Duurzame Energie

Beoordeling 8.5
Foto van Ayla
  • Werkstuk door Ayla
  • 2e klas vwo | 2241 woorden
  • 22 september 2021
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

Inleiding

Ik heb het onderwerp duurzame energie gekozen omdat het een interessant onderwerp is en omdat hier veel over te vinden is. Ik weet al van dit onderwerp dat het de schoonste energiebron is en ik weet welke soorten er zijn.

Ik ga in dit werkstuk de duurzame energiesoorten benoemen met voor- en nadelen, en vergelijken met fossiele brandstoffen. Ik heb hierbij 4 deelvragen opgesteld, namelijk:

  1. Welke duurzame energiebronnen zijn er?
  2. Welke energiebron geeft de meest duurzame energie?
  3. Waardoor richt dit soort energie minder schade aan de natuur aan dan fossiele brandstoffen?
  4. Waarom is duurzaam niet altijd milieuvriendelijk?

Mijn plan van aanpak is dat ik iedere week één opdracht maak. Als ik een deelvraag af heb, laat ik hem door mijn moeder controleren. Ik doe de opdrachten op volgorde van hoe ze nu in dit werkstuk staan, dus eerst deelvraag één en daarna twee.

Ik wil in dit werkstuk vooral te weten komen welke duurzame energiebron het duurzaamste is, en hoe duurzame energie nou eigenlijk verschilt met fossiele brandstoffen. Dit ga ik dan ook nu te weten komen!

 Welke duurzame energiebronnen zijn er?

 Duurzame energie of hernieuwbare energie is energie die we voor altijd kunnen blijven gebruiken. In deze deelvraag ga ik uitleggen welke duurzame energiebronnen er zijn en de voordelen daarvan benoemen.

 Windenergie

Windenergie wordt meestal opgewekt door windturbines. Bij de bouw van een windturbine komt er CO2 vrij, maar dat is na 3 tot 6 maanden draaien al bespaard. Een windturbine heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. In deze tijd produceert de turbine tot 80 keer meer energie dan nodig is voor de bouw. Een windturbine heeft in de top drie grote rotorbladen. De wind laten deze bladen draaien. De draaibeweging wordt omgezet in stroom. De grootste type windturbine kan per jaar tot de 8 miljoen kWh produceren. Dit is genoeg stroom om ongeveer 2.300 huizen van stroom te voorzien. Bij windkracht 2 begint de windturbine stroom op te wekken. De hoeveelheid stroom kan bepaald worden door bijvoorbeeld de plaats en hoogte van de windturbine. Aan de kust produceert de turbine bijvoorbeeld meer energie dan in het midden van het land. Het seizoen of de windrichtingen kunnen ook bepalend zijn voor de hoeveelheid stroom.

Zonne-energie

Zonne-energie wordt opgewekt door de kracht van de zon. Deze energie is duurzaam en raakt nooit op. De zon produceert ongeveer 2500 keer zo veel energie op de wereld als we met z’n allen verbruiken.

Er zijn verschillende manieren om zonne-energie op te wekken. Zonnepanelen vangen zonlicht en zetten het om in stroom. Zonnepanelen kun je ook zelf kopen voor op je dak. Je produceert dan groene stroom voor je eigen huis.

Er zijn ook zonneboilers. Deze boilers zetten het zonlicht om in warmte. Het water wordt dus in de boiler verwarmd. Dit is duurzaam omdat het dus eigenlijk wordt verwarmd door de zon.

Op hele warme plekken, zoals de woestijn, worden een soort spiegels gebruikt. Er schijnt zon door de spiegel waardoor een klein oppervlak wordt verhit. Hierdoor wordt stroom opgewekt.

Waterkracht

Waterkracht wordt opgewekt door grote waterwielen waar water doorheen stroomt. Vroeger werden hiervoor molens gebruikt. Nu gebruiken we waterturbines. Zo’n waterturbine werkt een beetje als een dynamo. De as van de turbine zit aan een generator vast. Als de as onder water draait, wordt er energie opgewekt in de generator.

