Finland

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1651 woorden
  • 27 mei 2004
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
116 keer beoordeeld

Vlag van Finland, de blauwe streep staat voor de meren die er in Finland zijn en de 4 witte vlaken staan voor de sneeuw die er in Finland valt.

Hoofdstukken:

1. Finland Algemeen
2. De geschiedenis
3. Helsinki
4. De natuur
5. Toerisme 1. Finland

Finland heeft een van de mooiste landschappen en natuurlijk de mooiste bossen van heel Europa. De officiële naam van Finland is Suomi, de Finnen noemen hun land zo. Veel mensen komen naar Finland om te skiën,schaatsen,gebouwen bewonderen of om gewoon lekker uit te rusten. Finland heeft 6 provincies te weten : Aland – Oulu – Lapland – Westelijk Finland – Oostenlijk Finland – Zuidelijk Finland. Het aantak mensen dat Fins en Zweeds praat is maar klein. Fins 90 % en Zweeds 10 %

Nu komt er even wat informatie die intersant kan zijn als je naar Finland op vakantie wil gaan:

Hoofdstad: Helsinki 920.00 inwoners 20% van de totale bevolking van Finland
Oppervlakte : 338.145 km² dat is ongeveer 9 x Nederland. Inwoners : 5.1 miljoen
Aantal meren : 187.000 meren
Eilanden : 35.000 kleine eilandjes
Bevolkingsdichtheid: 20 mensen per km². Bevolkingsgroei : + 0.2 % Geboortecijfer : 11 ( per 1000 ) Sterfcijfer : 10
Zuigelingsterfte : 4
Geboorteoverschot : 1
Levensverwachting : 77 jaar
Analfabetisme : 1 %

Beroepsbevolking :

Landbouw: 6 % Industrie:28 % Diensten: 66 % BNP: € 18.392
Aantal tv’s per 1000 inwoners : 605
Aantal telefoons per 1000 inwoners: 549

Energiebronnen :

Olie 28 % Aardgas 11 % Papierproductie Processen 19 % Waterkracht 4 % Kernenergie: 18 % Turf 4 % Steenkool 11 % Geïmporteerde energie 3 %

Wegen: 77.796 kilometer bij elkaar
Spoorwegen : 5.967 kilometer bij elkaar
Vliegtuigpassagiers : 13 miljoen bij elkaar

2. De geschiedenis

De Finnen stammen af van de nomaden die in de steppen tussen de Midden-Wolga en de Oeral leefden. Zij drongen in de eerste eeuwen van onze jaartelling vanuit het gebied ten zuiden van de Finse Golf hun huidige woongebied binnen. In de 8ste eeuw vormden zich drie stamstaatjes: Suomi, Tavastenland en Karelië. Het gebied werd een Zweeds hertogdom, later grootvorstendom. Zweden behandelde Finland niet als een veroverd land, maar als een Zweedse provincie. In de zestiende eeuw werd Finland voortdurend aangevallen door Denen en Russen. In 1700 brak de grote Noordse Oorlog uit tussen Zweden en Rusland. Finland werd het slagveld en er stierven vele Finnen door oorlog, pest en honger. Een nieuwe oorlog (1808-1809) tussen Zweden en Rusland eindigde met de inlijving van Finland door de Russen. Tsaar Alexander I riep de Finse Landdag bijeen en beloofde de godsdienst, eigen wetten en rechten te eerbiedigen. Het land werd een constitutioneel geregeerd grootvorstendom, waarin een gouverneur-generaal de tsaar vertegenwoordigde. In 1811 werd het in 1721 veroverde Karelië weer bij het grootvorstendom gevoegd. In 1863 werd het Fins naast het Zweeds in bestuur en rechtspraak toegelaten. In 1863 werd ook weer voor het eerst sinds 1809 de Finse Landdag bijeengeroepen, wat in de toekomst tenminste iedere vijf jaar zou gebeuren. Rond de eeuwwisseling was van de beperkte autonomie weinig meer over. In 1899 verloor de Finse Landdag zijn machten in 1901 werd het Finse leger afgeschaft. Ook werd het Russisch de officiële taal. Finland kreeg een democratisch gekozen Rijksdag en de vrouwen kregen als eerste in Europa politieke rechten. Een nieuwe onderdrukking van de Russen volgde echter in de jaren 1908-1910. Na de Oktoberrevolutie van 1917 in Rusland kondigde rechts echter, met steun van het Duitsland en Zweden, de volledige onafhankelijkheid af 6 dec. 1917. Politieke strubbelingen leidden in 1918 tot een heuse burgeroorlog die tienduizenden Finnen het leven kostte. Nieuwe verkiezingen leidden tot een republikeinse meerderheid in de Rijksdag. Daarmee was, na een kort regentschap van Mannerheim, de republiek een feit (juli 1919) en sloot men in 1920 vrede met het toenmalige Sovjet-Rusland.

