Inleiding:
“Jullie moeten een werkstuk maken en je kunt kiezen uit vier verschillende onderwerpen.” Dat was de zin die wij pas geleden te horen kregen. We keken elkaar aan en dachten, ‘Nou daar gaan we iets moois van maken, hopen dat het ons cijfer een stukje omhoog haalt.’ We begonnen al meteen allemaal plannen te maken en wij hebben voor het onderwerp “geloof” gekozen, omdat het ons leuk en interessant leek en er zelf wat meer over te weten wouden komen. Er is ook aardig wat informatie over te vinden.
Boeddhisme en het Hindoeïsme leken ons het leukste geloof soorten, omdat hier veel over te vertellen valt en omdat het aparte geloven zijn. Deze geloven hebben heel andere gewoontes dan de westerse geloven en dan is het helemaal leuk om er meer over te weten te komen.
Zelf leek het ons eerst een leuk idee om een westers geloof te vergelijken met een geloof dat voor ons niet zo bekend is, maar helaas mocht dat niet. We mochten geen westerse geloven gebruiken. Nu gaan we daar niet moeilijk over doen en maken hier gewoon iets moois van. We gaan de boeken maar eens goed doorlezen, wat niet zo moeilijk is, aangezien er heel wat boeken in de les zijn, en onze opa’s ook nog heel wat informatie hadden liggen. We gaan er, gewoon heel erg ons best voor doen, en we hopen dat er iets moois uit verschijnt. Hindoeïsme
Welk volk gelooft in het Hindoeïsme en hoe gaan ze met dit geloof om?
De Indiërs geloven in het Hindoeïsme. Op de volgende bladzijdes leggen we uit hoe dit volk met het geloof omgaat. Geschiedenis: Het ontstaan van het Hindoeïsme heeft geen vast begin. Maar na veel onderzoek is bewezen dat er 5000 jaar geleden al mensen in het Hindoeïsme geloofden. Omdat dit geloof van oorsprong een ervaringsreligie is gaat het er uiteindelijk om het goddelijke in je te ervaren. Het Hindoeïsme heeft geen bepaalde stichter. En in die zin wijkt dit geloof af van anderen geloven. Omdat de mensen die als eerste in dit geloof geloofden langs de rivier de Indus woonde, werd dit geloof Indus of Hindoe genoemd. Waar komt het geloof voor in de wereld?
Er leven meer dan 660 miljoen Hindoe’s op onze aardbol. Tegenwoordig bevinden zich grote Hindoe- gemeenschappen in Zuid-Afrika, de VS, Canada, Groot-Brittannië, Australië, West-Indië, de Fiji-eilanden en Oost-Afrika. Het geloof van Hindoeïsme. Hindoes geloven dat je ziel na de dood in een ander lichaam terechtkomt. Dat idee dat mensen na de dood herboren worden in een ander lichaam heet reïncarnatie. Als je in je vorige leven goed hebt geleefd krijg je in je leven erna een beter leven, heb je in je vorige leven slecht geleefd dan heb je het in je volgende leven nog slechter en het kan zelfs betekenen dat je in een dierenlichaam terecht komt.
Alles wat je in een vorig leven hebt gedaan noemen de Hindoes: Karma. Alleen door meditatie en een goed leven te leven heb je grote kans dat je in je volgende leven het goed gaat hebben. Gebedsplaatsen.
Alles wat Hindoes in het dagelijks leven doen heeft wel iets feestelijks of plechtigs. Minstens twee keer per dag wordt er gebeden. Bij die gebeden worden ook offers gebracht aan hun goden. Ze offeren water, eten, licht, vuur en bloemen aan de goden. Een deel van het eten wordt weer mee naar huis genomen of verdeeld onder de armen. Sommige Hindoes hebben thuis ook een soort tempeltje. Daar bidden en offeren ze ook. In de tempel zingen ze hun gebed, soms met een heel orkest. Thuis zingen ze het alleen of met de hele familie.
