Jeanne D’Arc
Schrijver: Koos Terpstra
Uitvoering NNT.
Met in de hoofdrol: Aafke Buringh.
Jeanne groeit op als boerendochter, ze is een verlegen meisje en is anders dan anderen. Daarom moet ze van haar vader een langere tijd het publiek inkijken, ze moet worden zoals zij. Haar vader wil dat ze normaal doet. Er zit zelfs al drie zomers lang een jongen op haar te wachten, want ze is een knap meisje. Maar die jongen is geduldig, hij denkt zelfs dat ze voor iets is voorbestemd. Als op een dag een boerenjongen verward met een geweer komt aanzetten keert haar karakter om. Ze wil het geweer hebben. Want ze denkt dat die van haar is, zij moet ten strijde trekken.
Frankrijk zit intussen met grote problemen, ze worden aangevallen door de Engelsen met de hertog van Bourgondië en de moeder van de kroonprins die zijn overgelopen, ook is de schatkist leeg en raakt het volk in opstand. De kroonprins draait helemaal door. Hij wil dit zo graag in vrede oplossen.
Op het hof wordt gesproken over een meisje dat in aantocht is en overal de Engelsen verslaat. Als dat meisje op het hof aankomt, merkt ze wat voor een puinhoop het is en vraagt wie de koning is. Het meisje Jeanne laat de koning verschillende malen zeggen dat hij de koning is tot hij dapper genoeg klinkt. Als de Engelsen zijn verslagen is alleen de hertog van Bourgondië nog over. Jeanne wil niet met hem vechten omdat hij een Fransman is, de hertog en de kroonprins proberen tot een akkoord te komen.
Het is feest op het hof, maar het feest is niet compleet. De financiële adviseur van de kroonprins moest verdwijnen door het akkoord. Jeanne vindt dat de hertog hem moet vergeven. Als dat eenmaal is gedaan willen ze dat Jeanne een van hun wordt, want ze heeft meegestreden, er voor gezorgd dat de kroonprins op de gewenste positie zit. Ze is een held, maar zij wil dat niet. Omdat de hertog haar de hele tijd probeert te overtuigen, wordt ze boos op hem en schiet hem neer. Waarna iedereen haar de rug toekeert. Ze heeft spijt van het schot, omdat ze zo eigenlijk haar werk kapot maakt. Maar de hertog leeft nog, mensen zoals hem zijn niet dood te krijgen, en schiet haar met meerdere schoten dood. Dan zie je Jeanne ineens in oudere gedaante het toneel opkomen. Ze kijkt een tijd het publiek in, was ze zo geworden als ze naar haar vader had geluisterd? Moeten wij ook de menigte uitkomen en opkomen voor wat voor ons belangrijk is?
Aan het hof worden ook hedendaagse politieke dingen, omgezet naar Frankrijk. (bijvoorbeeld: terug naar de VOC-mentaliteit uit een uitspraak van Balkenende, wordt omgezet naar: terug naar het Riddertijdperk een uitspraak van de kroonprins.
REACTIES
1 seconde geleden