Denemarken

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 2209 woorden
  • 11 oktober 2005
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
144 keer beoordeeld

Belangrijke dingen over Denemarken.

Het koninkrijk Denemarken ligt in Noordwest-Europa en vormt een onderdeel van Scandinavië. Denemarken heeft in het zuiden een korte landgrens met het Duitse Sleeswijk-Holstein (68 km). Denemarken grenst in het westen aan de Noordzee, in het noorden aan het Skagerrak en in het oosten aan het Kattegat, de Sont en de Oostzee. Denemarken is met 43.077 km2 iets groter dan Nederland. Het bestaat uit het schiereiland Jutland ( Jutland ben ik vorig jaar geweest) en 474 eilanden waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn. De kuststroken lijken sterk op die van Nederland met zandstranden, wadden, duinen en dijken. Op sommige stranden zie je nog oude bunkers staan. Voor de kust van West- Jutland liggen veel zandbanken en riffen. Hier liggen ook lange en brede stranden. De oostkust van Jutland is een fjordenkust waarvan de inhammen lang en bebost zijn (De Oostkust ben ik net geweest). Dit in tegenstelling tot de Noorse fjorden die zeer steil zijn. De goed bevaarbare fjorden dringen vanaf de oostkust diep het land in. De zeer grillige kust van Denemarken heeft een kustlijn van 7500 km, bijna evenveel als het 10x grotere buurland Zweden. Hoewel laag gelegen heeft het Deense landschap afwisselende golvende vormen. Het hoogste punt is de Ejer Bavnehøj op de Jutlandse heuvelrug (172 meter). Het laagste punt is de Lammefjord, -7 meter onder zeeniveau. Lolland is laag en vlak en moet door dijken tegen stormvloeden beschermd worden. Het eiland Bornholm behoort geologisch gezien niet tot Denemarken; de bodem is namelijk van een geheel andere samenstelling dan de rest van Denemarken. Verspreid over het hele land liggen vele kleine en grote zwerfstenen, op veel stranden liggen ook nog echt heel veel stenen, overblijfselen van verschillende ijstijden. De langste rivier is de Gadenå, 160 km lang. Om het eiland Møn en Zuidoost-Sjælland komen steile krijtrotsen voor die een hoogte van ± 140 meter bereiken.

Klimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, sterk beïnvloed door de temperatuur van het Noordzeewater. Het weertype kan per dag verschillen maar Bornholm, Sjælland en aan de kust van het Kattegat. Het aantal regendagen ligt tussen de 120 en 200 dagen per jaar. De meeste regen valt van augustus tot en met oktober. De droogste periode valt door de geringe oppervlakte van het land en doordat het vrijwel aan alle zijden door zee is omgeven, zijn de klimaatverschillen zeer gering. In de koudste maand, februari, schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 0°C. In strenge winters vriest een gedeelte van het Kattegat voor korte tijd dicht. In de Sont en in de Belten komt vaker ijs voor; in de Sont gemiddeld om de twee jaar. De zomers kenmerken zich door veel zonneschijn. In juli, de warmste maand, schommelt de temperatuur gemiddeld tussen de 15 en 16,5°C. De warmste streken zijn Bornholm, Falster, Lolland en Viborg. De koudste streken zijn Himmerland, Midtfyn en Nordvestjyland. Gemiddeld valt er op het Deense land 600 mm neerslag per jaar. Tussen de Noordzeekust en het heuvelland van Midtjyland valt gemiddeld 700 mm. Conclusie: als je en lekkere zon vakantie wil ga dan niet naar Denemarken.

