Geloof (Hindoeisme, Boedhisme)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • havo | 2922 woorden
  • 16 februari 2003
  • 460 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
460 keer beoordeeld

Inleiding:

“Jullie moeten een werkstuk maken en je kunt kiezen uit vier verschillende onderwerpen.” Dat was de zin die wij pas geleden te horen kregen. We keken elkaar aan en dachten, ‘Nou daar gaan we iets moois van maken, hopen dat het ons cijfer een stukje omhoog haalt.’ We begonnen al meteen allemaal plannen te maken en wij hebben voor het onderwerp “geloof” gekozen, omdat het ons leuk en interessant leek en er zelf wat meer over te weten wouden komen. Er is ook aardig wat informatie over te vinden.

Boeddhisme en het Hindoeïsme leken ons het leukste geloof soorten, omdat hier veel over te vertellen valt en omdat het aparte geloven zijn. Deze geloven hebben heel andere gewoontes dan de westerse geloven en dan is het helemaal leuk om er meer over te weten te komen.

Zelf leek het ons eerst een leuk idee om een westers geloof te vergelijken met een geloof dat voor ons niet zo bekend is, maar helaas mocht dat niet. We mochten geen westerse geloven gebruiken. Nu gaan we daar niet moeilijk over doen en maken hier gewoon iets moois van. We gaan de boeken maar eens goed doorlezen, wat niet zo moeilijk is, aangezien er heel wat boeken in de les zijn, en onze opa’s ook nog heel wat informatie hadden liggen. We gaan er, gewoon heel erg ons best voor doen, en we hopen dat er iets moois uit verschijnt. Hindoeïsme

Welk volk gelooft in het Hindoeïsme en hoe gaan ze met dit geloof om?

De Indiërs geloven in het Hindoeïsme. Op de volgende bladzijdes leggen we uit hoe dit volk met het geloof omgaat. Geschiedenis: Het ontstaan van het Hindoeïsme heeft geen vast begin. Maar na veel onderzoek is bewezen dat er 5000 jaar geleden al mensen in het Hindoeïsme geloofden. Omdat dit geloof van oorsprong een ervaringsreligie is gaat het er uiteindelijk om het goddelijke in je te ervaren. Het Hindoeïsme heeft geen bepaalde stichter. En in die zin wijkt dit geloof af van anderen geloven. Omdat de mensen die als eerste in dit geloof geloofden langs de rivier de Indus woonde, werd dit geloof Indus of Hindoe genoemd. Waar komt het geloof voor in de wereld?

Er leven meer dan 660 miljoen Hindoe’s op onze aardbol. Tegenwoordig bevinden zich grote Hindoe- gemeenschappen in Zuid-Afrika, de VS, Canada, Groot-Brittannië, Australië, West-Indië, de Fiji-eilanden en Oost-Afrika. Het geloof van Hindoeïsme. Hindoes geloven dat je ziel na de dood in een ander lichaam terechtkomt. Dat idee dat mensen na de dood herboren worden in een ander lichaam heet reïncarnatie. Als je in je vorige leven goed hebt geleefd krijg je in je leven erna een beter leven, heb je in je vorige leven slecht geleefd dan heb je het in je volgende leven nog slechter en het kan zelfs betekenen dat je in een dierenlichaam terecht komt.

Alles wat je in een vorig leven hebt gedaan noemen de Hindoes: Karma. Alleen door meditatie en een goed leven te leven heb je grote kans dat je in je volgende leven het goed gaat hebben. Gebedsplaatsen.

Alles wat Hindoes in het dagelijks leven doen heeft wel iets feestelijks of plechtigs. Minstens twee keer per dag wordt er gebeden. Bij die gebeden worden ook offers gebracht aan hun goden. Ze offeren water, eten, licht, vuur en bloemen aan de goden. Een deel van het eten wordt weer mee naar huis genomen of verdeeld onder de armen. Sommige Hindoes hebben thuis ook een soort tempeltje. Daar bidden en offeren ze ook. In de tempel zingen ze hun gebed, soms met een heel orkest. Thuis zingen ze het alleen of met de hele familie.

Goden, monotheïsme of polytheïsme: Alle goden van het Hindoeïsme zijn gebaseerd op een opperwezen, dat alle gedaanten kan aannemen. Sommige daarvan, zoals Vishnu of Lakshmi, tonen Gods almacht, terwijl andere zoals Brahma en Sarasvati, slechts enkele aspecten van God laat zien.

