Luchtvervuiling

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2136 woorden
  • 25 mei 2003
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
123 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Luchtvervuiling

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat luchtvervuiling uit schoorstenen en uitlaten nu al wereldwijd mensen het leven kost.

Davis, een professor aan een universiteit in de Amerikaanse stad Pittsburgh, zei dat de vervuiling (die ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen) het klimaat in de toekomst zou kunnen aantasten. Haar onderzoeksteam heeft echter ontdekt dat deze vervuiling nu al een groot gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De verbranding van benzine en kolen zorgt er volgens haar voor dat mensen voortijdig overlijden aan astma, hartproblemen en longziekten.
Luchtvervuiling en geboorteafwijkingen

Voor het eerst is er sluitend bewijs dat er wel degelijk een verband bestaat tussen luchtvervuiling en eventuele geboorteafwijkingen. Vooral bij de vorming van het hart blijkt luchtvervuiling een nefaste rol te kunnen spelen. De boosdoeners heten ozon en koolstofmonoxide. Indien ze in groten getale aanwezig zijn, kunnen deze vervuilers het risico op geboorteafwijkingen met een factor 3 (drie) verhogen.

Hartafwijking

Het risico op geboorteafwijkingen verhoogt vooral indien de zwangere vrouwen tijdens de tweede maand van de zwangerschap aan een verhoogde luchtvervuiling werden blootgesteld. Het is tijdens die fase van de zwangerschap dat het hart en de belangrijkste organen worden gevormd. De onderzoekers van de UCLA (universiteit van Los Angeles) duiden dan ook vooral hartafwijkingen aan als een mogelijk gevolg van pollutie. Eerder reeds wezen dezelfde onderzoekers op een mogelijk verband tussen luchtvervuiling enerzijds en premature geboorten en een te laag geboortegewicht anderzijds.

Luchtvervuiling is slecht voor het hart.

Luchtvervuiling veroorzaakt hartkwalen bij ongeboren kinderen. Vooral tijdens de tweede maand van de zwangerschap, de periode waarin het hart wordt gevormd, is de ongeboren baby kwetsbaar. Dat schrijft B. Ritz van de universiteit van Californië in Los Angeles in het medisch tijdschrift American Journal of Epidemiology. Hij deed onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen en luchtkwaliteit in Los Angeles en omgeving tussen 1987 en 1993. In de meest verontreinigde gebieden werden driemaal zoveel aangeboren hartafwijkingen waargenomen.

Verband tussen luchtvervuiling en geboortedefecten.

Een studie uitgevoerd door de universiteit van Californië (UCLA) in de VS heeft een verband aangetoond tussen luchtvervuiling en aangeboren afwijkingen. Eerdere onderzoeken hebben al duidelijk gemaakt dat er een relatie is tussen luchtvervuiling en onder meer een laag geboortegewicht en vroeggeboorten. Het onderzoek van UCLA toont echter aan dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap blootgesteld worden aan hoge concentraties van koolmonoxide en ozon, een situatie die zich voordoet in door smog vervuilde steden, drie keer zoveel kans hebben op een kind met een hazenlip of een aangeboren hartafwijking.

Zo ontstaat de zure regen.

Als steenkool en aardolie verbrand worden, komt er zwaveldioxidegas vrij.
Dit gas vermengd zich met de waterdamp in de lucht. De regen die valt bevat kleine
hoeveelheden zwavelzuur en daarom word dit ‘zure regen’ genoemd. Zure regen tast bijvoorbeeld steen aan. Niet altijd valt er regen en denk je misschien: wat gebeurt er met de zure luchtverontreiniging als het droog is? Wel, de verontreinigde vaste deeltjes zweven rond in de lucht. De minuscule partikeltjes zorgen voor een vermindering van de zichtbaarheid. Men heeft ontdekt dat die partikeltjes een koelend effect hebben op de temperatuur op de aarde. Zo wordt het broeikaseffect tegen gewerkt. Uiteindelijk belandden de kleine stofdeeltjes op aarde of lossen ze op in water. De deeltjes tasten ijzeren dingen aan en veroorzaken menselijk leed. Voorbeelden daarvan zijn: ademhalingsproblemen, longziekten en hartkwalen.

