Er is een boek over deze musical geschreven en er is een Duitse verfilming van de musical geweest en een Broadway-musical en een Hollywood film met Julia Andrews: The sound of music, is een van de allergrootste publiekslievelingen geworden van de 20e eeuw (het blijft een bron van inspiratie voor elke generatie). De familie von Trapp heeft aan miljoenen kijkers en toeschouwers het definitieve bewijs geleverd dat liefde sterker kan zijn dan klasse verschillen, rassenhaat en oorlogsdreiging.
Algemene gegevens: De musical heet: The sound of music. (afgeleid uit het boek The story of the Trapp Family Singers). De auteur is Maria Augusta Kutschera. Zei sloot een filmdeal met een Duitse producent en verkocht zer haar boekrechten. De regisseur is Paul Eenens. De hoofdrolspelers zijn Maaike Widdershoven (in de musical genaamd Maria Rainer) en Hugo Haenen (in de musical genaamd Kapitein Georg von Trap). De voorstelling was in Fortis Circustheater in Scheveningen. En de voorstelling waar wij zijn geweest was op 17 december 2003.
Plot:
The sound of music speelt zich af in 1938, aan de vooravond van de Tweede wereld oorlog, in het Oostenrijkse Salzburg. Maria Rainer wordt door moeder Overste naar het huis van kapitein George von Trapp gestuurd als gouvernante van zijn zeven kinderen. Von Trapp diende in de Oostenrijkse marine, is sinds enkele jaren weduwnaar en voedt zijn kinderen op met de militaire discipline die hem zo vertrouwd is. Maria is de zoveelste gouvernante in huize von Trapp, maar in tegenstelling tot al haar voorgangsters is zijn vastbesloten om te blijven. Op haar geheel eigen en muzikaal wijze weet Maria al snel de harten van de zeven kinderen te veroveren. En zelfs de oudste dochter moet toegeven dat Maria deugt, als zij op een avond, na een geheim afspraakje met haar grote loefde Rolf, op steun van Maria kan rekenen. Ze ziet echter niet dat Rolf, op zijn beurt, zijn hart verliest aan Nazi-Duitsland die oprukt richting Oostenrijk.
Na een reis naar Wenen keert de kapitein terug naar Salzburg met zijn goede vriend Max Detwiler en zijn verloofde Barones Elsa Schader.
Tot zijn grote verbijstering en uiteindelijk verrassing geeft Maria, samen met de kinderen, een welkomstlied ingestudeerd voor Elsa. Max, die haastig op zoek is naar een zanggroep voor het Salzburg Festival, is aangenaam verrast als hij de kinderen hoort zingen. Maar ook de kapitein blijft uiteindelijk niet ongeroerd als hij hoort en ziet wat de Maria voor zijn kinderen betekent. De jonge gouvernante brengt weer leven en muziek in zijn huis en langzaam maar zeker verliest hij zijn hart aan haart. Als Maria op een feest in huize Von Trapp van notabenen Elsa hoort dat de kapitein verliefd op haar is en merkt dat zij ook gevoelden voor hem koestert, vlucht zij in twijfel terug naar het klooster.
Na dagen met niemand in het klooster gesproken te hebben, gaat Maria naar moeder Overste. Deze wijze vrouw maakt haar duidelijk dat ze ha problemen en gevoelens niet kan en mag ontlopen. Maria voelt voor het eerst in haat leven wat haar bestemming is en keert terug.
Na het plotselinge vertrek van Maria heeft de kapitein zijn huwelijk aangekondigd met Elsa . Maar als Maria tot ieders verrassing toch terug keert, zijn niet alleen de kinderen blij dat zij weer terugweer in hun midden is. De kapitein kan zijn waren gevoelens nu niet langer verbergen en verbreekt zijn verloving met Elsa., Hij vraat Maria, tot grote vreugde van zijn kinderen, ten huwelijk. De wittebrood’s weken van het pas getrouwde stel worden echter al snel verstoord door de Anschluss van Oostenrijk bij het Duitse Rijk. De oudste dochter verliest haar Rolf aan de nieuwe machthebbers en als de patriottische Von Trapp wordt opgeroepen zich te melden bij de Duitse marine, besluit hij zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen.
Na een optreden op het Salzburg Festival weet de familie, met de hulp van Max Detweiler, aan de Duitsers te ontkomen. Even later vluchten ze m,et de hulp en zegen van moeder Overste en de nonnen van de Nonnberg Abdij. Zijn ontsnappen, over de hun zo geliefde Oostenrijkse bergen, aan de Nazi’s en vluchten naar Zwitserland. Op weg naar een veilige toekomst met elkaar.
Er is een conflict tussen Maria en de Kapitein over het omgaan/opvoeden met/van de kinderen (hij voedde zijn kinderen op met militaire discipline die hem zo vertrouwd was, en toen werd Maria gouvernante(de 25e) en wist de harten van de (zeven) kinderen op haar geheel eigen en muzikale wijze te veroveren. Het andere conflict is van het opkomende Nazi regime.
Het toneelbeeld:
Half rond gebouw van achterin de zaal naar voren afliep. Er waren aan de zijkanten balkons. ‘Beneden’ zaten de mensen ongeveer 2 meter van het podium af. Het effect is dat het geluid door de hele zaal duidelijk en zuiver te horen is. Er is dus een goede akoestiek.
Het decor veranderde regelmatig van onder andere te zien was het klooster, de Oostenrijkse bergen en heuvel, het tuinhuis (prieel) en villa von Trap. Het verging allemaal heel professioneel, je merkte er weinig van elke keer als het decor veranderde.