Dit zijn Vishnu & Krishna (http://home.hetnet.nl/~mrvraagbaak/vishnu%20en%20krishna.jpg)

Elke God van het Hindoeïsme heeft een godin als metgezel. Zo is de God Vishnu altijd vergezeld met de godin Lakshmi en de God Brahma altijd vergezelt met de Godin Sarasvati.

In het Hindoeïsme kan je in een of meerdere goden geloven. Mensen die Hindoe zijn, denken hier heel verschillend over. En vele Hindoe’s hebben hele eigen ideeën over het geloven in een god, en hoe ze dat geloof tonen. Welke geloofsboeken hebben de Hindoe’s?

De geloofsboeken van het Hindoeïsme geven je niet echt een doel, maar zijn er meer om je te inspireren. De geschriften zijn op twee verschillende manieren opgeschreven. Of ze werden meteen nadat ze het van de goden hadden ontvangen opgeschreven. Of ze werden op basis van herinnering opgeschreven. Dat eerste is voor de meeste Hindoe’s het belangrijkst omdat ze het echt persoonlijk van de goden hebben ontvangen.

Een voorbeeld van een geschrift dat direct van de goden kwam is: Sruti, dit betekent gehoord. Voorbeelden van geschriften op herinnering zijn: Smitri en Nyaya.

De belangrijkste en oudste geschriften zijn de Veda’s. Deze zijn Sruti, dus direct van de goden. Er zijn 4 Veda’s: de Rig Veda, de Sama Veda, de Yajur Veda en de Atharva Veda. Rituelen en tradities:

Het Hindoeïsme heeft verschillende rituelen bij verschillende gebeurtenissen. We zullen over een paar rituelen wat gaan vertellen.

Bij de geboorte van een Hindoe moeten de ouders van het kind zich aan een paar gewoontes houden. De ouders moeten als ze een kind willen, voordat ze het bed in duiken, naar een priester gaan om dit te laten weten. Hierdoor krijgt het kind een goede Karma, een goede levensverwachting. De moeder moet tijdens de zwangerschap verhalen voorlezen aan de baby in haar buik en moet de 8e maand dat ze zwanger is rijst offeren aan een bepaalde god. De krachten van die god zullen dan worden overgegeven aan het kind. De priester bepaalt met hoeveel en welke lettergrepen de naam van het kind moet zijn, want de naam moet een overeenkomst hebben met goden en met krachten uit de natuur. Het hoofd wordt kaal geschoren, zodat het negatieve Karma uit het vorige leven kan worden verwijderd. Dit gebeurt meestal op de leeftijden 1, 3 en 5. Het kind kan dan met een “schone lei” het leven ingaan. Ook wordt op deze dag het oorlelletje van de meisjes doorboord, om zo het eerste verschil tussen jongens en meisjes aan te tonen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Zoons en dochters worden uitgehuwelijkt als ze moeten trouwen. De datum waarop de trouwdag plaats gaat vinden, bepalen de ouders ook zelf. Verder hebben ze nog gewoontes om te bruidegom heel veel cadeau’s te schenken en de bruidegom moet bepaalde liederen zingen. Zodra dat is gebeurd worden hun rechterhanden aan elkaar vastgebonden en worden ze besprenkeld en zijn ze officieel man en vrouw.

Als er iemand dood gaat, moet er in de mond van de overledene, het liefst door de zoon van dit persoon een druppel water uit de rivier de Ganges worden gegoten. Water is een symbool voor het leven. Daarna bidt de priester samen met de familie voor de degene die zij hebben verloren. De overledene word niet begraven, omdat Hindoe’s geloven dat zijn ziel weer terug keert. Na zijn of haar dood wordt het lichaam zo snel mogelijk gecremeerd. Bij deze gebeurtenis is het de bedoeling dat de zoon stukjes brandend hout in de mond van de overledene legt. Er worden teksten uitsproken en daarna wordt de rest van het vuur aangestoken. Het as word na het cremeren over de rivier (de Ganges) uitgestrooid.

