Benedenwindse Eilanden
De benedenwindse eilanden werden vroeger de A-B-C eilanden genoemd. Dus op alfabetische Aruba, Bonaire en Curaçao. De eerst hoort eigenlijk niet meer bij de Nederlandse Antillen. Maar hoort nog wel bij het Nederlandse Koninkrijk. Daarom geef ik er alsnog informatie over want dit eiland behoorde eerst ook tot de Nederlandse Antillen.
Klimaat: Het klimaat op de drie eilanden is ongeveer hetzelfde. De eilanden hebben een tropisch klimaat maar door de noordoostpassaat is het wat minder. Omdat de noordoostpassaat het tropische klimaat tempert. De gemiddelde temperatuur is 27° Celsius. De neerslag is gemiddeld niet meer dan 510 millimeter per jaar.
Geschiedenis: De benedenwindse eilanden werden in 1499 ontdekt door de Spanjaard Alonso de Hojeda en in 1634 in bezit genomen door de West-Indische Compagnie. Er ontwikkelde zich een koloniale samenleving met als bovenlaag protestantse Hollandse kooplieden en Sefardische joden. In de 18e eeuw was het een van de belangrijkste slavendepots van Amerika.
Bestuur: In Willemstad bevindt zich de landsregering van de Antillen. Het Hof van Justitie voor de Nederlandse Antillen bevindt zich ook in Willemstad.
Aruba
Algemeen: Aruba is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse eilanden. Het ligt 25 km uit de kust van Venezuela en 68 km ten westen van Curaçao. Het eiland zelf is ongeveer 30 km lang en maximaal 8 km breed. Vóór 1986 maakte Aruba deel uit van de Nederlandse Antillen; sindsdien heeft het een aparte status in het Nederlandse koninkrijk. De hoofdstad van dit eiland is Oranjestad en de officiële taal is Nederlands.
Landschap: Het hoogste punt van het eiland is de heuvel Jamanota die 189 meter hoog is. Het landschap is heuvelachtig. Er is weinig reliëf op dit eiland. Wel is er een duidelijk hoogteverschil tussen de steile kusten van het noordwesten en de lage oostkust. Langs de lage zuidkust liggen lange smalle koraalriffen. De duinen op de oostkust zijn gevormd door de overheersende noordoostpassaat.
Bevolking: Aruba heeft nu zo ongeveer 85.000 inwoners. Aruba heeft een negatief migratiesaldo. De emigranten vertrekken vooral naar Nederland en naar de Verenigde Staten. De oorspronkelijke bewoners van het eiland waren de Zuid-Amerikaanse Arawak-Indianen. De huidige bevolking is divers samengesteld. Er wonen mensen met Afrikaanse, Indiaanse en Europese achtergrond. De Afro-Caribische en Indiaanse invloed is het grootst. Blanke Europeanen vormen traditioneel de bovenlaag van de samenleving. Nederlands is de officiële taal, maar Papiamento wordt het meest gebruikt ook in het onderwijs. Naast de rooms-katholieke meerderheid zijn er kleine groepjes van protestanten, Hindoes, moslims en joden.
Bestuur: Aruba is een afzonderlijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het verkreeg in 1986 de \'status aparte\', en ze zouden in 1996 helemaal onafhankelijk worden. Bevolking en regering van Aruba zagen veel gevaar in het wegvallen van de banden met Nederland en drongen aan op handhaving van het bestaande staatsverband. Nederland ging hier in 1995 mee akkoord, maar stelde wel eisen aan de kwaliteit van het bestuur, de rechtshandhaving en de openbare financiën van Aruba. Aruba heeft autonomie in binnenlandse aangelegenheden. Defensie en buitenlandse zaken zijn Nederlandse taken, hoewel het samen met de Nederlandse Antillen een zekere vrijheid heeft in regionale aangelegenheden. Staatshoofd is de Nederlandse koningin en zij wordt op het eiland vertegenwoordigd door een gouverneur.Aan het hoofd van de Arubaanse regering staat de minister-president. Alle inwoners met de Nederlandse nationaliteit hebben stemrecht.
Economie: De bodem van het eiland is arm en droog en daarmee grotendeels ongeschikt voor landbouw. Het gewas wat wel belangrijk is aloë dat bij het maken van cosmetica gebruikt wordt. Drinkwater wordt voor een deel geïmporteerd uit andere landen. De economie van het eiland is afhankelijk van de olieraffinage en het toerisme. De onverwachte sluiting van de Lago-raffinaderij in 1985 betekende een zware klap voor het hele eiland. De werkloosheid schoot omhoog en velen emigreerden vooral naar Nederland. De overheid werd gedwongen op alle uitgaven te bezuinigen. Alleen de ontwikkeling van het toerisme werd ontzien. Deze sector ontwikkelde zich voorspoedig en werd de belangrijkste bron van inkomsten. Bijna de hele beroepsbevolking was ervan afhankelijk. De raffinaderij werd in 1990 heropend, waardoor de perspectieven voor Aruba gunstig werden. De werkloosheid daalde weer. In 1995 ontving Aruba 69 miljoen ontwikkelingshulp uit Nederland.
Bonaire
Algemeen: Bonaire is één van de benedenwindse eilanden. Het eiland is ongeveer 228 vierkante kilometer en heeft ongeveer 9.500 inwoners. De hoofdstad van Bonaire heet Kralendijk.
Landschap: Het oudste gesteente van Bonaire is op de toppen van onder andere de Brandaris en Juwa nog duidelijk zichtbaar. Het jongere gesteente, de koraalkalksteenafzettingen, is zachter en onder invloed van eroderende krachten zijn er grote vlaktes ontstaan. Het eiland wordt in het noordwesten gekenmerkt door een bijzonder heuvellandschap. In het midden een terrassenlandschap. In het zuiden een vrij laag en vlak landschap. Het zuiden bestaat uit een laagterras van zoutpannen er zijn ook wel wat zoutpannen op het noordwesten van het eiland te vinden. Al deze zoutpannen zijn ontstaan tijdens het stijgen en dalen van de zeespiegel in de tijd van de ijstijden.
Bevolking: De bevolking op dit eiland spreekt net zoals bij Aruba Papiamento. En het grootste deel van de bevolking is Rooms-katholiek. Op Bonaire zijn veel negroïde mensen omdat er veel negerslaven naar dat eiland zijn geïmporteerd.
Economie: Er is op Bonaire nog nooit echt een goede economische situatie ontstaan. Vroeger was het nog een plantage maar daar verdiende men ook maar weinig mee. Er wordt nu zout gewonnen en men produceert sisal. Bonaire dient sinds 1975 als olieoverslagplaats. En het eiland berust de inkomsten ook uit de textielindustrie. Het toerisme op dit benedenwindse eiland groeit met het jaar. Maar is nog niet zo ver. Er komen nu wel steeds meer duiktoeristen.
Curaçao
Algemeen: Curaçao is de middelste en de grootste van de drie benedenwindse eilanden. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 444 vierkante kilometer. Het eiland heeft ongeveer 190.000 inwoners. De hoofdstad van Curaçao is Willemstad.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden