectaculaire, dunbevolkte westkust van het ZUidereiland. Onderweg stoppen we bij een zeehondenkolonie en de āpannekoekrotsenā. In het verleden werd veel goud gevonden in de omgeving van Greymouth. Zuidleijk van Greymouth dringen twee gletsjers het uitgestrekte en dichte regenwoud binnen. Deze gigantische ijsmassa is nog steeds in beweging. Onder begelieding van een gids kunnen we de Fox Glacier beklimmen, met ladders, touwen en ijzers onder de schoenen. Wil je liever wat hoger op? Je kunt je ook door een helikopter halverwege de gletsjer laten afzetten om op zoek te gaan naat ijstunnels en spelonken. Op weg naar Gueenstown rijden we langs onbeschrijfelijk mooie meren en groene vlaktes, waar je kuddes van vele honderden schapen kunt zien waar NZ zo bekend om is. Behalve als skioord in de winter en wandelgebied in de zomer biedt Gueenstown ook minder doorsnee sportieve mogelijkheden: het bungeejumpen werd hier ooit voor het eerst beoefend en voor waaghalzen is dit dan ook dĆØ plaats om een sprong te maken. De omgeving van Queenstown en Te aneau is een van de minst aangetaste natuurgebieden ter wereld en leent zich uitstekend voor wandelingen en boottochtjes. Een van de mooiste plekjes van het land is het prachtige fjordengebied van Milford Sound, je kunt hier lomen met een facultatieve excursie. Een boottocht biedt zich op de waggelende pinguĆÆns en zeehonden die op rotsen liggen te zonnen. Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland, is onze laatste bestemming. De gebouwen, straten en parken van deze stad doen bijna Engelser aan dan Engeland zelf. Heb je nog geen schaap, kiwi of jade als souvenir aangeschaft, dan is dit de laatste mogelijkheid. Vanuit Christchurch kun je nog een facultatieve excursie maken naar Kaikoura. Vrijwel nergens anders komen walvissen zo dicht bij de kust en maak je zo veel kans ās werelds grootste zoogdier te zien. We vliegen van CHristchurch terug naar Nederland.
REACTIES
1 seconde geleden