Faeröer in het kort:

De bevolking van de Faeröer stammen voor een groot deel af van Vikingen die zich vanaf de 9e eeuw op de eilanden vestigden. De Faeröer zijn sinds de 14e eeuw politiek verbonden met Denemarken. Zelfstandig bestuur vanaf 1948. De Faeröer bestaan uit 17 eilanden waarvan 16 bewoond. Locatie: Noord Europa, tussen de Noorse Zee en noordelijke Atlantische Oceaan, halverwege tussen IJsland en Noorwegen. Oppervlakte: 1399 km2
Aantal inwoners: 45.296
Bevolkingsdichtheid: ± 32 per km2
Klimaat: milde winters, koele zomers, vaak bewolkt of mistig en zeer winderig
Hoogste punt: Slaettaratindur 882 meter
Bevolkingsopbouw: 0-14 jaar 23% 15-64 jaar 63% 65+ 14% Gemiddelde levensverwachting: 78.43 jaar
Godsdienst: evangelisch luthers
Talen: Faeröers en Deens
Hoofdstad: Torshavn
Faeröerse naam: Foroyar
Bruto nationaal product: $700 miljoen
Industrie: visverwerking, scheepsbouw, bouw
Landbouw: melk, aardappelen,groente, schapen, zalm en andere vissoorten
Export: $362 miljoen bestaande uit o.a. vis en visproducten, diervoedsel; voornaamste Exportpartners: Denemarken, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten
Import: $315 miljoen bestaande uit o.a. machines, transportmiddelen, brandstof, zout; Voornaamste importpartners: Denemarken, Noorwegen, Groot- Brittannië, Duitsland, Zweden en de VS. Ik ben zelf nog nooit op de Faeröer eilanden geweest. Het is voor mij een hartstikke onbekend eiland.

Groenland in het kort

S\' Werelds grootste eiland, waarvan 84% bedekt is met ijs. Zelfstandig bestuur sinds 1979. locatie: Noord-Amerika tussen de Poolzee en Noord-Atlantische Oceaan ten noordoosten van Canada. Oppervlakte: 2.175.600 km2 waarvan 341.700 km2 ijsvrij
Aantal inwoners: 56.309
Bevolkingsdichtheid: ongeveer 0,16 inwoners per km2 ijsvrij land
Bevolkingsopbouw: 0-14 jaar 27% 15- 64 jaar 68% 65+ 5% Gemiddelde levensverwachting: 68.07 jaar
Etnische groeperingen: Groenlanders(o.a. Inuit) 87%, Denen en andere groepen 13% Godsdienst: evangelisch luthers
Talen: Groenlands (oost-Inuits), Deens en Engels
Hoogste punt: Gunnbjorn 3700 meter
Hoofdstad: Nuuk (Godthab) Groenlandse naam: Kalaallit Nunaat
Bruto nationaal product: $945 miljoen
Industrie: visverwerking (met name garnalen), pelzen, scheepsbouw (kleine schepen) Landbouw: groenten, schapen, rendieren, visserij
Export $363 miljoen: vis en visproducten (95%); voornaamste exportpartners: Denemarken, Japan Groot-Brittannië Import $421 miljoen: machines en transportmiddelen, voedsel, levende dieren, petroleumproducten; voornaamste importpartners: Denemarken, IJsland, Japan, Noorwegen, VS, Duitsland, Zweden. Zelf ben ik nog nooit in Groenland geweest, het lijkt me ook niks om daar naar toe te gaan of te wonen.

Nog wat informatie over Denemarken.

Denemarken
Oppervlakte 43.094 km² Inwoneraantal 5,3 miljoen
Hoofdstad Kopenhagen
Taal Deens
Staatshoofd Koningin Margrethe II
Munteenheid Deense kroon
BBP 186,8 miljard euro (2003)

Informatie over de EU.

EU lidstaten Nieuwe lidstaten Kandidaat lidstaten
België Denemarken
Duitsland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Italië Luxemburg
Nederland
Oostenrijk
Portugal
Spanje
Verenigd Koninkrijk
Zweden Cyprus
Estland
Hongarije
Letland
Litouwen
Malta
Polen
Slovenië Slowakije
Tsjechische Republiek Bulgarije
Roemenië Kroatië

Turkije

Landbouw, tuinbouw, visserij en veeteelt.

