China

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1953 woorden
  • 7 juni 2004
  • 132 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
132 keer beoordeeld

Inhoud

Hoofdstuk 1

Het dagelijks leven

Hoofdstuk 2

De geschiedenis

Hoofdstuk 3

Het land


Hoofdstuk 4

Chinese uitvindingen

Hoofdstuk 5

Chinese karakters


Hoofdstuk 1:

Het dagelijks leven

Naar school in de stad


In Shanghai wonen elf miljoen mensen. Elk gezin mag niet meer dan een kind hebben. Die kleine gezinnen wonen in een huis met meer gezinnen. Er is maar heel weinig ruimte in de huizen.voor zoveel mensen zijn er ook te weinig huizen. Een school is heel dichtbij. Als je naar school gaat moet je eerst keurig in de rij gaan staan.Als de bel gaat wordt de Chinese vlag gehesen op het schoolplein. Op de maat van de muziek doen ze dan een kwartier gymnastiek. De Chinezen gebruiken geen alfabet met 26 letters. Elk teken is een stukje van een woord. Het schrijven gebeurt met penseel en inkt. Op school heb je ook een keuze-uur. Dan mag je zelf weten wat je doet. In de middag blijven alle kinderen altijd op school. Daar eten ze dan ook.

[plaatje0]

Naar school op het platteland.

Je gaat met twintig andere kinderen naar school. Er is meestal een onderwijzer per klas.. Anders gaan er twee klassen in een groep. Ook op een dorpsschool wordt de Chinese vlag gehesen en er wordt ook ochtendgymnastiek gedaan. Er zijn geen boeken, schriften, penselen, alleen een schoolbord en krijt, dus de kinderen kunnen zelf niet leren. Ze moeten alles klassikaal doen. Kinderen kunnen plotseling zomaar verdwijnen omdat ze werk moeten gaan zoeken in de stad. Vaak lukt het ze niet om werk te krijgen, dan worden het zwerfkinderen


In China kan dit zelfs nog gebeuren:

Bericht uit de Volkskrant, november 2000. Een leerling van een lagere school in Ui was zo stom om zijn onderwijzer achter zijn rug uit te schelden voor hond. De kinderen uit zijn klas waren zo gemeen om het aan de leraar te vertellen. De onderwijzer liet het kind kiezen uit de volgende straffen:

-100 stokslagen van de meester

-1000 stokslagen van zijn klasgenoten

-1000 vliegen eten

-slakken eten

De jongen koos voor de tweede straf. Na tweehonderd klappen koos hij toch maar voor de vliegen. Hij hield drie vliegen binnen, de rest spuugde hij uit. Het hoofd van de school heeft maatregelen genomen.


Nog zo’n bericht:

Bericht uit de volkskrant 2001

De vader en de moeder van een meisje zijn gescheiden. Zij gaat deze week naar haar vader. Haar vader dwong haar tot honderd te tellen, maar zij bleef zeggen dat maar tot twintig kon tellen Haar vader dwong haar tot honderd te tellen maar zij bleef zeggen dat ze maar tot twintig kon tellen. Haar vader werd zo kwaad dat hij haar dood sloeg. Hij zei uiteindelijk, het ging niet expres. Dit gebeurde een jaar geleden ook al. Toen was het een jongen die maar tot 10 kon tellen en twintig moest halen.

Vrije tijd

Chinezen hebben niet veel vrije tijd. Ze werken vaak vijftig uur per week. En er zijn niet veel feestdagen. De vrije tijd die ze hebben is maar 3 weken per jaar. Ze hebben geen machines, dus ze doen in hun vrije tijd ook nog het huishouden. Als ze wel tijd hebben gaan ze vaak naar de film. In elke stad is er wel een bioscoop. In dorpen draait de film buiten. Steden hebben veel grote parken in China. In die parken doen oude mensen vogelzangwedstrijden en kinderen zijn bezig met tafeltennissen. Iedereen in China heeft wel een keer getafeltennist, je hoeft namelijk alleen maar een badje en een balletje te kopen. Tafels staan overal, daarom komen de meeste wereldkampioenen tafeltennissen uit China. Veel oudere Chinezen zijn dol op Chinese opera. Dat is zang, dans, toneel, muziek en acrobatiek. Jonge Chinezen houden daar niet meer van, zij gaan liever naar de disco. Ook een grote hobby in China is postzegels verzamelen.

[plaatje1]

Sport

Net als wij vinden Chinezen sport erg belangrijk. Want als je ziek bent kun je niet werken. En als je niet werkt krijg je ook geen geld, dus dan krijg je armoede. Heel veel Chinezen doen aan lichaamsbeweging. Niet twee keer per week, nee, elke dag voordat ze naar hun werk gaan op straat of in een park. Het is een vreemd gezicht als je niet gewend bent dat er allemaal mensen op straat te sporten. Ze doen bijvoorbeeld aan vechtsporten. Maar de meeste Chinezen doen Tai Chi. Dat is niet agressief en heel sierlijk. Chinezen zijn goed in tafeltennis, volleybal, basketbal en turnen.

