Inleiding
Overal op de aarde is water, maar niet overal is evenveel water. Sommige landen hebben last van een watertekort en andere landen hebben last van overstromingen. Deze verdieping gaat over hoeveel water er is op verschillende plekken op de aarde en het verschil tussen die landen. De hoofdvraag van deze verdieping is:
- “In hoeverre is er een verschil in watertekort in de wereld”
Om de hoofdvraag te beantwoorden, worden eerst de volgende deelvragen beantwoord:
- Hoeveel drinkwater is er aanwezig in de landen?
- Zijn de landen in de afgelopen jaren op het gebied van water ontwikkeld?
- Wat zijn de oorzaken en gevolgen van de omgang met (drink)water?
De landen die gebruikt worden voor deze verdieping zijn: Italië (centrum), China (semi-periferie) en Madagascar (periferie). Ik heb deze landen gekozen omdat ik in de afgelopen jaren op het nieuws dingen over deze landen heb gehoord die te maken hadden met water. Ook vind ik deze drie landen erg interessant.
Hoeveel drinkwater is er aanwezig?
Italië
In Italië is er toegang tot schoon drinkwater, maar door de erge droogte van de afgelopen jaren is er steeds minder water beschikbaar. Ook zijn de waternetwerken in Italië erg verslechterd, zo gaat bijna de helft van het water verloren op zijn weg naar de kranen. De erge droogte is een gevolg van klimaatverandering, er valt minder regen en sneeuw. Het watertekort was in de afgelopen maanden al zo erg dat in Venetië het waterpeil erg laag staat, terwijl er normaal veel overstromingen zijn.
De waterkwaliteit wordt geregeld door regionale en soms nationale regeringen. Er zijn door de Europese Unie drinkwater richtlijnen vastgelegd, en de taak van de regering is om te controleren of het drinkwater wel aan die richtlijnen voldoet. Hierdoor is er in bijna heel Italië beschikking over drinkbaar water. Er is wel verschil in de kwaliteit van het water in de verschillende gebieden. Het water heeft soms een iets andere mineraalgehalte, maar ondanks het verschil is het water nog steeds drinkbaar.
China
Een groot deel van het water in China is niet veilig om te drinken, als je water wilt drinken moet je het water eerst koken om het water te filteren. Veel reisbureaus raden daarom ook aan om in China geen kraanwater te drinken, maar om flesjes water te kopen en dat water te drinken.
Al meerdere keren zijn er in China chemicaliën in het water terechtgekomen, daardoor probeert de Chinese overheid ervoor te zorgen dat dat niet weer gebeurt. In de zomer van 2022 was er erge droogte in China, dat was niet de eerste keer dat er waterschaarste was in China, het land heeft al te maken met waterschaarste sinds 2001. De oorzaak hiervan komt vooral door de toename in industrie, er worden miljoenen liters water gebruikt bij het produceren van verschillende producten.
China heeft twee hele belangrijke rivieren, de Gele Rivier en Yangtze. De Gele Rivier is erg belangrijk in het noorden van China, de rivier is voor het noorden de waterbron. De rivier is 5464 km lang en heeft een stroomgebied van ruim 752.000 km².
Madagaskar
Net zoals in China is het niet veilig om water uit een kraan te drinken in Madagaskar. In het water zitten verschillende chemicaliën en bacteriën die ziektes veroorzaken. Het wordt dus net zoals China aangeraden om flessen water te drinken en om met dat water je groente en fruit te wassen. Want soms zitten er op het groente en fruit ook nog verschillende bacteriën en chemicaliën. Er zijn in de afgelopen jaren veel meldingen van mensen met reizigersdiarree, dit krijgen reizigers vaak als ze het water in Madagaskar drinken, of hun handen niet goed ontsmetten met gereinigd water.
Ongeveer 55 procent van de inwoners van Madagaskar heeft geen drinkwater, hierdoor heeft ook maar 10 procent toegang tot douches of andere dingen voor hun hygiëne.
De toegang voor veilig water wordt steeds kleiner in Madagaskar, daarom vechten sommige mensen er soms ook om. Een van de redenen van het watertekort is dat het in Madagaskar rond de zomer erg droog en warm is. Door de warmte moeten mensen veel water drinken, maar door de droogte is veilig water er meestal niet. Madagaskar strijdt al jaren met een droogte ramp.
