Wat is de Betuwelijn?
De Betuwelijn is een spoorwegverbinding die het vrachtvervoer vanaf de Rotterdamse havens dient te verbeteren. Die verbinding wordt aangelegd omdat vroeger de binnenkomende vracht overgeladen werd op binnenvaartschepen om dan over de Rijn naar een binnenhaven van Duitsland te worden vervoerd. En in Duitsland aangekomen wordt de vracht overgeladen op treinen en verder door Europa verstuurd om zodoende de vracht op hun bestemming te laten komen. Dat overladen in de Rotterdamse haven vond de overheid eigenlijk een stap te veel omdat het de concurrentie positie verslechtert. Want waarom niet gelijk in de Rotterdamse havens de vracht overladen op goederentreinen?
Hoe gaat deze lopen?
De Betuwelijn loopt grof gezegd van de Rotterdamse havens naar de Duitse grens en wel in de buurt van de plaats Zevenaar. Globaal gezegd begint de route op de Maasvlakte in Rotterdam. Waar hij dan ten zuiden van Rotterdam richting Barendrecht gaat. Vervolgens gaat hij via Zwijndrecht en Papendrecht. Daarna komt het grootste deel, dat langs de A15 ligt. Het loopt langs Gorinchem en Tiel. Aan het einde van de A15 bij Bemmel gaat hij richting Zevenaar en sluit vervolgens aan op het Duitse spoorwegnet. De route is in totaal 160 kilometer lang. En om er voor te zorgen dat het hedendaagse landschap niet te veel wordt aangetast, wordt de route dus voor drie kwart aangelegd naast de bestaande A15 snelweg. De manier waarop de hoofdroute loopt is te zien schematisch op de kaart hieronder. En om er voor te zorgen dat de goederentreinen in een keer door kunnen rijden over de Betuweroute en kruisingen met andere wegen worden gemeden, worden er een aantal bouwwerken gemaakt. Ook zorgen sommige bouwwerken voor vermindering van de geluidsoverlast.
Wat zijn de nadelen van de Betuwelijn?
De spoorlijn doorkruist het leefgebied van mensen, dieren en planten. Hij maakt geluid en vormt hoe dan ook een nieuw element in het landschap. Dit roept conflicten en bezwaren op. Het kabinet heeft samen met de NS aan oplossingen gewerkt.
De gevolgen op het gebied van geluidsoverlast: Langs het gehele tracédeel (exclusief de gesloten tunnel) komen geluidsschermen. Deze schermen verschillen in hoogte. Ook de tunnel heeft een geluidwerend effect. Bewoners van een aantal woningen aan de Babberichseweg krijgen meer geluidbelasting van wegverkeer door de aanpassing van deze weg. In overleg met gemeente en bewoners is hier inmiddels gekozen voor geluidsschermen en isolerende maatregelen.
De gevolgen voor het landschap: In Zevenaar loopt een groot deel van het spoor over een bestaand traject. De vormgeving en inpassing wijkt van de Betuweroute in Zevenaar af van die van de rest van de Betuweroute. In nauwe samenspraak met de gemeente is de lokale inpassing vastgesteld. Dit komt tot uiting in het Landschapsplan Gemeente Zevenaar en betreft onderdelen als: beplanting, faunavoorzieningen en de aankleding van geluidsschermen, plaatsing van geluidsschermen, ecologische en landschappelijke maatregelen en infrastructurele voorzieningen.
Niet alleen het groen heeft te lijden aan de bouw van de betuwelijn. Zo verandert op veel plaatsen de omgeving door de vele nieuwe bouwwerken, en moeten daarom ook veel gebieden worden aangepast om ze te kunnen bouwen. Zo worden er ook wat aardig wat mensen de dupe van de aanleg van de betuwelijn, want op plaatsen waar de betuwelijn komt te liggen worden huizen uit de weg geruimd om plaats te kunnen maken voor de aanleg van de betuwelijn en de bijbehorende bouwwerken. Zo wordt de voormalige camping `De Kale Hoeve`, ten Noorden van Hardinxveld-Giessendam in de gemeente Giessenlanden afgebroken om plaats te kunnen maken voor de bouw van de tunnel onder het riviertje de Giessen. Een plaatje met het stuk tracé over die omgeving heb ik hiervoor al gegeven en hieronder kunt u zien hoe de bouw van de tunnel de omgeving heeft veranderd. Ook zijn er verschillende mensen hun huis kwijt geraakt om zodoende plaats te kunnen creëren voor de bouw van verschillende bouwwerken.
Wat zijn de voordelen van de Betuwelijn? De aanleg van de Betuwelijn heeft vele voordelen. De belangrijkste voordelen van de Betuwelijn zijn: De groeiende stroom goederen uit wereldhaven Rotterdam kan nu snel uit het Europese achterland inkomen. Zo wordt het niet nog veel drukker op de wegen. Het wordt steeds meer dringen op het bestaande spoor en de passagierstreinen hebben voorrang op de goederentreinen. Vanaf 2005 hebben goederentreinen een eigen spoorlijn met twee sporen tussen Rotterdam en de Duitse grens. De statistieken laten zien dat vervoer per trein vele malen veiliger is dan over de weg. Naast de Betuwelijn zijn er ook nog projecten die op de Betuwelijn aansluiten, zoals in Valburg het CUP (Centraal Uitwissel Punt). Door de aanleg van de Betuwelijn zijn veel archeologische ontdekkingen gedaan. Betuweroute veel nieuwe informatie opleverde over de bewoningsgeschiedenis van het rivierengebied van Midden-Nederland: van de Midden Steentijd (ongeveer 7000 jaar geleden) tot en met de Middeleeuwen (ongeveer 400 jaar geleden) zijn daar sporen van gevonden. Dat leverde ook opmerkelijke vondsten op, zoals de oudste skeletresten die ooit in een graf in Nederland zijn aangetroffen (7000 jaar oud); een bronzen zwaard, dat was meebegraven met een volwassen man uit de Bronstijd (ongeveer 1350 voor Chr.) en een boomstamkano van ongeveer 6500 jaar oud.