Van het Deense landoppervlak wordt tweederde gebruikt voor de landbouw. De landbouw is vooral gericht op de export naar de Europese Unie. De meeste bedrijven zijn vrij klein met minder dan 20 ha grond. Het aantal mensen werkzaam in de landbouwsector daalde tussen 1961 en 1994 van 120.000 tot 35.000. In toenemende mate worden landbouwgronden gebruikt voor toeristische activiteiten. Zo zie je in Denemarken dat er vaak rondleidingen worden gegeven op landbouwgrond. Belangrijke producten zijn aardappelen, suikerbieten en koolzaad. De graanopbrengst loopt terug en wordt vooral gebruikt voor het produceren van veevoer of als grondstof voor bierbrouwerijen als Tuborg en Carlsberg. Carlsberg is zelfs wereldwijd bekend. Denemarken is Europa\'s koploper in de biologische landbouw. Zo is bijvoorbeeld 24% van de dagmelk die de Denen consumeren op biologische wijze geproduceerd. De tuinbouw produceert vooral fruit, groente en kruiden, deze producten zijn erg duur in de supermarkten in Denemarken. Opbrengsten uit de bosbouw betreft vooral de export van kerstbomen. Denemarken is \'s werelds grootste exporteur. Als je goed rondkijkt als je in Denemarken bent zie je echt heel veel heuveltjes met allemaal kerstbomen je ziet daar ook de hele dag mensen werken, met zagen grote vrachtwagens enz. Denemarken behoort tot de grootste visserijlanden van Europa, hoewel het qua opbrengsten in het niet valt bij inkomsten uit de industrie en de landbouw. Kabeljauw, platvis en haring zijn de belangrijkste soorten die gevangen worden en daarna verwerkt worden tot visolie, vismeel en visconserven. In sommige kustgebieden in Denemarken zie je gewoon de graten van de vissen aanspoelen. Duitsland neemt de meeste visproducten af. Voornaamste vissershavens zijn Esbjerg, Hirtshalsen en Skagen. Denemarken is een van de grootste producenten van veeteeltproducten. Onder andere vlees, leer, melk en kaas wordt op grote schaal geëxporteerd. De pelsdierfokkerij is ook nog steeds een economische activiteit van betekenis. Er zijn ongeveer 5000 fokkerijen!

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Mijnbouw, industrie en handel. Denemarken moet bijna alle grondstoffen invoeren. De enige economische activiteiten van belang in de mijnbouw zijn de winning van o.a. zout, graniet, kalk, klei, zandsteen en zwavel. Sinds 1972 wordt er voor de kust van Denemarken aardolie gewonnen. In 1984 is de productie van aardgas uit de Noordzee van start gegaan. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Denemarken van een agrarisch land naar een industrieland met de nadruk op hoogwaardige producten. Belangrijke industriële centra zijn Kopenhagen en omstreken, Odense, Århus, Silkeborg en Vejle. Na 1970 zijn veel bedrijven vanuit de regio Kopenhagen verhuisd naar het westen van het land, met name naar Jutland, je ziet dat ook goed als je Jutland vroeger bekijkt en Jutland nu. Kopenhagen werd meer een dienstencentrum. De meeste werknemers telt de voedingsindustrie, gevolgd door de machinebouw en de metaalindustrie. Van 1960 tot 1986 was de handelsbalans negatief, maar sinds 1988 is de handelsbalans weer positief. In 1999 werd er voor $49,5 miljard geëxporteerd naar voornamelijk Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, dat is toch een aardig hoog bedrag voor zo’n land als Denemarken.

Attracties voor toeristen.