Zijn de landen in de afgelopen jaren op het gebied van water ontwikkeld?
Italië
Italië is in de afgelopen 10 jaar niet erg ontwikkeld op het gebied van water, het is in de zomers erg warm en er valt amper sneeuw. De sneeuw is erg van belang, want zodra de sneeuw smelt stroomt het via de bergen de rivieren in. Op 1 mei 2023 meldde de overheid dat de droogte al begon in Noord-Italië, terwijl dat het jaar daarvoor pas later was. De droogte is zo vroeg in het jaar al zo erg dat de mensen over het Gardameer kunnen wandelen, zo kunnen de mensen naar het eiland San Biagio lopen, maar normaal heb je daar een boot voor nodig. Italië bereidt zich daarom erg goed voor op buitensporige droogte. Italië wil meren aanleggen in het middengebergte, ze willen de meren dan gebruiken om water te verzamelen. Het water dat dan verzameld wordt is vooral bedoeld voor burgers, maar ook een deel ervan gaat naar de industrie en landbouw.
Het waternetwerk in Italië is erg oud en in de afgelopen jaren verslechterd. Er gaat veel water verloren en in de droge periodes is dit water erg kostbaar. De regering is al een tijd een plan aan het bedenken om het waternetwerk te herstellen, maar dat kan meerdere jaren duren. Ook zijn er veel klimaatactivisten die acties opzetten om te helpen tegen droogte en andere klimaatproblemen. Er zijn dus genoeg plannen om de droogte tegen te gaan, maar er is te weinig tijd.
China
Het kraanwater in China is niet drinkbaar en in 2016 werd al voorspeld dat het schone water langzaam op zou raken. China heeft al meerdere zuiveringsinstallaties laten bouwen om het water te reinigen. Er wordt in China ook geïnvesteerd in waterzuiveringsapparatuur voor grote stukken water, maar ook kleinere waterzuiveringsapparatuur voor in de keuken. De Chinese overheid hoopt dat met deze zuiveringsapparaten steeds meer mensen toegang krijgen tot schoon water om te drinken of voor sanitair gebruik.
Ook China wordt getroffen door de buitengewone droogte. De rivier Yangtze is erg belangrijk voor China, de rivier is de op een na langste rivier in de wereld en verzorgt een groot deel van China van water. In de zomer van 2022 kwamen delen van de rivier droog te liggen en in andere delen was het waterpeil zeer laag.
China maakte in 2022 geld vrij voor een nieuwe uitvinding, chemicaliën die regen veroorzaken naar de wolken schieten zodat die regen laten vallen. Ze hebben deze uitvinding gebruikt toen het waterpeil van de Yangtze zeer laag was, ze hoopte dat de uitvinding zijn werk zou doen en het waterpeil van de rivier omhoog te halen.
Madagaskar
Madagaskar is verbeterd in het gebied van veilig drinkwater. Het Belgische drinkwaterbedrijf De Watergroep werkt samen met NGO Join for water om het water en sanitair in Toamasina, een belangrijke stad in Madagaskar, te verbeteren. Dit doen ze al sinds 2009. Het doel van het bedrijf is om de leefomstandigheden in Madagaskar te verbeteren, want maar 20% heeft toegang tot sanitair en 60% haalt hun watervoorraad uit onzuivere bronnen.
De Elemental Water Foundation uit Nederland bracht in oktober 2019 het eerste ontziltingssysteem naar Madagaskar. Hierdoor kreeg de gemeenschap Efoetsy in Madagaskar de beschikking over veilig drinkwater. Sid Vollebregt, de oprichter van Elemental Water Foundation, kwam op het idee van het ontziltingssysteem tijdens zijn surftrip in Madagaskar. Hij zag dat mensen weinig of zelfs geen schoon water hadden en hij zag wat de gevolgen daarvan waren. Op het eiland hebben ontzettend veel mensen nog steeds geen toegang tot veilig drinkwater, maar liefst 11 miljoen mensen in totaal. Samen met Reinoud Feenstra brachten zij het eerste ontziltingssysteem naar Madagaskar, het systeem zorgt voor ongeveer 15.000 liter schoon drinkwater per dag. Sid en Reinhoud bedachten ook een duurzame manier om het ontziltingssysteem te laten werken, zonne-energie. Zo kan op een duurzame manier toch het drinkwater probleem worden opgelost. Madagaskar is in de afgelopen jaren veel ontwikkeld, zo is er al veel meer mogelijk op het gebied van technologie.