In de bergen stroomt het water erg snel. Waterkrachtcentrales maken hier gebruik van. Zelfs als er bijna geen neerslag of smeltwater is, is er een wateropslag. Deze opslag heet een stuwmeer. Zo is er altijd genoeg water voor de waterkrachtcentrales.

Biomassa

Biomassa kan uit afval bestaan zoals groente en fruit resten. Het kan ook van dieren komen zoals mest, waar gassen uit gehaald kunnen worden. Hout kan ook brandstof zijn in elektrische centrales.

Er kunnen planten en bomen speciaal geplant worden voor de centrales. Deze worden energiegewassen genoemd. Deze soort biomassa is goed voor de natuur omdat planten en bomen CO2 uit de lucht halen.

Al deze soorten kunnen worden verbrand, waardoor er hitte ontstaat. Hiermee wordt water opgewarmd. 

Aard- en bodemwarmte

De laatste duurzame energiebron is aard- en bodemwarmte. Het gebruik van dit soort warmte zorgt niet voor uitstoot van CO2. Als de warmte goed gebruikt wordt kan het nooit opraken. Zonlicht verwarmt het bodemwater. Dit water zwerft rond in de bodem. Hierdoor wordt de warmte verspreid in de bodem. Het zonlicht komt kan een paar honderd meter in de aardkorst komen. Bodemwarmte wordt gebruikt als verwarming voor bijvoorbeeld huizen en boerderijen.

Aardwarmte ontstaat uit de hete binnenkant van de kern van de aarde. Het wordt ook wel geothermische warmte genoemd.

Welke energiebron geeft het meest duurzame energie?

Bij deze deelvraag noem ik eerst de slechte kanten van elke energiebron en daarna schrijf ik een conclusie welke uiteindelijk het beste is.

 Nadelen windenergie

Windenergie wordt meestal opgewekt met windturbines. Deze turbines kunnen slecht zijn voor de natuur met betrekking tot dieren. Er sterven per 1.800 turbines zo’n 50.000 vogels per jaar, doordat ze tegen de roterende turbinebladen aanvliegen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld de broedgebieden van de vogels verstoren.

Veel mensen vinden een nadeel aan een windturbine dat ze het uitzicht verpesten op bijvoorbeeld de zee. Ook kunnen ze voor schaduw of flikkering zorgen. Er komen ten slotte ook nog klachten binnen over geluidsoverlast, al mag bij een woongebied het geluid gemiddeld niet meer dan 47 decibel zijn.

Nadelen zonne-energie

Bij de nadelen van zonne-energie ga ik het vooral hebben over zonnepanelen omdat mensen die thuis kunnen gebruiken, en omdat ze in Nederland veel voorkomen.

In zonnepanelen zitten bepaalde zeldzame stoffen die op kunnen raken. Deze stoffen worden in mijnen gewonnen, wat heel gevaarlijk werk is. Ze zijn er mee bezig om hier iets op te verzinnen, maar tot nu toe zitten die stoffen er nog steeds in. Ook werken zonnepanelen minder goed als het heel erg warm is. Dit komt omdat er dan te veel zon schijnt, en het paneel te heet wordt waardoor het paneel minder goed werkt. De temperatuur kan soms wel 30 graden hoger zijn rondom een zonnepaneel. Het vermogen kan dan wel tot 14% afnemen.

Nadelen waterkracht

Waterkrachtcentrales kunnen heel erg slecht zijn voor de natuur. De aanleg van een stuwmeer kan ecosystemen verstoren. De aanleg kan ook veel nadelen brengen voor mensen. In Brazilië moesten bijvoorbeeld al 50.000 indianen verhuizen door de aanleg van een stuwmeer.

Een stuwdam veroorzaakt ook veel vissterfte, doordat vissen naar beneden zwemmen en in de turbinebladen terechtkomen. Er zijn wel dingen bedacht om dit te verminderen, zoals buizen en vistrappen.

Nadelen biomassa

De duurzame energiebron biomassa kent veel nadelen. Bij het verbranden van biomassa komt stikstofmonoxide (CO) vrij. Deze soort stikstof is giftig. Ook blijkt uit vele onderzoeken dat een biomassacentrale meer CO2 uitstoot dan een kolencentrale.

