vee-industrie/bio-industrie

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2284 woorden
  • 9 september 2012
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
7 keer beoordeeld

Onderzoeksvraag : Wat gebeurt er in de vee-industrie?

De vee-industrie in Nederland is begonnen aan het eind van WO2,  toen de regering zij : ‘Nooit meer honger!’. Er moest goedkoop voedsel komen voor iedereen, ook vlees moest goedkoop worden en veel geproduceerd.

Alles in de vee-industrie gaat om zoveel mogelijk produceren in zo weinig mogelijk tijd en zo goedkoop mogelijk, dieren worden als producten gezien en heel erg slecht behandeld.

De dieren worden mishandeld en om grond te besparen allemaal op elkaar gepropt, hierdoor gaan de dieren vaak met elkaar vechten. Om te voorkomen dat ze elkaar schade toebrengen wordt vaak de snavel, tanden, hoorns of staarten weggesneden, zonder verdoving.

Om tijd te besparen worden de dieren heel snel vetgemest, ook wel ‘turbogroei’ genoemd.

Ze zijn peuters in een volwassen lichaam, dit leidt tot veel gezondheidsproblemen en sterftes.

Slachten is in het buitenland iets goedkoper dus word het vee vaak op elkaar gedrukt en zonder eten vervoerd in benauwde vrachtwagens.

Door al deze slechte omstandigheden breken er razend snel ziektes uit als MKZ. Er worden dan uit voorzorg miljoenen dieren gedood. Het is ook erg gevaarlijk, wanneer er brand uitbreekt treft dit vele dieren tegelijk. Ze kunnen geen kant op. Vaak zijn de oorzaken van deze branden slechte hygiëne en slecht onderhoud. Wanneer de brandweer een melding binnenkrijgt van een brand bij stallen zal hij niet eerder komen dan wanneer een pand op het industrie terrein in brand staat. Schandalig. In stallen zijn geen brandmelders of sproeiers verplicht. De dieren worden niet als mensen behandeld.

(N.B. Bio-industrie is hetzelfde als vee-industrie.)

Jaar

Aantal branden

Aantal slachtoffers

 2006

     9

    251.225

 2007

     9

      11.536

 2008

   26

    649.627

 2009

   23

    112.185

 2010

   20

    180.515

 2011

   16

    308.389

 Totaal

 103

 1.513.477

Cijfers :

- In Nederland worden elke dag 1,2 miljoen dieren geslacht.

- In de vee-industrie in Nederland leven momenteel 47 miljoen legkippen en 50 miljoen vleeskippen, 12 miljoen varkens, 2,8 miljoen melkkoeien en 1,2 miljoen vleeskoeien.

Verder nog miljoenen schapen, kalkoenen, eenden en ganzen.

Varkens in de vee-industrie

Een moeder-zeug leeft 3 jaar en word 6 keer kunstmatig bevrucht. Ze geeft dan telkens 12 biggetjes die gelijk bij haar worden weggehaald. Na 6 keer wordt ze geslacht omdat ze versleten is.

De biggetjes worden in zes maanden vetgemest en hun staartje en de punten van hun tandjes worden weggehaald. De mannetjes worden gecastreerd. Een zesde van de biggetjes gaat dood voordat ze klaar zijn voor de slacht.

Vleeskippen

De kuikentjes worden machinaal uitgebroed en dan in 6 weken helemaal vetgemest.

Dit is compleet onnatuurlijk en word veel van de kuikens al fataal voor ze de 6 weken gehaald hebben. Ook hebben de kuikens hart en long problemen en breken hun pootjes vaak. Ook worden hun snaveltjes afgeknipt om ruzie’s te voorkomen.

Legkippen

Legkippen worden machinaal gesorteerd, de haantjes worden eruitgehaald en levend in de versnippermachine gegooit of vergast. Van de kuikentjes word hun snavel afgeknipt en ze worden gefokt en naar de legbatterij of scharrelhal gebracht.

Koeien

Melkkoe

De melkkoeien worden enorm uitgeput en moeten onnatuurlijk veel melk geven, daarom worden ze maar 5 tot 6 jaar, terwijl een normale leeftijd 14 jaar is.