Oorzaken en gevolgen van de omgang met (drink)water?
Italië
De klimaatverandering heeft grote impact gehad op heel de wereld, maar het veranderde veel in Italië. Door de klimaatverandering ontstond er in Italië erge droogte, rivieren kwamen droog te staan. De droogte had gevolgen voor de landbouw, de mensen en voor de natuur. Italië produceert veel wijn, olijfolie en verschillende gewassen, maar door de droogte was de opbrengst een stuk minder dan de jaren daarvoor. Hierdoor stijgen de prijzen van deze producten in Italië, maar ook in landen die de producten inkopen vanuit Italië.
De oorzaak van het watertekort komt niet alleen door klimaatverandering, er zijn ook structurele problemen. Het hele Italiaanse waternetwerk wordt slecht onderhouden en veel water tanken en waterwegen zijn lek. Veel van het Italiaanse water gaat via de rivier de Po door waterwegen naar waterbassins of andere plekken waar het water kan worden opgeslagen. Door de droogte is het waterpeil van de Po rond de zomer buitengewoon laag en stroomt er ongewoon weinig water naar de waterbassins. Door de slecht onderhouden waterwegen tussen de rivier en de waterbassins lekt 40% van het water weg de bodem in.
China
China staat bekend om de industrie. Kleding is een van die vele industrieën en het produceren van kleding verbruikt veel water. Voor de productie van een T-shirt wordt ongeveer 2500 liter water gebruikt en voor de productie van een spijkerbroek wordt ongeveer 7000 liter gebruikt. Ook in de vele andere industrieën wordt veel water gebruikt.
Een andere reden van de waterschaarste is klimaatverandering, ook China heeft daar last van. De klimaatverandering heeft invloed op bijna alle landen. De droogte heeft grote invloed op de Chinese landbouw, veel oogst gaat verloren.
Ongeveer 20% van China’s elektriciteitsproductie hangt af van waterkracht. Door de droogte was het waterniveau erg laag in de stuwmeren, hierdoor is de productiecapaciteit van elektriciteit met bijna de helft verminderd, dit zorgt ervoor dat er bespaard moest worden op energie.
Madagaskar
Madagaskar heeft te maken met een ernstige droogte . Madagaskar staat op de 4e plek op de lijst van grootste eilanden. Het land heeft ruim 30 miljoen inwoners. Madagaskar is een land met erge armoede, het bbp per hoofd is 412 dollar terwijl dat van Nederland 53.900 dollar is. De armoede is een reden waarom Madagaskar een ontwikkelingsland is. Madagaskar is zelfs een van de slechtst ontwikkelde landen. Ook bij Madagaskar speelt de klimaatverandering een grote rol in het watertekort, in de afgelopen 2 regenseizoenen viel er maar liefst 40% minder regen dan normaal. Klimaatverandering is niet het enige probleem. In Madagaskar is de bevolkingsgroei erg hoog, het percentage is maar liefst 2.4% per jaar en in Nederland is dat maar 0,5%.
Door de droogte kunnen er weinig producten verbouwd worden in Madagaskar en akkers zijn onvruchtbaar, dit zorgt voor een hongersnood. Een ander gevolg van de erge droogte is het sterftecijfer onder baby’s, dat is erg toegenomen. In sommige delen van Madagaskar wordt alleen maar cactusvrucht en cactus hars gegeten, maar cactusvruchten zijn niet voedzaam, er zitten amper eiwitten in. De gezondheid van veel mensen is hierdoor ook erg slecht, ze krijgen niet de benodigde voedingsstoffen binnen.
In 2021 deed Elles van Gelder, een journalist in Madagaskar van de NOS, onderzoek naar kinderen in Madagaskar. De ondervoeding is erg groot bij kinderen in Madagaskar, doordat ze weinig eiwitten en andere voedingsstoffen binnen krijgen zijn kinderen vaak erg zwak. Elles van Gelder was erbij toen een verpleegster een zeventien maanden oud jongetje woog, hij woog maar 5,2 kilo, dat is de helft van wat een gemiddelde baby van zeventien maanden weegt.
