Inhoudsopgave
Taakverdeling
Opzet
1. Is er bij dit volk sprake van een complexe of minder complexe cultuur?
2. Welke wijze van bestaan komt het meest voor bij dit volk?
3. Op welke manieren zijn groepen mensen binnen dit volk met elkaar verbonden?
4. Hoe wordt de afstamming bij dit volk bepaald? Maak een verwantschapsschema van dit volk
5. Hoe is de macht in de samenleving van het volk verdeeld?
6. Welke geloofsvorm of vormen komen voor bij dit volk?
7. Geef minimaal drie zaken die wij van dit volk in onze Nederlandse cultuur hebben overgenomen
8. Beschrijf van het volk de overeenkomstige uiterlijke kenmerken.
9. Beschrijf van het volk de gezamenlijke geschiedenis.
10. Beschrijf het land waar het volk het meest voorkomt
Taakverdeling
Op Encarta en in atlas info zoeken Op Internet en in encyclopedie info zoeken
Naar de bieb Naar de bieb
Info uit boeken lezen/verwerken Info van internet lezen, vertalen/verwerken
Gedeelte uittypen Gedeelte uittypen
Bellen naar informanten Overige informatie ordenen
Info zoeken over vragen 4,5,7 Info zoeken over vragen 4,5,7
Nog meer informatie zoeken over vraag 5 Plaatje inscannen uit boek
Nog meer informatie zoeken over vraag 5
Opzet
Het werkstuk zal uit tien hoofdstukken gaan bestaan; één voor elke vraag. Als laatste hoofdstuk komt er een beschrijving van Noorwegen, want dit is het land waar de Lappen het meest voorkomen. Verder komen er vooraan nog drie aparte hoofdstukken; de taakverdeling, de opzet, en de inhoudsopgave. Achteraan komen de bronvermeldingen en de literatuurlijst.
De afbeeldingen komen gewoon tussen de teksten in, of na de tekst waar ze bijhoren. Daar hebben we expres voor gekozen, omdat de ervaring ons leert dat dat het overzichtelijkst is. Aan de linkerzijde of aan de rechterzijde van de afbeeldingen zetten we bijschriften, die vertellen wat het precies moet voorstellen.
Ook zullen we elke pagina nummeren, met uitzondering van de titelpagina. In de inhoudsopgave zal deze paginanummering dan terug te vinden zijn.
1. Is er bij dit volk sprake van een complexe of minder complexe cultuur?
Als je kijkt naar de oude manier van leven van de Lappen, als nomadenvolk, is er sprake van een minder complexe cultuur. De ouderwetse Lappen gebruikten geen machines, maar voornamelijk spierkracht van mens en dier. De beroepen lagen niet helemaal vast, en kleine gemeenschappen zoals families en/of dorpen speelden een grote rol. Niet alles was strikt georganiseerd en geregeld. De Lappen, die trouwens liever Samen genoemd worden, kenden geen bestuurders die het land regeerden. Het land was van iedereen. Toen andere volken naar het noorden kwamen, moesten de Lappen belasting gaan betalen. In ruil voor vlees en huiden mochten ze het land gebruiken. Nu zijn de Lappen gewone burgers van het land waarin ze wonen. Dat wil zeggen ze maken deel uit van de Finse, de Noorse, de Zweedse of de Russische cultuur. Dit zijn allen complexe culturen. De Lappen volgen tegenwoordig goed onderwijs, ze krijgen goede medische verzorging en wonen in moderne huizen. Toch behoren de meeste Lappen tot de mensen die niet zo veel geld verdienen. De Noren, Zweden en Finnen hebben in het algemeen de beter betaalde banen. De meeste Lappen zijn dus overgegaan van een minder complexe cultuur in een complexe cultuur.
2. Welke wijze van bestaan komt het meest voor bij dit volk?
Van vroeger uit zijn de Lappen nomaden. Als rondtrekkend volk hielden ze rendieren als vee. De dieren leverden vette melk, vlees en huiden. De huiden werden gebruikt voor het maken van kleding, schoenen en tenten. Van de botten en het gewei, werden mooie gebruiksvoorwerpen gemaakt, zoals naalden en messen. (zie afbeeldingen) De Lappen gebruikten rendieren ook als trekdier. In de winter trokken ze de rendierslee. Tegenwoordig werken de meeste Lappen in de industrie of dienstverlening. Nog maar weinig families leven van de rendierteelt. Dat komt omdat er bijna 400 rendieren nodig zijn, om een gezin te kunnen onderhouden. De oude leefwijze van de Lappen gaat steeds meer verloren. Omdat ze dat jammer vinden, proberen de regeringen dan ook te zorgen, dat jongeren weer van de rendierteelt gaan leven. De Lappen die nog wel van de rendierteelt leven, gebruiken moderne hulpmiddelen, zoals sneeuwscooters, motorboten, helikopters, en veerboten. Er zijn echter ook Lappen die het op de oude, traditionele manier doen. In gehuchten rond Inari, en Enontekiö vind men bijvoorbeeld enkele echte Samen-gemeenschappen.
3. Op welke manieren zijn groepen mensen binnen dit volk met elkaar verbonden?
Zoals gezegd wonen de Lappen verspreid over 4 landen, nl. Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland. Alhoewel de lappen als 1 volk gezien worden, met een gezamenlijk verleden, zijn er in de afgelopen eeuwen verschillende groepen ontstaan. (zie afbeelding) Tussen deze groepen bestaan veel onderlinge verschillen. Iedere groep een eigen klederdracht, een eigen handvaardigheid, en een eigen taal. De talen verschillen zelfs zo van elkaar dat een Lap uit bijv. Finland een Lap uit bijv. Zweden niet kan verstaan. Niet iedere Lap hoort bij een groep. Er zijn ook Lappen die een ‘gewoon’ leven leiden, net zoals de Finnen, de Noren, de Zweden en de Russen.
Elke Sami-groep heeft een eigen kleur. Gestippelde gebieden zijn de gebieden waar de rendieren in de winter grazen.
Tersami
Kildin Sami
Skolt Sami
Enare Sami
Davvi- of Noord Sami
Sea Sami
Lulesami
Pitesami
Umesami
Åarjel of Zuidsami
De Sami waren oorspronkelijk verenigd door hun familie taal, religie, woonomstandigheden, en hun levensonderhoud. Alhoewel de groepen veel van elkaar verschillen, is er wel onderlinge samenwerking. In de afgelopen tientallen jaren is deze samenwerking uitgebreid over heel Finland en de buurlanden. De Sami hebben een gezamenlijk volkslied: “The song of the Sami Family” geschreven in 1906. Sinds 1968 hebben de Sami ook een gezamenlijke vlag. (zie afbeelding) De vlag heeft de felle kleuren van de nationale klederdracht, en stelt de stralen van de zon en de maan voor. De Samen uit Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland hebben een samenwerking genaamd “The Sami Council” oftewel de Raad van Sami. Aanvullend werken de Sami samen in de “World Council of Indigenous Peoples” oftewel de Wereldraad van Inheemse Volkeren, de WClP. Ze werken ook samen in de “Nordic Council”, de “Euro-Arctic Region of Barents”
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
leuk werkstuk/ spreekbeurt ik ga zelf namelijk naatr lapland en ik wou er wat meer over weten en dat weet ik nu maareu zijn er ook leuke jongens ??(L)
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
het is slim om er een inleiding bij te zetten waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen
7 jaar geleden
Antwoorden