Aalborg zoo: Hier zitten ongeveer 1600 dieren in de dierentuin. De dierentuin is dan ook de bekendste van Denemarken
Aqua - Silkeborg: Ligt het AQUA zoetwater-\"aquarium\" op loopafstand van het Silkeborgmuseum. In AQUA staat u oog-in-oog met otters en vissen en in het Silkeborg-Museum ontmoet u de allerberoemdste Deen: de man van Tollund. Elektriciteitsmuseum Dit is een heel beroemd museum in Denemarken het gaat over de elektriciteits opwekking in Denemarken. Givskud dierenpark deze dierentuin is iets minder bekend dan de Aalborg zoo maar dez e dierentuin heeft een opvlakte van 116 hectare. Ze hebben hier iets meer dan 1000 dieren. Jesperhus- flowerpark Dit is een heel mooi bloemenpark met heel veel bloemen. Kattegat centrum - Grenaa: Dit is een centrum waar heel veel haaien zitten een beetje hetzelfde als bij blijdorp het is echt heel groot. Legoland- Billund Dit ligt in Kopenhagen. Het is echt een en al lego daar lego bootjes lego glijbanen. Noordzeemuseum: Hier zitten 40 verschillende soorten vissen heel groot maar in december 2003 is hier een hele grootte brand geweest. Het centrum bestaat nog wel.

Belangrijke steden in Denemarken.

Aarhus touristinfo
Aalborg
Esbjerg
Kopenhagen
Hanstholm
Odder
Odense
Roskilde
Ry
Silkeborg
Skagen
Skanderborg
Viborg

Problemen in het land.

In Denemarken gaan de mensen steeds meer buiten Kopenhagen omdat het daar te druk wordt met fabrieken. En de steden op Jutland gaan de mensen ook meer trekken omdat daar veel rust is. In Denemarken is pas een grote storm waardoor er veel weilanden zijn ondergelopen. Boeren zullen hierdoor echt problemen krijgen ze zullen ander werk moeten gaan doen dus minder inkomsten voor het land.

Het leukste in dit land is

Dat het echt een prachtig landschap heeft. Helemaal niet plat is want in sommige delen van Denemarken lijkt het net of je door Limburg rijd. Ook leuk zijn de oude dorpjes, soms hebben ze zelfs dorpen van 1 straat. De mensen in Denemarken vertrouwen elkaar. Zo was ik met mijn vader hout gaan kopen het was gewoon zelfbedieningen er stond een schuurtje. In het schuurtje hing een bakje waar je 20 kronen in kon doen en dan mocht je het hout meenemen niemand die erop lette.

Het minst leuke in dit land.

Het levens onderhoud in Denemarken is erg duur. Verse groente is erg duur en bruin brood kennen ze niet. Het bier is ontzettend duur voor een krat betaal je 107 kronen. 1 Euro is 7 kronen 25. Dus betaal je rond de 15 Euro voor een krat bier.

Wat ik van het land vind.

Ik vind Denemarken echt een prachtig land. Het landschap vind ik vooral mooi. Het weer vind ik dan weer niet zo leuk het is daar nog kouder dan in Nederland. Ik ben er nu al twee keer geweest eerste keer in het gehucht Lild strand afgelopen vakantie in het gehucht Sindrup. Beide vakantie’s ben ik twee keer in een vrij grote stad geweest. Eerste keer in Hanstholm een heel bekende haven stad. Dat was echt heel leuk en groot maar ze hadden niet echt een groot centrum. Afgelopen vakantie in Thisted dat is echt een leuk plaatsje het heeft een vrij groot centrum. Ik vond het wel leuk dat Denemarken echt veel Nederlandse winkels daar heeft zoals de Intersport VeroModa. Alleen vind ik bij de meeste stadjes de VVV niet zo goed weinig tot geen informatie in het Nederlands. Als je geluk hebt een paar boekjes in het Engels. Ik heb in Denemarken veel foto’s gemaakt. Het landschap is daar echt leuk om te fotograferen. Ik ben afgelopen vakantie met mijn vader en broertje ook over een landtong dat zat wel vast aan het land maar naast je zag je twee zeeën echte prachtig. Ik vind de producten daar wel belachelijk duur. Het pluspunt was dat ze er wel Heineken bier hadden en hun eigen bier erg goed was. Het eten daar was wel lekker ze hadden heerlijke witte broden. De mensen daar vond ik echt heel erg aardig. De kleine dorpjes waren wel leuk. Maar je moest echt vier dorpen voorbij eer dat je bij een school kwam. Ik heb in Denemarken heel veel roofvogels gezien dat was echt leuk. Toen het een beetje avond werd zagen we ook vier hertjes over steken. Wat ook goed was is dat het daar zo schoon is waar je hier in Nederland struikelt over blikjes en papier kauwgom. Kom je daar in de stad geen een vuiltje tegen. Ik vond sommige gebieden daar echt rustig. Deze vakantie zaten wij een beetje afgelegen nou ik denk dat ik in een week tijd op onze weg 5 auto’s heb gezien. Het gebied waar wij zaten was echt vrij heuvelachtig echt een soort Limburg. In Denemarken heb je ook nog echt van die ouwe zandpaatjes langs de kust. Ik vind het wel grappig dat ze in Denemarken ook carnaval vier ze vieren het alleen een week later als ons. Nou ik vind Denemarken gewoon een erg mooi en gaaf land. Echt een aanrader om een keer naar toe te gaan.