Lichtverschillen die aangepast werden op de sfeer. Zoals onder andere onweer en zon, dag en nacht.
Als attributen die op het toneel zichtbaar waren werden er gebruikt: stoelen, tafels, bedden, gitaar.
Over de kostuums kan ik zeggen dat de kinderen wisselde regelmatig van kleding, waar ze het meest in liepen ze in een zo genaamd ‘thuis kostuum’ alle zeven kinderen dezelfde kleding en wisselde dat in nachtkleding en chique kleding voor een feestavond. De kapitein liep vooral in net pak of uniform. Maria (gouvernante) liep in sobere eenvoudige kleding. De barones (Else Schräder) liep in chique kleding. De kleding was gekozen uit die tijd waar in het verhaal leefde (1938). Het had een symbolischew betekenis om het verschil te laten zien tussen het ‘chique’ familie von Trap en de arme gouvernante.
Het toneel werd helemaal aangepast aan het thema van dat moment, het had er allemaal mee te maken en gaf dus goed weer wat het thema was. Een voorbeeld: Tijdens de bruiloft was er een kerk, nette kleding, trouwkleding, muziek voor het trouwen e.d.
Muziek en geluidseffecten:
ja, er werd gebruik gemaakt van muziek en geluidseffecten. Ze hadden een overheersende rol, want ze namen een zeer belangrijke plaats in in deze musical. Er waren geluiden zoals het luiden van de klokken, koeienbellen, noodweer (donder en bliksem) en ondersteuning voor de zangers. De muziek was dus een ondersteuning voor zang en de geluidseffecten werkten mee aan het thema en maakte het geheel realistischer.
Personages:
Maria, de kapitein en de kinderen zijn de belangrijkste personages. Iedereen is eigenlijk wel geloofwaardig alleen Rolf als uitzondering natuurlijk. Maria is een spontane gewoon vrouw, de kapitein is wijs, gedisciplineerd (en voed zo zijn kinderen ook op). De kinderen zijn dus allemaal ook gedisciplineerd. Tussen Maria en de kapitein is eerst gewoon een afstandelijke relatie totdat ze elkaar beter gaan leren kennen en gevoelens voor elkaar hebben. Er is tussen hun dus een positieve relatie.Tussen de kinderen en Maria ia eerst de relatie nog een beetje afstandelijk, de kinderen hebben al een aantal gouvernantes weggepest en proberen dat natuurlijk ook eerst bij haar, maar omdat ze zo vastberaden is gebeurd dat niet en komt er een hele leuke relatie tussen hun dat zie je in de hele musical. De relatie tussen de kinderen en Maria staat ook erg centraal in de musical en later ook de relatie tussen de kapitein en Maria. Je ziet in de hele musical de relaties tussen de personen en ziet ze ook veranderen. Met Maria die er eerst een beetje buiten staat (als armere maar gewone gouvernante om het zo te zeggen) en later trouwt met de kapitein. En met de oudste dochter die Rolf niet helemaal in de gaten heeft.
Thematiek en interpretatie:
waar gaat de voorstelling over?:
De groeiende liefde tussen Maria en de kapitein, de relatie tussen de kinderen en Maria. En liefde staat hier erg centraal. Dat zijn de belangrijkste thema’s. Heel veel zang en muziek en het omgaan met elkaar spelen dan een grote rol om dit te bepalen. Het thema staat ver van me af.
Boeiende werking:
Toch wel leuke muziek om te horen. En kende de film en dan is dit wat anders ook een keer leuk niet naar de tv kijken. Het zijn voor bijna iedereen bekende liedjes die door de regisseur zijn gebruikt bij de musical. En het goed opgebouwde decor en goed acterende spelers.
Structuur:
Er waren wel een aantal keer wisseling van plaats natuurlijk het decor veranderde dan en je merkte dat nauwelijks en dat ging dus erg professioneel. De tijd verandering was alleen het dag en nacht dat ze lieten merken met het licht. De gebeurtenissen werden allemaal erg duidelijk en overtuigend gepresenteerd.
Recensie:
Ik ben al een aantal keer naar een theatervoorstelling geweest maar vond het niet altijd leuk om erheen te gaan. Dit was in de tijd van de basisschool. Ik had als opdracht van school om een cultureel activiteit van niveau te bezoeken. Ik besloot mee te gaan naar de sound of music musical. Het leek me op het eerste gezicht niet echt leuk. Toen ik er eenmaal was boeide het me meer dan ik de eerste instantie had gedacht. Ik was minder enthousiast als mijn ouders, zus en oma want die vonden het helemaal geweldig. Ik vond de spelers erg goed, dat ze zo goed kunnen acteren en dat samen met zingen. Voor mij maakte alle spelers wel indruk niet bepaalde personen.
Tot slot:
De sound of music musical was een groot succes op dat moment hadden al meer dan 500.000 mensen het bezocht. Ze wonnen dan ook vele prijzen zoals de hoofdrolspelers Maaike Widdershoven en Hugo Haenen kregen een john Kraaijkamp Musical Award voor Beste Hoofdrol en er ging een Award voor Beste Creatieve Presentatie naar de geluidsontwerper van deze voorstelling.
De voorstelling is doorgegaan tot 9 januari dit jaar. Deze musical is uitgebracht door Joop van de Ende.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
er staan heeel veel spellings fouten in!!!
13 jaar geleden
Antwoorden