My survival: a girl on Schindler's list door Rena Finder

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover My survival: a girl on Schindler's list
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 591 woorden
  • 18 november 2020
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
26 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Een meisje op Schindler's list
Auteur
Rena Finder
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2020
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover My survival: a girl on Schindler's list
Shadow
My survival: a girl on Schindler's list door Rena Finder
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij je past? Stel al je vragen aan studenten Romy of Marie!

Meld je aan!

Overleven de Joden ook de oorlog als ze op Schindler’s list staan?

Rena Finder was pas 11 jaar toen de nazi’s haar en haar familie, samen met andere joodse families op transport zetten naar Getto in het Poolse Krakau. Rena moest onder enorm slechte omstandigheden werken voor de nazi’s en kreeg nauwelijks te eten. Terwijl vrienden en familie werden afgevoerd, kwamen Rena en haar moeder bij Oskar Schindler terecht, een Duitse zakenman die Joodse gevangenen in zijn fabriek in dienst had en die tegen de wil van de nazi’s in  zo goed mogelijk voor hen zorgde. Totdat Rena en haar moeder ook werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Schindler bedacht een plan om ‘zijn’ gevangenen te laten ontsnappen uit de gruwelijke omstandigheden.

Het was ijzig koud op de avond dat mijn moeder en ik door Duitse soldaten in een goederentrein werden gestopt.” Dat was de eerste zin die ik las, in het boek. Hiermee voelde je meteen al de spanning en de eerste zin verbaasde me al snel. Dit boek is een aanrader omdat het indrukwekkend is, gemakkelijk is en spannend om te lezen.

Ik vind het een indrukwekkend boek, ik wist wel dat de holocaust erg was. En dat er veel mensen in zijn dood gegaan. Maar dat een meisje nu nog leeft dankzij Oskar Schindler, een Duitse zakenman, dat is wel erg goed. Eerst dacht ik dat alle Duitse mensen in de Tweede Wereldoorlog slecht waren. Maar nu ben ik erachter gekomen, dat dat niet zo is. Wat ik één van de indrukwekkendste zinnen vind is deze: “We werden elke dag met de dood geconfronteerd. Mijn vader had een goede vriend die Rudy heette. Ze kaartten vaak samen. Op een dag kwam mijn vader thuis met een spierwit gezicht. Hij zei dat hij samen met Rudy voor het ziekenhuis in Getto had gestaan en dat er toen een Duitse soldaat aan kwam die Rudy doodschoot.” Je ziet hier dat er ook op straat, niet alleen Joden werden doodgeschoten, maar ook gewone mensen, als ze met Joden rondliepen.

Het boek is ook best wel spannend. Bijvoorbeeld: “het was water, deze dag zouden we niet sterven.” Dat is een van die vele spannende zinnen. Waarbij je nooit weet of dat het spannendste stuk was of niet. Achteraf was dat wel duidelijk. Als je het mij vraagt, vind ik dit stuk het spannendst: “Als je van huis wegging wist je nooit of je terug zou komen, daarom gaf ik altijd mijn moeder een kus als één van ons de deur uit ging.”

Ik vind dat je bij dit boek meteen in de sfeer zit van waar het zich afspeelt. Je hebt bijvoorbeeld deze zin: “Zodra er een Duitse soldaat verscheen, gaven de kinderen op straat een teken.” Ik kan mezelf dan helemaal inbeelden, hoe dat er dan uit zou zien. Ik moet eerlijk zeggen: dat inbeelden is mij nog nooit zo goed gelukt. Daarom vind ik het dus gemakkelijk te lezen.

Al met al vind ik het een indrukwekkend boek, met veel spannende stukken maar ook wel gemakkelijk te lezen. Ik vind niet veel boeken gemakkelijk te lezen, maar deze was echt goed leesbaar. Ik heb er echt wel wat van geleerd. Dit is gewoon een geschiedenisboek dat wel leuk is om te lezen. Ik raad mijn boek daarom echt zeer zeker aan.  

Schrijver: Rena Finder

Onderwerp: Jodenvervolging & non-fictie & realistisch boek.     

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.