Goden, monotheïsme of polytheïsme: Alle goden van het Hindoeïsme zijn gebaseerd op een opperwezen, dat alle gedaanten kan aannemen. Sommige daarvan, zoals Vishnu of Lakshmi, tonen Gods almacht, terwijl andere zoals Brahma en Sarasvati, slechts enkele aspecten van God laat zien.
Dit zijn Vishnu & Krishna (http://home.hetnet.nl/~mrvraagbaak/vishnu%20en%20krishna.jpg)
Elke God van het Hindoeïsme heeft een godin als metgezel. Zo is de God Vishnu altijd vergezeld met de godin Lakshmi en de God Brahma altijd vergezelt met de Godin Sarasvati.
In het Hindoeïsme kan je in een of meerdere goden geloven. Mensen die Hindoe zijn, denken hier heel verschillend over. En vele Hindoe’s hebben hele eigen ideeën over het geloven in een god, en hoe ze dat geloof tonen. Welke geloofsboeken hebben de Hindoe’s?
De geloofsboeken van het Hindoeïsme geven je niet echt een doel, maar zijn er meer om je te inspireren. De geschriften zijn op twee verschillende manieren opgeschreven. Of ze werden meteen nadat ze het van de goden hadden ontvangen opgeschreven. Of ze werden op basis van herinnering opgeschreven. Dat eerste is voor de meeste Hindoe’s het belangrijkst omdat ze het echt persoonlijk van de goden hebben ontvangen.
Een voorbeeld van een geschrift dat direct van de goden kwam is: Sruti, dit betekent gehoord. Voorbeelden van geschriften op herinnering zijn: Smitri en Nyaya.
De belangrijkste en oudste geschriften zijn de Veda’s. Deze zijn Sruti, dus direct van de goden. Er zijn 4 Veda’s: de Rig Veda, de Sama Veda, de Yajur Veda en de Atharva Veda. Rituelen en tradities:
Het Hindoeïsme heeft verschillende rituelen bij verschillende gebeurtenissen. We zullen over een paar rituelen wat gaan vertellen.
Bij de geboorte van een Hindoe moeten de ouders van het kind zich aan een paar gewoontes houden. De ouders moeten als ze een kind willen, voordat ze het bed in duiken, naar een priester gaan om dit te laten weten. Hierdoor krijgt het kind een goede Karma, een goede levensverwachting. De moeder moet tijdens de zwangerschap verhalen voorlezen aan de baby in haar buik en moet de 8e maand dat ze zwanger is rijst offeren aan een bepaalde god. De krachten van die god zullen dan worden overgegeven aan het kind. De priester bepaalt met hoeveel en welke lettergrepen de naam van het kind moet zijn, want de naam moet een overeenkomst hebben met goden en met krachten uit de natuur. Het hoofd wordt kaal geschoren, zodat het negatieve Karma uit het vorige leven kan worden verwijderd. Dit gebeurt meestal op de leeftijden 1, 3 en 5. Het kind kan dan met een “schone lei” het leven ingaan. Ook wordt op deze dag het oorlelletje van de meisjes doorboord, om zo het eerste verschil tussen jongens en meisjes aan te tonen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
heeej ik vind dit hele goede informatie voor ons, kunnen jullie er meer bijzetten van de Islam, Christendom en het Jodendom?? dat zou ik heel fijn vinden.
nou doeiiii en heel veel xxjuhs van mij .... ivanka
20 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
misschien kan je erbij zetten of er meer hindoes of boeddhismes op de wereld zijnXD
9 jaar geleden
A.
A.
Ik heb egt heel veel gehad aan jullie werkstuk
heel errug bedankt
20 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
puh, staat er: tradities of feesten ofzo en maar een iniminiescruul zinnetje onder, leg uit wat de feesten betekenen en niet alleen wat ze vieren en dat's it. er moeten langere stukjes onder. als ik zoiets op school had ingeleverd, nou dan had ik een onvoldoende.
maar de informatie die er in stond moet wel een beetje in je eigen woorden maar verder is ie wel goed
17 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
ik kreeg een 1 toen ik er een spreekbeurt over hield
9 jaar geleden
Antwoorden