Inleiding
Op school hebben we niet veel over de excursie gehad.
Ook hebben we geen aantekeningen tijdens de aardrijkskunde lessen gehad.
Ik dacht dat het wel leuk zou worden. Ook dacht ik dat het daar erg koud zou zijn.
We zijn eerst naar het museum “van Speelklok tot Pierement”. En daarna zijn we naar de Domkerk geweest en naar de Domtoren.
De busreis
Emmen: Is een oude plaats dat een Esdorp of Brinkdorp is. In 1327 kwam Emmen voor het eerst in de geschiedenis. Toen heette het “Empne”. Na de 2e wereldoorlog groeide Emmen in de industrie. Emmen heeft 100.000 inwoners en is daarmee de grootste gemeente van Drenthe. De bijnaam van Drenthe is “stad van dorpen” omdat er in Emmen 5 wijken zijn gebouwd: Emmermeer, Angelslo, Emmerhout, Bargeres en de Rietlanden. Het is gebouwd op zand.
We namen een stukje van de N34 en de A37. Daar is het “zoab”: zeer open asfalt beton. Een voordeel daarvan is dat het water er makkelijk doorheen gaat en het geeft minder lawaai. Maar een nadeel is dat er snel grote gaten komen en het snel bevriest.
Gebied: Ze zeggen wel dat Drenthe lijkt op een omgekeerd soepbord. Omdat er een hoogliggende kern is en de randen weer wat lager en daar is het ook vochtiger dus ontstonden daar veenpakketen.
Hogeveen: Is in 1625 ontstaan en is gesticht door: Roelof van Echten. Hij vond dat de mensen op zondag naar de kerk moesten gaan. Daarom liep hij ’s ochtends met een tamboer door hogeveen.
Meppel: stamt uit 1141 en kreeg stadsrechten in 1809. Dat was de toegangspoort naar Drenthe. In de zomer komen er veel toeristen om de mooie natuur of voor de stad.
Staphorst: betekent: begroeide hoogte. Staphorst is bekent om de oude traditie. Het Kledendracht. Als de mensen dan uit de kerk kwamen gingen andere mensen foto’s van hun maken. De mensen die dan uit de kerk kwamen werden boos. Dus nu is dat verboden.
Staphorst is een Lintdorp. Het heeft 1 lange straat met gekleurde kozijnen en speciale kleuren→ fel groen en blauw. Als een boer overlijd krijgen de zonen een stuk land, percelen,
en dat stuk land wordt in de lengte verdeeld. Zo krijg je steeds smallere stukken. Het wordt daarom een coulissen landschap genoemd.
Op sommige huizen staat op de deur en koperen hart. Dat betekent dat betekent dat hun dochter nog moet trouwen.
Zwolle: Is een Hanzestad aan de IJsel. En heeft sinds 1230 stadsrechten gekregen van de bisschop van Utrecht. Zwolle komt van het Duitse woord:
Swellie→ drempel. Zwolle heeft ook een bijnaam: Blauw vingers.
Veluwe: Vroeger heette het “Valouwe”→ ander woord voor Dorre landstreek.
De hoge delen zijn ontstaan door stuwing van landijs. Vroeger was het een zandgebied en had toen last van bestuiving. Om bestuiving tegen te gaan zijn er bossen aangelegd aan het eind van de 19de eeuw door de heidemaatschappij met naaldbomen. Vroeger gebruikte men de Veluwe voor papier, maar nu voor recreatie en als militair oefengebied.
Hardewijk: Kreeg in 1231 stadsrechten. Is ook een Hanzestad. Wijk betekent: woonplaats → op een vaste harde bodem.
Amersfoort: Komt van het woord “foorde” = foort= doorwaadbare plaats. Amersfoort heeft ± 100.000 inwoners. Het is bekent om zijn kamp in de 2e wereldoorlog.
Museum van Speelklok tot Pierement
Vroeger hadden de mensen geen klok dus iedereen was afhankelijk van de domtoren. De domtoren sloeg ieder uur, maar de meeste mensen werkte dus hoorde ze de eerste paar slagen niet en daar bedachten ze iets op. Het carillon speelde eerst een wijsje zodat de mensen oplette en dan pas gingen de klokken luiden om aan te geven hoe laat het was.
Vanaf 1600 wouden de mensen thuis ook wel een klok hebben dus kochten ze een klein carillonnetje. Vanaf die tijd werden ze steeds kleiner gemaakt.
Soort grammafoondoos
In 1850 uitgevonden. Hij werkt met een schijf met puntjes en met een schijf met gaatjes. De pinnetjes tokkelt een wijsje.