Houtkachels zijn slecht voor met milieu.

Hout stoken lijkt onschuldig, maar kan heel wat luchtvervuiling veroorzaken. Een slecht gestookte houtkachel of open haard veroorzaakt meer vervuiling dan 100 gaskachels bij elkaar. Dat komt omdat de verbranding vaak onvolledig is, als gevolg van een te lage verbrandingstemperatuur of een gebrek aan zuurstof. De belangrijkste vervuilende stoffen die bij het stoken van hout vrijkomen zijn koolmonoxide en koolwaterstoffen, waaronder PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Ook ontstaan zeer giftige dioxines.
Koolmonoxide (CO) veroorzaakt koolmonoxidevergiftiging. In kleine concentraties irriteert het slijmvliezen en longen. Koolwaterstoffen kunnen ongezond zijn en dragen bij tot smogvorming. Een aantal PAK's zijn kankerverwekkend. Zelfs een houtkachel waarin alleen ongeverfd, goed gedroogd hout wordt gestookt, vervuilt de lucht. Zo schoon als een gaskachel zal het nooit worden. Bovendien is de wereldhoutvoorraad niet onuitputtelijk. Hout kan beter duurzaam worden toegepast, zoals in de bouw, dan als brandhout. Het is nog het beste om geen houtkachel te kopen.

Chloor in het zwembad is veilig.

Het ontsmetten van zwembaden met chloor zorgt in Vlaanderen niet voor problemen.

Een studie werd uitgevoerd door professor Bernard van de UCL en had als doel om de risico's van stadsluchtvervuiling voor kinderen in kaart te brengen. Voor de studie onderzocht Bernard 258 kinderen, waarvan 92 uit Brussel. De anderen woonden in de Ardennen. Het betreft dus een gering aantal kinderen, in verhouding tot deze ver reikende conclusies. De resultaten van deze studie moeten nog worden bevestigd door een tweede onderzoek. Professor Bernard onderlijnde ook nog dat er bij de kinderen geen enkele ziekte werd aangetroffen.
Volgens Ruts is er in Vlaanderen geen enkel probleem. "De normen in de Vlarem-wetgeving bieden voldoende bescherming." Die gaan onder meer over hoeveel chloor aan het water mag worden toegevoegd, hoe dat moet gebeuren. En hoe vaak per dag het water moet worden ververst. Dat moet allemaal regelmatig worden gecontroleerd via metingen. De regeling bevat ook voorschriften in verband met luchtventilatie.
Ook op school moet je helpen.

Breng en haal uw kind zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar en van school. Niet alleen worden het gevaar voor voetgangers en fietsers en de luchtvervuiling voor de schoolpoorten zo tot een minimum beperkt, u bezorgt uzelf en/of uw kinderen ook wat extra lichaamsbeweging.
Als u toch met de auto komt, verwachten wij dat u niet alleen het verkeersreglement in verband met stilstaan, parkeren en voorrang geven aan voetgangers op het zebrapad stipt naleeft; Een doorgedreven defensief gedrag is in de omgeving van elke school letterlijk levensnoodzakelijk. Onze lessen verkeersopvoeding en sociaal gedrag verliezen hun nut en waarde telkens volwassenen flagrant de minimale beleefdheid die je mag verwachten, met de voeten treden.

Nep-regen bestaat in de lucht.

Ierland is een prachtig land. Wat vooral hoort bij Ierland zijn de zeer groene landschappen. Hoewel het in Ierland niet meer regent dan in Nederland, zeggen wij
Nederlanders van wel. Toch lijkt het echt zo als je er bent. De regen maakt het landschap overigens nog sprookjesachtiger. Er ligt als het ware voortdurend een waas over het landschap.

Ongezonde leefgewoonten in Azië.

- Elk jaar sterven volgens de Wereld Gezondheids Organisatie wereldwijd drie miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van een ongezond leefmilieu. Aziatische kinderen maken van dit aantal een substantieel deel uit. Ze sterven bijvoorbeeld aan ziekten die worden overgebracht door besmet drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen, luchtvervuiling en vergiftiging.

