Geschiedenis
Australië is een continent waarin 50 000 jaar geleden inwoners zijn gekomen, De Aboriginals. Later kwamen de buitenlanders die dachten dat ze Australië hadden ontdekt. Ze dachten namelijk dat er veel rijkdom in Australië was zoals goud en ander grondstof. Maar dat was er niet. Er was wel veel woestijn die toch niet gebruikt werd.
Daar hadden ze snel een oplossing voor. Alle gevangen waar in Europa geen plaats meer voor was werden in Australië gevangen gezet in een simpele gevangenis. Ze konden toch niet weg komen want Australië is helemaal omringd door water. Daar zijn ze dus hun hele leven gebleven. Het kan dus zijn dat in Australië mensen zijn met criminele voorouders. Ook weeskinderen en boeren trokken naar Australië, omdat ze dachten daar een beter leven op te starten.
Zo kwamen er steeds meer mensen naar Australië.
De Australische zuidoostkust werd in 1770 door James Cook in bezit genomen; Engeland gebruikte het gebied aanvankelijk als strafkolonie. In het midden van de de 18de eeuw vestigden zich er ook kolonisten. Van groot belang was de ontdekking van goud bij Ballarat (1860), die een stroom van immigranten aantrok. In 1897 werd tussen de verschillende koloniën de "Commonwealth of Australia" gevormd, die 1 januari 1900 werking trad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot aantal Australische troepen naar het Europese strijdtoneel gevoerd. In 1950 werd een kabinet gevormd onder de liberaal Robert Menzies, die Australië de komende zestien jaar zou leiden. De immigratie werd veel groter (verdubbeling van de bevolking in de periode 1946-1970). Naarmate Engeland verzwakt werd echter steeds meer aansluiting bij de Verenigde Staten gezocht.Van 1972 tot 1975 was de Labourpartij aan de macht, met als premier E.G. Whitlam. Zijn buitenlandse beleid was neutraal (
Aboriginals
De oorspronkelijke bewoners van Australië worden Aboriginals genoemd. Ze wonen al zeker 45 duizend jaar en misschien zelfs wel langer in dit grote land. Ze konden niet lezen en niet schrijven, dus hebben ze hun geschiedenis niet opgeschreven. Maar dat ook niet nodig! Ze gaven hun geschiedenis en informatie over hun goden en hun land aan elkaar door met behulp van gezongen en gesproken verhalen. Door hun manier van leven hebben de Aboriginals maar weinig sporen in het land achtergelaten. Wel zijn er rotsen en grotten waar je muurtekeningen vind. Ze bleven nooit lang op dezelfde plaats, ze bouwden geen huizen en bebouwden het land niet. Ze namen van het land wat ze nodig hadden en trokken dan weer verder. Het enige dat ze achterlieten waren bergjes afval: schalen van kreeften, speerpunten van bot en stukjes houtskool. Eeuwenlang was Australië geïsoleerd van de rest van de wereld( dat betekent afgesloten van de wereld). Helaas voor de Aboriginals werd hun rust ruim 200 jaar geleden verstoord. Eerst werden er Britse gevangenen gedumpt. Vervolgens kwamen veeboeren en andere avonturiers het land binnen. Ze bouwden steden en legden wegen aan. Geen enkele Aboriginal had ooit grond in eigendom gehad,alles was van iedereen. Daarom lieten ze de Britse indringers hun gang gaan. Tenminste, totdat de Britten hun heilige gebieden verstoorden! De meeste Aboriginals wonen tegenwoordig in hun eigen gebieden, enorme reservaten. Enkele jaren geleden hebben ze stukken land teruggekregen van de Australische regering. Helaas konden ze toen niet meer terugkeren naar hun traditionele manier van leven en trekken. Een van de meest bijzondere stukken land die ze terugkregen vind je in het midden van het land. Er zijn nu ongeveer 270 duizend Aboriginals en Torres-straat eilanders in Australië, en de meeste van hen wonen in de grote steden of in stadjes op het platteland. Ze hebben nog steeds te maken met de problemen die ontstaan zijn door het verlies van hun land en het gedwongen zijn te leven in een blanke cultuur. Veel Aboriginals leven in armoede. Ze hebben minder artsen en medicijnen en ze kunnen niet zo snel naar school. In de Aboriginals gemeenschappen heerst grote werkloosheid, sterven er meer kinderen en zitten meer mensen in de gevangenis dan in de blanke gemeenschap. De Aboriginals moeten altijd strijden tegen het racisme van een deel van de blanke Australiërs.