Er zijn verschillende feesten en ieder feest heeft een eigen rituelen. We gaan over een paar belangrijke feesten of belangrijke dagen wat vertellen. Mahashivratri Mahashivratri betekent letterlijk de Grote Nacht van Shiva. Mahashivratri vindt plaats op de 14de dag van de donkere helft van Magha (in onze jaartelling januari/februari). Op deze dag eren de Hindoe’s het beeld van Shiva. De hele dag wordt dan gevast en er mogen geen volledige maaltijden gegeten worden. Daarom eten de Hindoes dan alleen fruit, noten en melkbonbons. De meeste Hindoes vasten ook nog eens elke maandag ter verering van Shiva. Holi

Op de vollemaansdag van Phalgun (in onze jaartelling februari/maart) wordt de graanoogst in India gevierd. Men denkt op deze dag aan een verhaal over Prins Prahlad, die Vishnu vereerde. Zijn vader wilde niet dat de prins, Vishnu vereerde. Maar telkens als Prahlad in gevaar kwam door zijn vader beschermde Vishnu hem. De zus van de koning besloot toen de duivel Holika om hulp te vragen. Hij liet Prahlad in een hevige brand terechtkomen, om hem te doden. Maar Vishnu zorgde ervoor dat niet Prahlad omkwam maar Holika zelf. Daarom wordt dit vrolijk feest Holi genoemd.

(http://www.innerned.com/shiva.jpg) Rama Naumi

Op de 9de dag van de heldere helft van Chaitra (in onze jaartelling maart/april) wordt de geboorte van de god Rama herdacht. Van tevoren worden er 8 dagen gevast en leest men uit het boek Ramayana, waarin de verhalen over Rama geschreven staan. Raksha Bandhan

Op de vollemaansdag van Shravan (in onze jaartelling juli/augustus) wordt in het noorden het begin van het landbouwjaar gevierd en in het westen is het een nationale feestdag. In veel families vieren ze Raksha Bandhan als een zusterdag. De bedoeling van deze dag is het versterken van de band tussen broers en zussen. De zus geeft de broer op het voorhoofd een merkteken en bindt hem vervolgens een Rakhi, een zijden koord om zijn pols. Deze Rakhi staat symbool voor de bescherming tegen het kwaad en voor een betere band tussen broers en zussen. Hierna zegt de zus dan tegen de broer: ‘Dat al je dromen uit mogen komen.’ Dan geeft ze hem de zegen en een melkbonbon. De broer geeft hierna een cadeautje aan zijn zus en belooft haar dat hij haar het hele leven lang zal beschermen. Navaratri en Dussehra

Navaratri en Dussehra is een feest waar de vrouwelijke god Durga wordt vereerd omdat zij de vernietiger is van de boze duivels. De 9 dagen waarop Navaratri plaatsvindt worden verschillende dingen gedaan. Zo wordt er veel gedanst. De nachten worden met veel lawaai gevierd en zijn vrolijk door de kleding en de sieraden die de mensen dragen. Door deel te nemen aan het feest kunnen zij de energie krijgen die het kwaad overwinnen. Op de dag na Navaratri en Dussehra wordt het beeld van Durga in de Ganges gedompeld. Ook wordt er een grote afbeelding van de duivel Ravana in brand gestoken om de overwinning van Durga op de duivels te vieren. Divali

Divali begint op de 13de dag van de donkere helft van Aswin (in onze jaartelling september/oktober)

Divali duurt 4 dagen. Op de 1e en de 2e dag wordt de grote schoonmaak gehouden en wordt het huis versierd met slingers van bloemen en worden overal olielampen aangestoken. Men wil hiermee laten zien dat het goede het kwade overwint en dat het licht kan winnen van het donker. Ook wordt op deze dag de terugkomst van Sita en Rama in India gevierd. Op de 3e dag wordt de godin Lakshmi aanbeden. Het hele huis en erf wordt dan weer met olielampen verlicht en men laat meestal de deuren openstaan zodat de Godin Lakshmi binnen kan komen en het gezin kan zegenen. Op de 4e dag geeft de man de vrouw een geschenk en dragen de kinderen nieuwe kleren. Het is een dag van een nieuw begin. Boeddhisme

Welk volk gelooft in het Boeddhisme en hoe gaan ze met dit geloof om?

De Chinezen geloven in het Boeddhisme. Op de volgende bladzijdes leggen we uit hoe zij met dit geloof omgaan. Geschiedenis.

Het Boeddhisme is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. Het is één van de grootste geloven in het oosten. De naam Shakyamuni is een ander woord voor Boeddha. Mensen die in het Boeddhisme geloven worden ook wel Boeddha’s genoemd.

