Deel I
Primaire gegevens:
Maker: Impro-Comedy groep ‘Op sterk water’
Titel: Op sterk water
Locatie: Oosterhout, theater de Bussel
Context: -
Jaartal: 2007
Motivering van mijn keuze:
Deze activiteit heb ik gekozen, omdat ik snel nog een nieuwe activiteit moest doen. Doordat Op sterk water bij ons op school was geweest tijdens de projectweek, leek het mij wel leuk om er nog een keer heen te gaan. Omdat ze bij ons op school waren geweest, wist ik wel wat ik er van kon verwachten.
Samenvatting:
Deze activiteit had niet echt een verhaallijn, dus kan ik er moeilijk een samenvatting van geven. De voorstelling bestond uit verschillende scènes, hiervoor werden meestal twee mensen uit het publiek gehaald. Deze mensen moesten dan enkele vragen beantwoorden. De antwoorden gebruikten de spelers van Op sterk water in hun volgende scène. Aan het publiek werd dus regelmatig wat gevraagd of er moesten mensen naar voren komen.
Uitwerking kijkwijzer:
Ik heb voor deze activiteit de kijkwijzer cabaret gekozen.
1. Waar wordt er gespeeld?
In een kleine theaterzaal, want de Bussel is niet zo’n groot theater.
2. Hoe begint de voorstelling?
Geen doek, de cabaretgroep komt op als de voorstelling gaat beginnen.
3. Hoe is de voorstelling aangekleed?
Geen of nauwelijks decor, alledaagse kleding. Op het podium lag alleen een hond en er stond een piano. De spelers van Op sterk water droegen geen aparte kleding, gewoon kleding die men normaal ook draagt.
4. Welke rol spelen muziek en geluid?
De muziek ondersteunt stemmen op het toneel. Er werd tijdens de voorstelling alleen gebruik gemaakt van een piano, want er werden ook liedjes gezongen.
5. Hoe is de voorstelling samengesteld?
De voorstelling bestond uit losse sketches, want er waren telkens andere scènes. Tussendoor werd er afgewisseld met liedjes. De spelers maakte soms een liedje van de antwoorden die het publiek op hun vragen gaf.
6. Wat is de rol van het publiek?
De spelers activeren het publiek om mee te doen, want tijdens de show werden er veel mensen uit het publiek gehaald om op het podium wat te doen. Maar ook de reacties vanuit de zaal bepaalden de voorstelling, want regelmatig werden er aan het publiek vragen gesteld. Met de antwoorden op die vragen maakten ze een nieuwe scène.
7. Hoe is de voorstelling tot stand gekomen?
De voorstelling is geschreven en bedacht door de spelers zelf.
8. Tot welk genre rekenen we de voorstelling?
Theatraal of verhalend cabaret, de voorstelling werd gegeven door een groep cabaretiers van vier personen.
9. Welke betekenis geef je de voorstelling?
De belangrijkste betekenis van deze voorstelling is het publiek vermaken.
Deel 2
Mijn interpretatie/verwerking:
Ik vond Op sterk water erg leuk en grappig. Ik wist wel wat ik er van tevoren van kon verwachten, doordat ze al een keer bij ons op school waren geweest. Er was wel veel hetzelfde, want de spelers speelden precies dezelfde scènes als op school. Alleen werden er nu meer scènes gespeeld. Doordat het publiek anders was, maakte dat de show nog wel een beetje anders, want het publiek reageert natuurlijk niet altijd hetzelfde.
Ik vond ook leuk dat er heel veel contact werd gezocht met het publiek. Bij iedere scène werd er wel wat aan het publiek gevraagd of moest er iemand op het podium komen. Dit is eigenlijk wel logisch, want zonder publiek hadden de spelers geen show kunnen geven.
Ik vond het best wel knap dat de spelers met een paar woorden van het publiek een hele scène konden maken zonder dat ze er lang over na te konden denken. Je kon wel zien als ze niets wisten om te zeggen, dan zeiden ze snel maar wat of moesten ze lachen. Maar dit gebeurde niet zo heel vaak.
Volgens de eerste recensie moest je er goed bij nadenken en gedachten erbij houden om het te volgen. Dit was wel waar, want je moest goed opletten anders snapte je er niks meer van. Ook staat er dat het publiek de aangever is en de spelers van Op sterk water de afmakers. Dit klopt ook, want de scènes werden gemaakt met de reacties van het publiek of door het publiek zelf.
