De ontdekker
De Nederlandse ontdekkingsreiziger en zeeman Abel Tasman heeft Nieuw-Zeeland in 1642 ontdekt. Hij kreeg de opdracht om Zuidland (zo heette Nieuw-Zeeland eerst)te ontdekken. Hij vertrok met de boten Heemskerck en Zeehaen. Hij ontmoete op 19 december een groepje vijanden. Die een aantal mannen doden. Meer dan een eeuw later in 1769 maakte de Britse ontdekkingsreiziger James Cook een reis rond de werelden en kwam ook langs Nieuw-Zeeland. Die maakte van Nieuw-Zeeland een Britse kolonie.
Het landschap
Nieuw-Zeeland is een bergachtig land. Driekwart van het land ligt meer dan 200m boven de zeespiegel. Op een enkele plaatsen liggen hoge bergen bedekt met sneeuw. Op het zuidereiland liggen de zuidelijke alpen. Daar ligt de hoogste berg van nieuw zeeland. Hij is 3750m hoog!In de zuidelijke alpen liggen gletsers,dikke pakken ijs die langzaam naar beneden glijdenen daar smelten. De grootste glesjer is wel 30 km. Nieuw-Zeelandse bomen laten hun bladeren niet in 1x vallen zoals in Nederland. Nieuw-Zeelanders gebruiken rivieren om stroom op te wekken. In Nieuw-Zeeland komen regelmatig aardbevingen voor. De meeste bevingen zijn licht. Maar soms zijn er ook krachtige. Dat komt doordat Nieuw-Zeeland boven op een breuk ligt. Op een breuk is de aardkorst dunner en verschijnen er daardoor mooie natuur verschijnselen,zoals de vulkanen op het noordereiland. Twee daarvan zijn nog actief. Als ze uitbarsten komt er lava en kokende modder uit. In het vulkaangebied komt ook kokende modder warmwaterpoelen en geisers voor.
Sommige geisers spuiten hun water wel 30m de lucht in!Nieuw-Zeeland heeft in totaal 15. 000 km kronkelige kust. Aan de oostkust liggen enkele rotsachtige schiereilanden. De kust van het Zuideiland heeft smalle inhammen. Deze fjorden hebben enorme rotswanden die vanuit de zee omhoog reizen. Vavaf deze steile rotsen kletteren watervallen in de zee.
Waar ligt het ?
Nieuw-Zeeland ligt vlak bij Australië. In de Tasmanzee en de grote oceaan. Het bestaat uit 2 eilanden. Het Noorder-eiland en het Zuider-eiland.
Dieren
In Nieuw-Zeeland leefde eerst maar 2 soorten vleermuizen maar nu zijn er weer meer dieren. Ze hebben er heel veel schapen, ongeveer 40 miljoen dat zijn 10 schapen tegenover elke inwoner. En als er lammetjes zijn, zijn het er bijna 70 miljoen. Op het Noordereiland zijn er ook koeien. Die zorgen voor melk boter en vlees. Er is ook een dier dat alleen in Nieuw-Zeeland leeft, dat is de kiwi. Die zie je op de foto hieronder. In Nieuw-Zeeland leven ook pinguïns zeehonden dolfijnen en orka’s.
De Bevolking
De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland zijn de maori’s die meer dan duizend jaar geleden vanuit polynasïe naar Nieuw Zeeland kwamen. Zij gaven het land de naam Aotearoa dat betekent het land van de witte wolk. Meer dan de helt van de bevolking is Christen. Ong 70% van de bevolking woont op het noordereiland. De nationale sport van de NieuwZeelanders is rugby. Ze houden ook erg veel van zeilen. In nieuw-zeeland word engels en maori’s gesproken.
Wijnen
De wijngebieden van Nieuw-Zeeland liggen op grote afstand van elkaar. De grootste afstand is die van het meest noordelijke gebied tot het meest zuidelijke gebied en is 1500 kilometer. Dit zijn een paar wijnplantages:
Wijnplantantage Otago
Wijnplantage Hawkes bay
Wijnplantage Auckland
REACTIES
1 seconde geleden