Waar komt het water vandaan en hoe wordt het gezuiverd?
Italië
Italië heeft veel rivieren en meren, veel van het water komt daar vandaan. De Po is de langste rivier in Italië, de rivier wordt gevoed door water en sneeuw van de zuidelijke Alpen. Lago di Garda oftewel het Gardameer is het grootste meer van Italië. Naast de meren en rivieren wordt er ook veel water uit de grond bodem gehaald. Er wordt in Italië veel mineraalwater uit plastic flesjes gedronken, maar Italiaanse waterbedrijven hopen dat er meer kraanwater gedronken gaat worden omdat alle plastic flesjes slecht zijn voor het milieu en het klimaat.
Italië is zeer geïndustrialiseerd, en steeds meer bedrijven willen dat Italië duurzamer wordt. Waterzuiveringsbedrijven proberen daarom zo duurzaam mogelijk te werken. Het Italiaanse water wordt redelijk goed gereinigd, maar er is wel een kans dat er chloor in zit of mineralen uit de bergen of uit de grond. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid van een mens, maar het geeft het water een andere smaak dan het water dat we in Nederland drinken.
China
China haalt het water vooral uit rivieren, vooral in het achterland van China zijn de rivieren erg belangrijk. De rivieren geven het platteland genoeg water zodat er planten en gewassen kunnen groeien. Deze rivieren zijn ook erg belangrijk voor het transport in China. Om de rivieren te beheren zijn er verschillende stuwmeren en stuwdammen, zo kan er drinkwater worden opgeslagen, energie worden opgewekt en overstromingen worden vermeden.
Er zijn in China meerdere plekken waarop water gereinigd kan worden, maar het water in China is nog steeds niet altijd volledig schoon. Door de industrie raakt veel water verontreinigd, daarom wordt er vaak ijzersulfaat gebruikt om het water zo goed mogelijk te reinigen. Grote delen van het water zijn dan alsnog niet volledig schoon, daarom wordt het vooral gebruikt voor irrigatie en landbouwgrond. Veel water in China is verontreinigd, maar liefst vijf van de zeven grote rivieren zijn verontreinigd.
Madagaskar
Madagaskar haalt een groot deel van het water uit de bodem, de rivieren en de zee. Dit water is niet veilig, het is niet goed gereinigd en er kunnen nog veel bacteriën en andere slechte stoffen in zitten.
Het ontziltingssysteem dat eerder al is genoemd is daarom een grote vooruitgang in de ontwikkeling van Madagaskar. Het zorgt ervoor dat mensen toegang krijgen tot veilig drinkwater. Dit ontziltingssysteem is nu alleen nog maar in Efoetsy, een gemeenschap met ruim 3000 inwoners, maar de ontwikkelaars van het ontziltingssysteem hopen om het systeem ook op meer plekken te kunnen plaatsen. De reden dat dat nu nog niet zo is, is omdat ze niet genoeg geld hebben om het te financieren.
Ook UNICEF helpt mee om het watertekort in Madagaskar tegen te gaan. UNICEF investeert in klimaatbestendige watersystemen om dorpen in Madagaskar te voorzien van veilig drinkwater. Een idee is een waterpomp die werkt op zonne-energie of het gebruiken van wateropslagsystemen. Ook traint UNICEF de bewoners om watersystemen te onderhouden zodat de watersystemen duurzamer werken en langer meegaan.
Conclusie
Voordat de hoofdvraag beantwoord wordt, is er een samenvatting van de antwoorden die zijn gegeven op de deelvragen.
De eerste deelvraag was “Hoeveel drinkwater is er aanwezig?”. In Italië kom je gemakkelijk aan veilig drinkwater, het water voldoet aan de drinkwaterrichtlijnen van de EU. Door de droogte van de afgelopen jaren is er minder water beschikbaar dan normaal. In China is het drinkwater niet veilig. Er zitten in het water stofjes die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Dit komt doordat er vaak olie en chemicaliën van de industrie in het water worden gelost. Madagaskar heeft geen veilig drinkwater. Bijna de helft van de bevolking in Madagaskar heeft geen toegang tot veilig drinkwater, en ongeveer 10% heeft toegang tot sanitair. Er zitten in het water veel bacteriën die bijvoorbeeld reizigersdiarree veroorzaken.