Ik vind Denemarken echt een prachtig land. Het landschap vind ik vooral mooi. Het weer vind ik dan weer niet zo leuk het is daar nog kouder dan in Nederland. Ik ben er nu al twee keer geweest eerste keer in het gehucht Lild strand afgelopen vakantie in het gehucht Sindrup. Beide vakantie’s ben ik twee keer in een vrij grote stad geweest. Eerste keer in Hanstholm een heel bekende haven stad. Dat was echt heel leuk en groot maar ze hadden niet echt een groot centrum. Afgelopen vakantie in Thisted dat is echt een leuk plaatsje het heeft een vrij groot centrum. Ik vond het wel leuk dat Denemarken echt veel Nederlandse winkels daar heeft zoals de Intersport VeroModa. Alleen vind ik bij de meeste stadjes de VVV niet zo goed weinig tot geen informatie in het Nederlands. Als je geluk hebt een paar boekjes in het Engels. Ik heb in Denemarken veel foto’s gemaakt. Het landschap is daar echt leuk om te fotograferen. Ik ben afgelopen vakantie met mijn vader en broertje ook over een landtong dat zat wel vast aan het land maar naast je zag je twee zeeën echte prachtig. Ik vind de producten daar wel belachelijk duur. Het pluspunt was dat ze er wel Heineken bier hadden en hun eigen bier erg goed was. Het eten daar was wel lekker ze hadden heerlijke witte broden. De mensen daar vond ik echt heel erg aardig. De kleine dorpjes waren wel leuk. Maar je moest echt vier dorpen voorbij eer dat je bij een school kwam. Ik heb in Denemarken heel veel roofvogels gezien dat was echt leuk. Toen het een beetje avond werd zagen we ook vier hertjes over steken. Wat ook goed was is dat het daar zo schoon is waar je hier in Nederland struikelt over blikjes en papier kauwgom. Kom je daar in de stad geen een vuiltje tegen. Ik vond sommige gebieden daar echt rustig. Deze vakantie zaten wij een beetje afgelegen nou ik denk dat ik in een week tijd op onze weg 5 auto’s heb gezien. Het gebied waar wij zaten was echt vrij heuvelachtig echt een soort Limburg. In Denemarken heb je ook nog echt van die ouwe zandpaatjes langs de kust. Ik vind het wel grappig dat ze in Denemarken ook carnaval vier ze vieren het alleen een week later als ons. Nou ik vind Denemarken gewoon een erg mooi en gaaf land. Echt een aanrader om een keer naar toe te gaan.

REACTIES

A.

A.

bij sommige stukken teveel opsomming, maar voor de rest echt top, bravo!!!! Ik ben ook een keer in Denemarken geweest, echt gaaf, we gaan binnenkort met school nog een keer!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.