Voor meer biomassa, worden bossen gekapt. Het hout wordt vanuit Amerika en Canada met een dieselboot naar Nederland gebracht, en verbrand in een centrale. Bij deze keten komt veel CO2 vrij.

Nadelen aard- en bodemwarmte

Als je aardwarmte wil ophalen is er kans op vervuiling van grond- en drinkwater. Het water in de aardlagen kan heel erg zout zijn. Als de leidingen, waardoorheen het opgepompte water gaat, gaan lekken, kan dit vervuilend zijn. Ook kost het meestal iets meer geld dan het oplevert. Ze zijn bezig om dit goedkoper te kunnen maken. Bij aardwarmte heb je ook een kleine kans op aardschokken.

Conclusie

Ik denk dat windenergie de meest duurzame energie geeft, omdat die de minst slechte nadelen heeft. Er komen wat klachten binnen over het uitzicht of het geluid, maar dit zorgt er niet voor dat het minder duurzaam is. Wat wel een klein probleem is, is dat het gevolgen heeft voor vogels. Om dit minder te maken hebben onderzoekers vogelradars gemaakt, zodat ze later kunnen voorspellen waar de vogels ongeveer gaan vliegen Dit is dan ook bijna het enige nadeel. Vooral in Nederland is windenergie goed, omdat het hier veel waait. Tot slot is windenergie een redelijke milieuvriendelijke energiebron. Door deze redenen denk ik dat windenergie de beste duurzame energiebron is.

 Waardoor richt dit soort energie minder schade aan de natuur aan dan fossiele brandstoffen?

In deze deelvraag ga ik duurzame energie vergelijken met fossiele brandstoffen. Ik ga als eerst vertellen welke soorten fossiele brandstoffen er zijn en dan geef ik de nadelen van fossiele brandstoffen. Uiteindelijk concludeer ik waarom duurzame energie beter is.

Er vallen veel verschillende soorten onder fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen zijn de belangrijkste energiebronnen van de wereld. Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden uit planten en dieren ontstaan. Daarom zit het woord fossiel erin. Deze bronnen kunnen opraken en worden daarom steeds duurder.

Als je de fossiele brandstoffen verbrandt komt er heel veel energie vrij. Ook komt er heel veel CO2 vrij dat erg slecht is voor de natuur. CO2 uitstoot is slecht voor de natuur omdat het zorgt voor de opwarming van de aarde. Een groot gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen is klimaatverandering. Ook kunnen er bijvoorbeeld als er fossiele brandstoffen gewonnen worden aardbevingen ontstaan, zoals in Groningen.

Duurzame energie is beter dan fossiele energie omdat ze in tegenstelling tot fossiele brandstoffen niet op kunnen raken. Dit wordt hernieuwbaar genoemd. Ook levert het bijna geen bijdrage aan klimaatverandering, omdat er weinig tot geen CO2-uitstoot is. De energiebron biomassa is wel vervuilend, maar als je het vergelijkt met fossiele brandstoffen is biomassa echt veel milieuvriendelijker. 

Waarom is duurzaam niet altijd milieuvriendelijk

Ik ga eerst de twee definities van duurzaam en milieuvriendelijk benoemen en daarna geef ik een paar voorbeelden van de verschillen. Op het eind vertel ik wat milieuvriendelijk nou echt inhoudt.

Duurzaam: duurzaam betekent eigenlijk dat het lang mee kan gaan.

Milieuvriendelijk: goed voor de natuur, niet vervuilend.

Als je kijkt naar de nadelen van de duurzame energiebronnen die ik heb gebruikt in mijn werkstuk, zie je dat eigenlijk geen ene duurzame energiebron helemaal milieuvriendelijk is. Ze zijn altijd beter dan fossiele brandstoffen maar toch stoten ze CO2 uit.