De tweede deelvraag was “zijn de landen in de afgelopen jaren op het gebied van water ontwikkeld?”. Italië is niet erg ontwikkeld op het gebied van water, de waternetwerken zijn ontzettend verouderd waardoor er veel water verloren gaat. Ook is er erge droogte in de zomer, maar de overheid weet niet zo goed hoe ze het watertekort tegen moeten gaan. China is wel ontwikkeld, het land investeert steeds meer in het reinigen van het water. Zo komen er steeds nieuwe zuiveringssystemen bij. Ook Madagaskar is ontwikkeld, er komt steeds mee nieuwe technologie bij om water te zuiveren.
De derde deelvraag was “Oorzaken en gevolgen van de omgang met (drink)water?”. De oorzaak van het watertekort in Italië is grotendeels de klimaatverandering, temperaturen stijgen zeer snel waardoor er meer water verdampt. Ook spelen de verouderde waternetwerken een grote rol.
In China is er veel industrie, dit verbruikt veel water. Sommige bedrijven lozen ook afval in het water, hierdoor is het moeilijker te reinigen en niet drinkbaar. Een deel van China’s energie komt van waterkracht, maar omdat het waterpeil in de stuwmeren erg laag is, vermindert de productiecapaciteit. De bevolkingsgroei in Madagaskar is een reden waarom er een watertekort is, en door deze droogte groeien er weinig gewassen. Dit veroorzaakt een voedsel tekort waardoor volwasseneren en kinderen weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, en een grotere kans hebben om te overlijden.
De vierde deelvraag was “waar komt het water vandaan en hoe wordt het gereinigd?”. Het water uit Italië komt van de bergen, het ijs en sneeuw dat smelt gaat de rivieren in en dat water wordt dan gezuiverd en gebruikt als drinkwater. China haalt het water uit rivieren en meren, China heeft meerdere hele lange rivieren die het platteland verzorgen van water. Madagaskar haalt het water uit de grondbodem, de rivieren en de zee. Er zijn weinig plekken waar het water kan worden gereinigd, maar er zijn veel organisaties uit andere landen die het land daarmee willen helpen zodat zei toegang hebben tot veilig drinkwater.
De hoofdvraag
De hoofdvraag is “In hoeverre is er verschil in watertekort in de wereld?”.
Uit de antwoorden van de deelvragen is te zien dat er daadwerkelijk een verschil is tussen de verschillende landen. Dit heeft vooral te maken met hoe ontwikkeld het land is. Italië heeft al een stuk meer technologie om water te zuiveren dan Madagaskar, dit is simpelweg omdat Madagaskar een stuk minder ontwikkelt is. Italië en China bezitten over veel meer geld en informatie om water te zuiveren en om het watertekort tegen te gaan. Ook is er een verschil tussen China en Italië te zien, Italië heeft veel meer controle over het water en de waterkwaliteit. Hoe meer een land ontwikkeld is, hoe beter het land om kan gaan met watertekort. De kwaliteit van het water is ook beter in landen met een betere ontwikkeling, het water in Italië (centrum) heeft een stuk betere kwaliteit dan het water in Madagaskar (periferie) dat niet drinkbaar is door de ziekte verwekkende bacteriën die in het water zitten.
Bronnenlijst
https://www.anwb.nl/vakantie/china/reisvoorbereiding/praktisch-ter-plaatse
https://maken.wikiwijs.nl/156285/China_bevolking_en_ruimte#!page-5825467
https://www.dewatergroep.be/nl-be/over-de-watergroep/over-ons/maatschappelijk-engagement/madagaskar
https://www.waterforum.net/nederlandse-ontziltingstechniek-zorgt-voor-drinkwater-in-madagaskar/
https://nos.nl/artikel/2435319-groot-deel-italie-in-noodtoestand-vanwege-ergste-droogte-in-70-jaar
https://www.chinasquare.be/aanhoudende-droogte-en-hitte-wegen-op-industrie-en-landbouw/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bbp_per_hoofd_van_de_bevolking
https://nos.nl/artikel/2398580-in-het-zuiden-van-madagaskar-is-cactussoep-de-enige-maaltijd
REACTIES
1 seconde geleden