Inhoudsopgave:
1. Waar ligt het gebied precies?
2. Wat zijn de klimaatskenmerken van Canada?
3. Geschiedenis en ontwikkeling.
4. Cijfers van Toerisme.
5. Attracties in Canada.
6. Hoe kun je er het beste komen?
7. Bronnenlijst.
1. Waar ligt het gebied precies?
Canada ligt in Noord-Amerika en, vanuit Nederland gezien, aan de andere kant van de wereld. Het is het op één na grootste land ter wereld. Canada bestaat uit 13 provincies namelijk:
· Alberta
· British Columbia
· Manitoba
· Nunavut
· New Brunswick
· Newfoundland
· Labrador
· Nova Scotia
· Ontario
· Prince Edward Island
· Quebec
· Saskatchewan
· Yukon.
Zoals je ziet is Noord-Amerika het blauw gekleurde gedeelte. Naar Canada vliegen is ongeveer 5630 km.
2. Wat zijn de klimaatskenmerken van Canada?
Canada is een land met een grote klimatologische verscheidenheid en heeft een van de koudste klimaten van alle ontwikkelde landen ter wereld. Temperatuur en neerslag zijn sterk afhankelijk van streek en seizoen.
De meeste neerslag valt aan de westkust: meer dan 2500 mm per jaar. De prairies zijn het hele jaar door tamelijk droog, een van de redenen dat granen er zo goed kunnen groeien.
Omdat de temperaturen in het hoge noorden maar enkele maanden per jaar boven het nulpunt komen, wonen de meeste Canadezen op maximaal 300 kilometer ten noorden van de zuidgrens. In dit gebied maakt de kou ten minste zeven maanden per jaar plaats voor een milde lente, een warme zomer en een aangenaam frisse herfst.
Ook de activiteiten in het land worden sterk bepaald door de seizoenen: binden de Canadezen ‘s winters in groten getale de ski\'s onder, in de zomer verruilen velen ze voor waterski\'s.
3. Geschiedenis en ontwikkeling.
Geschiedenis
Naar alle waarschijnlijkheid zijn Aziatische stammen (bijvoorbeeld de Indianen en de Inuit) duizenden jaren geleden via een landbrug tussen Siberië en Alaska in Noord-Amerika aangekomen. Sommige van deze stammen vestigden zich in het latere Canada, andere groepen trokken verder naar het zuiden.
Toen de Europese ontdekkingsreizigers arriveerden werd Canada bevolkt door een grote verscheidenheid aan inheemse stammen die, afhankelijk van hun leefomgeving, een nomadisch of gevestigd leven leidden als jagers, vissers of boeren.
Ongeveer 1000 jaar geleden, toen Noormannen zich gedurende korte tijd op Newfoundland vestigden, kwamen de Europeanen voor het eerst in contact met de inheemse stammen. Het zou echter nog 600 jaar duren voordat zij voorgoed voet aan wal zouden zetten.
Ontwikkeling in de twintigste eeuw
Canada speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, en kreeg een eigen vertegenwoordiging in de statenbond, in plaats van als deel van Groot-Brittannië. Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw was Canada in staat zijn eigen rol te spelen in internationale aangelegenheden, en het behoorde tot de medeoprichters van de Verenigde Naties en de NATO.
In de jaren zestig kwamen er twee nieuwe, belangrijke breuken in de banden tussen Canada en Groot-Brittannië. Canada besloot niet langer gebruik te maken van de Britse vlag en het Britse volkslied, maar verving het volkslied door ‘O Canada’ en de vlag door de vlag met het embleem van Canada, het esdoornblad.
De Canada Act, die in 1982 werd aangenomen, verleende Canada volledige onafhankelijkheid, hoewel het nog steeds lid is van de Britse Gemenebest.
De vervroegde verkiezingen van 27 november 2000 werden opnieuw gewonnen door de liberalen van Jean Chrétien. Binnen de liberale partij ontstaan problemen als gevolg van de rivaliteit tussen premier Chrétien en zijn op 2 juni 2002 ontslagen minister van Financiën, Paul Martin.
4. Cijfers van Toerisme.
Aantal toeristen:
Vanuit de VS 32.427.000
Vanuit andere landen 3.303.000
Bron: Europa World Yearbook, 1994 (cijfers van 1992)
Overnachtingen van gasten in Canada, uit (in 2003):
(x 1000)
Groningen -
Friesland -
Drenthe -
Overijssel 3,6
Flevoland -
Gelderland 5,1
Utrecht 4,4
Noord-Holland 124,7
Zuid-Holland 21,1
Zeeland -
Noord-Brabant 5,2
Limburg 6,6
Bron: Centraal Bureau voor de statistiek. (CBS)
5. Attracties in Canada.
De fantastische natuurgebieden vormen de belangrijkste attracties voor het toerisme en recreatie. Toeristen kunnen gebruik maken van uitstekende toeristische accommodaties. Vanwege het klimaat zijn het voor- en vooral het najaar geschikt voor een bezoek aan Canada. Stranden zijn te vinden aan de oceanen, maar ook aan de miljoenen meren die over het hele land verspreid liggen.