Youkbox
Werd in 1897 uitgevonden. Als je er een halve cent in gooide dan kon je een liedje uitkiezen en dan werd die gespeeld. Net zoiets als bij ons een cd. De mensen verdiende er ook geld mee.
Pianola
Werd in1920 gemaakt. Op een pianola kan je zelf spelen, maar hij is ook elektronisch dan hoef je dan hoef je niets te doen. Eén op de drie mensen had er één.
Stynway duoort piano
Hij kan uit zichzelf hard en zacht spelen, maar ook wij kunnen hem bespelen. De tekst die je speelt kan je ook standaard zetten zodat je mee kan zingen (caraoke).
Orkestrioen
Een samenspelend orkest in de vorm van een orgel. Als je hem open maakt dan zie je 3 violen, die spelen mee.
Draaiorgels
Een klein orgel die melodietjes speelt waar je mee kan zingen zoals:
Kon jij maar trouw zijn
O nee dat kun jij niet
Je houd allen van me zolang jij me ziet
Jou tedere hartje is als een autobus met 30 plaatsen
En nog 15 aan de rust.
Straatorgel
Straatorgels worden vaal in België, Duitsland en Frankrijk gemaakt. Meestal zie je ze op de markt dan proberen ze er geld mee te verdienen.
Dansorgel
Het orgel is heel groot en het museum heeft er een danszaal van gemaakt. Eerst word er door een orgel wals muziek gemaakt. Daarna door een ander de Macarena en mocht je meedansen.
Domtoren
De Domtoren is 112,35 meter hoog, maar je kan er maar tot 102 meter hoog komen als er geen wind staat. Het heeft 465 treden naar boven. Wij zijn helemaal bovenaan geweest (dus op 102 meter hoog). Onderweg hebben we een aantal stoppen gemaakt op verschillende hoogtes.
1e stop was op 12,5 meter:
De muren waren daar 3 tot 4 meter breed. De ruimte wordt op dit moment verhuurd aan mensen om er feesten te houden.
2e stop was op 25 meter:
Je komt dan op de Echtmond kapel = geen kapel en het is dat ook nooit geweest. Het is wel een torenkamer, het werd gebruikt als een cafeetje en sinds 1972 is het een museum.
3e stop was op 49 meter:
Je komt dan op de klokkenzolder. Je hebt daar klokken hangen van het jaar 1980. Ze hebben daar alle klokken een naam gegeven. Zo heet daar een klok Maria en ze weegt 6000 kilo. De allergrootste klok die daar hangt heet Klingeltje en weegt 8000 kilo. Vroeger in de middeleeuwen werden de mensen die wat gedaan hadden wat niet mocht aan de klokken vastgebonden en dan werd het geluid steeds harder en dan werd men doof en uiteindelijk ging men dood.
4e stop was op 70 meter:
Je komt dan in het carillon, er zijn er 50 stuks van gemaakt. Er zit een bepaald liedje in het carillon. En in het jaar wordt dat liedje 4 keer veranderd. Als de wind de goede kant op gaat kan je het carillon 3 kilometer verderop nog horen.
Mening
Ik vond het erg gezellig, vooral in de bus.
Het Klokkenspel tot Pierement vond ik erg leuk, omdat ze veel liedjes liet horen en sommige mochten ook aan het draaiorgel draaien.
De Domkerk vond ik ook wel leuk, want daar kregen we een opdrachtblad wat je met een groepje moest maken.
De Domtoren vond ik het leukst, omdat we helemaal bovenin waren geweest en daar heb je een mooi uitzicht over de stad.
Dus ik vond het een leuke en gezellige dag!
Domkerk
De domkerk is 35 meter hoog.
In 47 na Christus stichten de Romeinen een grensfort van hout en aarde aan de Rijn “trajectum”. Burgers woonden ten oosten en ten westen. In ca.200 na Christus werd het fort in steen gebouwd. 60 jaar later verdwenen de Romeinen. Ongeveer 690 na Christus stichtte Willybrot de 9e bisschop van Utrecht, de Sint Maartens kerk of dom en de Sint Salvador kerk in de resten van het oude fort. Van dit fort keerde hij de Friezen. Na de invallen van de Noormannen kreeg Utrecht machtige bisschoppen als landheer. Zij bouwde tussen 1040 en ± 1100 het kruis van de kerk rondom de Dom. De handelaren woonden aan de Rijn en de Vecht die verbonden werden door het Noordelijke deel van de oude Gracht.
In 1850 was de beeldenstorm.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
eeyz
bedankt voor het stukje van het museum
groetjes marieke
20 jaar geleden
Antwoorden