Mars

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 859 woorden
  • 11 februari 2002
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
49 keer beoordeeld

Mars is genoemd naar de Romeinse oorlogsgod. In afstand tot de Zon de volgende na de Aarde, dus de vierde planeet van het zonnestelsel van de Zon af gerekend. Het is dus ook de eerste van de buitenplaneten. Mars is te herkennen aan zijn roodachtige kleur. Dit komt vooral door de droogte en het rondwaaiende zand. De aarde heeft een blauwe/witte kleur, door al het aanwezige water op onze aarde. Mars is ongeveer half zo groot als de aarde. De dagen duren maar ca. 40 min. langer dan bij ons. Bovendien is er sprake van jaargetijden, die dubbel zo lang duren. De maximale afstand tot de aarde bedraagt ongeveer 400 miljoen km. Als de beide planeten echter in gunstige oppositie tot elkaar staan, naderen ze elkaar tot op maar 55,65 miljoen km.

De geschiedenis Mars en aarde zijn op een gelijke manier ontstaan. De Aarde is net als de andere planeten ontstaan doordat wolken van gas en stof zich steeds verder samentrokken. Hierdoor ontstonden de planetesimalen (rotsobjecten van tien tot honderd kilometer breed). Deze botsen door hun zwaartekracht en vormen steeds grotere bollen, totdat ze uiteindelijk planeten kunnen worden genoemd.

Waarom op mars geen leven en op de aarde wel? Het meest opvallende verschil tussen Mars en de aarde is dat zich op aarde op grote schaal leven ontwikkeld heeft en op Mars niet. Men denkt dat vloeibaar water en warmte de voorwaarden zijn voor het ontstaan van leven. Op Mars en Aarde is allebei een dampkring ontstaan. Deze zorgde nadat de planeten ontstaan waren voor de afkoeling. Hierdoor ontstonden de oceanen op aarde. Op Mars is het waarschijnlijk ook zo gegaan. Er zijn sporen gevonden van bacteriën op Mars, die stammen waarschijnlijk uit dit tijdperk. Dit leven had zich verder kunnen ontwikkelen, maar omdat Mars half zo groot is als de Aarde verliest deze dus (door een natuurkundige wet) sneller warmte. Het water begon te bevriezen en de dampkring begon bij gebrek aan water nog meer warmte te verliezen. Het werd dus aan de oppervlakte steeds kouder. Daardoor bevoor er nog meer water, totdat er niets meer over was. Later verdween al dit ijs de ruimte in. En hier geldt: zonder water geen leven!

Oppervlakte & binnenkant Mars is veel kleiner dan de Aarde maar het oppervlak van Mars is even groot als het landoppervlak van de aarde, dit komt omdat er zeer weinig water is, in de vorm van ijs. Het grootste deel van het oppervlak is heel oud en met kraters bedekt. Dit komt door de vele inslagen van meteorieten, omdat er in de dampkring van Mars maar weinig verbrandt. Ook zijn er op wat jongere valleien met kloven, heuvels en vlakten aan. Ook bezit Mars een aantal vulkanen. Voor zover bekend is geen van deze vulkanen actief, maar de vraag is of dit tijdelijk is of voor altijd. De grootste vulkaan op Mars is Olympus Mons, die tegelijkertijd ook de grootste vulkaan en berg in het zonnestelsel is. Zijn hoogte bedraagt 24 km en de vulkaankrater heeft een diameter van 70 km. Over de binnenkant van Mars is niet zoveel bekend, er zijn wel theorieën die ons mogelijke informatie geven. De meest aannemelijke is deze: er zou en dichte kern zijn met een straal van 1700 km, een gesmolten mantel, en een dunne korst. De opbouw zou dus simpeler zijn als de aarde, want deze bestaat uit een vaste binnenkern, vloeibare buitenkern, vaste binnenmantel en dan weer een vloeibare buitenmantel.

De baan De aarde doet 365 dagen over een rondje om de zon, mars doet hierover 687 dagen. Allebei hebben ze een elliptische baan om de zon. De baan van de aarde rond de zon is bijna rond, maar die van mars is duidelijk meer ovaal. Dit zorgt voor extremere weeromstandigheden dan op aarde. De planeet nadert de zon het dichtst vlak voor het begin van een milde en korte winter op het noordelijk halfrond. In het zuiden begint dan een hete, maar korte zomer. Een half Marsjaar later wordt de grootste afstand tot de zon bereikt. Dan start in het noorden een lange, koele zomer, terwijl het zuidelijk halfrond een even lange, maar strenge winter tegemoet gaat.

Temperatuur De inval van het zonlicht, de afstand tot de zonen de atmosfeer zorgen voor een temperatuur aan het aarde oppervlak die ligt tussen -50 en +60 graden. Dit maakt het bestaan van water in vloeibare vorm mogelijk, waardoor het leven waarschijnlijk heeft kunnen ontstaan. Op Mars kan de temperatuur op een warme zomerdag net boven het vriespunt uitkomen. Meestal is de temperatuur zo\'n 50 graden lager. In de winter kan de temperatuur op de polen dalen tot ongeveer -125 graden. Het is zo koud omdat de afstand van Mars tot de zon zo\'n anderhalf keer zo groot is als die van de aarde tot de zon, en omdat de atmosfeer er te ijl is om via het broeikaseffect warmte vast te houden.

De manen Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Beide zijn onregelmatig gevormd, 1,4 keer zo lang als breed. Onze maan is bijna mooi rond. Phobos is 27 km lang. Allebei de manen zijn met regoliet bedekt, net als onze maan. Dit materiaal bestaat uit kleine stukjes gesteente, stukjes meteorieten, mineralen en stukjes glas.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.