Hoofdstuk 1 Inleiding
Ik hou mijn werkstuk over Luxemburg, omdat ik het een interessant land vind en er zelf ook weleens ben geweest. Er zijn ook mooie dingen om te bekijken of te bezoeken. Ik wil veel dingen over Luxemburg leren daarom hou ik mijn werkstuk over dat land.
Hoofdstuk 2 Vroeger
2de /1 ste eeuw voor Christus
Luxemburg behoort tot het gebied van de Kelten.
58 – 51 voor Christus
Julius Ceasar verovert Galie, waardoor ook Luxemburg onder het Romeinse Imperium valt.
5 de eeuw na Christus
Einde Romeinse tijd door het invallen van de Franken.
698
Stichting van het klooster Echternach door Willibrord.
963
Stichting van de stad Luxemburg door graaf Siegfried uit de Ardennen (Luxemburg graafschap).
Vier Luxemburgers worden later keizer: Hendrik VII (1312), Karel IV (1355), Wenceslaus II (1383) en Sigismund (1433)
1354
Door Wenceslaust wordt Luxemburg verheven tot hertogdom.
1443
Hertog Filip van Bourgondie verovert de stad.
16de eeuw
Luxemburg komt verschillende keren afwisselend in handen van Frankrijk en het Duitse keizerrijk. Het wordt verder uitgebouwd tot vesting en gaat uiteindelijk op in de Spaanse Nederlanden.
17de / 18de eeuw
Bij de vrede van de Pyreneeen (1659) gaat het zuiden van het land naar Frankrijk (eerste deling van Luxemburg). Na de Spaanse Successieoorlog valt het hele land toe aan Oostenrijk. In 1795 wordt het opnieuw door Frankrijk veroverd.
19de eeuw
In 1815 wordt Luxemburg soeverein groothertogdom. In 1890 stierf koning Willem III. In Nederland werd hij opgevolgd door zijn dochter Wilhelmina., de grootmoeder van onze koningin Beatrix. Luxemburg had toen een wet, waarin stond dat vrouwen geen staatshoofd mochten worden. Daarom werd Willem III opgevolgd door een ver familielid uit Duitsland (Adolf van Nassau).
Later toen ook de zoon van Adolf van Nassau geen zonen had, werd de wet veranderd. Toen mochten vrouwen wel staatshoofd worden.
20ste eeuw
In beide wereldoorlogen was Luxemburg bezet door de Duitsers. In 1952 wordt Luxemburg bevrijd door de geallieerden. In 1952 wordt Luxemburg zetel van de Europese Gemeenschap voor kolen en staal. En in de jaren daarna wordt het samen met Brussel en Staatsburg de ‘Europese hoofdstad’ van de EG en sinds 1993 van de EU (Europese Unie).
Hoofdstuk 3 Klimaat
In Luxemburg heerst een overgang van zee- naar landklimaat. Er valt gemiddeld 81cm regen per jaar, de luchtvochtigheid is groot. In het voorjaar en de herfst zijn de nachten vaak frisser. In de winter valt er erg veel sneeuw vooral in de Oesling (het noordelijk deel van Luxemburg).
`s Zomers kan het vaak een lange tijd mooi en warm zijn, al is de kans op onweer erg groot. Het aantal uren zon ligt rond de 1575 per jaar. De gemiddelde temperatuur is 8 graden C
Hoofdstuk 4 Bevolking
Er leven in Luxemburg 378.4400 inwoners, 73 % Luxemburgers, voor 67% woonachtig in steden. Belangrijke minderheden zijn de Portugezen (34.000), Italianen (20.400) en Fransen (12800).
De bevolkingsdichtheid (144 mensen op een vierkante kilometer) dat is erg weinig voor dit deel van Europa. 96,9% van de bevolking is rooms-katholiek. De taal van Luxemburg is Frans, maar de meeste mensen spreken Letzeburgs, een dialect met veel Duitse woorden.
In Luxemburg wordt betaald met Luxemburgse francs. Ze zijn evenveel waard als de Belgische francs daarom wordt er ook in Belgie met Luxemburgse francs betaald. Daaruit kun je zien dat ze veel samenwerken. Ook als je van Belgie naar Luxemburg gaat zie je nauwelijks dat je in Luxemburg bent, want ze hebben geen enkele grenscontrole.