Luchtvervuiling door wegverkeer leidt tot hoger sterftecijfer

Luchtverontreiniging door wegverkeer leidt tot een verhoogde sterftekans.
Dit toont een gezamenlijk onderzoek aan van de universiteiten van Utrecht en Maastricht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in Zeist. Het onderzoek Is onlangs gepubliceerd In het medisch tijdschrift 'The Lancet'. Het is voor het eerst dat een duidelijke samenhang is aangetoond tussen luchtverontreiniging en de sterftekans.

Basis voor het onderzoek waren enkele Amerikaanse studies. Hieruit kwamen aanwijzingen dat inwoners van steden met veel verontreinigde lucht door verkeer sneller sterven dan mensen op het platteland. Deze studies konden niet worden vertaald naar de Nederlandse situatie, aangezien de luchtverontreiniging in Amerika een andere samenstelling heeft dan die in Nederland. De instellingen hebben zich vervolgens laten leiden door de zogeheten Nederlandse Cohortstudie van de Universiteit Maastricht en TNO Zeist. Deze studie in 1986 onder 120.000 mensen tussen 55 en 69 jaar onderzocht de relatie tussen voeding, kanker en sterfte. Tijdens het onlangs gehouden onderzoek is uit deze groep een willekeurige steekproef van 5.000 personen genomen. Bij hen zijn de gevolgen voor de gezondheid in relatie tot de luchtverontreiniging op hun woonadres bekeken. Hierbij was vooral de verontreiniging door het wegverkeer relevant. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die woonden in een omgeving met een sterk vervuilde lucht eerder overleden dan mensen in een schone omgeving. Vooral mensen die langs een snelweg woonden, bleken eerder - factor 2 - te overlijden.
Het is de eerste keer dat er een samenhang is aangetoond tussen luchtvervuiling door wegverkeer en de sterftekans. Wel is al enige tijd bekend dat luchtverontreiniging van nadelige invloed is op de gezondheid. Van kinderen die langs snelwegen wonen, is bekend dat zij meer klachten hebben over de gezondheid (met name over de luchtwegen) dan andere kinderen.
Omdat de onderzochte groep relatief klein is, vinden de onderzoekers dat dit nog geen onomstotelijk bewijs is, maar de aanwijzingen zijn duidelijk. Momenteel wordt gewerkt aan een vervolgstudie, waarbij alle 120.000 mensen die hebben meegedaan aan de Cohortstudie worden betrokken. De resultaten van deze studie worden over drie jaar verwacht.
Wat te doen tegen luchtvervuiling???

Minder autorijden.
*Alleen kunt u dit probleem echter niet oplossen. Maar zeker is: Minder en rustiger autorijden zorgen voor minder uitlaatgassen en dus voor minder luchtverontreiniging.
*Heeft u zelf een auto? Nu u de gevolgen ziet, laat u die misschien vaker staan. En u spreekt mensen in uw omgeving mogelijk eerder aan op hun autogebruik en rijgedrag.

Tips nieuwe rijstijl
*Anders rijden kan ook. De auto’s van vandaag vragen om een andere rijstijl dan pakweg 15 jaar geleden! Daarom is ‘Het Nieuwe Rijden’ ontwikkeld. Deze rijstijl is zuiniger, rustiger, veiliger en beter voor het milieu. Tips van ‘Het Nieuw Rijden’:
*Geef geen gas tijdens het starten
*Schakel zo snel mogelijk over naar de volgende versnelling
*Trap het gaspedaal maximaal tot de helft in tijdens het optrekken
*Ziet u ruim tevoren dat u moet stoppen, laat de auto dan uitrollen in dezelfde versnelling en rem beheerst bij.
*Controleer 1 keer per maand de bandenspanning.