Ook hebben ze vaak problemen aan hun poten en 1 op de 4 koeien heeft jaarlijks last van een erge vorm van uierontsteking, wat erg pijnlijk is.

De koeien worden op jonge leeftijd onthoornd, vaak zonder verdoving. Ze worden elk jaar kunstmatig bevrucht om de melkproductie op gang te houden.

Vleeskoe

In Nederland zijn er verschillende rassen vleeskoeien, een aantal ervan heeft een doorgefokte erfelijke afwijking waardoor ze snel spieren ontwikkelen. Ze hebben veel pijn en moeten met een keizersnede geboren worden.

De dieren worden zó vetgemest dat ze wel 650 kilo kunnen wegen en door hun pijn niet meer kunnen lopen en de hele dag moeten liggen.

Vleeskalf

Melkkoeien moeten minstens 1 keer per jaar een kalfje krijgen, de stiertjes geven geen melk en zijn daarom restproduct. Ze worden direct bij hun moeder weggehaald en 6 weken lang alleen opgesloten, daarna komen ze samen met andere kalfjes in een stal, met per kalfje 1,8 m² om te leven. Veel kalfjes lijden aan bloedarmoede, ze krijgen namelijk voedsel met weinig ijzer, zodat het vlees blank blijft.

Na zes maanden worden ze geslacht. Ze wegen dan ruim 230 kilo.

Transport

Het is bewezen dat dieren onder stressvolle omstandigheden een negatief gevolg heeft op de kwaliteit van het vlees. Onderweg zijn de omstandigheden van de dieren vaak erg slecht, te weinig drinken, te lange reis en te weinig ruimte. Vaak kunnen de dieren al niet eens meer lopen wanneer de ze vrachtwagen uit mogen. De poten van die dieren worden dan vastgebonden, het wordt met touw aan alle 4 de poten de wagen uitgetrokken. Vaak word er gezegd: de dieren gaan toch dood, ze zijn maar een paar kilometer onderweg. Tijdens het transport worden er vaak regels overtreden zoals:

  • Overbeladen
  • Geen water beschikbaar
  • Reistijd is te lang
  • Reisplan verkeerd ingevuld
  • Temperatuur te laag.

Inkomenssteun

De boeren in Nederland ontvangen per jaar bijna een miljard euro aan inkomenssteun. Ze krijgen hun geld via de EU. De EU verleent soms subsidies, zoals dat in 2008 gold voor de blauwtongvaccinatie. Afgelopen jaar lag het gemiddelde inkomen van de boer in Nederland het laagste sinds de afgelopen 20 jaar.

De prijs van vlees

De prijs verschilt tussen verschillende soorten vlees, dat heeft te maken met de mate van dierenwelzijn. Zo betaal je voor kip ongeveer 4.12 euro/kg en voor biologisch vlees 21,98 euro/kg. Biologisch vlees is dus ruim 5x zo duur. De prijs is dus afhankelijk van de wijze waarop het dier heeft geleefd. Wanneer het slecht behandeld word betaal je minder dan wanneer je biologisch vlees komt. Dit komt doordat de dieren betere leefomstandigheden hadden en dus meer gekost hebben aan ruimte, voedsel etc.

Vleesconsumptie

Alle Nederlandse huishoudens samen consumeren per jaar 100 miljoen kilo aan varkensvlees, dat kost ongeveer 650 miljoen euro. Per persoon eten wij gemiddeld 85 kilo vlees per jaar. Eigenlijk eten we wel meer want er zijn ook 700.00 vegetariërs in ons land en 3.5 miljoen parttimevergatariërs. Er zijn dus ook mensen die geen vlees eten. Per persoon eten wij ook gemiddeld 182 eieren per jaar.

Economische overwegingen

Bio-industrie is over het algemeen de goedkoopste manier om de hoogste productie te verkrijgen tegen de laagste kosten. Dit hangt samen met de wijze waarop het vee geteeld en verwerkt wordt en de kleine ruimte die de dieren innemen. Dit gaat in strijd met wat de supermarkten willen, die willen zoveel mogelijk, zo goedkoopmogelijk aanbieden. Daarom wordt er meer gebruik gemaakt van ‘normaal’ vlees dan als van biologisch vlees.