Hoofdstuk 5 Toerisme
In Luxemburg speelt toerisme ook een belangrijke rol, want je kan er veel mooie dingen bekijken zoals kastelen. Een paar kastelen die erg mooi zijn zijn Bourscheid, Beaufort, renaissance-kasteel Wiltz en Brandenburg. Ook heel mooi zijn de ardennen, de bossen, bruggen en stadjes. Een van de mooiste is Clerveaux, dat stadje wordt druk bezocht, omdat je er bossen en veel schilderdingen vindt. Ook mooie stadjes zijn Vianden, Luxemburg, Berdorf en zo zijn er nog meer mooie stadjes en dorpjes te vinden.Er zijn ook veel mooie bruggen. Dit is er eentje van: de Adolphe brug in Vianden.
Waar ook veel mensen naar toe gaan is de Oesling het noordelijke deel van Luxemburg. Je kan daar naar de hoogvlaktes. Het is daar erg onvruchtbaar, maar wel een bergachtige streek.De dalen zijn diep in de hoogvlakte ingesneden zodat er veel steile hellingen voorkomen. Deze hellingen zijn vaak met bos bedekt. Daar ligt ook het beroemde stadje Clerveaux en het stadje Vianden waar je burchtruines kan bekijken.
Ook in het zuidelijke deel het Gutland komen erg veel toeristen. Dit deel van
Luxemburg ligt lager dan de Oesling en er wordt veel akkerbouw en veeteelt uitgeoefend. Het is van nature een vruchtbaar gebied, er staan erg veel mooie
gebouwen. Ook hier liggen mooie stadjes, bijvoorbeeld het middeleeuwse Echternach, waar Wilibrord is begraven. De stad was vroeger een bijna onneembare vesting, waar veel winsten mee werden behaald. Aan de ruines van de forten middenin het Gutland ligt de hoofdstad Luxemburg, die zeker een bezoekje waard is. Vaak komen hier mensen van de landen die samenwerken in de Europese Gemeenschap. Daarom is de stad ook weleens in het nieuws. Je leest de naam vaak in de kranten en kan er over horen op de radio.
Tussen noord- en zuid Luxemburg vinden we een gebied dat ,,Klein Zwitserland” heet. Het heeft de naam door de vele rotspartijen die hier voorkomen. In deze streek zijn goede wandelroutes uitgestippeld, die toeristen bij allerlei mooie plekjes brengen waar de auto en de bus niet kunnen komen. Vooral voor de mensen die in een drukke stad wonen is ,,Klein Zwitsrland” een mooi en erg aantrekkelijk vakantiegebied.
Aan de zuidoostkant wordt het Groot-Hertogdom Luxemburg begrensd door de rivier de Moezel. Langs deze rivier worden veel wijndruiven gekweekt. Als het een ,,goed wijnjaar” is, kan het Luxemburgse deel van het Moezeldal wel 10 miljoen liter van deze drank opleveren.
De Moezelwijn die in Luxemburg wordt gemaakt, is zogenaamde witte wijn. Dat is omdat de mensen de schillen van de druiven niet hebben laten meegisten. Doet men dat wel dan krijg je rode wijn. In de schillen van de druiven zit kleurstof en dat maakt de wijn rood. De druiven worden niet alleen gebruikt voor wijn maar ook voor druivensap. Dat is een lekkere gezonde drank waar geen alcohol in zit.
Ook de wijnstreek van de Moezel is een bijzonder mooi gebied. Veel toeristen gaan er in de tijd van de wijnoogst naar toe, dat is rond de maand oktober. Maar ook in de zomer trekt het Moezeldal erg veel toeristen.
Hoofdstuk 6 Middelen van bestaan
Met het toerisme verdient Luxemburg erg veel geld, maar van dat alleen kunnen
ze niet leven. Ik heb het al over de wijnbouw gehad die ook wel aardig veel oplevert. Maar dat is ook niet genoeg.
En de landbouw dan? In sommige delen van Luxemburg vooral in het noorden is het nogal moeilijk om gewassen te verbouwen, omdat de bodem op veel plaatsen te rotsachtig is. Overal waar het toch mogelijk is iets te verbouwen worden akkers aangelegd. Dat lukt in het zuiden beter dan in het noorden. Daarnaast komt er ook veel veeteelt voor. De boerenbedrijven zijn klein en leveren niet genoeg op voor de bevolking. En toch is Luxemburg best een welvarend land. Het heeft die welvaart te danken aan de ijzererts, dat in het zuiden van Luxemburg wordt gevonden.
