Saturday Night Fever
Beatrix Theater
Utrecht.
9 Oktober 2002
Het Kunstwerk:
Het verhaal speelt zich af in 1977 in New York. De jonge, aantrekkelijke Tony Manero is de jongste van twee zonen van een Italiaanse familie in Brooklyn. Terwijl zijn broer studeert om priester te worden, werkt Tony zes dagen per week in een verfwinkel in Brooklyn. Elke dag is hetzelfde en uitzicht op een beter bestaan is er niet. Tony Manero groeit op in de wijk Bay Ridge in Brooklyn. Hij ligt regelmatig overhoop met zijn streng katholieke ouders. Het liefst zien de ouders van Tony, dat Tony in de voetsporen van zijn broer treed en ook priester wordt. Maar één keer per week komt hij helemaal tot leven. Dan vloeit de aftershave rijkelijk, wordt zijn haar zorgvuldig in model geföhnd en komen de plateauzolen en het stijlvolle witte pak met soulpijpen uit de kast: Tony Manero is er klaar voor. Elke zaterdagavond is hij te vinden met zijn vrienden in de plaatselijke discotheek Odyssey 2001. In die discotheek wordt hij aanbeden door alle vrouwen en is hij het voorbeeld voor alle andere jongens. De jaarlijkse danswedstrijd in de discotheek grijpt hem aan om het arme leven in Bay Ridge achter zich te laten en een nieuw bestaan op te bouwen. Hij gaat oefenen met zijn vaste danspartner Annette. Wanneer hij de mooie maar arrogante Stephanie ontmoet veranderd zijn leven. Hij laat Annette vallen voor de beeldschone Stephanie. Stephanie werkt in Manhattan. Tony moet er veel voor doen om Stephanie te overtuigen om haar mee te laten doen aan de danswedstrijd.
Stephanie stemt toe om mee te dansen met de wedstrijd. De wedstrijd wordt gewonnen door Tony en Stepahnie.
Maar dan komen Annette, Joey, Bobby C, Double Jay en Gus naar buiten stormen. Ze zijn allemaal, behalve Bobby C, stoned en rennen weg. Tony wil Annette beschermen, hij weet dat de andere jongens misgebruik van haar gaan maken. Annette luistert niet naar hem en gaat weg. Stephanie is inmiddels ook weg. Tony rent achter Annette en de rest aan. Zo komen ze bij de brug. Bobby klimt op de brug en valt van de brug. Iedereen is 'opeens' weer bij zijn positieven. De volgende dag staat Tony weer bij de brug. Hij heeft de hele nacht rondgezworven. Dan komt Stephanie eraan. Zij heeft ook de hele nacht rondgezworven. Tony zegt dat hij zich idioot gedragen had, de vorige nacht en biedt zijn excuses aan. Hetzelfde doet Stephanie. Ze zegt dat het niet waar is, dat ze hem heeft gebruikt en dat ze wel verliefd op hem was/is. Tony vertelt ook dat hij wil verhuizen naar Manhattan. Uiteindelijk stelt Stephanie voor om een nieuwe start te maken en als gewone vrienden te beginnen. Misschien wordt dat later meer.
De kunstenaar:
De kunstcultuur historie:
De Britse Journalist Nik Cohn was er al bij vanaf het begin van de film ‘Saturday Night Fever’. Rond 1965 schreef hij voor New York Magazine een artikel over disco.
Dat artikel heette ‘Tribal Rites of the New Saturday Night’ over disco. Disco was in die tijd een nieuwe en voor veel mensen een choquerend gebeuren. Tijdens zijn onderzoek kwam hij in de wijk Bay Ridge en waar hij voor een discotheek een aantal jongens zag vechten. Een van de jongens die het gevecht vanaf de zijlijn volgde viel hem direct op. Deze jongen was verkleed in een wit pak. De kracht en ambitie die hij uitstraalde hoorde niet bij een jongen uit de wijk Bay Ridge.
Toen producent Robert Stigwood het artikel van Nik Cohn las, zag hij gelijk de kans om een fantastische film te gaan produceren. Scenarioschrijver Norman Wexler bewerkte de film Saturday Night Fever. Een aantal maanden daarvoor had Robert Stigwood de jonge onbekende acteur John Travolta een contract aangeboden voor drie films.John Travolta mocht voor het eerst in Saturday Night Fever spelen. Vanaf dat moment werd er eigenlijk geschiedenis geschreven. De film werd een wereldwijd succes en maakte John Travolte een ster. De soundtrack van de Bee Gees bleek goed voor tien hitsingels en een verkoop van 30 miljoen exemplaren wereldwijd. Nu, twintig jaar later, worden de songs van Saturday Night Fever nog overal gedraaid en regelmatig succesvol gecoverd.
Het duurde twintig jaar voordat filmproducent Robert Stigwood op het idee kwam om van Saturday Night Fever een musical te maken. Op 5 mei 1999 ging de musical in première In Londen. Ook op Broadway opende de musical in oktober 1999.
Op 16 Oktober 2000 maakte Joop van den Ende Theaterproducties bekend dat op 17 Juni 2000 de musical Saturday Night Fever in het Beatrixtheater te Utrecht in première zal gaan. Zo is de musical ontstaan.
Toen toneel en opera al eeuwen bestonden, was er van musical nog geen spoor te bekennen. De eerste stap naar musical werd rond 1800 gezet, toen werd er in Amerika gezocht naar muzikaal vermaak. Muzikale genres die zo ontstonden warenren onder andere de revue, de burleske, de operette, de komische opera, de vaudeville en de extra vaganza. De eerste echte musical was de Show Boat. Deze musical kwam uit in 1927 in de Verenigde Staten.
De musical Show Boat was gebaseerd op een Roman. Onderwerpen als alcoholisme en rassenproblematiek stonden in deze musical voorop.
REACTIES
1 seconde geleden