Milieu en gezondheid

De bio-industrie is niet alleen slecht voor de dieren, maar ook voor ons als bevolking. De bio-industrie heeft een negatieve invloed op de lucht, water en bodem door uitstoot van nitraat, fosfaat en ammoniak. Voor 1 kg rundvlees is wel 15.500 liter water nodig.

De bio-industrie heeft dus een slechte invloed op het broeikaseffect. De veeteeltsector is voor de helft verantwoordelijk voor de klimaatopwarming! De transportsector zorgt in tegendeel tot de veeteeltsector voor maar 13% uitstoot. Koeien produceren veel broeikasgassen, waaronder koolstofdioxide, methaan, stikstofoxide en lachgas. Gemiddeld poepen de dieren 73 miljoen ton kilo per jaar. Dat gaat in grondwater en in de grond zitten. De mest hiervan bevat gevaarlijke stoffen, dat komt soms ook bij het drinkwater. Daarom wordt er nu in sommige plekken uit het land geen drinkwater meer uit de grond gehaald. Ook geeft de mest een enorme stank, de omgeving kan hier erg last van hebben.

Doordat er in de bio-industrie veel gebruik wordt gemaakt van antibiotica komen er steeds vaker mensen met de ESBL-bacterie voor. Dit zit bijna op elke kop die in Nederland wordt verkocht. Deze bacterie is niet te bestrijden met antibiotica en is dus een grote bedrijven voor de volksgezondheid. Zo is in 2010 de eerste persoon eraan overleden. Q-koorts is een bekende besmettelijke ziekte die afkomstig is van de geitenhouderij. 50% van de varkenshouders is besmet met MRSA.

Kortom: bio-industrie is niet alleen slecht voor de dieren maar ook voor onze gezondheid, het broeikaseffect, grondwater etc.

Optieken

Juridisch optiek.

Er zijn natuurlijk ook wetten voor de bio-industrie. Zo komt er in 2013 een verbod op de legbatterijen. Toen Balkenende in de regering zat is er niks gedaan aan het welzijn van de dieren in de bio-industrie, in die tijd zijn de omstandigheden alleen nog maar verslechterd. Er kwam een voorstel voor de horeca bedrijven om gebruik te maken van scharreleieren maar dat werd door de CDA en VVD weggestemd. Verder zijn er wel wetten voor het welzijn van de dieren:

· Het is verboden om een dier onnodig pijn te doen of zijn gezondheid of welzijn aan te tasten.

· Het is verboden een dier de nodige verzorging te onthouden

· Het is verboden dat dieren van het ouderdier te scheiden voordat zij een bij de wet vastgestelde leeftijd hebben bereikt.

Er zijn dus wel wetten voor de dieren, maar houden ze zich daar ook aan? als ik zie in filmpjes hoe ze soms met de dieren omgaan, met 4 poten vastgemaakt aan een touw en dan de vrachtwagen worden uitgetrokken, versta ik dat onder onnodig pijn doen.

Uitgangspunten politieke partijen:

· GroenLinks. GroenLinks vindt dat de dieren in de bio-industrie niet zo behandeld zouden moeten worden. Wij willen in 2020 ook de bio-industrie afschaffen. Ook met het onverdoofd castreren van varkens verboden worden en moet er duidelijk gepraat worden over het transport van de dieren. Zij willen diervriendelijke bedrijven extra steunen door middel van belasting maatregelen en subsidies. Ze willen dierrechten in de grondwet opnemen om zo een einde aan de bio-industrie te maken. Samen met de partij voor de dieren zijn dit de twee partijen die het meest aan de bio-industrie doen.

· Partij van de Arbeid. De PvdA vindt dat respect voor dieren in een fatsoenlijke samenleving hoort. Zij willen daarom regels om het welzijn van de dieren te verbeteren. Zij willen een fokverbod voor nertsen, verbod op het onverdoofd castreren en het beperken van diertransporten. Ook wil de PvdA maatregelen treffen: de veehouderij moet diervriendelijker worden, illegale en dieronvriendelijke praktijken in slachterijen word hard aangepakt en meer biologische producten.