In de tweede recensie staat dat de spelers je blijven verrassen. Hier ben ik het ook mee eens. Ik heb Op sterk water nu dus twee keer gezien maar toch waren de voorstellingen niet helemaal hetzelfde. De scènes waren wel op dezelfde manier opgebouwd, maar door het publiek was het toch anders. Het publiek bepaalt namelijk de show bij Op sterk water.
In de derde recensie staat dat er zelfs de kleinste details die iemand uit het publiek heeft gezegd, gebruikt werden voor de volgende scène. Ik vond het erg knap dat de spelers zo goed konden onthouden, wat het publiek allemaal had gezegd.
Ook staat er in deze recensie dat er weinig zwakke momenten waren in de voorstelling, doordat de spelers erg vlot speelden. Maar dit komt ook doordat ze in een korte tijd een sterke scène op konden bouwen met een interessant verhaal. Meestal gingen de scènes over een onderwerp dat echt nergens over ging, maar dat maakte het juist extra leuk.
Ik vond op Sterk water dus een erg leuke en goede voorstelling. Doordat ze zo grappig zijn zou ik ze graag nog wel een keer willen zien. Op sterk water vind ik de leukste activiteit die ik voor ckv heb gedaan tot nu toe.
Deel 3
Enkele recensie van Op sterk water:
Recensie 'Improcabaret' door Op Sterk Water
Door Dennis van den Berg
Improvisatiecabaret is naast stand-up comedy momenteel de populairste cabaretvorm onder jongeren. Op televisie heb je bijvoorbeeld De Lama s, in het theater Op Sterk Water. Het laatstgenoemde gezelschap bestaat uit in totaal 10 spelers, die in steeds wisselende samenstelling op het podium staan. Voorafgaand aan de voorstelling afgelopen maandag speelde Op Sterk Water tijdens de VIP-dag een aantal voorstellingen voor scholieren in Oss. In De Lievekamp waren ditmaal Arjen Lubach, Iwan Dam, René Broeders en Tim Zeegers van de partij. En natuurlijk Gina, de trouwe OSW-viervoeter. Voor improvisatietheater heb je een kwikzilveren geest nodig, die vliegensvlug en gevat kan reageren op hetgeen je voor de voeten geworpen wordt. Het publiek is de aangever, de mannen op het toneel zijn de afmakers. Dat leerde leuke sketches/liedjes op, maar ook scènes die niet of slechts gedeeltelijk van de grond komen. Dat is uiteraard het risico van dit type theater (en mijns inziens zag het overwegend jonge publiek de spelers graag op hun bek gaan). Het blijft desalniettemin een aardige en onderhoudende voorstelling, en de uitspraak Wat knap hè? was tijdens de pauze en na afloop van de voorstelling dan ook uit menig mond te horen.
Geplaatst in Weekblad Regio Oss van woensdag 5 oktober 2005
Gespeeld in de Grote Zaal van theater De Lievekamp op maandag 3 oktober 2005
http://www.lievekamp.nl/index.php?File=recensie_sterk_water
Op Sterk Water: blijft goed
Improvisatie om te lachen
door: Fred Hermsen
Alles went, behalve Op Sterk Water. Vier improvisatiekomedianten die zich in hun sketches en liedjes laten aansturen door het publiek.
Roep maar wat! Hoppa, wij maken er een liedje van, of een scène! Roep er een stijl bij en we doen de scène nog eens over - maar nu als horrorfilm, of musical, of western. Roep een filmtitel en de sketch wordt ineens een scène uit Scarface of Brokeback Mountain. Zo gaat het bij Op Sterk Water, in een razend tempo en met een inventiviteit die blijft verbluffen.
De toon voor het korte optreden in de volle Juliet-tent werd gezet door een kort interviewtje met Sander die op de eerste rij zat. Projectleider ICT bij de gemeente Lelystad was 'ie, hij hield van uitgaan met vrienden en sporten op de sportschool. Hij was nog een beetje ontevreden over zijn buik en kampeerde op Camping 3. Die gegevens kwamen eerst in een lied, maar later door het hele optreden heen terug in de sketches en dialogen.