Eerste president werd Karl Juho Ståhlberg. De tegenstellingen uit de burgeroorlog bereikten weer een hoogtepunt in 1929-1930. Na een stakingsgolf eiste de fascistisch getinte Lappobeweging een verbod van alle communistische activiteiten. Een staatsgreep van een der Lappoleiders, generaal Wallenius (maart 1932), werd echter in de kiem gesmoord, waarna de beweging werd verboden. Doordat de grote burgerlijke partijen ernstig verdeeld waren over de economische politiek, was de vorming van een stabiele regering echter onmogelijk. Het land werd weer op het democratische pad gebracht door een minderheidsregering van de kleine (liberale) partijen, met steun van de sociaal-democraten. In 1937 werd links voor het eerst in de Finse politiek geaccepteerd als partner. In september 1939 brak de Winteroorlog tussen de Sovjet-Unie en Finland uit. De Russen maakten aanspraken op delen van Oost-Finland en wilde een marinebasis pachten. In de Winteroorlog was Finland kansloos en bij de vrede van Moskou kreeg de Sovjet-Unie nog meer dan het geëist had. In juni 1941 viel Finland, samen met Duitsland, de Sovjet-Unie weer aan. In augustus 1944 koos de Rijksdag maarschalk Mannerheim tot president en hij maakte na zware gevechten Finland los van Duitsland en sloot een wapenstilstand met de Sovjet-Unie (19 september 1944). Vanaf 1944 voert Finland een nieuwe politiek tegenover de Sovjet-Unie. Vanaf 1944 was het streven te voorkomen dat andere staten zich mengden in de verhouding Finland-Sovjet-Unie. In 1948 werd een Verdrag van vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand gesloten met de Sovjet-Unie. In 1945 kwamen de volksdemocraten (communisten) sterk uit de verkiezingen. De volksdemocraat Pekkala werd premier. Na de coup in Tsjecho-Slowakije (1948) verloren de communisten weer een groot deel van hun aanhang. Minderheidsregeringen van sociaal-democraten en agrariërs wisselden elkaar nu af, totdat in 1956 weer een coalitie tot stand kwam.

In 1966 werd er een regering gevormd van sociaal-democraten en agrariërs. De jaren zeventig werden gekenmerkt door elkaar snel opvolgende kabinetten van wisselende samenstelling (13 regeringen in 10 jaar). Alle regeringen kregen te maken met grote tekorten op de handelsbalans en werkloosheid. in 1956 werd Kekkonen, als president gekozen, hield jarenlang een vrijwel onaantastbare positie in stand. Nadat hij in 1962 en 1968 herkozen was, werd door een uitzonderingswet zijn ambtstermijn na 1974 automatisch met vier jaar verlengd. In 1978 werd de 77-jarige president zonder veel strijd herkozen, omdat alle grote partijen zijn kandidatuur steunden. Op 27 oktober 1981 trad Kekkonen om gezondheidsredenen af. Hij werd opgevolgd door premier Koivisto. Hij loste de Fins-Sovjet-Russische geschilpunten op en het lukte hem de handelspolitieke belangen van Finland in West-Europa verder uit te bouwen. In 1987 kreeg Finland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een conservatieve minister-president, Holkeri. In maart 1992 vroeg Finland het EG-lidmaatschap aan.

Eerder al, op 20 jan. 1992, sloot Finland een vriendschapsverdrag met Rusland. Dit verdrag was een herziene versie van het in 1948 gesloten verdrag tussen Finland en de Sovjet-Unie, dat voorzag in een verplichting tot wederzijdse hulp van de twee landen als een van hen aangevallen werd. In het nieuwe verdrag verdween deze verplichting. Na een zeer diepe recessie, waarin het land na 1990 was terechtgekomen, zette het economisch herstel zich in 1994 voort. De conservatieve regering zette haar liberaliseringsbeleid voort, ondanks vaak grote weerstand. Ook de toenadering tot het Westen bleef een factor in de Finse politiek, wat in januari 1995 leidde tot het lidmaatschap van de EU. Na de parlementsverkiezingen van maart 1995 keerde de sociaaldemocraat Lipponen weer terug. Om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor het verdere herstel van de economie formeerde hij een uit vijf partijen bestaande coalitie, die kon rekenen op brede steun van de volksvertegenwoordiging. In oktober 1996 besloot de regering de Finse mark onder te brengen in het Europees Monetair Stelsel (EMS). In februari 2000 won de Finse minister van Buitenlandse Zaken Tarja Halonen de Finse presidentsverkiezingen. Zij werd daarmee het eerste vrouwelijke staatshoofd. De sociaal-democrate behaalde 51,6% van de stemmen, terwijl de liberale oppositieleider Esko Aho op 48,4% bleef steken.

3. Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland. Het aantal inwoners dat Helsinki telt is : 920.000 en dat is 20 % van de totale bevolking. ( van Finland ) Helsinki ligt aan de Finse Golf en niet ver van Helsinki ligt Turu die het aantal inwoners telt van 244.000. Helsinki is in 1812 de hoofdstad van Finland geworden. In Helsinki vind je veel musea en veel oude gebouwen. Daardoor is Helsinki heel erg in trek bij de toeristen.

4. De natuur Finland heeft na Rusland de grootste bossen van de wereld. Daarom is de houtexport erg belangrijk in Finland. Finland heeft 3 kwart van het landschap dat bos is. Dus de rest van het landschap is Stad, dorp of heiden. In 1991 werd een groot deel van de bossen beschermd tegen het kappen van hout. Het hout wordt over het water naar het land gevoerd waar het moet zijn. Hout levert veel geld op als je het verkoopt.

Veel bomen worden ziek en dan kun je er eigenlijk niks meer mee doen. In het noorden van Finland zijn veel bergen. De hoogste berg van Finland is de Haltiatuntizi en die is + 1301 m hoog.

In de bossen van Finland zijn veel mooie dieren. Zoals bijv. een wolf en een eland

5. Toerisme

De geïsoleerde ligging zorgt ervoor dat Finland vanuit Europa niet veel toeristen te verwerken krijgt. De meeste toeristen komen uit de buurlanden. Het zuidelijke deel van Finland heeft het meest te bieden op het gebied van historie, cultuur en kunst. Het noordelijke deel is het gebied van de prachtige ongerepte natuur. De toeristische trekpleister van Finland vormen echter de tienduizenden meren en eilanden, die men o.a. per boot kan bezoeken. Andere bezienswaardigheden op natuurgebied zijn het scherenlandschap van de archipel van Turku, de nationale parken, de heuvelkam Punkaharju in het merengebied Saimaa en de Ålandeilanden in de Oostzee. Ook Lapland is toeristisch met rendiersafari\'s en natuurtrektochten. De toeristisch interessantste steden van Finland zijn Turku, Helsinki, Porvoo en Tampere. Behalve in Turku zijn in Hämeenlinna en Savonlinna middeleeuwse kastelen te zien. Oude laat-middeleeuwse stenen en houten kerken vindt men in vele stadjes en dorpen in Zuid- en West-Finland. Finland is ook beroemd om zijn moderne architectuur. Zeer gewaagde vormgeving hebben vele nieuwe kerken, o.a in Tampere. Mooie staaltjes van moderne stedenbouw zijn Tapiola en de universiteitsstad Otaniemi. De belangrijkste musea zijn die van Helsinki (o.a. het Nationaal Museum van Finland en het kunstmuseum Ateneum). In Kuopio is een museum betreffende de Fins-Orthodoxe Kerk. De cultuur van de Lappen kan men bekijken in het openluchtmuseum van Inari. Een groot sportcentrum is Lahti, bekend van o.a. schansspringen en alternatieve elfstedentochten. Het platteland van Finland kent een oude en rijke boerencultuur. Vele oude volksgebruiken en -feesten worden nog steeds gehouden. Er is een zeer rijke muziekcultuur, die tot uiting komt in o.a. koorfestivals. Alle grote steden in Finland hebben hun eigen zomerfestival. Het bekendst is het jaarlijkse Helsinki-festival. Daarnaast zijn belangrijk het Savonlinna Opera Festival, Pori Jazz en het Volksmuziekfestival Kaustinen.

REACTIES

Y.

Y.

heey yo goed hooor die werkstuk echt hoeveel heb je ervoor gehaaald

20 jaar geleden

D.

D.

wat een stom wekstuk!!!!!!!!!!!!!! ik heb er helemaal nix aan gehad en door jou moet ik het nu overnieuw gaan maken en tot kwart voor 6 op school zitte!!!!!

HAATELIJKE GROET DINESAAR

19 jaar geleden

A.

A.

mooi werkstuk ik heb er veel aan gehad!!
thenks(K)(K)

19 jaar geleden

I.

I.

goed werkstuk vind ik zelf

12 jaar geleden

I.

I.

lange geschiedenis maar heb er niks had me werkstuk al af toen kwam ik pas achter dit werkstu haha nu nog af wachten welk cijfer!!!

11 jaar geleden

H.

H.

Echt mooi werkstu zeg

11 jaar geleden

B.

B.

werkstuk is wel goed maar verhoudingen niet zo, lange geschiedenis en andere korte dingen

11 jaar geleden

K.

K.

hallo ik vind het een leuk ding dat ik gewoon kan kopiëren en plakken en indienen en dan nog een 20/20 halen danku!

9 jaar geleden

J.

J.

hallo ik vind het een leuk ding dat ik gewoon kan kopiëren en plakken en indienen en dan nog een 20/20 halen danku!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.