Luxemburg

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 681 woorden
  • 28 mei 2003
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Luxemburg
Klimaat

Luxemburg heeft over het algemeen een gematigd zeeklimaat. Doordat Luxemburg de matigende invloed van de zee ondervindt, heeft het klimaat weinig pieken en dalen. Het klimaat van de Ösling lijkt op dat van de Ardennen, koele winters en zachte zomers. Het midden en het zuiden hebben een iets warmer klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt tussen ongeveer 7°C in de Ösling en 9°C in Gutland. De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag bedraagt 740 mm. Het noorden krijgt de meeste neerslag, in het zuiden valt de minste regen. De maanden juli en augustus zijn het warmst terwijl de maanden mei en juni de meest zonnige maanden zijn. September en oktober hebben vaak veel neerslag.

Bevolking

De bevolking is ongelijk over het land verdeeld. In Ösling is de bevolkingsdichtheid (25 à 50 inw. per km2) veel lager dan het landelijke gemiddelde. De hele streek telt maar drie "steden" met meer dan 2.000 inwoners. De kleine dorpen hebben maar weinig voorzieningen (scholen, dokters, apotheken) waardoor de ontvolking in Ösling verder gaat. De overheid probeert door het aanleggen van industrieterreinen in die plaatsen de leegloop tegen te houden. In Gutland wonen de meeste mensen rond de stad Luxemburg en in het industriegebied van Esch-sur-Alzette in het zuidwesten. Het inwonertal neemt traag toe. De toename van de bevolking te danken aan het immigratieoverschot. Een derde van de totale bevolking bestaat uit buitenlanders: ambtenaren van de Europese Unie in en rond de hoofdstad, en gastarbeiders in de zuidelijke industriekern (10% van de bevolking zijn Portugezen, 5% Italianen). Vooral in de hoofdstad Luxemburg en omgeving loopt het aantal buitenlanders soms erg hoog op, in sommige gemeenten tot 45 à 50% van de totale bevolking. Een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad. De Belgische frank is wettelijk betaalmiddel in het Groothertogdom. Daarnaast mag het Groothertogdom eigen muntstukken en bankbiljetten uitgeven voor een bepaald bedrag. Daarnaast mag ook de Banque Internationale bankbiljetten van 100 F uitgeven tot een bepaald maximum.

Taal

Het algemeen verspreide Letzeburgsch, een Duits dialect, werd lange tijd beschouwd als een onbelangrijk plaatselijk dialect. Langzaam maar zeker groeide uit de verschillende dialecten een "standaard Letzeburgsch" en het is sinds 1985 de officiële taal. De officiële spelling werd in 1975 bij wet geregeld. In de wetgeving, het bestuur en de rechtspraak is de officiële taal echter nog steeds Frans, in de handel wordt meestal Duits gebruikt en ook de meeste kranten en tijdschriften verschijnen in het Duits.

Geografie

Het groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa. Het heeft een oppervlakte van 2.586 km2 en is daarmee ongeveer even groot als de provincie Drenthe. Het ligt ingesloten tussen België, Frankrijk en Duitsland.
Het groothertogdom bestaat globaal genomen uit twee streken. Het noordelijke deel heet Ösling en behoort tot de Ardennen. Het is een bosrijk plateaulandschap met enkele diep uitgesleten rivierdalen en een rotsachtige bodem. Het midden en het zuiden van het land heet Gutland of Bon Pays dat "goed land" betekent. Dit gebied heeft een golvend landschap en de bodem is van leem en mergel, uitstekend geschikt als landbouwgebied. Het noorden heeft een gemiddelde hoogte van 400 tot 500 meter met als hoogste punt de Buurgplaatz (560 meter). Het midden en zuiden is ook een hoogvlakte, maar met een gemiddelde hoogte van ongeveer 270 meter.

Toerisme

Het toerisme is erg belangrijk voor de economie van Luxemburg. De grootste toeristische trekpleister is het gebied ten zuiden van de Sauer aan de grens met Duitsland, het zgn. Klein Zwitserland. Kenmerkend zijn de rotsen met kloven en de bijzondere plantengroei. Andere bezienswaardigheden op natuurgebied zijn de prachtige valleien van o.a. de Esch en de Moezel. De toeristisch interessante steden zijn, behalve de hoofdstad Luxemburg o.a. Clervaux, Echternach, Vianden en Wiltz. Een bekende badplaats is Mondorf-les-Bains.
Uit de middeleeuwen zijn enkele burchten en ruïnes bewaard gebleven, o.a. die van Beaufort, Bourscheid, en Clervaux. De belangrijkste musea zijn de Musées de l'État (archeologische, natuurhistorische, historische, kunst- en volkskundige afdelingen) en het Musée Pescatore (17de- tot 19de-eeuwse Belgische, Franse en Hollandse schilderkunst) in de stad Luxemburg. Verder zijn er het Maison Victor Hugo en een volkskundig museum te Vianden, een wijnbouwmuseum en een aantal oorlog’ s- en streekmusea.

REACTIES

T.

T.

bedankt, leuk werkstuk ik kon er veel uit halen.

12 jaar geleden

K.

K.

cool werkstuk, danku!!
kheb er wat uit kunne hale

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.