Lucht ==> Vervuiling

Drie verschillende dingen veroorzaken luchtvervuiling: verbrandingsprocessen om energie op te wekken, gemotoriseerd verkeer en industrieën. Deze produceren de schadelijke gassen SO2, CO, CO2, lood, rook, roet, zuur en koolwaterstoffen. CO2 veroorzaakt het broeikaseffect.
De gezondheid van mensen en dieren kan worden aangetast door het inademen van de schadelijke gassen. Niet alleen grote hoeveelheden zijn schadelijk, ook kleine hoeveelheden kunnen over een langere periode heel schadelijk zijn. Sommige ziekten kunnen verergerd worden door het inademen van vervuilde lucht.
Sommige gassen in vervuilde lucht kunnen ook planten schaden. Gassen kunnen door de wind verplaatst worden. Hierdoor belanden gassen op plekken ver van de plek waar ze geproduceerd zijn.
Delen van de schadelijke gassen belanden op aarde in de vorm van zure regen. Planten leven van deze regen en worden ziek. De planten worden gegeten door dieren, waardoor ook zij erg ziek kunnen worden.

De tropen spelen een grotere rol in het ontstaan en opruimen van de luchtvervuiling op aarde dan lange tijd werd gedacht.

,,De lucht in de tropen is rijk aan UV-licht en waterdamp. Die reageren met ozon tot zogenoemde hydroxyl-radicalen. Dat zijn de wasmiddelen van de atmosfeer'', stelt Nobelprijswinnaar prof.dr. Paul Crutzen. Afgelopen dinsdag hield hij op uitnodiging van de Vereniging voor Technische Fysica een lezing op de TU. Dankzij de Nobelprijs is de naam Crutzen bijna onlosmakelijk verbonden geraakt met het stofje ozon.
In de tropen reageren hydroxyl-radicalen met bijna alle vervuilende koolwaterstoffen in de atmosfeer en maken ze deze wateroplosbaar. Hierna worden ze door de wolken uit de lucht geveegd.
,,Toen ik een jaar of dertig terug met mijn onderzoek begon, was het algemene geloof dat ozon in de stratosfeer (meer dan 10 km hoogte) ontstaat en via de troposfeer (0-10 km hoogte) naar het aardoppervlak zakt om daar afgebroken te worden. We weten inmiddels dat dit wel gebeurt, maar slechts van ondergeschikt belang is'', aldus de expert op het gebied van de atmosferische chemie.

,,Veel ozon wordt in de troposfeer zelf geproduceerd. Alhoewel ozon in dat laagste gedeelte van de atmosfeer in slechts zeer kleine hoeveelheden voorkomt, speelt het een cruciale rol in de chemische reacties die er plaatsvinden.''

In de troposfeer wordt de vorming van ozon gekatalyseerd door stikstofoxides. Deze vervuilende stoffen komen van nature voor door uitstoot uit de bodem en door de bliksem. Verbranding van fossiele brandstoffen op het Noordelijke halfrond en verbranding van bijvoorbeeld bossen en brandhout in de tropen heeft de hoeveelheden stikstofoxides de afgelopen eeuw flink doen stijgen.

Crutzen toont een foto die hij maakte vanuit een meetvliegtuig boven de Indische Oceaan. De lucht op de foto is bruin. ,,Wat ik zag, schokte me. In het droge seizoen, wanneer veel biomassa verbrand wordt, is de lucht in de tropen veel viezer dan we ooit dachten.''
Crutzen gaf in zijn lezing toe dat de complexiteit van de atmosferische chemie het moeilijk maakt om te voorspellen hoe de aardatmosfeer op toenemende luchtvervuiling gaat reageren. Hij reageerde weinig optimistisch op de vraag of hij denkt dat de aardatmosfeer een zichzelf-stabiliserend systeem is. ,,De atmosfeer was lang zuurstofloos, maar kon het ophopen van die stof ook niet tegenhouden. Dat was de grootste luchtvervuiling ooit. De meeste organismen waren niet tegen die stof bestand en stierven.''

Help luchtvervuiling TEGEN te gaan…
Ook jij kan helpen…

REACTIES

I.

I.

ik vind het heel goed gedaaan, maar het ging toch over luchtvervuiling

ik ga maar weer veder met bio! :)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.