Wie hebben er voordeel bij de Betuwelijn?
Bij de aanleg van de Betuwelijn hebben er groepen voor- en nadeel. Bij deze paragraaf concentreren wij ons op de groepen die voordeel hebben bij de aanleg van de Betuwelijn. De Betuwelijn is aangelegd voor goederentransport, dus de producenten hebben er voordeel bij. Ze kunnen nu makkelijker grondstoffen en dergelijk krijgen. De Betuwelijn moet worden aanlegt (logisch). Voor de aanleg van de Betuwelijn worden grote bedrijven ingeschakeld, zoals putman. Deze bedrijven hebben dus voordeel bij de aanleg van de Betuwelijn, ze verdienen hier geld mee. De regering heeft ook voordeel bij de Betuwelijn. De Betuwelijn moet er voor zorgen dat het nog beter gaat met de economie. Ook het bedrijfsleven heeft voordeel bij de Betuwelijn, want de Betuwelijn moet ervoor zorgen dat het beter gaat met de economie. Indirect heeft de consument voordeel bij de Betuwelijn. Omdat de producten door het snellere en goedkopere transport goedkoper kunnen worden
Nationaal belang
Het hoofddoel van de aanleg van de Betuweroute is ervoor te zorgen dat de economie kan blijven groeien. Hiervoor is het nodig dat Rotterdam zijn belangrijke functie als doorvoerhaven behoudt, zodat Nederland het distributieland van Europa blijft. Telkens als er een schip Rotterdam binnenkomt, verdienen Nederlandse bedrijven geld aan de goederen, door ze te bewerken, te transporteren, over te laden of op te slaan. En dat zorgt voor een goede, groeiende economie. Ook de Nederlandse overheid verdient door belastingen en accijnzen direct aan de goederen die Rotterdam binnenkomen. Daarom is het zo belangrijk dat Rotterdam de grootste haven blijft, boven Hamburg, Bremen of Antwerpen. De bereikbaarheid van Rotterdam zou kunnen worden vergroot door meer wegen aan te leggen. Het kabinet heeft hier niet voor gekozen, omdat de trein schoner en veiliger is. Het binnenvaartschip vond het kabinet ook geen optie, omdat niet elke bestemming aan een (grote) waterweg ligt.
Internationaal belang
De groeiende stroom goederen uit wereldhaven Rotterdam moet natuurlijk zo snel in het Europese achterland kan aankomen zonder dat het nóg veel drukker wordt op de wegen. Een goederentrein is een prima vervoersoplossing voor vrachttransport over langere afstanden. Maar de laatste jaren wordt het ook op het spoor steeds meer dringen en passagierstreinen hebben voorrang boven goederentreinen. De Betuweroute brengt hier verandering in.
Waarom moet de Betuwelijn aangelegd worden? Je kan de goederentreinen toch ook laten rijden op het bestaande spoornet?
Dat is niet echt mogelijk, omdat goederentreinen veel langzamer rijden dan personentreinen en dus niet echt op het bestaande spoor kunnen worden ingevoegd. En de passagierstreinen stoppen ook bij veel steden. Dit zorgt dus voor veel oponthoudt en extra drukke spoorwegen. De regering wilde ook niet dat al die goederentreinen door de drukke steden gingen. En er moet rekening gehouden worden met de bestaande vervoersinfrastructuur. Dus de lijn moet wel langs bestaande overlaadplaatsen komen. Een andere reden waarom de Betuwelijn aangelegd moet worden is om het bestaande vervoer over de weg in te laten krimpen, om er zo voor te zorgen dat het niet te druk wordt op de Nederlandse snelwegen.
Een aantal cijfers
lengte spoorlijn 160 km
ligging naast A15 95 km
lengte geluidsschermen (totaal beide zijden) 160 km
totale lengte tunnels en overkapping 20 km
aantal tunnels 5
lengte verdiepte ligging 7,5 km
lengte viaducten / bruggen 12 km
aantal viaducten / bruggen 130
aantal faunapassages 190 (!)
aantal bovenleidingportalen 5600
aantal dwarsliggers 600.000
capaciteit 10 treinen per uur per richting
mensjaren aanleg 20.000 jaar
aantal percelen die in de weg liggen 3300
aantal benodigde vergunningen 8000
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
lkkr verslag hoor heb er vet veel aangehad!
19 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
dankje maudje ik heb dankzij dit verslag mijn eigen werkstuk kunnen afmaken
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
uhm je zou alle keren dat je betuwelijn ebt gebruikt moeten veranderen in betuweroute de betuwelijn is een klein stukje dat al in 1880 ofzo bestond en later werd de betuweroute er gemaakt
11 jaar geleden
Antwoorden