Canada telt ook vele nationale en provinciale parken. Banff National Park en Jasper National Park zijn wereldberoemd. Canada telt 56 National Historic Parks and Sites, beschermde gebieden met historische bouwwerken of stadsdelen.
De toeristisch interessantste steden zijn Montréal, Québec, Ottawa, Kingston, Halifax, Toronto, Vancouver en Victoria. Ook wereldberoemd zijn de Niagara Watervallen(de langste en hoogste van de wereld), maar ook de Athabasca Falls in Jasper National Park en de 85 m hoge Quiatchouane Falls bij Chambord zijn toeristische trekpleisters. Bijzonder zijn de Reversing Falls in de haven van Saint John in New Brunswick, waar het water als gevolg van opkomend tij teruggeduwd wordt; Canada heeft hier het grootste getijdenverschil ter wereld.
Belangrijke musea zijn het National Museum of Canada in Ottawa en het Royal Ontario Museum in Toronto. Kaarten, handschriften, munten en dergelijke betreffende de geschiedenis van Canada zijn tentoongesteld in de openbare archieven in Ottawa. Schilderijenmusea zijn gevestigd in Ottawa (National Gallery), Montreal (Museum of Fine Arts), Vancouver (Art Gallery) en Toronto (Art Gallery).
6. Hoe kun je er het beste komen?
De makkelijkste manier om snel grote afstanden te overbruggen is per vliegtuig. Buiten de twee grootste Canadese luchtvaartmaatschappijen, die geregelde diensten uitvoeren tussen alle grote steden, zijn er nog diverse kleinere maatschappijen die voor het vervoer naar kleinere plaatsen en afgelegen gebieden zorgen. In het hoogseizoen, vooral in juli en augustus, kunnen tal van vluchten totaal volgeboekt zijn.
Toeristen met meer tijd worden aangeraden om de trein te nemen. De transcontinentale reis met VIA Rail van Halifax naar Vancouver is een van de mooiste treinritten die men op deze wereld kan maken, maar het is wel aan te bevelen om de vier dagen en drie nachten durende trip in etappes te ondernemen. Tal van andere spoorlijnen dringen diep door in de nog steeds ongerepte wildernis: die van Winnipeg naar Churchill (aan de Hudson Baai), van Vancouver naar Prince George en van Edmonton naar Prince Rupert zijn bijzonder interessant. Het reizen per trein is net zo duur als per vliegtuig, maar met de trein kun je optimaal van het landschap genieten.
Verder kunt u de meeste plaatsen in Canada bereiken met een comfortabele bus. Verschillende kleinere maatschappijen verzorgen het vervoer in de regio\'s, terwijl Greyhound de verbindingen tussen de grote steden voor z\'n rekening neemt. De busstations bevinden zich gewoonlijk in de stadscentra en tussen de grote steden worden frequente diensten onderhouden. Een reis van de ene naar de andere kant van het land in één ruk per bus is slechts aan de meest geharde reiziger voorbehouden, maar wanneer u dit in etappes doet, zult u er veel plezier aan beleven.
Auto\'s zijn ook overal te huur, zelfs in de kleinere plaatsen. Voor de huurauto kunt u zelf aangeven met welk type auto u graag uw rondreis wilt maken. Alle grote verhuurbedrijven -Avis, Budget, Hertz en Tilden- hebben kantoren op de luchthavens en in de steden. U kunt de auto altijd in een andere plaats afleveren dan waar u hem hebt gehuurd. Een geldig rijbewijs en een credit card zijn gewoonlijk een vereiste. Alle buitenlandse rijbewijzen zijn gedurende een periode van 6 maanden in Canada geldig. De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar. Er wordt aan de rechterkant van de weg gereden en bij de verkeersborden wordt het metrieke stelsel gehanteerd. Het wegennet is uitmuntend en op het platteland, waar u over het algemeen relatief weinig auto\'s zult tegenkomen, is het autorijden een waar genot. Montreal en Vancouver zijn de steden met de grootste verkeersdrukte. De snelheidsbeperkingen in de steden en op de provinciale hoofdwegen worden in kilometers per uur aangegeven. Ze variëren van provincie tot provincie. Normale benzine, loodvrije benzine en diesel zijn overal verkrijgbaar en ze worden per liter verkocht.
Alcohol in het wegverkeer is in alle delen van Canada een ernstig misdrijf en aan de wetgeving hieromtrent wordt strak de hand gehouden en dit geldt ook voor buitenlanders. De straffen zijn zwaar en het is niet ongebruikelijk dat mensen wegens het onder invloed rijden achter de tralies belanden, ook al is het de eerste keer dat ze voor een dergelijk vergrijp worden berecht. Het dragen van veiligheidsgordels is in de meeste provincies verplicht, evenals het dragen van een helm voor motorrijders.
7. Bibliografie.
· Een heleboel sites op internet o.a
· www.google.nl
· www.cbs.nl
· www.canada.startkabel.nl
· De grote bosatlas
· Het boek: Moderne industriële wereld CANADA
· Het boek: Nelles Guides CANADA
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Ik woonde vroeger in canada en ik vind je werkstuk heel mooi trouwens ik ben 16 daag
20 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
yo, cool verslag man ik was deze zomer in canada
6 jaar geleden
Antwoorden