Homofobie: angst voor homoseksualiteit. Het woord is in de twintigste eeuw gevormd, echter met als betekenis: een haat voor of afkeer van homoseksuelen en homoseksualiteit. Het meer relevante woord homohaat wordt ook gebruikt voor dit fenomeen.
Inleiding
De aanleiding van dit onderzoek is het homostel dat op straat in elkaar is geslagen met een betonschaar omdat ze hand in hand liepen. Wij vroegen ons af hoe dit soort dingen in Nederland voor kunnen komen en wat manier zijn om deze incidenten te voorkomen. Deze homofobie (letterlijk haat of afkeer voor homoseksuelen). Wij vinden het een maatschappelijk probleem omdat het vele mensen kan treffen, want de homoseksuele ‘gemeenschap’ betreft 1 op de 20 mensen over de gehele wereld. Wij vinden dat hier een maatschappelijke oplossing voor moet komen zodat het sociaal geaccepteerd wordt. 11
Hoofdvraag: Hoe verkleinen we de homofobie in Nederland?
Deelvragen:
- Wat voor mensen in Nederland op basis van geloof, afkomst en opleiding zijn gemiddeld vaker homofoob?
- Hoe groot is de homofobie in Nederland?
- Hoe vergelijkt Nederland met andere landen en hoe komt dit verschil?
- Hoe verminderen we homofobie in Nederland?
Voor de deelvragen zullen we eerst kijken hoe groot de homofobie in Nederland is en hoe dit vergelijkt met andere landen, zo weten we of Nederland het goed doet en of andere landen betere manieren hebben voor het promoten van gelijkheid. Op basis van geloof, afkomst en opleiding weten we bij welke doelgroep er “reclame” voor homo’s gemaakt moet worden zodat de homofobie vermindert.
H1 Wat voor mensen op basis van geloof, afkomst, leeftijd en opleiding zijn gemiddeld vaker homofoob?
In het rapport van het CPS is duidelijk te zien dat er een groot verschil zit tussen bepaalde groepen mensen. Nederlanders met een Turkse afkomst zijn het minst accepterend tegenover homo’s. 50% van alle Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse afkomst vind homoseksualiteit verkeerd. Dit komt niet perse doordat deze Nederlanders een andere afkomst hebben maar doordat deze groep vaker islamitisch en/of immigrant is.
De 2e generatie immigranten is een stuk minder homofoob wat waarschijnlijk komt doordat ze in de algemeen accepterende Nederlandse cultuur zijn opgegroeid, ook is de 2e generatie vaak minder gelovig wat er ook voor zorgt dat zij homo’s vaker accepteren.
Ook is duidelijk te zien dat leeftijd het geloof en de opleiding een verschil maken. Hoe ouder bewoners zijn hoe waarschijnlijker dat zij homo’s niet accepteren wat er op duid dat we vooruitgang boeken.
Islamitische Nederlanders Islamitische en Gereformeerde (bhv PKN) Nederlanders zijn het meest homofoob waarbij maar iets meer dan de helft vind dat homoseksuele een leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen; niet-gelovigen zijn het meest accepterend met maar 5% die dit niet wil.
(PKN=protestantse kerk Nederland)
Ook opleiding maakt een groot verschil. Hoe hoger de Nederlander opgeleid is hoe vaker ze homo’s accepteren. Dit hangt ook samen met geloof en afkomst, omdat hoog opgeleide Nederlanders vaker niet gelovig en allochtoon zijn.
H2 Hoe groot is de homofobie in Nederland?
Nederland doet het wettelijk gezien erg goed. Homo’s hebben op papier in Nederland exact hetzelfde recht als niet hetero’s. Volledig sociaal geaccepteerd is het nog niet. Dagelijks registreert de politie gemiddeld drie gevallen van anti-homogeweld, waarvan zestig procent in Amsterdam. En sinds deze meting begon in 2009, stagneert het aantal gevallen van geweld en bedreiging. Door gebrek aan landelijke uniformiteit binnen de politie kan het getal zelfs hoger liggen, meldt de politie. Uit het meest recente onderzoek van het SCP waarin de homo-acceptatie in Nederland wordt gemonitord blijkt dat negen van de tien Nederlanders het prima vindt dat homoseksuele mannen en vrouwen een leven moet kunnen leiden zoals zij dat willen. Maar zij moeten dan niet in het openbaar zoenen, want dat vindt bijna een op de drie Nederlanders aanstootgevend als het mannen betreft. Ook van het idee dat twee mannen seks met elkaar hebben walgt 17 procent van Nederland van. Ruim een op de vijf Nederlanders ziet liever een heteroseksueel koppel hand in hand lopen dan een mannenstel. Homoseksualiteit is in Nederland dus nog steeds niet volledig sociaal geaccepteerd. Het komt er dus op neer dat de bijna iedereen homo’s accepteert maar dat veel van deze mensen het niet in het openbaar wil zien volledig sociaal geaccepteerd is het dus nog niet.
H3 Interview met een lesbische moeder van een dochter en een zoon uit zwolle.
-
Denk je dat het steeds makkelijker wordt voor jongeren of andere mensen om uit de kast te komen?
-
Ik denk dat het voor jongens vaak moeilijker is dan voor meiden om uit de kast te komen. Ik vermoed dat dat te maken heeft met dat mensen intimiteit tussen mannen in z’n algemeenheid lastiger vinden in Nederland dan bij vrouwen. Daarnaast zijn er veel religies die in een uitgesproken standpunt hebben over homoseksualiteit. En dat wordt er voor mijn gevoel niet bij alle religies beter op. Aan de andere kant zijn er steeds meer rolmodellen bijvoorbeeld: Paul de Leeuw, Maartje Paumen en andere bekende Nederlanders die er voor zorgen dat het steeds normaler wordt gevonden dat iemand homoseksueel is zonder dat dat uitleg behoeft.
-
Vind je dat het goed geregeld is in Nederland?
-
Wettelijk
Het verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden