Inleiding
Mijn werkstuk doe ik over Suriname. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik er wel wat meer van wil weten. Ik ga wat verteleen over dat Suriname een kolonie was van Nederland. Ook ga ik vertellen over het klimaat, de plantengroei en de dieren in Suriname. Dit zijn mijn deelvragen:
- Wat zijn de natuurlijke kenmerken van Suriname?
- Wat zijn de menselijke kenmerken van Suriname?
- Hoe zit het met de ontwikkelingskenmerken van Suriname?
- Hoe zit het met de dieren en planten in Suriname?
- Hoe zit het met de geschiedenis van Suriname?
Mijn hoofdvraag is:
- Hoe is de leefbaarheid in Suriname?
Wat zijn de natuurlijke kenmerken van Suriname?
Het grootste deel van Suriname bestaat uit een tropisch regenwoudklimaat. September en oktober zijn de droogste maanden van het jaar. Ook heeft Suriname een dubbele regentijd, in januari en in april t/m juli. De gemiddelde temperatuur in de hoofdstad (Paramaribo) is 27,3 graden. De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het hele jaar door 23 graden. De winden zijn zwak en komen meestal uit oostelijke richting. De snelheid van de wind is meestal maar 1 a 2 meter per seconde. Suriname ligt in Zuid Amerika, het grenst aan Guyana, Brazilië, Frans Guyana en aan de Atlantische oceaan. Het land ligt op de noorderbreedte tussen de 0 en 10 graden. Suriname ligt dus dicht bij de evenaar. Suriname ligt 8400 km van Nederland AF. De oppervlakte van Suriname is 163265 km² en de oppervlakte van Nederland is 41526 km². Suriname is dus 121739 km² groter.In het midden is het land hoger en het hoogste punt is de Julianatop: 1230 meter. De grootste rivieren van Suriname zijn de Corantijn en de Marowijne. In beide rivieren komen talrijke eilanden voor en aan de monding is de breedte ongeveer 10 km. Bijna alle rivieren in Suriname zijn vaarbaar. De waterafvoer in de rivieren is groot. Vooral als het regentijd is, is de water afvoer groot, dan stromen de rivieren in moerasgebieden over.
Wat zijn de menselijke kenmerken in Suriname?
In Suriname wonen ongeveer 436494 mensen. In Suriname wonen er dus veel minder mensen dan in Nederland. Veel mensen wonen in of rondom Paramaribo of bij de kust. De rest van de bevolking woont in nederzettingen langs de kust en rivieren. Er wonen veel verschillende volken in Suriname: bosnegers, Europeanen, Chinezen en nog veel meer.
De verdeling van de beroepsbevolking:
Ontwikkelingskenmerken
BNP: 2262,-
Inflatie: 138,1
Groei BNP: -0.3
Landbouw in BBP: 26
Buitenlandse schulden: 61
Militaire uitgave: 3.5
Voedselvoorziening 10786
Aantal inwoners per arst: 1348
Analfabetisme: 7.0
Televisies per 1000 inwoners: 148
De officiële taal in Suriname is Nederlands. Er is een parlementaire democratie en het grootste deel van het volk is Rooms Katholiek.
De economie en het toerisme in Suriname
Economie De economie is sterk afhankelijk van het buitenland. Tijdens de oogst van de plantagebouw dreef het land dan tijdelijk op de export van die tropische producten (zoals suiker, koffie, cacao en katoen.) In de 20e eeuw werd de bauxietwinning steeds belangrijker. In de vijftiger jaren is bauxiet verantwoordelijk voor 40% van het Bruto Nationaal Product(BNP).
Ontwikkelingssamenwerking Toen Suriname onafhankelijk werd, had Suriname ontwikkelingshulp van Nederland, ter waarde van 3.5 miljard gulden toe gezegd gekregen. Dit geld mocht alleen worden uitgegeven onder toezicht van de gemengd Nederlands-Surinaamse commissie. Het geld moest worden besteedt aan verschillende projecten. Toen in 1987 de ‘decembermoorden’ plaatsvonden werd dit ontwikkelingsverdrag uitgesteld. Pas na de nieuwe democratisering (vanaf 1987) werd weer een aanvang genomen met de ontwikkelingssamenwerking. Die echter na december 1990 opnieuw door Nederland werd uitgesteld. In de jaren negentig is er hier en daar geld gegeven aan kleinere en grotere projecten, maar de situatie is allesbehalve stabiel.
Emigratie
De economische ontwikkeling van Suriname heeft ernstig te leiden onder de emigratie naar met name Nederland. Men spreekt van een \"Braindrain\" omdat vooral de hoger opgeleiden massaal naar Nederland trokken. Minimaal 300.000 emigranten wonen en werken in Nederland (cijfers 2000), maar voelen zich wel sterk betrokken bij Suriname.
Toerisme
Suriname is niet echt toeristisch. Toch heeft Suriname best een mogelijkheid te bieden, Suriname is namelijk voor 85% bedekt met tropisch regenwoud, natuurtoerisme. Maar helaas heeft Suriname geen mooie stranden waar wel veel vraag naar is.
Suriname wordt wel veel bezocht door Surinamers die in Nederland wonen.
Verkeer en vervoer Het wegennet strekt zich uit over ca. 9000 km, hiervan is ongeveer 25% verhard. Als overblijfsel van een groter spoorwegnet is er nog een ca. 86 km lange spoorlijn van Onverwacht (bij Paramaribo) via Zanderij naar Bronsweg aan het Van Blommesteinmeer. De rivieren hebben, met een bevaarbare lengte van 1500 km, een functie voor het vervoer in het binnenland. De grootste zeehaven is Paramaribo. De nationale luchtvaartmaatschappij is de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, bij Paramaribo ligt de internationale luchthaven Zanderij. Verspreid over het land zijn er ca. 35 airstrips voor kleine vliegtuigen. In 2000 is het grootste project op het gebied van verkeer voltooid. Dat is de Wijdenbosch-brug over de Suriname-rivier. Dit project is overigens bepaald niet onomstreden.
Hoe zit het met de dieren en planten in Suriname?
Plantengroei Suriname heeft een tropische plantengroei. De vegetatie grenst aan het amazonegebied en aan de Guyana’s. Hier lijkt de plantengroei van Suriname dan ook erg op. In Suriname zijn wel 5000 verschillende plantensoorten. Dit is erg veel voor een niet heel groot gebied zonder bergen. Veel voorkomende plantensoorten zijn palmen, cactussen orchideeën, grassen, wolfsmelkfamilie, bromelia’s, de walstrofamilie en de vlinderbloemenfamilie. Een kenmerk van Suriname is dat het kustbos voornamelijk bestaat uit mangrove (vloedbos.)
Dieren In het tropische regenwoud leven veel verschillende dierensoorten. Wel 140 soorten waaronder: 8 soorten apen, 14soorten roofdieren, 65 soorten vleermuizen, 5 soorten gordeldieren, 3 soorten miereneters, 2 soorten luiaards, de Zuid-Amerikaanse tapir en 3 soorten herten. Ook de vogelwereld is zeer groot namelijk 600 soorten!
Probleem Er worden veel bossen gekapt, ook in Suriname. Hiermee worden niet alleen planten maar ook de dieren bedreigd. Hierdoor kunnen er veel belangrijke dieren- en plantensoorten uitsterven. Er zijn verschillende organisaties die het kappen van bossen en het jagen tegen gaan.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Ik weet dat je op vwo zit maar voor een eerste jaars gebruik je belachelijk moeilijk woorden
12 jaar geleden
Antwoorden