Dit ijzererts wordt door een deel bedolven in dagbouw en voor een deel in schachtbouw.
Het ijzererts wordt in hoogovens in het zuiden omgesmolten. Daarvoor is steenkool nodig. Die wordt uit Duitsland naar Luxemburg gebracht want Luxemburg zelf heeft geen steenkool.
Het smelten van ijzererts levert ,,ruw ijzer” op. Daar worden grote fabrieken en andere producten van gemaakt, zoals: spoorrails, bruggen, hijskranen enz. Hieraan zie je dat ijzererts erg belankrijk is en erg veel geld oplevert.
Ook bossen leveren erg veel geld op, maar er zijn ook andere dingen belangrijk aan de bossen.Vroeger werden in de eikebossen van de Oesling veel varkens gehouden. Die leefde voor een deel van de eikels die op de grond vielen. Als de varkens dan dik en vet genoeg waren werden ze geslacht. Dan leverden ze ,,Ardense ham”, die erg belangrijk is geworden.
De bossen dienen ook nog ergens anders voor namelijk, als de bomen groot genoeg zijn, worden ze gekapt. De stammen worden dan o.a. gebruikt voor mijnhout dat wordt gebruikt om de gangen van de mijnen te verstevigen zodat ze niet instorten. Of als timmerhout.
Hoofdstuk 7 Kunst en Cultuur
Als je naar de cultuur van Luxemburg kijkt dan zie je dat de menukaart erg belangrijk is. Lekkere gerechten zijn Fierkelsjhellli: speenvarken in gelei,
Huesenziwwi: hazepeper, Judd mat Gaardebounen: gerookt varkens vlees met dikke bonen enz.
De Luxemburgse literatuur is erg op Frankrijk gericht. Ook buiten Luxemburg is die erg belangrijk. Bekende namen zijn Michel Rodange (1827-1876), Marcel Noppeney (1877-1966), schrijver van Prins Avril (1907) en De myrrhe, (1908), Lucien Kayser (1945).
Ten slotte maakt de internationaal bekende rubberfetisjist Dominique Xanax (voor de liefhebber) kostuums die de dragers ervan veranderen in science-fictionkrijgers. Daarbij maakt Xanax vooral gebruik van geribbelde buizen en slangen met gevulde aluminium.
Hoofdstuk 8 Benelux – EU
Je kan in in Luxemburg nog steeds zien dat Luxemburg en Nederland een band met elkaar hadden, want ze hebben dezelfde vlag: rood-wit-blauw.
In 1948 werd door Belgie, Nederland en Luxemburg de Benelux gevormd. Deze drie landen proberen zoveel mogelijk samen te werken vooral in de handel.
In 1957 sloten Frankrijk, Belgie en Luxemburg, Duitse Bbondsreplubliek en Italie zich samen en vormden de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Later kwamen ook Groot-Brittannie, Ierland en Denemarken in de EEG.
Het doel van de EEG is niet alleen een gemeenschapelijk economisch beleid; men probeert om naar een nauwere politieke samenwerking van de Europese Naties te gaan.
In de jaren daarna werd het samen met Brussel en Straatsburg de ‘Europese hoofdstad’ van de EEG en sinds 1993 van de EU (Europese Unie).
Hoofdstuk 9 bronvermelding
Naam schrijver: Drs.H.Eversdijk
Boek: Luxemburg
Uitgeverij: De Ruiter b.v
Naam schrijver: Frans T.Stoks
Boek: Ardennen Luxemburg
Uitgeverij: Dominicus Reeks
Naam schrijver: Rom Text
Boek: Luxemburg
Uitgeverij: Anwb reisgids
Naam schrijver: Felk Wolfgang
Boek: Luxemburg
Uitgeverij: Marco Polo
Naam schrijver: T.H Oostenbrug
Boek: Luxemburg
Uitgeverij: Kosmos
Luxemburg
6.5
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
W.
W.
k vin ut een goed werkstuk
k kan ut goed gebruiken
enne bedankt voor ut maken
kusjuh wendy
20 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
de helft van wat hier staat klopt niet
net als de spelling van wendy
13 jaar geleden
Antwoorden