[plaatje2]

Hoofdstuk 2;
Geschiedenis
Oudste land


China is het oudste land op de aarde, het bestaat al ongeveer 4000 jaar. Het is lang een geheimzinnig land geweest. China wou geen contact met het buitenland. De laatste paar jaren is het contact met het buitenland sterk verbeterd.
[plaatje3]

De Chinese muur

De Chinese muur is het enige bouwwerk op de aarde dat je vanaf de maan kunt zien.

Hij is ongeveer 3000 km lang. Er is zeven jaar aan gebouwd door 1 miljoen Chinezen dag en nacht. Veel mensen gingen dood door het zware werk. De Chinese muur loopt van de Gele Rivier naar Turkestan. De eerste keizer van China liet hem bouwen. Hij had net van China een land gemaakt. Hij maakte de muur voor vele nomade–bendes die veel aanvielen.De Chinese muur is nu op sommige plaatsen stuk door aardverschuivingen. China als koninkrijk
[plaatje4]

China was 4000 jaar geleden al een keizerrijk. In al die tijd zijn er natuurlijk veel keizers geweest. De ene keizer was geliefd bij het volk, de andere niet. De ene was wijs, de andere niet. Sommige hielden van oorlog voeren, sommige hielden van feesten. De Qin soldaten hebben er voor gezorgd dat China een land werd. Eerst waren het allemaal kleine staatjes.

In de laatste 250 jaar van het koninkrijk zaten de Mantsjoes op de troon. Dat waren geen echte Chinezen, ze kwamen van de andere kant van de Chinese muur. Ze hadden veel bewondering voor de Chinese cultuur. Ze waren wel erg ouderwets, ze zorgden niet voor verbetering van het land. China werd daardoor ook een ouderwets land. China verloor daardoor in een oorlog tegen Engeland. China was het keizerrijk toen werd China een communistisch land. Dat zijn is ze nu nog steeds.

[plaatje5]

Hoofdstuk 3:
Het land



Hoofdstad :Beijing (Peking)Provincies :22

Provincies :22

Eilanden :500

Grootste eiland :Taiwan. Taiwan is een apart land maar China vindt dat het bij China hoort.

Hoogste berg :Qomolangma is even hoog als de Mount Everest,8848 meter hoog

Langste rivier :Jangtsekian, 6300 km

Grootste meer :Qinghai-meer, 4300 km2

Weetjes :eigenlijk heet China de volksrepubliek ChinaPlek op de wereld

China ligt in het werelddeel Azië. Om precies te zijn in het zuidoosten van Azië. China ligt aan drie grote zeeën: de zuid-Chinese zee, de oost-Chinese zee en de Gele zee.


Groot!

Alleen Canada en Rusland zijn grotere landen dan China. China’s oppervlakte is 9.560.900 km2

[plaatje6]

Hoeveel mensen?

Op de hele wereld zijn 5 miljard mensen.Je mag maar een kind in China omdat er zoveel mensen zijn. In China wonen ruim 1 miljard mensen. Als je dus van alle mensen op de wereld groepjes van 5 maakt is er in elk een groepje chinees.

China is groot genoeg voor een miljard mensen maar de helft van het land is onbewoonbaar door bergen en woestijnen. Stel je voor dat Nederland voor de helft onbewoonbaar was. Dan zou de minister misschien ook wel zeggen dat na het 7 miljoenste kind er in Nederland maar een kind per gezin geboren mag worden. Dat zei de regering in China. Elk echtpaar mocht maar een kind hebben. Alleen voor dat ene kind betaalde de regering schoolgeld. In die tijd raakten de Chinese kinderhuizen overvol, want families brachten een tweede baby naar een kinderhuis. De laatste jaren is de een-kind-regel wat minder streng. Maar ouders die toch een tweede kind willen moeten toestemming vragen aan de regering.


Hoofdstuk 4;
Chinese uitvindingen
Vuurwerk


Vuurwerk is een Chinese uitvinding. In China staan veel vuurwerkfabrieken. Het wordt over de hele wereld verkocht. Chinees vuurwerk knalt niet alleen maar het is ook nog mooi om te zien. De kleuren en vormen zijn erg belangrijk. Met rotjes zijn de Chinezen niet tevreden.

[plaatje7]

Kruiwagen

Die noemen de Chinezen ook wel houten os. Want deze eenvoudige handkar met een wiel kan net zoveel vracht tillen als een os. Soms werd zelfs een zeil op de kruiwagen gezet. Dan maakte de wind het duwen van de kruiwagen lichter. De Chinezen vonden de kruiwagen ongeveer tussen 1800 en 2200 jaar geleden uit.

[plaatje8]

Klok

De klok is uitgevonden door Su Song, een Chinese ambtenaar. Hij bouwde ongeveer 900 jaar geleden een groot uurwerk. Hij gaf de tijd van de dag aan de planeten en sterren. Het uurwerk werkte als een waterradje. Door de gegevens van dit eerste uurwerk kon een precieze kalender worden gemaakt.