Twee voorbeelden

Plastic is heel goed als het gaat over duurzaamheid. Het gaat heel lang mee omdat het goed recyclebaar is. Plastic is alleen heel slecht voor het milieu. Als het gemaakt wordt komt er CO2 vrij en we laten het vaak rondzwerven op straat of op het strand. Meestal beland dit zwervende plastic in de zee, wat heel erg slecht is voor de zeedieren. Tot 2018 is in totaal 86 miljoen ton plastic in zee beland. Daarvan drijft 0,5% aan de oppervlakte. In kustwateren is 23 miljoen ton (23%) terechtgekomen, op kusten en op de bodem ligt 29 miljoen ton (33,7%) en in de waterkolom van de oceanen zweeft nog eens 34 miljoen ton (39%). Plastic kan meestal volledig gerecycled worden, maar in het milieu duurt het meestal zo’n 250 tot 1000 jaar voordat plastic is afgebroken. Dit is dus erg schadelijk.

Met biomassa verbranden we hout en groente en fruit resten. Het hout raakt nooit op omdat het nadat het gekapt is, gelijk weer wordt aangeplant. Het gaat dus heel lang mee. Helaas is het helemaal niet milieuvriendelijk. Bij het vervoer en de          verbranding van het hout en de resten, komt erg veel CO2 vrij. Omdat het zo slecht is voor de natuur, vinden mensen biomassa niet duurzaam. Toch is het wel duurzaam alleen niet milieuvriendelijk.

Wat houdt milieuvriendelijk in?

Milieuvriendelijk betekent dus: niet schadelijk voor de natuur. Ik ga nu wat vertellen waaraan bijvoorbeeld een duurzame energiebron moet voldoen om toch milieuvriendelijk te worden. Ze mogen:

  • Geen natuurlijke grondstoffen uitputten
  • Geen milieuverontreiniging
  • Geen invloed op de ecologie (bodemleven, biodiversiteit)

Samenvatting

Duurzame energie of hernieuwbare energie is energie die we voor altijd kunnen blijven gebruiken. Duurzaam is niet hetzelfde als milieuvriendelijk. Duurzaam betekent dat het lang mee kan gaan (zoals plastic). Milieuvriendelijk betekent goed voor de natuur, niet vervuilend (plastic is juist wel vervuilend).

Er zijn 5 duurzame energiebronnen: windenergie, zonne-energie, waterkracht, biomassa en aard- en bodemwarmte. Zonne-energie wordt opgewekt door de kracht van de zon. Zonnepanelen zetten het zonlicht om in stroom en zonneboilers zetten het zonlicht om in warmte. Bij windenergie laat de wind de bladen van de windturbine draaien. Deze draaibeweging wekt stroom op. Waterkracht wordt opgewekt door grote waterwielen waar water doorheen stroomt. De wielen gaan draaien en zo wordt er energie opgewekt. Bij biomassa worden groente- en fruitresten verbrandt of hout. Bij aardwarmte verwarmt het zonlicht het bodemwater. Dit water zwerft rond in de bodem, hierdoor wordt de warmte verspreid in de bodem.

Al deze energiebronnen zijn duurzaam maar elk heeft ook nadelen, vooral voor het milieu. Zo wordt er in zonnepanelen gebruik gemaakt van zeldzame stoffen die op kunnen raken. De bladen van een windturbine zorgen er voor dat er vogels sterven als er vogels tegen aan vliegen. Stuwmeren kunnen zorgen voor vissterfte en de verstoring van een ecosysteem. Biomassa zorgt voor veel CO2 uitstoot en bij gebruik van aard- en bodemwarmte kunnen er aardbevingen ontstaan.

Duurzame energie is beter dan fossiele energie omdat ze in tegenstelling tot fossiele brandstoffen niet op kunnen raken. Ook levert het bijna geen bijdrage aan klimaatverandering, omdat er weinig tot geen CO2-uitstoot is. De energiebron biomassa is wel vervuilend, maar als je het vergelijkt met fossiele brandstoffen is biomassa veel milieuvriendelijker.

Ik denk dat windenergie de meest duurzame energie geeft, omdat die de minste nadelen heeft. Vooral in Nederland is windenergie goed, omdat het hier veel waait. Tot slot is windenergie een redelijke milieuvriendelijke energiebron. Door deze redenen denk ik dat windenergie de beste duurzame energiebron is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.