Inhoud
1. Inleiding
2. Geschiedenis van Marokko
3. Bevolking
4. Het geloof
5. De belangrijkste steden
6. Landschap, klimaat
7. De dieren in Marokko
8. De markt
9. Verkoopt Marokko ook iets aan andere landen?
10. Muziek en verhaal in Marokko
11. Slot
12. Boekenlijst
1. Inleiding
Ik houd mijn werkstuk over Marokko. Ik wilde mijn werkstuk eerst over Oman houden. Maar daar waren geen kinderboeken over. Toen ging ik verder zoeken in de bibliotheek. Daar zag ik een paar boeken over Marokko staan. Dat leek mij wel leuk. Ik hoop dat het ook leuk wordt. Ik denk dat het wel moeilijk wordt.
2. Geschiedenis van Marokko
De Berbers zijn de allereerste bewoners van Marokko. Van de 2e eeuw voor Christus tot in het begin van de 5e eeuw na Christus waren de Romeinen de baas in Marokko. Volubilis was een Romeinse stad. In de 7e eeuw kwamen de Arabieren. Zij veranderden de geschiedenis van Marokko totaal. De Arabieren zijn afkomstig uit Arabië en brachten hun cultuur en godsdienst - de islam - met zich mee. Vanaf dat moment volgden mensen van dezelfde familie elkaar telkens op aan het hoofd van Marokko. In het begin van de twintigste eeuw stort Marokko in elkaar door de ruzies en gevechten in het land. Zo kunnen de Spanjaarden zich in 1912 in het Noorden van Marokko vestigen. Marokko is verplicht een overeenkomst te sluiten met Frankrijk. De sultan van Marokko regeert over zijn land, maar eigenlijk is de Franse regering de baas. Maar de Marokkanen komen in opstand. Zo komt sultan Mohammed Ben Youssef in 1956 op de troon terecht. Sinds 1962 staat zijn zoon, koning Hassan II, aan het hoofd van Marokko. In 1999 kwam koning Mohammed VI aan het hoofd.
3. Bevolking
De Berbers: zij zijn de nakomelingen van een heel oud volk. Zij spreken Berbers, maar ook Arabisch. De Berbers woonden vroeger in een heel groot gebied, dat zich uitstrekte van Marokko tot Egypte. Toen de Arabieren kwamen, legden ze hun taal (Arabisch) op aan de Berbers. Daardoor is dat gebied heel wat kleiner geworden. Nu is Marokko het land waar nog de meeste Berbers zijn. De Berberse spreektaal heeft een heel oud alfabet. Lange tijd vonden mensen het maar een minderwaardig volkstaaltje! Nu komt daar verandering in: de radio en televisie zenden programma’s uit in het Berbers.
De Arabieren: Hun voorvaderen zijn de veroveraars die in de 7e eeuw in Marokko aankwamen. Zij verplichtten de inwoners de taal van de islam te spreken: het Arabisch.
De Joden: sommigen van hen zijn Berbers die over zijn gegaan op het jodendom. Anderen zijn Joden die in de 15e eeuw door de christenen uit Spanje werden verjaagd. Van de Joden is er maar een kleine groep in Marokko.
4. Het geloof
In Marokko komen drie geloven voor: christendom, jodendom en de islam. In de kerken verzamelen de christenen zich. Meestal Fransen, Spanjaarden of Italianen. De joden bezoeken de synagogen. Er is een synagoge in Marrakech die al 500 jaar bestaat. Maar de meeste zijn moslims en bezoeken de moskee. Op vrijdag gaan de moslims naar de moskee om er te luisteren naar de preek van de imam: de priester bij de moslims. De vrouwen bidden in een andere zaal dan de mannen. Daarna leidt hij een gebed. Als de imam zijn preek houdt, staat hij op de minbar: een soort podium. En als hij het gebed leidt, staat hij in de mihrab: een soort nis in de muur. Aan de vleugel van de moskee staat een toren die minaret wordt genoemd. Vanaf de top van de minaret roept de muezzin (de helper van de imam) op tot het gebed. De oproep bestaat uit een paar traditionele zinnen van de islam, die vijf keer per dag worden herhaald. Zo weten de moslims telkens wanneer ze moeten bidden.
In de 7e eeuw werd de islam gesticht door de profeet Mohammed. Zoals de christenen hun bijbel hebben, zo hebben de moslims hun eigen heilige boek: de koran. Daarin staan de vijf belangrijkste plichten die ze hebben: - geloven in één god, Allah, en zijn profeet Mohammed - vijf keer per dag bidden - klein bedrag geven aan de allerarmsten - vasten in de Ramadanmaand: ze mogen alleen eten tussen zonsonder- en zonsopgang. Dit doen ze om te voelen hoe de arme mensen leven - minstens een keer in je leven naar de heilige stad Mekka. De koran zegt ook dat je verdraagzaam moet zijn en dat je respect moet hebben voor elkaar.