Papier

Cai Lun was een ambtenaar van de Chinese keizer, 105 jaar na Christus. Hem lukte het om als eerste echt papier te maken. Hij gebruikte zijdeafval en maakte daar eerst pulp van . Later werden hennep, boombast en bamboe gebruikt. En daardoor leerden steeds meer mensen lezen en schrijven. 900 jaar later werd voor het eerst papieren geld gemaakt.



Buskruit

De Chinezen, waren op zoek naar een stof dat het leven kon verlengen. Dat lukte niet. Zeg maar, een beetje per ongeluk vonden ze iets anders uit, iets dat kon ontploffen, buskruit .Dus geen stof die het leven kon verlengen maar doden.

Kompas

Dit is een heel oude Chinese uitvinding, al is het niet precies bekend ie, waar, en wanneer. Het kompas werd eerst alleen op het land gebruikt. Als de Chinezen huizen gingen bouwen gebruikten ze het kompas ook. Later kwamen ze op het idee om het kompas ook op zee te gebruiken Het Chinese schrift.

[plaatje9]

Hoofdstuk 5
Chinese karakters
Het Chinese schrift


Ons alfabet bestaat uit 26 letters. Het Chinese schrift bestaat uit 50.000 tekens. Elk teken is een woord of een deel van een woord. Kinderen aan het eind van de basisschool kennen ongeveer 3.000 tekens uit hun hoofd. Mensen die gestudeerd hebben kennen ongeveer 10.000 tekens. De kinderen leren van elk karakter welke lijn het eerst op het papier gezet moet worden.

De leesrichting

Wij schrijven allemaal van links naar rechts. Wij lezen ook van links naar rechts. De Chinezen schrijven in plaats van links naar rechts van boven naar beneden. Chinezen schrijven ook karakters, geen waarden en zinnen.

Hieronder volgt het voorbeeld van de eerste les in het Chinese schrift:


1. Onderstaande eerste zes streken zijn de begin streken:

heng

horizontale streek
(geschreven van links naar rechts)


zoals in het karakter

yi (één)

shu
verticale streek
(geschreven van boven naar beneden)


zoals in het karakter
shi (tien)

pie
neerwaartse streek naar links
(geschreven van boven rechts naar beneden links)


zoals in het karakter
ba (acht)

na
neerwaartse streek naar rechts
(geschreven van boven links naar beneden rechts)


zoals in het karakter
ru (binnengaan)


dian
punt
(geschreven van boven naar beneden rechts of links)
zoals in het karakter
liu (zes)

ti
opwaartse streek
(geschreven van beneden links naar boven rechts)
zoals in het karakter
ba (grijpen)

2. De laatste twee streken hebben verschillende varianten. De eerste groep bestaat uit vijf streken met een haak:



henggou
horizontale streek met een haak
zoals in het karakter
zi (karakter)



shugou
verticale streek met een haak
zoals in het karakter
xiao (klein)



wangou
buigende streek met een haak
zoals in het karakter
gou (hond)


xiegou
schuine streek met een haak
zoals in het karakter
wo (Ik, me)



pinggou
liggende streek met een haak
zoals in het karakter

wang (vergeten)

3. En de volgende met twee enkele streken met een bocht:



shuzhe
verticale streek met een horizontale bocht naar rechts
zoals in het karakter
yi (dokter, medicijn)



hengzhe
horizontale streek met een verticale bocht
zoals in het karakter
kou (mond)

4. Gecombineerde streken bestaan uit basis streken. Enkele voorbeelden:





shuwangou
verticale streek gecombineerd met een liggende streek met een haak
zoals in het karakter

ye (ook)
piedian
neerwaartse streek naar links gecombineerd met een punt
zoals in het karakter
nu (vrouw)



shuzhezhegou
verticale streek met een dubbele bocht en een haak
zoals in het karakter
ma (paard)

Bronnenlijst
Bronnen van internet :
www.google.nl/chineseschrift

www.china.com

www.chineseculturen.nl

www.ilse.nl/chineseplaatjes

www.google.nl/chineseschrift.nl



Bronnen uit Boeken:



Wereldeel OND China

China

De bosatlas

De Chinese beschaving

Chinese schrift

REACTIES

J.

J.

hallo ik doe een spreekbeurt over China, ik heb veel informatie kunnen op deze site. maar er staat een fout(je) in de tekst: er staat dat er op de wereld 5 miljard mensen leven, en dat er in China ruim 1 miljard mensen leven. dat is allemaal waar. maar er staat ook dat dan 4 op de 5 mensen Chinees is maar dat is 1 op de 5
groeten jw

17 jaar geleden

M.

M.

leuke plaatjes en goede tekst!

19 jaar geleden

W.

W.

ik vond het een mooie werkstuk en mooie platjes
ik denk had je een 9.5 voor je werkstuk of niet

19 jaar geleden

N.

N.

hoi ik ben nadia en ik hou ook een werkstuk over china maar ik kan geen informatie vinden over: de chinese culturen en over de tradities dus mijn vraag is weet jij misschien een paar site's waar ik informatie over de cultuur en de tradities kan vinden zo ja zou je dat dan even via mijn mail naar mij toe willen sturen vriendelijke groeten nadia

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.