· De partij van de dieren. Zij komen op voor de zwakste in de maatschappij: de dieren. Zij willen de positie van de dieren verbeteren, ze hebben recht op een respectvolle behandeling. Een paar standpunten van de PvdD: alle dieren moeten een uitloop naar buiten hebben, dieren moeten vrij zijn van pijn stress en angst, en transport van dieren mag alleen naar de dichtbij zijnde slachtplaats, verbod op lange afstand transporten van levende dieren.

· VVD. De VVD vind dat het dierenwelzijn veel aandacht verdient en dat Nederland in Europees verband hoort te zorgen voor een goede regelgeving voor dierenwelzijn. Ze vinden dat de europese voorschriften opgevolgd moeten worden maar dat er door Nederland geen extra beleid moet worden geïntroduceerd dat strenger is dan de Europese normen. Het lijkt dat de VVD wel dingen wilt veranderen maar binnen Nederland eigenlijk niet veel doet op het gebied van dierenwelzijn.

Ethisch optiek

Zoals bekend bestaat de ethische optiek uit drie kernbegrippen, namelijk : ‘goed, behoren en handelen’.
We passen deze optiek toe op de vee-industrie.
kernbegrip 1 : goed
Is het menswaardig hoe met de dieren in de vee-industrie om word gegaan?
Het klinkt een beetje apart, aangezien het hier over dieren en niet over mensen gaat.
Wat wel zeker is dat met de dieren absoluut niet menswaardig om word gegaan.
Ze worden zwaar mishandeld en dat alles om zoveel mogelijk tijd en geld te besparen.

Kernbegrip 2 : behoren
De etische optiek houd ons een norm voor, die kunnen we uitspreken op de volgende manier :
We behoren menswaardig om te gaan met dieren.
Het is slecht om dieren niet goed te behandelen.

Kernbegrip 3 : handelen
Ethiek gaat om het handelen, dus hoe je uiteindelijk omgaat met een probleem.
In dit geval zou je kunnen zorgen dat de vee-industrie uitgeroeid word.
Jij zelf kan overwegen om vanuit ethische standpunten vegetariër te worden, of alleen nog maar biologisch vlees te kopen.
De supermarkten kunnen stoppen met het stunten van vlees en biologische produchten inkopen.

Levensbeschouwelijk optiek.

Bij de levensbeschouwelijke optiek van de vee-industrie kun je je een groot aantal vragen stellen.     Er word namelijk geen waarde gehecht aan het leven en de gevoelens van de dieren. Veel mensen staan hier allesbehalve positief tegenover. Zij kunnen vragen stellen als: ‘Waarom behandelen we deze dieren alsof het wegwerpvoorwerpen zijn?’. Ook kunnen er levensbeschouwelijke vragen gesteld worden als: ‘Wat is uiteindelijk de zin van al dat dierenleed, alleen maar om het geld?’.

Zelfs vragen als: ‘Wat is de zin van het eten van vlees?’. Komen aan bod.
‘Hoe gaan mensen om met dieren?’, is hierbij ook een goede vraag om te stellen.

Mening

Onze mening op het onderwerk is dat we het heel erg vinden en vooral erg zielig voor de dieren. Je verwacht niet dat er in een gewoon welvarend land als Nederland zo met dieren om wordt gegaan. Veel Nederlanders eten dagelijks vlees, dus het onderwerp gaat eigenlijk iedereen aan. Er mag volgens ons dus veel meer aandacht naar de dieren gaan. Ze mogen bijvoorbeeld wel gewoon geslacht worden wanneer ze ziek zijn of gewoon oud om dan vervolgens gegeten te worden. Ook moet biologisch vlees veel meer in opkomst moet komen en dat supermarkten moeten stoppen met het stunten met vlees. Hoe de dieren behandeld en vetgemest worden is schandalig, zij leven ook en hebben ook gevoel. Soms is het gewoon echt walgelijk hoe ze ermee om gaan, snavels eraf knippen of opereren zonder verdoving, dat gebeurd bij mensen toch ook niet?!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.