Geloof
In Australië is ongeveer 75% Christelijk. Australië is dus een Christelijk land. Maar de andere 25% moet natuurlijk ook een Godsdienst hebben. Er wonen bijvoorbeeld ook nog Joden. Mohammedanen en Boedisten. Deze Godsdiensten komen natuurlijk van Europese immigranten. Verder in Australië is een vrij geloof.
Hier heb ik nog Engelse een site over het percentage van het geloof:
Planten spinitex
Vele tientallen miljoenen jaren geleden was een groot deel van Australië regenwoud. In de ijstijd verdween het water en droogde het continent uit, behalve in Queensland. In de plaats hiervan kwamen nieuwe planten zoals de eucalyptus en de acacia. De Australische plantenwereld vormde vanaf die tijd een apart florarijk, Australies genoemd. Vele soorten komen alleen op dit continent voor.
Door de Europeanen werden bomen gekapt voor het winnen van bomen. Ook zaden van geïmporteerde planten en dieren die het land kaalvraten hadden een fout effect op de inheemse plantenwereld ( Inheemse: iets wat niet in het land thuis hoort). De meeste plantengroei komt voor in regengebieden als het noordoosten, het zuidwesten, het zuidoosten en Tasmanië. Het binnenland is vooral heel erg droog, maar kan na een flinke regenbui een korte tijd een bloemen- en plantenzee worden. Vooral de rood-zwarte Sturt's desert pea is dan verschrikkelijk mooi. In de duinwoestijnen groeit vooral egelgras en dikbladerige zoutkruiden op de zoute vlakten. Het Australische borstelige gras met de witte pluimen wordt Spinifex genoemd en komt in de steppen en woestijnen voor. Ondanks alles komen er in geheel Australië zo'n 25.000 verschillende soorten bloeiende planten voor.
Een van de belangrijkste planten van Australië is de eucalyptus of gomboom. Er komen ongeveer 700 soorten in de wereld voor waarvan 95% in Australië. De meest voorkomende soorten zijn te vinden in Western Australia, Victoria, New South Wales en Queensland. Tasmanië, South Australia en Northern Territory kennen de minste soorten. Er zijn kleine varianten zoals de "mallee" en de "snow gums", maar ook soorten die meer dan 50 meter hoog kunnen worden, zoals de "mountain ash", de "jarra" en de karriboom. Economisch zijn de bomen belangrijk voor timmerhout en voor de productie van eucalyptusolie.
Ook van de acacia komen in Australië zo'n 700 soorten voor. Ze hebeen verschillende soorten.Van bodembedekkers en struiken tot bomen die wel tien meter hoog kunnen worden. Acacia's zijn overal te vinden, zowel in het droge binnenland als in de regenwouden. De meest voorkomende soorten zijn te vinden in Victoria en Queensland. De nationale kleuren goud en groen dankt Australië aan de "wattle", de Australische acacia.
De melaleuca of papierstam is in Australië met 150 soorten vertegenwoordigd, waarvan de meeste inheems. Zowel kleine struiken als bomen met een witte, steeds afbladderende bast komen voor, tot 10 meter hoog. De meeste soorten komen in Western Australia en New South Wales voor. In Northern Territory komen geen melaleuca's voor.
Banksia's zijn struiken en bomen tot 15 meter hoog die het hele jaar door groen blijven. Ze groeien vaak in gebieden waar de omstandigheden niet al te gunstig zijn, b.v. op arme kustgrond, zanderige heidegrond en onvruchtbare zandsteenaarde in berggebieden. Het bijzondere van deze planten is dat ze zich alleen kunnen vermenigvuldigen tijdens bosbranden! Alleen dan lopen de temperaturen dusdanig hoog op dat de zaden uit hun omhulsels springen.
Grevillea's komen in vele varianten voor die vaak nauwelijks op elkaar lijken. Er zijn 250 soorten die dicht bij de grond groeien maar ook 30 meter hoog kunnen worden. De bloemen worden ook wel "spinnenbloemen" genoemd en de bladeren verschillen per soort van vorm en kleur.
Baobabs of apenbroodbomen komen alleen in Western Australia en Northern Territory voor. Ze kunnen 20 meter hoog worden maar de stam kan een omvang van 20 meter bereiken. Ze komen ook voor in de droge gebieden doordat de enorme stam grote hoeveelheden water kan opnemen.