Roep een onvergetelijke festivalgebeurtenis! Dat deed Sabrine, die bij haar tent onzedelijk aan de borst was gevoeld door een vriend van haar beste vriend. Iedereen dronken, vandaar. Dit - toch enigszins precaire voorval vertolkten de spelers van Op Sterk Water achtereenvolgens als een scène uit Spongebob Squarepants, als een Shakespeariaans drama, en als een rockmusical. En allemaal overtuigend én om te lachen.
De jongens van Op Sterk Water blijven verrassen. Ze spelen met een plezier, vaart en frisheid waar de vonken van afspatten. Nu moesten ze maar eens enorm doorbreken, want dat hebben ze zo langzamerhand echt verdiend.
Op Sterk Water: Zeer Sterk
Ook vandaag zakte wittenond af naar Marke voor de eerste avond van de 20ste editie van het Humorologiefestival. Op Sterk Water, een Nederlands collectief van cabaretiers, acteurs en theatermakers mocht de spits afbijten met hun Improcabaret. In een nokvolle theatertent brachten zij een cabareteske mix van zang, muziek en sketches, opgebouwd met suggesties uit het publiek. Vier mannen, een piano en een hond en een tent die schudde van het lachen.
Meteen werd een dame uit het publiek aan een mild interview onderworpen, waarop de spelers een prachtige ballad improviseerden dat de dagdagelijkse bezigheden van een doorsnee Vlaamse vrouw verhief tot hoogstaande kunst. De heren hadden duidelijk aandachtig geluisterd want ook de kleine details werden meesterlijk tot grappigheden gesmeed. Het pubbliek lachte tevreden en de toon voor de voorstelling was meteen gezet.
Vervolgens werd een rondreis in China in verschillende filmstijlen uit de mouw geschud en een interview met Felice waarbij drie spelers en een toeschouwer telkens een woord voor zich nemen. Deze twee scènes waren misschien iets minder subliem als de openende voltreffer, het bleven echter zeer behoorlijke staaltjes van improvisatiespel.
Maar dan schotelde het gezelschap een familiale schets van Jelle, een onschuldige toeschouwer, voor. Deze mocht met bel en toeter beslissen of de spelers een geloofwaardig portret neerzetten. Hoe langer de bijsturing, hoe grappiger het effect. Nu had Op Sterk Water het publiek helemaal in de ban van de lach.
Bij het omgekeerde interview (waarbij men op het einde start en van antwoord naar vraag naar het begin terugwerkt) over diepvriesduiken stijgt de lachbarometer nog hoger en in die hoogste sferen bleef hij hangen tijdens een schoonmoederscène, deels in het Nederlands en deels in brabbeltaal en tijdens een wandeling waarbij ze van het containerpark in een kleiput terechtkomen, en van Neverland naar Tirol trokken. De spelers verplaatsten zich moeiteloos van de ene locatie in de andere.
En net toen we dachten dat het niet meer beter kon, voerden de spelers een prachtige poppenkastversie van een scène in een pralinewinkel op. Als kers op de slagroomtaart werd dezelfde scène als een operette herspeeld waaruit bleek dat Op Sterk Water niet alleen het publiek entertaint, maar het ook kan ontroeren met ijzersterk en professioneel improvisatiewerk.
Er zaten zeer weinig zwakke momenten in de voorstelling. De vier spelers speelden vlot en met volle overtuiging: zelfs de grootste onnozelheden werden als zoete broodjes verkocht. Hoe banaler de suggesties hoe ‘origineler' de heren ermee omsprongen. Ze wisten bovendien op korte tijd, sterke scènes op te bouwen die een interessant verhaal ontwikkelden. Ze luisterden daarbij aandachtig naar de aanwijzingen van het publiek en naar elkaar wat en subliem samenspel tot stand bracht. De sterke zangpartijen en dito muziek onderlijnde nog maar eens het professionele karakter van Op Sterk Water. Improvisatie theater van de bovenste plank, dat ik het afgelopen jaar in Vlaanderen nog niet heb zien evenaren. We mogen terecht opkijken naar onze noorderburen.
Een aanrader voor iedereen die graag lacht (maar dan niet met goedkope moppen) en een must voor iedereen in Vlaanderen die met impro bezig is en niet te belabberd is iets bij te leren. Tijdens het humorologie festival kan u ze spijtig genoeg niet meer bewonderen. Gelukkig steken ze regelmatig de grens over. In het oog houden die handel op opsterkwater.nl.
http://wittenond.be/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=7
REACTIES
1 seconde geleden