5. De belangrijkste steden
Casablanca, met tweeënhalf miljoen inwoners, is de grootste stad van Marokko. De stad ligt aan de Atlantische Oceaan en is de belangrijkste havenstad van Marokko. Ongeveer drievierde van alle in- en uitvoer gebeurt via deze havenstad. Veel mensen van het platteland komen in Casablanca werk zoeken. In Casablanca staat de grote moskee Hassan II. Het is één van de grootste moskeeën ter wereld. Koning Hassan II liet hem bouwen, maar vooral de Marokkaanse bevolking betaalde ervoor. De moskee werd voor publiek geopend in 1992.
Rabat is de hoofdstad van Marokko. Het is een moderne stad en ook wel een rustige. Je kan er veel bekijken. Bijvoorbeeld het Mohammed de Vijfde-plein. Ook het praalgraf van Mohammed de vijfde is in Rabat. Het paleis van de koning is er ook. Verder nog: de ministeries, de ambassades, de universiteit, vele musea enzovoort. Je kunt er ook gaan kijken naar de Hassantoren. De Hassantoren is een minaret van een moskee, die ze in de 12e eeuw begonnen te bouwen. Maar die moskee is nooit voltooid. In die tijd was Rabat ook al de hoofdstad van Marokko. Marokkaanse steden hebben mooie tuinen. Zoals in Rabat de tuin aan de Oudaïa. Planten groeien daar weelderig en je hoort altijd wel ergens water. Het lijkt net een paradijs. Rabat is ook een keizerlijke stad.
Fès is ook één van de keizerlijke steden. Nog een andere is Marrakech. Het zijn keizerlijke steden omdat sultans ze ombeurten kozen als hoofdstad. De sultans bouwden er prachtige paleizen. De steden zijn ook al beroemd om hun traditioneel weefwerk. Fès is de oudste van de keizerlijke steden. Er woont ruim een half miljoen mensen in Fès. Er wonen vooral slimme mensen en priesters en imams en nonnen, vaklieden en handelaars.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Heel deze verslag is fout.
Bedoelt met:het is allemaal overgetiept.
Bedankt
Lisa
15 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
ik vind marokko de mooist land ter wereld
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
het is super hoor!
alleen het kon wel meer in je eigen woorden.
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik had een 9 gehaald en ik had de beste werkstuk van de hele klas het is echt een goede werkstuk
13 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Goed. Maar meer in eigen woorden is wel betetertet gbfd
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
overdrijven is ook een vak
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik vind dat deze werkstuk de beste werkstuk ter wereld is en iedereen die dat niet vind is een hater en verader
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
dit werkstuk is slecht
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
dit werkstuk is de beste maar doe het
en beetje in je eigen woorden
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik zag ergens precies het zelfde werkstuk...
ik denk dat die jou werkstuk gewoon heeft gekopieerd!!
13 jaar geleden
Antwoorden..
..
heb je geen weetjes??
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hee super goed gedaan man!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
wouw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
13 jaar geleden
Antwoorden..
..
Kun je me miss.. wat info geven over de basis behoeften van marokko? Ik heb denk ik overheen geleze maar.. nou jha je snapt wel;)
Alvast bedankt doeghhh!!
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Leuke werkstuk
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Het is echt overgeschreven hoor , maar het is wel een leuke spreekbeurt , i love Marokko (L)
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Heb je dit van wikipedia af weet ik eigenkijk wel zeker. Ik heb hier niets aan. Maar vind het wel knap gedaan. Wat voor cijfer had je ervoor? groetjes van serina
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Wat is dit voor spreekbeurt?
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Wat voor cijfer had je?
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
leuk echt waar ik ook het is de beste land ter wereld
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ja lisa je hebt gelijk gewoon over getypt
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
deze werkstuk is gekopieerd
10 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
slecht werkstuk, heb hier helemaal niks aan... de zinnen sluiten ook niet goed op elkaar aan en de info is helemaal overgetypt, zoals al vele male eerder gezegd...
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Cooooooooolllllll !!!!!!!!!!!!!!!!!!
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik vind dit werkstuk geweldig
8 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
Dit is echt een goeie site
8 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
wat een slecht werkstuk ik kreeg een 4
7 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Echt super tof dit werkstuk! ik heb er echt heel veel inspiratie op gehad bij me werkstuk. ik heb een 9.7 gehaald!
6 jaar geleden
Antwoorden