"Grass trees" komen overal in Australië voor. De dikke zwarte stam kan 6 meter lang worden en op het einde groeien op gras lijkende bladeren, vandaar de naam. Deze stokoude boomsoort komt al 100 miljoen jaar alleen in Australië voor en overleeft de meest extreme omstandigheden zoals droogte, overstromingen en vuur.
Casuarina's komen ook overal voor en hebben naaldachtige bladeren.
De nationale bloem van Australië is de "kangaroo paw", de kangoeroepoot. Tasmanië is het domein van de zuidelijke beuken en van een van de langstlevende bomen op aarde, de "Huon pine".
Verspreid over het hele continent komen ca. 470 soorten orchideeën voor.
Het westen van Australië is in veel opzichten anders dan de rest van Australië, ook wat de plantengroei betreft. De staat huisvest ongeveer 8000 soorten bloeiende planten zoals de grondorchidee, de rode en groene kangoeroevoet, de blauwe leschenaltia's, de dryandra, de banksia en vleesetendeplanten als de drosera of zonnedauw. Australië is het enige continent waar alle drie de onderklassen van de zoogdieren voorkomen: de echte zoogdieren, buideldieren en de eierleggende zoogdieren.
Het vasteland van Australië behoort net als Nieuw-Guinea, Tasmanië, Nieuw-Zeeland en een aantal eilandengroepen in de Grote Oceaan, tot het dierengeografische hoofdgebied Notogaea en wordt ook wel de Australische Regio of het Zuiderrijk genoemd. De zeer bijzondere fauna laat de merkwaardige geschiedenis van Australië zien na het uiteenvallen van het zuidelijke supercontinent Gondwana. Anderzijds heeft de geïsoleerde ligging van Australië gezorgd voor een dierenwereld die nergens ander op de wereld voorkomt. De stromatolieten in Shark Bay, Western Australia, zijn miljoenen jaren oud en de meest primitieve levensvormen ter wereld. Het lijken stenen, maar zijn in werkelijkheid langzaam groeiende sponzige planten, gevormd door minuscule eencellige algen.
Waterdieren
Schildpadden
15 km noordoost van Bundaberg nesten 4 soorten schildpadden. Vooral de loggerhead legt zijn eieren hier. Dat is vreemd want schilpadden houden meer van zandeilanden buiten de kust. Van begin november tot het einde van maart is het nestseizoen. Rond middernacht leggen ze hun eieren. Van midden januari tot maart beginnen de jongeren richting de zee te kruipen.
Kwallen
De meest kwallen wil je liever niet aanraken. De stingers, sea wasps of box jellyfishes al hellemaal niet. Wanneer deze beestjes je toch in hun lange vangarmen krijgen voelt dat aan als een zweepslag. Je kan de wonden het best behandelen met azijn maar je moet zeker even naar de dokter want het gif kan dodelijk zijn. Vaak worden de stranden beschermd met een net waarin je veilig kan zwemmen. Wanneer er geen netten zijn staat er een waarschuwingsbord met daarop de jaargetijden waarop deze kwallen het water onveilig maken.
Zoogdieren
Vogelbekdier
Een uniek beest dat een snavel heeft als een eend maar een vacht als een bever. Het is een zoogdier dat eieren legt en komt alleen in Oost-Australië en Nieuw-Guinea voor. Het dier leeft in het water waar het zich voedt met kleine waterbeestjes.
Kangaroe
Als iemand aan Australië komt denk je altijd aan een kangoeroe en komt er zeker enkele tegen als je rondreist.Er zijn maar liefst 45 soorten kangoeroe’s. Waarvan de rode kangoeroe de grootste is. Het mannelijke exemplaar (het vrouwtje is grijs) kan 2,5 meter lang worden en 2 meter hoog.
Verder tref je aan de oostkust vaak de grijze reuzenkangoeroe aan.
Wallabies zijn kleine soorten kangoeroes, zij leven in zeer droge gebieden waar geen water is. Ze eten planten. De kangoeroe is een buideldier. Na slechts enkele weken wordt het jong geboren en kruipt de buidel in. De kangoeroe moeder draagt zijn jongen vervolgens 9 maanden rond. Waarna het beestje zelf over de wereld gaat springen.Het aantal kangoeroe’s is sinds de komst van blanke boeren behoorlijk gegroeid. De oorzaak hiervan is de toename van het aantal waterbronnen en grasland. De grazende groepen kangoeroe’s worden door de boeren in de outback gezien als een plaag en er mag van de overheid weer op geschoten worden.
Ook eindigen nogal wat kangoeroe’s hun leven als roadkill op de lokale wegen. Let dus goed op wanneer je vroeg in de ochtend of tegen de avond rond rijdt.
Koala
De Australische knuffelbeer die zich te goed doet aan bladeren van de eucalyptus boom. De naam koala betekent in de Aboriginal taal: geen water. Het schijnt dat koala's genoeg vocht binnen krijgen uit het eten van de bladeren. Toch drinken ze ook wel gewoon water.
De Koala's worden beschermd en komen voor aan de oostkust. De kans dat je ze ziet is echter klein want het zijn nachtdieren.
Vogels
Emu
De grootste loopvogel na de struisvogel. Komt in heel Australië voor zolang er maar geen mensen in de buurt wonen. Toch is de beschaving niet aan dit beest voorbij gegaan. Moeder legt de eieren maar vader broedt ze uit en brengt de jongeren groot. Een Emu wil je niet aanrijden omdat het beest zulke lange poten dat zijn lichaam boven menig motorkap uitsteekt. Wanneer je de emu in volle vaart schept knalt zijn lichaam door je voorruit.
Magpie
Vogel die je veel zult horen zingen in de Australische bossen. Ze staan er bekend om dat ze hun nest fel verdedigen tegen mensen. Het is niet onwaarschijnlijk dat je er een paar tegen je voorruit van je wagen krijgt als je door de outback rijdt.
Wedge Tiled Eagle
De grootste roofvogel van Oz met een spanwijdte van 2 meter. In de outback zie je er veel vliegen. Op de grond doen ze zich tegoed aan platgereden kangoeroe’s. Je ziet ze al van verre zitten bij de roadkill. Vaart verminderen en wachten tot het beest een paar meter van de weg is gevlogen. Wanneer je er voorbij bent zal de Eagle zich weer rustig naar de maaltijd begeven.
Reptielen
Slangen
Er zijn ontzettend veel slangen in Australië. Gelukkig is het land groot zodat ze plek genoeg hebben om weg te kruipen. Je zal er dus weinig van merken. Slangen die je zeker niet wil ontmoeten zijnde taipanslang en de tijgerslang. De laatste valt ook daadwerkelijk mensen aan en zijn gif is dodelijk. Steek je hand dus niet in gaten en let op waar je loopt in de bossen.
Frilled lizard
Deze hagadis komt veel voor in de bush van oost en noord Australië. De flap rond zijn kop spreidt hij als hij bedreigt wordt. Zodat hij een beetje lijkt op de dinosaurus uit Jurasic Park.
Spinnen
Er komen ook nogal wat vervelende spinnen voor in het land down under. Vooral de redback spin en de in New Zuid Wales voorkomende funnelweb spin zijn erg giftig. Een harige huntsman wil je trouwens ook niet tegenkomen.
Krokodillen
In the Noorden Territory zijn nog veel krokodillen te vinden. Bijvoorbeeld in Kakadu National Park, de Adelaide River en de Mary River Westlands heb je veel wateren die worden bevolkt door zoutwater krokodillen. De wereld heeft 26 typen kroko's en alligators en 2 soorten daarvan leven in the Northern Territory. Dat zijn de zoutwater krokodil (Estuarine) die ook wel de 'Saltie' genoemd wordt en de zoetwater krokodil die ook wel de 'Freshie' wordt genoemd. De 'Salties' houden zoals hun naam al doet vermoeden van zout water, ze zwemmen soms kilometers de zee in. Toch komen ze ook 200 kilometer landinwaarts voor in zoet water . De 'Saltie' is een killer die wel 7 meter lang kan worden en zeer gevaarlijk is voor mensen.De 'Freshies' zijn een stuk kleiner dan hun zoute tegenhangers. En ze zijn ook een stuk minder gevaarlijk. Maar ook deze krokodillen willen nog wel eens mensen bijten. Rond 1970 werd er een verbod ingesteld op het jagen op krokodillen. Er waren toen nog maar 6000 tot 7000 beesten. Nu is het aantal weer opgelopen tot 60.000.
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
Ik wil graag meer te weten komen over de distributie in Zuid Astralie. Kan iemand mij daarbij helpen
9 jaar geleden
Antwoorden