De stichter van het boeddhisme is Siddharta Gautama, hij is geboren rond 563 voor Christus in het noorden van India. Siddharta groeide op in een paleis als rijke jongen en leefde helemaal afgezonderd van de buitenwereld. Maar toen hij voor het eerst in zijn leven af en toe wat verder ging kijken dan het paleis waar hij woonde werd hij geconfronteerd met ernstige zieke mensen en veel leed in de wereld. Na het zien van deze ellende zette Siddharta een punt achter zijn leven waar alles goed en mooi was en verlaten het paleis toen hij 29 jaar oud was. Jarenlang leefde hij in een bos en hield alleen maar bezig met meditatie. Hij bekeerde zich helemaal tot het helpen van mensen en al snel trok hij door het noordoosten van India en had hij veel mensen achter zich aan, deze mensen vormde zich de eerste gelovigen van een totaal nieuwe godsdienst: Het Boeddhisme. Waar komt het geloof voor in de wereld?

De stichter van het boeddhisme is Siddharta Gautama, hij is geboren rond 563 voor Christus in het noorden van India. Siddharta groeide op in een paleis als rijke jongen en leefde helemaal afgezonderd van de buitenwereld. Maar toen hij voor het eerst in zijn leven af en toe wat verder ging kijken dan het paleis waar hij woonde werd hij geconfronteerd met ernstige zieke mensen en veel leed in de wereld. Na het zien van deze ellende zette Siddharta een punt achter zijn leven waar alles goed en mooi was en verlaten het paleis toen hij 29 jaar oud was. Jarenlang leefde hij in een bos en hield alleen maar bezig met meditatie. Hij bekeerde zich helemaal tot het helpen van mensen en al snel trok hij door het noordoosten van India en had hij veel mensen achter zich aan, deze mensen vormde zich de eerste gelovigen van een totaal nieuwe godsdienst: Het Boeddhisme. Waar komt het geloof voor in de wereld?

Op de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen Boeddhisten. Ze leven vooral in Azië, Birma, Laos, China, Vietnam en Japan. Het geloof van Boeddha’s.

Meditatie is erg belangrijk voor boeddhisten. Zij geloven dat zij door hun geest te oefenen en hun gedachten en gevoelens te beheersen, verlichting kunnen bereiken. Boeddhisten mediteren vaak in groepen, geknield op kussens of bankjes, of in de kleermakerszit op de grond. Ze zitten heel rustig met gesloten ogen, kalm en regelmatig ademend, terwijl ze proberen zich op slechts één ding te concentreren zonder zich door andere gedachten of gevoelens te laten afleiden. Wanneer er andere gedachten opkomen, moeten ze die eenvoudig laten gaan. Dat is niet gemakkelijk. Goed leren mediteren vraagt jaren oefening. Boeddhisten hebben vele manieren ontwikkeld om hun geest helder en rustig te maken en positieve gevoelens te ontwikkelen. Voor deze mensen bestaan er ‘de vier nobele waarden’ en het ‘edele achtvoudige pad’ die we hieronder zullen uitleggen en laten zien:

(kinderen.webhotel.be/Godsdienst/ boedhisme.htm)

De Vier Nobele Waarheden: 1) Het leven is vol lijden. 2) Hebzucht en verlangen. 3) Er kan een eind komen aan het lijden en het verlangen. 4) Een weg die leidt naar geluk.

Edele Achtvoudige Pad: 1) Etnisch gedrag, juist spreken, juist handelen en juist leven. 2) Geestelijke discipline, juiste inspanningen, juiste concentratie en juiste meditatie. 3) Wijsheid, juist begrip en mededogen dat tot daden motiveert.

Belangrijke woorden: Dharma, de leer van Boeddha. Karma, je kan slecht of goed leven, maar wat je ook doet het heeft gevolg voor je volgende leven.

(kinderen.webhotel.be/Godsdienst/ boedhisme.htm)

Verlichting, geeft toegang tot Nirwana. De realiteit wordt doorgrond en de mens raakt verlost van verlangens. Nirwana, het doel van de Boeddhist. Het gaat er uiteindelijk om, om vredevol te leven. Achtvoudig Pad, de weg naar Nirwana, bestaande uit de juiste kennis, juist spreken, juist handelen, juist leven, juiste inspanning, juiste meditatie.

Belangrijke symbolen: De lotusbloem
De lotusbloem is een heel belangrijk symbool. De lotus werd het symbool van de leer van het boeddhisme. Omdat de monnikengemeenschap (Sanga) ontstaan is uit de leer, komt het uiterlijk van de monnik die uit de lotus komt, veel voor.

(kinderen.webhotel.be/Godsdienst/ boedhisme.htm)

De lotus heeft zijn wortels in de modder, maar bloeit open in de zuivere lucht en symboliseert daarom de staat van verlichting en leer van Boeddha.

Vissen
Twee vissen, het symbool voor geluk dat te vinden is als 2 mensen getrouwd zijn.

(kinderen.webhotel.be/Godsdienst/ boedhisme.htm) Goden, monotheïsme of polytheïsme:

In het Boeddhisme hebben de mensen monotheïsme. Ze geloven alleen in hun stichter, Siddharta Gautama. Die volgens hun goede ideeën had en het Boeddhisme is begonnen. Welke geloofsboeken hebben de Boeddha’s?

De belangrijkste geschriften van de Boeddha’s zijn: De Tripitaka, Anguttara-Nikaya, Dhammapada, Sutta-Nipattam en het Samyutta-Nikaya. Feestdagen van het Boeddhisme:

(kinderen.webhotel.be/Godsdienst/ boedhisme.htm)

Het feest dat alle boeddhisten vieren is de geboorte van Siddharta Gautama en de dood van hem. Wesak, de dag van Boeddha

Het is op de dag van volle maan in de maan -maand Wisakha (in onze jaartelling de maand mei). Dit is de meest belangrijke dag voor elke Boeddhist, omdat op deze dag de geboorte, de verlichting en het overlijden van Boeddha wordt herdacht. Asalha, de dag van de Dhamma Het is op de dag van de volle maan in de maan -maand Asalha (in onze jaartelling in de maand juli). Bij de viering van Asalha gedenken ze het feit dat de Boeddha de Dhamma bekend maakte aan de wereld doormiddel van het vertellen over dit geloof.

Vergelijking van het Hindoeïsme & het Boeddhisme In het dagelijks leven van het hindoeïsme en het boeddhisme heb je de dharma regels. Voor de hindoes betekend het vast orde en wetmatigheid in de natuur. Deze zegt hoe je je als mens moet gedragen in de natuur. In het boeddhisme betekend dharma de leer van boeddha. Deze dharma is een middel om ietst te bereiken; het verlossende inzicht in de zin van het bestaan.

Het Hindoeïsme heeft een polytheïsme, zij geloven dus in meerdere goden maar in tegenstelling tot het Boeddhisme want zij hebben niet speciale goden die zij eren, zij zijn trouw aan hun meester en oprichter Siddharta Gautama

Beide godsdiensten zijn een beetje negatief. Hindoes geloven dat het leven alleen uit lijden bestaat, dat klinkt allemaal een beetje dramatisch en de boeddhisten laten veel achter zich om het boeddhisme te volgen, we vinden dit zelf wel knap omdat wij daar nu niet aan zouden kunnen denken, maar ja, dat zal wel anders zijn als je er mee opgroeit bent.

(http://www.jewelheart.nl/_cursussen/images/shakyamuni.gif)

REACTIES

I.

I.

heeej ik vind dit hele goede informatie voor ons, kunnen jullie er meer bijzetten van de Islam, Christendom en het Jodendom?? dat zou ik heel fijn vinden.
nou doeiiii en heel veel xxjuhs van mij .... ivanka

20 jaar geleden

F.

F.

misschien kan je erbij zetten of er meer hindoes of boeddhismes op de wereld zijnXD

9 jaar geleden

A.

A.

Ik heb egt heel veel gehad aan jullie werkstuk
heel errug bedankt

20 jaar geleden

E.

E.

puh, staat er: tradities of feesten ofzo en maar een iniminiescruul zinnetje onder, leg uit wat de feesten betekenen en niet alleen wat ze vieren en dat's it. er moeten langere stukjes onder. als ik zoiets op school had ingeleverd, nou dan had ik een onvoldoende.
maar de informatie die er in stond moet wel een beetje in je eigen woorden maar verder is ie wel goed

17 jaar geleden

T.

T.

ik kreeg een 1 toen ik er een spreekbeurt over hield

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.